[Filmpje] Caroline van der Plas (BBB) is klaar met het kabinet-Rutte III: ‘We moeten schoon schip maken’

BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas zei vandaag tijdens het debat over de toeslagenaffaire-notulen dat het tijd is om het kabinet eindelijk écht naar huis te sturen, zodat de huidige problematiek opgelost kan worden door een nieuw team van mensen die de parlementaire democratie wél respecteren. “Op een akker vol distels ga je niet zaaien, want je weet dan dat er weinig van de oogst terecht gaat komen,” zei Van der Plas. Het huidige kabinet moet dus weg.

“Er liggen grote problemen voor de maatschappij, die natuurlijk zo snel als mogelijk moeten worden opgepakt door een nieuw kabinet. Dat is geen reden om de huidige cultuur in kabinet en Tweede Kamer in stand te houden. Nee, het is juist dé reden om nu schoon schip te maken. Op een akker vol distels ga je niet zaaien, want je weet dan dat er weinig van de oogst terecht gaat komen,” zei Van der Plas in haar inbreng.

“Alle dagen lopen schoffelen, is geen optie. Je zult drastischer maatregelen moeten treffen.”

“We hebben maandagavond de – overigens niet volledige – notulen ontvangen,” ging ze verder. “Even geteld: 119 keer het woord Belastingdienst, 93 keer Tweede Kamer, 58 keer Kabinet, 40 keer adviescommissie, 33 keer het woord “ouder,” 25 keer het woord “mensen”. 0 keer het woord slachtoffers.”

“De ministerraad praat vooral over het beteugelen van de volksvertegenwoordigers. En over hoe alles op de pers over zou kunnen komen. Slachtoffers, Ouders. Mensen. Gezinnen, stonden hier ook op het tweede plan. Weggemoffeld. En een van de mensen die dit schandaal uit de beerput trok, zit al maanden ziek thuis. Leeggezogen.”

Maar, vroeg ze zich af, zijn er zelfs nog maar coalitiekamerleden die tegen de wens van hun partij in dúrven te stemmen? “Welke Tweede Kamerleden van de nog steeds actieve coalitie gaan het vandaag aandurven om te stemmen met hun hart. Te stemmen ZONDER last, zoals de Grondwet stelt. Te stemmen namens de mensen waarvoor, wij allemaal, hier als volksvertegenwoordiger zitten.”

“Niet kijkend naar partijbelangen maar naar het belang van de Nederlandse burger. Als de democratie nu niet wordt veiliggesteld en HERSTELD, wordt het OOK straks kwaad kersen eten met dit Kabinet.”

“De ministerraad besloot zeer bewust om geen feitenrelaas te verstrekken, hoewel hier meerdere keren door de Kamer om werd gevraagd,” legde ze daarna uit. “Dat gaat in tegen artikel 68 van de grondwet. Het is alsof een werkgever je een opdracht geeft om een taak uit te voeren en je zegt: Bekiek ’t moar. In het echte leven kun je als werknemer dan ophoepelen. Let wel: ZONDER riante wachtgeldregeling.”

“Het lijkt hier wel of het Kabinet stilaan de baas is geworden, i.p.v. de Tweede Kamer,” zei ze, waarmee ze het idee dat heel veel critici hebben verwoordde. “Maar zo werkt onze democratie niet. Ik zit híér misschien nog niet zo lang, maar ik kom niet net uit een ei gekropen. Het Kabinet werkt voor de Kamer. Niet andersom.”

“De democratie móét bewaakt worden en geborgd zijn. Júíst om schandalen als de toeslagenaffaire te voorkomen. En we moeten dit land weer gaan besturen. Maar dit kan alleen met een in beton gegoten democratisch bestel, waar kritische Kamerleden níét de mond worden gesnoerd, op een zijspoor worden gezet of in het ‘strafbankje’ worden geplaatst. Waar NIET het Kabinet bepaalt welke kaders gelden voor een debat, maar waar de Kamer, (dus het Nederlandse volk dat wij als Kamerleden vertegenwoordigen), vrijuit kan spreken en het Kabinet kan controleren zonder last. Alleen dan kunnen we bezig gaan met de inhoud waar ons land – en ikzelf trouwens ook – zo naar snakt.”

En trouwens, zei Van der Plas: “even voor de goede orde, als we kijken naar coalitiediscipline: de Grondwet kent GEEN partijen of partijbelang. De grondwet kent wel volksvertegenwoordigers. En die staan in dienst van het volk. NIET van het Kabinet. Van welke partij je ook bent. En wat ministers van Kamerleden vinden, dat hoort niet in stoomafblaassessies in de ministerraad.”

De Kamer is, zei Van der Plas, “geen knip voor de neus waard als we vandaag geen recht doen aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire en aan Pieter Omtzigt. BBB heeft daarom een hoofdelijke stemming aangevraagd. Vandaag zullen we zien of de leden van deze Kamer kunnen en zúllen stemmen zonder LAST. Om oprecht te zijn hoef je maar één ding te doen: oprecht zijn.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. halo1

  De Tweede Kamer kan natuurlijk nooit de baas zijn.. want per definitie verdeeld… daarom moet het kabinet wel de baas zijn….anders verval je in anarchie: de ene helft trekt immers naar links, de andere naar rechts.. en dat proces speelt al lang.

 2. Max Aue

  “Caroline van der Plas (BBB) is klaar met het kabinet Rutte III”

  Dat komt goed uit, het Kabinet is als afgetreden.

  1. rutte leugenaar

   quote Dat komt goed uit, het Kabinet is als afgetreden. end

   domme zuigtról , het kabinet heeft enkel nog niet door dat ze demissionair zijn domme jongen

  2. Duckday

   Men gaat gewoon door EEN KABINET die zogenaamd is afgetreden neemt geen enkele beslissing meer maar deze puinhoop gaat gewoon door en dat zien de klungens niet

 3. Paardenmiddel

  Zo, ik krijg steeds meer bewondering voor die vrouw. Goed bezig. Laat rutte oprotten, hij komt onze strot uit. Vvd en d66 zijn bagger en niet gekozen door de meerderheid.

  1. Chee

   @prednison klopt van der plas zet zich de afgelopen weken neer als een waardig kamerlid.
   D666 met zeker Rob jetten liet vandaag onbeschaamd zich zien als verheven boven de 2e kamer en burgers dat was duidelijk.
   Ik hoop ook dat er meer partijen zich aansluiten om dit zooitje regenten de deur uit te trappen VVD D66 CDA.
   Dit kan voor de democratie en zeker voor alle slachtoffers van deze affaire niet zo doorgaan.

   1. halo1

    Je woede is begrijpelijk.. maar het alternatief is een links(er) kabinet.. besef dat wel!

  2. Max Aue

   “ Vvd en d66 zijn bagger en niet gekozen door de meerderheid.”

   Zonder deze partijen is er ook geen meerderheid te vinden.

   1. september

    Er is ook geen meerderheid voor te vinden,dat is waar.En bij de verkiezingen is geen fraude gepleegd zo als paardemiddel ergens hier beweerde.Geen Enkel bewijs. En ook liever geen links kabinet.

 4. STOP FVD

  Triple B mutsje denkt ook dat ze iets intelligents moet roepen, iig weet ze zeker dat ze ook haar niet zullen vragen voor de coalitie. Niet dat haar ene zeteltje ook maar iets zou helpen, maar ze bepaalt zelf graag of iets gebeurt of niet, helaas voor Triple B zeurdoos haalt ook haar wens het niet. Maar wel weer een sterk optreden!

  1. usb3.0

   Gezien opper-wappie’s reactie stelt Mevr. van der Plas de juiste vragen..

 5. Duckday

  Volkomen juist .Maar de kudde blijft stemmen op de zelfde partijen. En dit kabinet ging gewoon door. De POLITIEK is op enkele uitzonderingen DOOR en DOOR VERROT geen enkel vertrouwen . WE zijn uitgeleverd aan een stel GELUKSZOEKERS die alleen voor zich zelf bezig is en nemen geen enkele verantwoording eigen belang macht hoogmoed waanzin

 6. roderick

  Het volk heeft nog steeds niet door dat ze op de pijnbank liggen en dat Rutte hun laatste lucht uit het lichaam trekken en mijn vraag is waarom doet een volk zich dat zelf aan, Rutte is belangrijker voor hun dan hun vrijheid en recht op het eigen leven.

 7. roderick

  Vandaag ook een goed bericht uit de VVD, van Baalen is er niet meer en dat is even fijn om de dag mee te beginnen.

  1. Max Aue

   Walgelijk, Roderick.

   1. usb3.0

    maxje, hypocriet.

 8. Rieks

  Schoon schip maken, helemaal mee eens maar ik versta daar niet hetzelfde onder als de BBB. Trouwens, wie gaat premier worden als Rutte weg gaat? Die grote overwinning van de VVD was te danken Rutte. En nu moet ie weg? Het is gewoon een opstand van de verliezers van de verkiezingen wat we zien. Slechte verliezers maar mocht Rutte vertrekken zitten we daar mooi mee want er is geen competente opvolger.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.