Slang Rutte zet D66 onder druk met nep-voorkeur voor rechts kabinet met JA21

De kabinetsformatie is een ingewikkeld spel en VVD-leider Mark Rutte heeft zojuist de eerste zet gedaan. Hij spreekt een voorkeur uit voor een kabinet bestaande uit VVD, CDA, D66 en JA21. Tegelijkertijd wil hij de ChristenUnie ook als optie behouden. Daarmee zet hij D66 direct onder druk, die liever een progressief lalakabinet gaan vormen.

De eerste fractievoorzitters werden vandaag ontboden door het kersverse verkennersduo Ollongren en Jorritsma. Mark Rutte, als leider van de grootste partij, mocht als eerste aanschuiven. Na afloop volgde een reactie naar de pers:

Rutte zegt: “(…) De eerste stap is gezet.” Er wordt hem gevraagd naar zijn voorkeur, waarop hij reageert met: “Naja, voorkeur… We hebben heel veel te kiezen en ik heb gezegd… Wij willen graag meedoen in het kabinet. We denken dat D66 als grote winnaar uit de verkiezingen ook [onverstaanbaar] kabinetsdeelnemer is vanuit dat perspectief. Ik praat puur vanuit VVD-perspectief hè, hoe wij de wereld zien.”

Hij noemt vervolgens zijn tweede keus: “Dan is de volgende die we er heel graag bij willen natuurlijk het CDA, überhaupt mijn eerste voorkeurspartner, (…). En ja daarna wordt het natuurlijk even zoeken!”

Hij legt vervolgens uit dat het hem niet alleen om de Tweede Kamer is te doen maar dat er ook gekeken moet worden naar de Eerste Kamer. Daarop zegt hij: “Maar het helpt wel als je in de búúrt van een meerderheid komt. Om die reden zeggen we ook vinden we toch dat we eens even serieus moeten kijken naar JA21. Die brengen zeven senatoren mee.” (Rutte wordt gecorrigeerd, want het zijn er acht.) Rutte zegt verder de partij JA21 niet te kennen en ook de kabinetsformatie-variant met ChristenUnie niet te willen stoppen als optie.

Een doortrapt optreden van de altijd slinkse Rutte. Want wat de premier hier in feite doet is D66 zwaar onder druk zetten. Laatstgenoemden willen natuurlijk een zo progressief mogelijk kabinet en daar valt JA21, als afsplitsing van FVD, niet onder. Alleen al om die reden zou D66 zware kritiek vanuit hun achterban krijgen als ze met die partij in zee zouden gaan. En dat weet Rutte ook.

Rutte lijkt er dus op te hopen dat D66 keihard ‘nee’ roept, waardoor er naar andere opties zal moeten worden gekeken. GroenLinks, die D66 er waarschijnlijk graag bij wil hebben, is de zware verliezer en dus voor Rutte geen optie. De PvdA wil alleen met een andere progressieve partij, dus dat zal ook niet werken.

Het zit er dus dik in dat D66 weer met de ChristenUnie samen zal gaan moeten werken. En als het echt die kant uitgaat zal dat voor D66’ers toch even slikken worden, die de christelijke partij juist hoopten te lozen wegens hun sociaal-conservatieve programma. Maar het spel moet zich nog laten uitspelen, en eerst heeft Rutte de naam JA21 op tafel gelegd. Het openingsbod in een pokerspel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. kattekop

  De kabinetsformatie is helemaal niet ingewikkeld.
  Het is allemaal voor de bühne, allemaal toneel want Rutte en Kaag
  zij allebei voor the great resset en build back better.
  De rest is onbelangrijk voor hun.
  Zie ze zitten bij Schwab….Rutte, Kaag, maxima…dat zegt mij genoeg.

  1. Cootje

   En arme Jetten dan ???

   1. gggg

    die doet al lang niet meer mee. Die deed al niet meer mee bij de gesprekken.

    zie hier 2019 , toen was ie al uitgerangeerd.

    h**ps://static.wixstatic.com/media/b6ee20_3e93e479183d47a3998bf3531a024d3d~mv2.jpg/v1/fill/w_960,h_672,al_c,q_90/b6ee20_3e93e479183d47a3998bf3531a024d3d~mv2.webp

 2. halo1

  Met de ChristenUnie wordt het ook niets denk ik.. D66 zal net zo lang dreinen tot ze er twee linkse clubs bij hebben..alles mee: de media, onderwijs etc.

  1. gggg

   gaat dus een hele lange zeurderige formatie worden

 3. Aborifa

  Eens was D66 het “redelijk alternatief”.
  Nu een bende burgerlijke linkse fatsoensrakkers.
  Geloof ze niet. Het zijn nietswaardige egotrippers.

 4. Cootje

  Rutte is bespeelbaar aan tweekanten , dus laten Kaag met adjudant Jetten het maar proberen . Misschien kan een showtje van Kaag in een pikant pakje op de tafel uitkomst brengen , zo heb mafkezen in de politiek om de aandacht te trekken , Balkenende probeerde het op een skateboard en nu probeert vrouwelijke pilaar zich de hoogte op te werken . MACRON kon MERKEL met enkele vingerbewegingen tot grote hoogtepunten brengen maar die heeft ervaring met oudere vrouwen , maar hoe Rutte Kaag moet behagen om haar om zijn vingers te bewegen is voor 2 mensen die buiten hun eigen bubbel nooit buiten zijn geweest ondoenlijk , raad vragen bij MACRON en Berlusconi specialisten op dat gebied . Tenslotte moeten ze beide belanden in een bed

  1. Pengyou

   Interessante visie. Dank voor dit artikel!

 5. Neko-

  JA21 heeft de zetels geroofd van FvD in de eerste kamer.

  Alleen dankzij die winst van het FvD twee jaar geleden, en de kleine winst van JA21 nu, oppert Rutte die naam JA21 als mogelijkheid. Als FvD die zetels in de 1e kamer nog gehad zou hebben, dan van JA21 vrijwel zeker geen optie geweest voor mijnheer Rutte.

  Maar dat hij categorisch PVV en FvD uitsluit zoals hij in de aanloop naar de verkiezingen al zei, betekent nu gewoon dat hij een stevig deel van het electoraat in de hoek zet en wenst te negeren. Niet echt democratisch.

  De rechtse partijen hebben overwegend de verkiezingen gewonnen, maar ik ben bang dat Rutte gewoon weer over links gaat regeren… ofwel: business as usual.

  Het enige waar ik blij om ben is dat Rutte dus blijkbaar premier is op het moment dat de coronacrisis de economie (het MKB via de coronacrisis, en de middenstand via de klimaattoestanden) compleet de das omdoet. Verantwoording afschuiven is er dan niet meer bij…

  1. Monty

   ”de kleine winst van JA21 nu,”

   Is toch 100% meer dan FvD toen die in de tweede kamer kwam.

 6. Heinrich

  Een VVD, CDA, FvD, PVV, JA21 coalitie zou kunnen, Wilders ruilt de uitspraak ‘minder Marrokanen’ in voor minder ‘negroiden’, en klaar is Kees!

  1. Loelap

   Kinderachtig!

  2. sonny

   Een kleine handreiking, voor de buhne, is vaak genoeg!

   1. Monty

    Zo werd zijn breekpunt van 65 naar 67 in 1 nachtjes slapen verbroken.

    1. gggg

     en maar volhouden dat leugentje

  3. hetfietsmenneke

   Of inruilen voor ‘minder links’. Daar kan ik prima mee leven. Dat Rutte nog steeds zo spastisch doet over een uitspraak van jaren geleden, die ook volledig uit zijn verband is getrokken, is mij een raadsel. Hij zet hiermee op schofterige wijze miljoenen kiezers buitenspel.

  4. Monty

   @Heinrich
   ”en klaar is Kees”
   Je gaat er aan voorbij dat Wilders niet met Rutte in een kabinet wil.

   Of zou Wilders dit nu opeens opgeven?

 7. StemPzeweg

  Rutte is zeker niet zo achterlijk om met Ja21 in een coalitie te stappen. Laat staan D66.

  Zonder D66 kan Rutte ook niks

 8. Monty

  Vreemd dat de winnaar van de verkiezingen niet wordt benaderd voor deelname.

 9. J.C.

  Zou het CDA werkelijk zo dom zijn om weer met de VVD in een kabinet te gaan zitten?

 10. Max Aue

  Wat leuk, D66 krijgt er in de definitieve telling nog een zetel bij en gaat naar 24.

  1. gggg

   nou en max anus , fvd blijft de grootste winnaar !Wat leuk.

   1. Max Aue

    Ik geloof dat we hier weer een guurrechtse draaideurreaguurder zien opduiken.

  2. EvertB

   Zeker, Max.

   De inhoudelijke campagne van D66 is de kiezers niet ontgaan. Rutte’s VVD heeft een zetel moeten inleveren en dat mag, gezien de campagne, Rutte zichzelf aanrekenen.

   1. Meriadoc Brandebok

    D66 had geen inhoudelijke campagne en heeft die ook nooit gevoerd. Het was een inhoudsloze campagne rondom een kleurloze minister die in vier jaar tijd van nieuw leiderschap niets liet blijken. Het feit dat D66 het beter deed is te wijten aan de zwakte van andere partijen.

    De VVD heeft de verkiezingen dan ook glansrijk gewonnen. Met 34 zetels.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.