Peilingen! Wopke-effect ebt langzaam weg na desastreus debatoptreden: CDA verliest 2 zetels

Uit de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag, de eerste die na het RTL-debat is gehouden, blijkt dat het veelbesproken Wopke-effect vermoedelijk weinig meer is dan een fata morgana voor het CDA. De partij verliest namelijk twee zetels en komt nu uit op 18.

Waar het CDA enkele weken geleden nog bezig leek te zijn met een opmars, is dat nu behoorlijk aan het omdraaien. Het EenVandaag Opiniepanel meent dat Nederlanders onverbiddellijk oordelen over z’n recente strapatsen:

“Het beeld dat mensen hebben van CDA-leider Wopke Hoekstra wordt iets negatiever. Mensen vinden dat hij als minister van Financiën medeverantwoordelijk is voor de coronamaatregelen en de toeslagenaffaire, wat hem niet door iedereen in dank wordt afgenomen. Ook het schaatsincident in Thialf wordt hem door sommigen verweten.”

Op het pijnlijke verlies van het CDA na zijn de cijfers redelijk stabiel. De VVD blijft op 38 zetels staan, GroenLinks zwalkt nog steeds tussen de 11 en de 14 zetels (momenteel 13) en D66 verliest er dit keer één en staat nu op 14 zetels. Ook de PVV verliest een zetel en staat nu op 21.

Volgens EenVandaag is er wel veel twijfel over de stemkeuze die iedereen heeft ingevuld. Slechts de helft (48 procent) zegt zeker te zijn van zijn of haar stemkeuze en de andere helft geeft aan toch nog enige twijfel te hebben. Dus ondanks het feit dat de peilingen van afgelopen tijd een redelijk stabiel beeld geven, kan er dus nog van alles gebeuren in de aankomende twee weken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Spaanse_K0K

  Het is precies zoals DDS in dit artikel reeds vermeldt.
  De effecten en opkomst bij de vrijheidcaravan zijn overduidelijk in een niet te stoppen opwaartse lijn.

  1. Monty

   Vergooi je stem niet – kies PVV!

   stem sociaal, stem voor verandering , doorbreek het partijkartel en stem PVV

   stem sociaal, stem PVV en stem het verrotte partijkartel weg.

   stem sociaal , stem PVV

 2. Tedje Kruis

  😂😂😂

 3. ManX

  De fatsoenlijk rechtse partij PVV is (bijna) net zo groot als PvdA en SP samen en is de TWEEDE partij van Nederland.

  De realistische en pragmatische partij PVV heeft ruim voldoende kwaliteit, kennis en talent in huis om in een nieuw kabinet alle benodigde ministers- en stasposten te leveren.

  De gedegen, sociale partij PVV komt op voor alle lagen van de burgerij en benadert politiek vanuit een nieuwe invalshoek, met nieuwe oplossingen.

  Vergooi je stem niet – kies PVV!

  1. Spaanse_K0K

   Heel netjes!
   Ik zei Graus wel zitten als minister van duistere zaakjes.

   1. Yoyo

    Daar hebben Rutte en Kaag al voor, dacht ik.

  2. Nostradamus

   Kijk, daar kunnen de inhoudsloze plemps van piem0ltje en tedje-grabs’mbythe-kruis niet tegenop.

   Toch wel bijzonder dat tedje-grabs’mbythe-kruis kan lachen om de twee zetels verlies van het cda.

  3. Monty

   @ManX
   ‘De realistische en pragmatische partij PVV heeft ruim voldoende kwaliteit, kennis en talent in huis om in een nieuw kabinet alle benodigde ministers- en stasposten te leveren.”

   Maar heeft Wilders ook de overredingskracht om coalitiepartners aan zich te binden?
   En nog belangrijker gaat hij genoeg zetels behalen om een kabinet te mogen samenstellen.

   Misschien is jou stem vanuit Duitsland net het laatste zetje.

   1. ManX

    ‘jouW stem’, sukkel.

    1. Monty

     Sorry, jouw stem vanuit Duitsland.

     Misschien gaat hij het er mee redden.
     Misschien kan hij net als Erdogan zijn adepten in het buitenland motiveren om op hem te gaan stemmen.

     Met geld binnenhalen uit het buitenland voor zijn politiek is hij best succesvol.

  4. EvertB

   Voor jouw doen wel klef taalgebruik, @Nimzowitch, bijna bij het romantische af 😅.

   Je hebt er vast om kunnen lachen net als ik. Ga zo door!

   1. ManX

    Het is verkiezingstijd EvertB, dan moeten alle zeilen worden bijgezet en dient iedereen zijn steentje bij te dragen. Klef romantisch taalgebruik gaat er dan in als koek.

    Wat is jouw bindend stemadvies?

    1. EvertB

     Ik heb geen stemadvies. Weet niet eens of ik überhaupt wel ga stemmen.

  5. Spaanse_K0K

   ManX, Y of Z.
   Bestaat de kans dat u onder kabinet Wilders I terugkeert naar ons prachtige Nederland.
   Ter afwending van zo een dreiging ben ik zelfs bereid VVD te stemmen.

   1. leukeditter

    hoor jij niet in thuis in elk geval in ons mooie nederl

  6. Edjan

   ManX ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  7. Joe Kennudie

   Die PVV heeft het verklooit met gezemel over breiclubjes van Turkse dames met hun hoofddoeken. Daar is het mee begonnen, de bevolking hield zich er nauwelijks mee bezig.
   Maar Geert bleef drammen. Tallozen vinden breien en borduren een aangename verpozing en maken kunstzinnige werkstukken. Hobbywinkels hebben een vreedzame cliëntèle

  8. Beukman

   Dr. X, is Geert inmiddels bijgedraaid inzake een eventuele samenwerking met Rutte? Ik meen me te herinneren dat hij zei niet met Mark in één Kabinet te willen.

   1. ManX

    Nee Beuk, daar heb ik niks over vernomen. Zou jij trouwens in een kabinet gaan zitten met een andere politicus die hardop heeft gezworen dat hij jouw partij zal decimeren en wegvagen?

    1. Beukman

     Ja, juist wel, dr. X.
     Degene die hiermee heeft gedreigd, zet zichzelf immers voor gek en maakt zich ongeloofwaardig door vervolgens alsnog met jou een Kabinet te delen.

     Los hiervan: Geert heeft ook heel lelijke dingen gezegd over de VVD. Beide heren zijn echter dermate door de wol geverfd en geslepen, dat ze echt wel hun geschillen opzij zouden zetten als ze dachten dat dit in hun voordeel zou werken.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ja, ze willen niet samenwerken omdat zij daar beiden niets bij te winnen hebben. Het is een opzetje. Voor de bühne zal Wilders nog wel roepen dat hij boos is niet in een regering te mogen deelnemen, maar achter de schermen zit het hem weer eens mee.

     2. Beukman

      Opmerkelijk genoeg, Meriadoc, lijken ook Geerts intelligentste aanhangers, zoals Dr. X, dit spel niet te doorzien. Het is immers evident dat een stem op Wilders wél een vergooide stem is – uiteraard tenzij de ambities niet verder reiken dan de eigen kandidaat opnieuw in het oppositiepluche te helpen.

     3. Meriadoc Brandebok

      Het is inderdaad een vergooide stem als men ernaar streeft dat de standpunten van de partij ook in beleid wordt omgezet.

     4. ManX

      Aan alles zie je bij Wilders dat hij graag verantwoordelijkheid zal dragen en rijp is voor regeringsdeelname. Het is te zien in zijn lichaamstaal, aan zijn gedrevenheid en dynamiek, aan zijn woorden en tekstuele aanvallen.

      Links heeft er op een gegeven moment van gemaakt dat Wilders niet zou willen regeren, maar dat is alleen om de schuld van het cordon sanitaire voor hen zelf te verzachten: ze voelen zelf ook donders goed dat het onfatsoenlijk is om de tweede partij van het land bij voorbaat en permanent uit te sluiten.

     5. Beukman

      Dr X, ik denk dat Wilders alleen als grootste partij zou willen regeren, zodat hij maar weinig consessies hoeft te doen. Want als hij gedwongen werd om compromissen te sluiten zou voor iedereen zichtbaar worden dat ook hij een doodgewone ploeterende politicus is die vuile handen maakt, zijn eigen programma laat verwateren en amper levert wat hij heeft beloofd.
      Vandaar dat hij zich al vele jaren in een positie manouvreert waarin hij geen verantwoording hoeft af te leggen aan zijn eigen aanhang. Zijn rol als gedoger in Rutte I was strategisch slim, maar daar trappen andere partijen echt niet meer in.

      Wil hij werkelijk met de VVD regeren, dan moet hij publiekelijk afstand doen van zijn belofte om never nooit met Rutte in één regering te gaan zitten. Hij kijkt wel uit.

     6. ManX

      Q.e.d. Je bevestig wat ik zeg Beuk. Maar wellicht heb je dat niet in de gaten.

     7. Beukman

      Dr. X, jij schrijft dit:
      Aan alles zie je bij Wilders dat hij graag verantwoordelijkheid zal dragen en rijp is voor regeringsdeelname. Het is te zien in zijn lichaamstaal, aan zijn gedrevenheid en dynamiek, aan zijn woorden en tekstuele aanvallen.

      Ik zeg: dan tuin jij met open ogen in dit toneelstukje van Geert. Die wil immers helemaal niet regeren, hij kijkt wel uit. Tenzij hij de grootste wordt, maar dat is volstrekt illusoir voor de verzeikingen van ’21.

     8. Meriadoc Brandebok

      Wilders weet dat regeringsdeelname onvermijdelijk tot een PvdA-scenario zal leiden: aan het einde van de rit krijgt hij een electorale dreun, net als in 2012. Bovendien is er grote kans dat de PVV bij regeringsdeelname instort.

      Met de huidige route van buiten het kabinet houdt hij zijn handen schoon en kan hij over vier jaar de laatste restjes van de inmiddels gebroken FvD-neofascisten opslokken.

      Daar tegnover staat dat Rutte weer vier jaar vooruit kan, zonder een kabinet te besturen dat van de ene naar de andere crisis sukkelt en van het ene naar het andere gevecht. Ook hij heeft bijde huidige route alles te winnen.

      Laat je niet voor de gek houden: dit is een duidelijk opzetje.

     9. ManX

      Beukman & Meriadoc, ik stem in de eerste plaats op de PVV (Martin Bosma) omdat veel standpunten van de partij overeenkomen met die bij mijzelf. Ik wil dat die standpunten meer kracht en aandacht krijgen, helder verwoord worden en zo mogelijk gemeengoed worden.

      Natuurlijk zou het mooi zijn als de PVV regeringsmacht krijgt, maar ik besef dat dit er niet in zit. Dit zal geen reden zijn om op een andere partij te stemmen.

      Diezelfde overweging geldt trouwens ook voor het gros van de andere partijen die nimmer uitgenodigd worden voor vak K.

     10. Beukman

      Natuurlijk zou het mooi zijn als de PVV regeringsmacht krijgt, maar ik besef dat dit er niet in zit.

      Respect, dr. X. En inderdaad: met die boodschap zal je minder twijfelaars overtuigen om PVV te stemmen met wat je beweerde in je reclamespotje op nr #5.

     11. Franz Biberkopf

      “Natuurlijk zou het mooi zijn als de PVV regeringsmacht krijgt, maar ik besef dat dit er niet in zit.”

      Moet dat niet tot de conclusie voeren dat een stem op de PVV een verloren stem is?

     12. Franz Biberkopf

      “ik stem in de eerste plaats op de PVV (Martin Bosma)”

      Moet ik hieruit concluderen dat mijn goede vriend Wilders niet de meest geschikte lijsttrekker voor de PVV acht?

    2. EvertB

     @Nimzowitch,

     “Zou jij trouwens in een kabinet gaan zitten met een andere politicus die hardop heeft gezworen dat hij jouw partij zal decimeren en wegvagen?”

     In een emotionele (eventueel gespeelde) bui wordt weinig tot niets rationeels gezegd. Rutte staat erom bekend dat hij z’n gesprekspartner(s) verrot kan schelden of beledigen om vervolgens twintig minuten later zijn excuses aan te bieden. Best wel temperamentvol, zullen we maar zeggen.

     En wat betekent ‘kabinet’: alle ministers en alle staatssecretarissen. De VVD en PVV kunnen beide bewindspersonen leveren zonder dat Wilders en Rutte samen in het kabinet zitten. Misschien een onverwachte uitleg maar wel praktisch voor beide heren als ze écht willen.

     Overigens deel ik de opvatting dat geen enkele politieke partij bij voorbaat uitgesloten dient te worden van de vorming van een kabinet. Hoezeer je ook de opvattingen van andere partijen verwerpt. Voor het tot formeren komt heb je immers nog de informateur die de mogelijkheden verkent voor samenwerking tussen partijen.

     1. ManX

      Evert, niemand binnen de VVD zal regeringsdeelname goedkeuren zonder deelname/leiding van Rutte. Dat is uitgesloten lijkt me.

      Het zou best kunnen dat Wilders wel een stapje terug doet om de PVV in vak K te loodsen. Hoewel de standpunten tussen beide partijen t.a.v. immigratie, integratie en islam natuurlijk altijd ver uit elkaar blijven liggen.

 4. Yoyo

  Nog nooit hebben peilingen( al dan niet bewust gemanipuleerd) er zo finaal naast gezeten.
  Niemand kon voorzien dat er een links-rechts kabinet met D66, FVD en SGP uiteindelijk het wonderlijke daglicht zou zien.
  De totale teloorgang van De VVD zal als historisch de boeken in gaan.
  Mark Rutte werd samen met vriendje Kort verbannen naar Elba.
  Het zou me wat zijn ,zeg!😄

 5. Monty

  ”stem sociaal , stem PVV”

  ”Vergooi je stem niet – kies PVV!’

  ”stem sociaal, stem voor verandering , doorbreek het partijkartel en stem PVV”’

  ”stem sociaal, stem PVV en stem het verrotte partijkartel weg.”

  Alstublieft, alstublieft, alstublieft.
  Zo aandoenlijk.

  Maar het is toch echt aan Wilders om het volk te overtuigen.

 6. Franz Biberkopf

  In deze peiling krijgen PVV en FvD 25 stemmen. Bekend van de PVV is dat ze in de stembus altijd lager scoren dan in peilingen.
  Meer dan 25 zetels zullen het dus waarschijnlijk niet worden voor de extreemrechtse populisten. Er is dus geen enkele reden tot zorg.

  1. Monty

   En wie krijgt daar dan de schuld van, msm het karte,l de elite, linkse het weer.

   Maar het ligt natuurlijk niet aan Wilders zijn overredingskracht.

   Misschien kunnen ze dit jaar zeggen dat er gefraudeerd wordt.

 7. FVD

  Het CDA kan het wel schudden, deze kartelpartij komt ook met Hoekstra niet op het niveau dat ze nastreven. Er heerst binnen deze partij te veel na-ijver, om eventueel de grootste partij van Nederland te worden. Toen er binnen deze partij een integere politicus (Pieter Omtzigt) boven kwam drijven, was er onmiddellijk paniek in de tent. Hij werd snel op een onverkiesbare plaats gezet, maar kwam dankzij voorkeurstemmen toch terug in de 2e Kamer.

  Kijk terug naar de lijsttrekkersverkiezing binnen het CDA, deze verliep zacht uitgedrukt chaotisch -bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge- was de gemanipuleerde slogan, en Omtzigt werd tweede. Nadat de Jonge ineens zwak/ziek en misselijk werd, zodanig dat deze charlatan niet te handhaven viel, werd niet kandidaat nummer 2 Omtzigt lijsttrekker, maar de nieuwe Messias Wobke Hoekstra. Tot zover de intern democratie binnen het CDA.

  Dat deze integere politicus (Omtzigt) onderbouwde kritiek levert op gebreken in onze z.g. rechtsstaat is voor het establishment als vloeken in de kerk. De beroepspolitici die zich met gladde praatjes en achterklap omhoog hebben gewerkt, zitten niet te wachten op een echte democraat. Ze gedijen op de door Omtzigt benoemde misstanden, en dankzij jarenlang voorselecteren op achterbakse eigenschappen zitten deze gladjakkers op de vitale posten.

 8. StemPzeweg

  Nog 14 dagen slapen en dan weten we wat ons te wachten staat. PVV FvD en SGP behalen een monsterzege en gaan Nederland bevrijden van het linkse Ruttekartel, de islam en de coronadictatuur. Nederland krijgt een rechtse kabinet met Wilders als premier en Baudet als staatssecretaris. Het volk is het zat. Waar je ook kijkt zie je boze Nederlanders op de barricades. Rutte zit te bibberen in zijn torentje

 9. Kharm

  Dus Op1 geeft nu dus ook aan dat er veel onzekerheden zijn .
  Wat wel duidelijk is dat ze VVD´er zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.