snapshot

Nationale Ombudsman sloopt gewetenloos toeslagenaffaire-kabinet: 'We waarschuwden al jaren, maar werden niet gehoord!'

Geen categoriemrt 07 2021, 15:30
Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman, is niet te spreken over het afgelopen kabinet. Al in 2017 waarschuwde hij voor grote problemen, maar zijn waarschuwingen werden niet gehoord. De loze beloftes van Rutte en consorten stellen weinig voor. Het is namelijk tijd voor een grote schoonmaak, zowel de Tweede Kamer als de kabinetsleden moeten kritisch kijken naar zichzelf.
Er werd al vroeg genoeg gewaarschuwd voor grote problemen die uiteindelijk zouden uitmonden in de schandvlek die de toeslagenaffaire ging heten. Dat blijkt ook maar weer nu Nu.nl een reconstructie maken van de tragedie, samen met Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Deze ontving begin 2016 de eerste melding over problemen met kinderopvangtoeslagen. Zijn advies was om een klacht in te dienen, maar maandenlang kregen de ouders echter niks te horen. De bewindslieden deden namelijk helemaal niks met de klachten. Sterker nog: de klachtbrieven waren in een lade beland van Eric Wiebes. Dat zegt een berouwvolle Van Zutphen tegen NU.nl:

Hij noemt het 'zuur' dat hijzelf, de Rekenkamer en de afdeling advies van de Raad van State waarschuwden dat er dingen fout liepen, maar ze niet gehoord werden. "Het heeft lang geduurd voordat het kwartje viel."

 

"Ik had bij hem langs moeten gaan. Zijn ambtenaren geven het wel aan hem, dacht ik, maar ik was te goed van vertrouwen. Daar had ik ook naartoe moeten gaan."

De Ombudsman zal de komende regeringsperiode het kabinet daarom veel nauwer in de gaten houden, neemt hij zichzelf voor. En dat is maar goed ook, want zoals we gezien hebben met de Rutte-doctrine zal alles binnenskamers blijven als men niet bereid is de boel aan de haren naar buiten te slepen. Het vertrouwen in de overheid is al laag op dit moment, en daar zal men hard aan moeten werken om dat te kunnen verbeteren. De Nationale Ombudsman als ultieme stok achter de deur kan een hoop helpen.
Toch blijft het opmerkelijk dat de meeste betrokken bewindslieden gewoon hun prominente posities behouden. Er was immers ruim van te voren al gewaarschuwd, maar niemand deed er iets mee. Toch blijven Rutte en Hoekstra vrolijk aan als lijsttrekker. Op deze manier wordt het wel héél moeilijk om schoon schip te maken. Aan de kiezer dus de schone taak om op 17 maart te doen wat de Ombudsman in al die jaren niet voor elkaar kreeg. Stem ze weg!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten