shutterstock 267479516

Ayaan Hirsi Ali veegt vloer aan met VVD-beleid: 'Integratie met behoud van eigen waarden is onzin!'

Geen categoriemrt 07 2021, 17:00
Ayaan Hirsi Ali was vandaag (digitaal) te gast bij Goedemorgen Nederland van WNL. Ze sprak er over de naïviteit van veel politieke partijen omtrent het integratiebeleid. Ook had ze kritiek op het beleid van de PVV; de partij belooft allerlei dingen die compleet onrealistisch zijn. Maar haar "eigen" VVD kwam er ook niet genadig vanaf.
Ooit VVD-Kamerlid, maar nu een gerenommeerd en internationaal intellectueel: Ayaan Hirsi Ali. Ze belde in bij WNL en benadrukte hoe belangrijk het is om migranten te wijzen op het feit dat in Nederland de Nederlandse wetten gelden. Het klinkt heel simplistisch, maar volgens haar gebeurt dit simpelweg te weinig. Het is naïef om te denken dat mensen vanuit zichzelf onze wetten klakkeloos accepteren, onderstreepte de geboren Somalische.
Hirsi Ali spraak bij WNL ook over haar nieuwe boek, en over de naïeve houding van politici bij het integratiedebat. Onder meer - pijnlijk genoeg! - die van haar eigen, voormalige partij. De VVD dus. De partij doet simpelweg onvoldoende, aldus een onverbiddelijke Hirsi Ali:

"Hij [Mark Rutte] moet het probleem erkennen en op de agenda zetten. Hij kan kijken naar landen die het goed doen. Er zijn in Denemarken en Oostenrijk projecten die de moeite waard zijn om te bekijken en na te volgen. Je moet mensen die naar Nederland komen, heel duidelijk maken dat hier de Nederlandse cultuur, normen en wetten gelden. Dat je je niet kunt verbergen achter je eigen geloof of cultuur. Het idee van integreren terwijl je vasthoudt aan je eigen waarden, dat is onzin. De resultaten van die benadering zijn enorm negatief, vooral voor vrouwen."

Hirsi Ali uit dus nogal wat kritiek op het Nederlandse integratiebeleid, zelfs op premier Rutte persoonlijk. Zo bleef Nederland te naïef, vindt ze. Terwijl er genoeg Europese landen zijn waar het stukken beter gaat. In Denemarken zagen de sociaaldemocraten in dat een strenger integratiebeleid voor iedereen een stuk positiever zal uitvallen. De kans dat migranten tussen schip en wal vallen wordt een stuk kleiner als ze de taal perfect kunnen spreken en de lokale cultuur omarmen.
Dit alles werpt één vraag op: hoe groot is de kans dat een hedendaagse Hirsi Ali zich nog thuis zou voelen bij de VVD? Zou die de links-liberale regeringspartij niet véél te soft vinden?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten