Rutte voor paal! Na ‘niemand gaat uitleg geven’ gaan Jorritsma en Ollongren tóch uitleg geven over Omtzigtfaal

Premier Rutte staat aardig voor joker. Nadat hij nog monter opmerkte dat “niemand uitleg gaat geven” over de ‘functie elders’ van Pieter Omtzigt, gaan oud-verkenners Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) nu tóch meewerken aan een Kamerdebat over het gestuntel rondom ‘Omtzigtgate.’ En in tegenstelling tot wat Rutte beweerde (“Niemand gaat hier uitleg over geven.”), gaan de beide ex-verkenners uitleg geven.

Een arrogante premier Rutte leek er deze week kennelijk nog van overtuigd dat er gewoon twee andere verkenners konden worden aangesteld en dat daarmee de kous af zou zijn. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat er tijdens de formatie wordt gesproken over het wegwerken van één van de weinige Kamerleden die daadwerkelijk zijn taak fatsoenlijk uitvoert en de macht controleert. Be-la-che-lijk!

Een paar uur geleden werd bekend dat er een enorme Kamermeerderheid is (inclusief schoorvoetende fracties van VVD en D66) voor een debat met de opgestapte verkenners Ollongren en Jorritsma, om te achterhalen hoe het nou precies zit met die notitie over Pieter Omtzigt. Beide ex-verkenners kiezen in eieren voor hun geld en gaan meewerken, of althans: dat beloven ze.

Maar of dit echt een klap in het gezicht van Rutte is, moet nog worden bezien. We moeten volgende week niet raar opkijken als het ene na het andere smoesje voorbijkomt. Jorritsma en Ollongren zullen waarschijnlijk niet allebei met de vinger naar Rutte wijzen, maar de premier actief beschermen. En als ze dat wél doen, dan schuift Rutte het vast af op één of andere gezichtloze ambtenaar. Want ja, de verkiezingen zijn voorbij… dus de Rutte-doctrine kan weer worden opgetuigd. Hoezee!

Het is te hopen dat een ontketende Tweede Kamer woensdag dus tóch van één van de drie betrokken procesdeelnemers – Ollongren, Jorritsma, Rutte – kan losweken wie die afgrijselijke onzin over Omtzigt op tafel heeft gelegd in de kabinetsformatie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Edjan

  De portier heeft het gedaan! De man is ontslagen en mag nooit meer voor de Rijks Overheid werken. De pers kan helaas niet met hem praten want hij is overspannen.
  En daarmee is de zaak opgelost. Rutte lacht het volk toe op de staatstelevisie. Klaar!
  Echt weer Nederland …

 2. Rieks

  Onhandig van Ollongren natuurlijk, meer ook niet. Maar onze TK toont weer eens een keer zijn overbodigheid en gebrek aan kwaliteit aan door in een debat nog even te willen doorzeuren. Met welk doel?!

  1. Max Aue

   Ja, het is een storm in een glas water.

   1. Buiswater

    Ja, een glas met een diameter van 685 km.

  2. Monty

   Misschien moet het demissionair kabinet dan maar aftreden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

 3. Max Aue

  Mijn hypothese is dat Wobke het probleem Omtzigt bij de verkenners heeft aangekaart. Als hij toe zou treden tot het Kabinet is de kans groot dat Omtzigt fractievoorzitter wordt en dat zou een onbestuurbare situatie opleveren.
  De verkenners noteerden zijn zorgen plichtsgetrouw en namen zich voor dit probleem met Rutte en Kaag te bespreken.

  Ik zie hier niemand iets doen wat niet door de beugel kan.

  1. rafi

   Ja, goed functionerende parlementen met fractieleiders van regeringspartijen die hun werk goed doen leveren onbestuurbare situaties op. Weg ermee! Op naar de dictatuur. Logisch dat Wobke ook zichzelf diskwalificeerde door te bekennen dat zijn leiderschapstijl niet deugt voor regeringsdeelname.
   Mijn hypothese is, dat jij door Rutte c.s. voor deze kolder betaald wordt.

   1. Buiswater

    Deze randdebielen, waaronder Max aue, worden door DDS betaald om door hun tegendraadse commentaar het draadje in stand te houden.

    1. coenzoon

     Dat heb ik al meermaals gezegd , de dag erop kan je een nieuw account aanmaken

  2. Buiswater

   “Ik zie hier niemand iets doen wat niet door de beugel kan.”

   U bent werkelijk compleet gestoord. En ik ben hier niet de enige met deze nog zacht uitgedrukte mening.

  3. coenzoon

   bij een formatie gesprek spreken over individuele kamerleden met voorkeurstemmen

   korea aan de noordzee decadente onwetende tról

   1. Meriadoc Brandebok

    Rutte en Hoekstra spreken niet in hun hoedanigheid als ministers, maar in hun hoedanigheid als leden van de Staten-Generaal. Ze praten dus in principe over een ondergeschikte op de werkvloer. Fraai is het niet, maar het kan gewoon door de beugel en heeft niets met dictaturen te maken.

    1. coenzoon

     dat vind jij !
     Ik vind van niet !

     omzigt is geen ondrgeschikte maar een zelfstandig mens en kamerlid. Je roeptoetert dus wederom onzin

     1. Meriadoc Brandebok

      Omtzigt is verantwoording schuldig aan diens chef Hoekstra.

     2. coenzoon

      omzigt is aan NIEMAND verantwoording schuldig anders dan zijn 342.000 voorkeurstemmers. Omzigt kan zonder ruggespraak vrij bewegen.

      Waarom kon je steds met ander zetbaasje ? zwak hoor

 4. Heinz

  Er wordt wel eens gekscherend gesproken over afschaffing van het koningshuis. Maar beter is het om de Tweede Kamer af te schaffen en de Koning te laten regeren.

  1. Jopie

   Ook niet

 5. macsjang

  Rutterat is rijp voor het gesticht. Arrogantie van deze imbeciel is voorbij het betamelijke.

 6. Heinrich

  “Uitleg geven?”
  Makkie!
  Het probleem gaat even in de denktank!
  Groepsoverleg, draaien, konkelen en klaar!
  Oplossing:
  Het was allemaal een uit de context getrokken, positief bedoelde, maar verkeerd begrepen prive uitspraak!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.