Nationale Ombudsman sloopt gewetenloos toeslagenaffaire-kabinet: ‘We waarschuwden al jaren, maar werden niet gehoord!’

Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman, is niet te spreken over het afgelopen kabinet. Al in 2017 waarschuwde hij voor grote problemen, maar zijn waarschuwingen werden niet gehoord. De loze beloftes van Rutte en consorten stellen weinig voor. Het is namelijk tijd voor een grote schoonmaak, zowel de Tweede Kamer als de kabinetsleden moeten kritisch kijken naar zichzelf. 

Er werd al vroeg genoeg gewaarschuwd voor grote problemen die uiteindelijk zouden uitmonden in de schandvlek die de toeslagenaffaire ging heten. Dat blijkt ook maar weer nu Nu.nl een reconstructie maken van de tragedie, samen met Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Deze ontving begin 2016 de eerste melding over problemen met kinderopvangtoeslagen. Zijn advies was om een klacht in te dienen, maar maandenlang kregen de ouders echter niks te horen. De bewindslieden deden namelijk helemaal niks met de klachten. Sterker nog: de klachtbrieven waren in een lade beland van Eric Wiebes. Dat zegt een berouwvolle Van Zutphen tegen NU.nl:

Hij noemt het ‘zuur’ dat hijzelf, de Rekenkamer en de afdeling advies van de Raad van State waarschuwden dat er dingen fout liepen, maar ze niet gehoord werden. “Het heeft lang geduurd voordat het kwartje viel.”

 

“Ik had bij hem langs moeten gaan. Zijn ambtenaren geven het wel aan hem, dacht ik, maar ik was te goed van vertrouwen. Daar had ik ook naartoe moeten gaan.”

De Ombudsman zal de komende regeringsperiode het kabinet daarom veel nauwer in de gaten houden, neemt hij zichzelf voor. En dat is maar goed ook, want zoals we gezien hebben met de Rutte-doctrine zal alles binnenskamers blijven als men niet bereid is de boel aan de haren naar buiten te slepen. Het vertrouwen in de overheid is al laag op dit moment, en daar zal men hard aan moeten werken om dat te kunnen verbeteren. De Nationale Ombudsman als ultieme stok achter de deur kan een hoop helpen.

Toch blijft het opmerkelijk dat de meeste betrokken bewindslieden gewoon hun prominente posities behouden. Er was immers ruim van te voren al gewaarschuwd, maar niemand deed er iets mee. Toch blijven Rutte en Hoekstra vrolijk aan als lijsttrekker. Op deze manier wordt het wel héél moeilijk om schoon schip te maken. Aan de kiezer dus de schone taak om op 17 maart te doen wat de Ombudsman in al die jaren niet voor elkaar kreeg. Stem ze weg!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. sonny

  De ombudsman komt ook met mosterd na de maaltijd!
  Totaal onbetrouwbaar alsook!

  1. halo1

   Ja. en een advokaat van de allochtonen(zaak), door wie de problemen toch in eerste instantie zijn veroorzaakt..niet meegaan met dat linkse frame dus.

 2. gargamel

  Giet geen water in de wijn, die affaire is afschuwelijk, maar volgens de peilingen lijkt het erop dat niemand wordt aangeraakt. Laten we een openbaar debat openen over maatregelen, of ze nu voet aan de grond hebben in de wetenschap, of is het slechts een politieke beslissing en een manifestatie van de macht van de machthebbers. Dit zijn de onderwerpen die ons leven en onze vrijheid bepalen, de rest is flauwekul

 3. HD

  Renier de ombudsman is natuurlijk ook blij dat Mark elke maand zijn riante uitkering overmaakt, allemaal laffe honden.
  Tijd voor de grote schoonmaak, de overheid met er weer zijn voor de bevolking en niet voor de overheid ( lees Mark, alias Pinokkio)

 4. werikke

  logisch dat ze mensen in hokjes plaatsen om fraude te achter halen . ben benieuwd hoeveel mensen wel gefraudeerd hadden.

  1. halo1

   25 % van de 26000 gevallen= 6500 dus….worden ook “gecompenseerd”.. schande!.. en geen mens die het erover heeft.. Wilders ook niet… daarom wordt het toch wellicht FVD.

 5. Cootje

  Politiek is door en door verrot. En de laatste 3 kabinetten Rutte hebben het naar een niveau bananen republiek getild , waar wetenschappelijke bureaus werden gemanipuleerd om hun teksten voor bewindslieden en bestuurders aan te passen waar de rechtspraak beïnvloed is en wordt door partij standpunten waar de georganiseerde misdaad een zeer grote succesvolle kans van slagen heeft , waar ondermijning een gegeven is . En we de nummer 1 positie hebben in de export van narcotica en aanverwanten artikelen , waar je aangiftes onder op een stapel terecht komen , behalve als een persoon die niet in het old boys netwerk past zijn ze er als de kippen bij om deze persoon een hak te zetten , een aangestelde rechter die een van de grootste dwalingen in de rechtspraak op zijn naam heeft staan , had het old boys netwerk nog een dienst te bewijzen , minder minder heeft een groter impact dan een onterechte fraudeur met gevolgen tot op het bot berooide mensen die geen old boys netwerk achter zich hebben

 6. gargamel

  Nationale ombudsman en raad von staate, parasites par exelanc !

 7. Duckday

  Weer een inleg velletje . De Nederlandse politiek is verrot tot op het bod Leugens bedrog hoogmoed en waanzin. Men is niet voor het land of zijn inwoners bezig maar voor eigen belang. Ze worden de hemel ingeprzen maar als je vraagt wat doen ze nu goed de RIJKEN worden RIJKER de armen nog armer . VoedselbankenDe zorg onbetaalbaar Kans loze asiel zoekers krijgen geld huizen en ga zo maar door Breek nu eens het KARTEL en stem nu eens nu op het zogenaamd afgetreden kabinet en zijn partijen maar stem gewoon PVV of FvD laat zij het nu een bewijzen en waar maken wat ze ons beloven

   1. jve89

    Oei, niet meer te lezen zo.

   2. Cootje

    Bot !!! De waarheid is moeilijk

   3. gargamel

    Een typisch ” argument” , schaam je je ooit ?

  1. Franz Biberkopf

   “de RIJKEN worden RIJKER de armen nog armer”

   Ik geniet wel van die communistische retoriek op DDS. Geeft een gevoel van heimwee naar vroegere tijden.

   1. Cootje

    In 2000 verdiende Jan modaal met 45/55 uur werken 2400 / 2500 gulden en was als kostwinner de koning te rijk , invoering met de door zalm geaccepteerde 10% korting / terwijl onze obligaties toen meer waard waren dan van de Duitsers die hun eenwording aan het betalen waren / werd Jan modaal een armoedzaaier met 1133 € , toen werd al rekening gehouden met het zwakke zuiden en werden er zelfs oogjes dicht geknepen om het zooitje te laten slagen , sindsdien is de prostitutie met in de hoofdrollen de bv Nederland waarheid geworden , een van de twee partners werkt direct of indirect haast een jaar voor de bv Nederland en als alle garantstellingen uitbetaald moeten worden voor de bv Europa is de tweede partner ook nog het slaafje , dus de rijken worden rijker komt omdat vadertje staat de grootste rover is , en onze verdiende centen weggeeft aan profiteurs om er bij te horen

    1. werikke

     je kent je huiswerk.

    2. Linksbuster

     De beroepsbevolking is geen cent beter geworden van de eu…sterker nog…het heeft ze veel geld gekost..en de teller loopt nog steeds.
     Weg uit dit megalomane fiasco en uit die natte droom van elke politicus ooit in brussel de zakken te kunnen vullen.
     Stem ze weg..bevolking wordt eens wakker..!!

  2. Niet L niet R

   Perfect verwoord!

 8. macsjang

  Rutte is de grootste smeeerlap van alle na-oorlogse kabinetten. Die gore ploert is alle fatsoen en schaamte voorbij. Afserveren die klootzak en zijn corrupte partij.

  1. AidemediA

   Sorry voor de late reactie. Beste macsjang, u vergeet na het afserveren de volgende stap. Oppakken en veroordelen (en geen taakstrafje) voor de wetsovertredingen die dit zooitje engerds heeft begaan. En niet alleen voor zijn corrupte partij, maar voor allen die in de 3 trutte kabinetten hebben gezeten.

 9. Niet L niet R

  Als zeer gevoelige rapporten van de ombudsman, in de diverse lades van ministers terecht komen, geeft aan hoe slecht deze regering in de afgelopen periode heeft geregeerd!

 10. de ziender

  De Ombudsman is ook maar een tandeloze tijger. Hebben GEEN ENKEL afdwingbaar mandaat.

 11. de ziender

  En ook misselijk dat de twee verantwoordelijken ook nog doorgaan als “Lijststrekker” Je moet wel erg van het padje af zijn als je nog op één van deze twee misdadigers gaat stemmen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.