Pats! Winkeliers trappen lockdown aan gort en stappen naar de rechter: ‘Wij willen open!’

De kogel is dan ein-de-lijk door de kerk. Ondernemers in de mode-, sport- en schoenenbranche hebben lang genoeg geduld gehad, maar nu is het klaar. Zij hebben een kortgeding aangespannen tegen de Staat en eisen bij de rechtbank in Den Haag dat hun winkels weer open mogen. Onmiddellijk!

Branchevereniging INretail zit achter een nieuwe rechtszaak tegen het kabinet, die hele winkelbranches gewoon laat verpieteren door ze maar eindeloos dicht te laten. Onacceptabel, aldus INretail, en dus ploft vandaag een gepeperde dagvaarding op de mat van de Staat: “De keuze van het kabinet voor de winkelsluiting van half december, was een extra verzwarende maatregel die hoorde bij het scenario zeer ernstig,” aldus directeur Jan Meerman tegen De Telegraaf. “De winkels moesten halverwege december sluiten omdat de besmettingen toenamen en de feestdagen eraan kwamen. We zitten nu qua coronabesmettingen op het niveau ’ernstig’. Dat is dus conform de eigen routekaart van het kabinet geen reden meer om de winkels gesloten te houden.”

Daarom denken de ondernemers dat ze “juridisch” sterk staan. Zéker omdat veel mkb’ers in deze branche op omvallen staan. Als ze niet héél snel open mogen ‒ en dan niet alleen met belachelijke maatregelen als ‘ophalen’ en ‘winkelen op afspraak maar dan maximaal met twee mensen op één verdieping ‒ is het voor deze ondernemers en hun winkels heel binnenkort einde oefening.

In een normale wereld moet INretail natuurlijk honderd procent gelijk krijgen. Als dit beleid wordt voortgezet komt er een golf aan faillissementen aan. Dit leidt weer tot een enorme werkloosheid en een enorme lijdensweg… Een lijdensweg die vele malen langer is dan het lijden dat het coronavirus kan veroorzaken als we het virus gewoon laten rondgaan in de samenleving.

De sluiting van winkels wordt nog belachelijker als je bedenkt dat Nederland één van de weinige landen is die dit doet. Zelfs in Frankrijk en België zijn de winkels gewoon open. Niet zo gek natuurlijk, want het is een totaal dictatoriale, belachelijke, wanstaltige, autocratische, inhumane maatregel.

De zaak dient nu al. De advocaat van INretail zegt bij die zaak heel duidelijk dat het “onduidelijk [is] waarom de winkels nog steeds gesloten zijn. Drie maanden is ruimschoots voldoende om te kijken of dit een juiste beslissing is.” De sluiting, zegt de advocaat ook, “heeft enorme maatschappelijke gevolgen” en “is niet meer proportioneel.” Dat is het nooit geweest, maar soit.

Helaas is de kans groot dat de winkels te horen krijgen dat ze gewoon gesloten moeten blijven. We hebben immers bij het hoger beroep tegen de avondklok gezien dat rechters vrijwel geen beperkingen wensen te stellen aan de macht van de overheid. Vadertje Staat kan min of meer doen en laten wat hij wil. Iedereen kan de vernieling in worden geholpen, mensenrechten kunnen op enorme schaal geschonden worden, het maakt allemaal niets meer uit. De overheid en rechters beschermen elkaar.

Maar goed, het is een stap die wel genomen móét worden.  Eerst duidelijk maken dat je het oneens bent, dan politiek druk zetten, demonstreren, en daarna moet je naar de rechter stappen. Dan kijken we daarna wel wat er moet gebeuren als D66-rechters besluiten dat de overheidsmacht onbeperkt is.

Overigens zijn winkels hier natuurlijk al véél te laat mee. Ze hadden vanaf de eerste minuut moeten ageren tegen het overheidsbeleid, en een week na de officiële sluiting meteen naar de rechter moeten stappen. Ze hebben zich als makke lammetjes naar de slachtbank laten brengen. Dat ze nu, op het moment dat de overheid ze het mes op de keel drukt in actie komen is beter dan niets, maar wél rijkelijk laat.

Abonneer je gratis en voor niets op mijn Telegram-kanaal... en volg me op Twitter!

Afijn, beter laat dan nooit natuurlijk. Nu doorpakken! Want de gedachte dat een volk economisch zelfmoord moet plegen omdat de overheid dat goed vindt voor de volksgezondheid is totaal geschift. De winkels moeten weer open, liever gisteren dan vandaag. Is dat nu nog niet duidelijk, soms?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Willem61

  Vorig jaar Maart, werd ik uitgemaakt voor wappie dat ik voorspelde dat we naar een dictatoriaal regime gingen. Want het Virus welke nooit is geïsoleerd, was verschrikkelijk. Toen waren deze plannen reeds te vinden. Agenda 2030

  1. Bunky01

   Helaas Willem61 heb je gelijk gekregen. Hoe meer ik zie en lees en hoe verder we in de tijd komen worden de contouren steeds duidelijker, maar daarmee tegelijkertijd steeds
   onverdraaglijker. Kortom van “volger” ben ik ook gekanteld naar “wappie”, en er komt een tijd dat de “wappies” volledig gelijk krijgen en dat zijn het de anderen die wappies zijn.

 2. sonny

  Het electoraat heeft notabene de sleutel voor ander beleid in handen, de verkiezingen!
  Wat weerhoudt hen te kiezen voor ander beleid mbt EU bemoeienis, Greendeal, energietransitie, Marrakesh pact en Covid19!
  Erger dan de huidige sociaal/economische situatie kan het niet worden!
  Follow Boris Johnson!

  1. werikke

   klopt wel de partijen stemmen die zoveel ellende brachten en dan 4 jaar zeiken dat het maar niet beter wordt

   1. ganzenhoeder

    @w
    Je zit je heerlijk te wentelen in je eigen bubbel en denkt dan ook wel te weten wat de rest denkt.

    1. werikke

     ja mooi he komt je zeker bekend voor. ik weet trouwens wel wat meeste mensen denken . weg met criminele buitenlanders Nederland eerst. woningen voor onze kinderen welvaart behouden ipv alles naar europa en minder geld naar nutteloze organisaties. dus ik denk dat veel mensen met mij eens zijn. doeiii

  2. gustav

   Sonny/
   Men waarschuwt voor kwalijk effecten bij een Nexit, hoezo?
   ‘Build back better’ kunnen we beter verruilen voor ‘Build forward better’ met de UK als ultiem voorbeeld!
   De UK was bijvoorbeeld sneller dan de EU, met Covid vaccinatie, en heeft de handelsverdragen met verscheidene landen waaronder uiteraard de VS inmiddels op orde!

   1. pasco

    Gustav:
    Vervolgens snel aan de Nordstream2, om de Russische aardgas import te verhogen, we krijgen immers al 8% Russisch aardgas, plannen kernenergie actualiseren.
    Yes, bouwen aan een realistische toekomst!

  3. Bunky01

   Inderdaad heeft de kiezer volgende week de “sleutel” in handen.
   Maar ik vrees dat het bang gemaakte kiezers-vee zich in grote mate zal laten leiden door de angsten die door onze overheid en met niet geringe steun van het RIVM etc. al 1 jaar over ons heeft uitgestort in ingestampt, zich wederom keert tot die partijen, die dit beleid hebben ingezet en (soms morrend) zich hieraan hebben geconformeerd. De kiezer in zijn algemeenheid is verblind geraakt voor andere en slimmere oplossingen en maatregelen. En mocht iemand morren of een betere oplossing hebben dan wordt dit, mede geholpen door de rechterlijke macht, razendsnel “kaltgestelt”. Van de politiek hebben wij NIETS te verwachten. De burger zal het zelf van onderop moeten zien te regelen. Stem volgende week dus met je hart en je nuchtere verstand en laat je niet leiden door de van bovenaf opgelegde emotie en bangmakerij.

 3. nexit_nooit

  Alweer?
  Lees voor de 25e keer dat bedrijven opengaan, mensen het meer pikken enz.
  Tot nu toe allemaal gebakken lucht.
  Maar zowel DDS als het gros der reageerders staan te juichen alsof zij zelf ook maar iets gedaan hebben.
  En onverdroten protesteren via hun toetsenbord verder, weer een bedrijf virtueel geopend.

  1. werikke

   principes zijn er wel maar boetes ook dus als geld kost doe je het minder maar wel goed dat ze er aandacht voor vragen. jij leeft zeker niet van middenstand maar hand op houden tja dan is makkelijk om commentaar te geven. groet

 4. Adriaen van Bergen

  Sinds dat er mensen samenwerken bestaat deze tak van winkeliers al.
  Het is compleet tegengesteld aan de natuur der dingen om dit om zeep te helpen.
  Degenen die roepen BuildBackBetter zijn bijzonder arrogant om te denken dat ze iets beter kunnen maken, dat al 10.000 jaar zo gegroeid is.
  Trap er niet in.

 5. liefdevol rechts

  Naar de rechter….
  Dat hadden ze veel vroeger moeten doen, en als dit niet zou helpen gewoon alles open doen, als iedereen dit zou doen dan heeft de overheid geen poot om op te staan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.