Demissionair premier Mark Rutte: “Wij zullen de notulen over de toeslagenaffaire maandag (ongelakt) openbaar maken”

Het hoge woord is eruit: Enigszins schoorvoetend, maar het demissionaire kabinet Rutte III zal de notulen vrijgeven over de kindertoeslagenaffaire. Een meerderheid van de Tweede Kamer had hier om gevraagd nadat in de media uitlekte dat het kabinet de Tweede Kamer met opzet heeft tegengewerkt rondom het toeslagenschandaal. Ook werd er in de notulen gesproken over Pieter -functie elders- Omtzigt.

Een van de belangrijkste conclusies om de stukken tóch te openbaren is dat het kabinet niets anders meer kon doen nadat de druk vanuit de Tweede Kamer en de Nederlandse samenleving bijna onhoudbaar is geworden. Er moest wel iets gebeuren, anders zou de schade voor Rutten en zijn regeringscollega’s alleen nog maar groter worden.

Aanstaande maandag zullen de notulen in alle openbaarheid worden gepubliceerd. Een unicum binnen de Nederlandse rechtsstaat, omdat de toeslagen-notulen eigenlijk staatsgeheim zijn. Rutte gaf ook aan dat er geen passages zullen worden weggelakt, maar dat de bronnen wel worden geanonimiseerd. Volgende week donderdag zal de Tweede Kamer nog een stevig debat voeren over de gelekte notulen. De Kamer heeft dus twee dagen om zich voor te bereiden en het vuur te openen op Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Gertjan Segers.

Esther Ouwehand, de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren kwam, als voorspel op de onthullingen van maandag en het debat op donderdag, nog wel even met een scherpe opmerking:

De vraag is dan ook of de onthulling van de gewraakte notulen maandag niet alleen maar meer vragen dan antwoorden zal oproepen. In ieder geval zal er donderdag stevig over worden gedebatteerd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Aborifa

  Op dit punt vind ik de regering wel incompetent. Geheim is geheim. Daar moet je niet mee sjoemelen.

  1. coenzoon

   er zijn geen geheimen voor de tweede kamer HET contrólerend orgaan van de regering domme jongen !

   1. Aborifa

    Geen weerwoord; dus maar schelden. Je zou zo de kamer in kunnen voor BIJ1 of BBB.

    1. coenzoon

     inderdaad , je geeft weinig weerwoord ! In de kamer heb ik niets te zoeken. Volgens bukhol en de strónt vlé®k mag er beleid gemaakt worden zonder enige contróle in de achterkamertjes vann rutte. Om nu de hele dag op een telefoontje achter een desk te hangen is niet mijn hobby of beroep

 2. Piet Klein

  Het is volstrekt duidelijk geworden, en de notulen zullen dit duidelijk maken, dat de positie van Omtzigt ter discussie is gesteld als onderdeel van een poging om de toeslagaffaire onder de mat te vegen.

  Het is volstrekt duidelijk dat tijdens het debat hierover waarop Rutte werd aangesproken Kaag en Hoekstra een theaterstuk heb opgevoerd en tijdens dit debat, hebben de partners in crime Rutte, Kaag en Hoekstra binneskamers gedealed en zijn Kaag Hoekstra voor een motie van afkeuring over Rutte gekomen terwijl ze onderdeel hebben uitgemaakt van de pogingen om Omtzigt tegen te werken en op een zijspoor te helpen. Het is volstrekt duidelijk dat ze willens en wetens zijn blijven proberen de feiten niet op tafel te leggen.

  Het is volstrekt duidelijk dat Rutte, Kaag, Hoekstra in het debat over de de gelekte papieren van Ollongren op geen enkele manier serieus bezig geweest de waarheid op tafel te leggen maar een schouwspel hebben opgevoerd. Deze notulen zullen inzicht geven dat de positie ter discussie is gesteld. De Ollongren papers maken duidelijk men er alles aan wilde doen om Omtzigt te dumpen.

  De toeslagaffaire zelf, het onder het vloerkleed proberen te vegen van het dossier, pogingen om Omtzigt te dumpen, het liegen en bedriegen, het theater in de Kamer, het zijn ernstige fouten waarin veel Nederlanders gedupeerd zijn, waarin de integriteit van de politiek te grabbel is gegooid. Er pas maar één stap voor Rutte, Kaag en Hoekstra vertrek uit de politiek.

 3. Monty

  Er zijn Kamerleden die heel geheimzinnig doen over hun financiën.
  Misschien moeten die ook eens heel transparant worden zodat een ieder kan zien of ze wel integer handelen en geen geld ontvangen uit het buitenland.
  Voordat zij over integriteit gaan praten.

  Bijvoorbeeld een DENK.

  1. M. Brandenburg

   De vraag is waarom dat niet transparant is en elke neven activiteit en betaling die zijn ontvangen niet publiek is gedurende hun verkiezingen en tijd in het parlement dan wel overheid. Dit zou gewoon een vereiste moeten zijn.

   1. Monty

    ”Dit zou gewoon een vereiste moeten zijn.”

    Maar dat is het niet.
    Er zullen zeker meerdere politici zijn die er een tweede agenda op na houden.

    Maar hoe komt het volk hier achter?

 4. Smek

  Ja ja kunnen ze het nog even aanpassen voor maandag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.