Filmpje! Wybren van Haga (FVD) eist: ‘Ga door met verantwoordelijk Gronings gas pompen, maar compenseer Groningers ruimhartig!’

Forum voor Democratie wil volkomen terecht doorgaan met de gaswinning in Groningen. Maar, zei Wybren van Haga in de Tweede Kamer, Groningers moeten ruimhartig gecompenseerd worden voor schade. Dat dit niet al lang gebeurd is, is ronduit misdadig!

“De belangen van dit dossier zijn groot,” aldus Van Haga, “maar wat Forum voor Democratie betreft niet tegengesteld. Zowel voor Nederland als voor de Groningers in het winningsgebied is het van belang dat we gas blijven produceren uit het Groninger gasveld. Maar laat ik, voordat ik het Nederlandse aardgas ga propageren, aan alle Groningers. Jaren van ronduit Haags misdadig wanbeleid hebben ervoor gezorgd dat de Groningers geen enkel vertrouwen meer hebben. En terecht.”

Want in voorgaande jaren werd er zoveel gas gewonnen dat er wel seismische activiteit moet komen. “Een domme en gulzige overheid die zelf de aardbevingen heeft veroorzaakt over de ruggen van de Groningers,” vatte Van Haga dat volkomen juist samen. Van de minister wil hij dan ook weten waarom er bijvoorbeeld in 2013 zoveel gas werd gewonnen en waarom er niet gekozen is voor “een verantwoord laag productieniveau.”

Daarnaast is er door de overheid niet gekeken naar andere mogelijkheden om de druk in het veld op peil te houden. Niet eens bijvoorbeeld naar waterinjecties. “Waarom niet?” vroeg Van Haga aan de minister. Het antwoord is ongetwijfeld: omdat ze dachten ermee weg te komen, maar goed. Laat de minister dat zelf maar uitleggen in z’n politiek-correcte koeterwaals.

En toen kwam de terechte harde veroordeling van het jarenlange wanbeleid van de overheid. “Verschillende ministers van EZK hebben compleet gefaald,” zei Van Haga, “in het helpen, herstellen en compenseren van de Groningers. Met recht kun je hier spreken van misdadig overheidsbeleid.”

Daarom wil FVD dat Groningers “ruimhartig gecompenseerd” worden voor de geleden schade. Nu, en als er in de toekomst nog meer schade is, dan ook. Want, ja, Van Haga hield ook “een pleidooi voor het continueren van de gasproductie uit het Groninger gasveld. Uiteraard op een zeer laag productieniveau.”

De redenen hiervoor zijn talrijk. “Ten eerste is gas een schone brandstof,” legde Van Haga uit, “en daarmee goed voor ons milieu. Methaan is de kortste koolwaterstofverbinding die we kennen en heeft een hoge energiewaarde en een zeer schone verbranding.” Andere landen schakelen dan ook over op aardgas. Daarnaast “zit er nog een enorme hoeveelheid gas in het Groninger gasveld dat een enorme waarde vertegenwoordigt.”

Daar is geen woord te veel mee gezegd. Want vorig jaar zat er nog 600 miljard kuub in de grond. Dat zou neerkomen op 360 miljard euro ongeveer. Ja, dat leest u goed: 360 miljard. Dat niet gebruiken is natuurlijk volstrekt achterlijk. Bezopen. Geschift. Zoveel gas in de grond laten zitten, en dus zoveel geld, is olie- maar dan ook echt oliedom.

En dan zijn er nog de volgende redenen: als we het zelf niet doen zijn we overgeleverd aan Rusland. Poetin weet dan dat hij kan vragen en eisen wat hij wil. Geen goede onderhandelingspositie. “Ten vierde is de leveringszekerheid van groot belang voor onze economie,” ging Van Haga terecht verder. Want ja, gas uit eigen land komt er altijd. Gas uit andere landen? Daar kun je nooit 100 procent op vertrouwen. Tenslotte kunnen de aardbevingen geminimaliseerd worden, zeker met een slimme strategie.

Hoe dan ook is de conclusie van het aardgasverhaal “simpel,” aldus Van Haga volkomen juist. “De overheid heeft gefaald en zowel de Groningers als de andere Nederlanders zijn de dupe. En het voorstel van Forum voor Democratie is om zo spoedig mogelijk de Groningers te helpen met het verstevigen van de huizen en het herstellen van de schade. Vervolgens gaan we op een laag en verantwoord niveau door met de gasproductie uit het Groninger gasveld waarbij we ervoor zorgen dat de seismische activiteit wordt geminimaliseerd.”

“En bovendien,” onderstreepte Van Haga nog maar eens, “vinden wij dat de Groningers ruimhartig moeten worden gecompenseerd. En tot slot moet een groot deel van de opbrengsten van het Groninger gasveld ten goede komen aan de Groningers.”

Tenslotte riep Van Haga het kabinet én de Kamer op om nou eindelijk eens te “stoppen met het gekonkel, het gezwabber en het politieke paniekvoetbal van de afgelopen drie kabinetten.”

Volg mij op Twitter-alternatief Gab én word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal!

Zo. Die kan het kabinet in zijn zak steken. Een prima plan! Gelieve vandaag nog uit te voeren. Geef Nederland het Groningse gas, en geef de Groningers hun welverdiende compensatie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. StemPzeweg

  FvD is de enige partij die gaswinning in Groningen wil voortzetten. Walgelijke partij die politiek drijven over de ruggen van Groningers

 2. Edjan

  Ik weet niet of ik dit nou wel zo’n geslaagd plan vind van van Haga. Ik snap dat dat gas Nederland goed van pas komt. Als onze overheid tenminste ietwat bij zinnen komt.
  Maar als ze weer flink gas gaan winnen, is er ook weer gevaar voor aardbevingen. De daardoor ontstane schade wil van Haga ruimhartig compenseren.
  Ik zie dat zo voor me: “o jee, vannacht is de slaapkamer ingestort. Kleine Jantje is dood en er is een hoop schade. Geeft niet, want we krijgen volgende week al 10.000 Euro schadevergoeding.”
  Ik geloof niet dat ik daar erg blij van zou worden.

  Nu zijn er idd nog geen slachtoffers gevallen bij die aardbevingen (voor zover ik weet) maar het zou een keer kunnen gebeuren.
  De gaswinning in Groningen op een klein pitje zetten zou misschien kunnen werken.

 3. september

  Ze moeten gewoon stoppen met de gaswinning in Groningen inderdaad.Dan moet je het gás maar ergens anders van dan halen.

 4. STOP FVD

  Knap hoor, FVD heeft altijd gelijk en zegt altijd iets terechts. Haal je arm er nu maar uit.

  1. Appelstroop

   Nog een leuke voor je, als FvD fan.
   Ik hoop dat het een grapje was.

   h**ps://twitter.com/thierrybaudet/status/1382453922359615492

 5. marcel_2011

  @ StemPzeweg @Stop FVD het is makkelijk om kritiek te leveren maar kom eens met een oplossing dan. Die hebben jullie kennelijk niet. Wind- en zonneenergie leveren niet genoeg op, dus is er een andere energiebron nodig. We zullen alleen maar meer energie gaan gebruiken als we bijv. allemaal electrisch moeten gaan rijden.

 6. Mireille

  Baudet stond op een boerenkar te oreren, in de provincie. Ze hadden hem voor die kar moeten inspannen en een rondje moeten laten lopen in het dorp Loppersum samen met van Haga.

 7. Hamer Sikkel

  De charlatan Wybren von Haga lijkt derhalve namens het fascistoïde Forum voor Democratie te willen dweilen met de gaskraan nog open.
  Een rechtstreekse belediging voor de mensen in de provincie Groningen.
  Straks wil de heer van Haga een kerncentrale in Winschoten.
  Laat deze geroyeerde rabiaat rechtse liberaal zich bezighouden met het complot-theoretische virus/vaccin beleid.

  1. DubbelZout

   Fascisten en gas; een dodelijke combinatie

  2. Forlan

   Er zijn in Belarus en de Oekraïne nog genoeg dorpen in Sovjet stijl. Goedkoop eten, prachtige vrouwen alleen nogal koud. En kies dan een dorp uit waar geen internet is, zijn wij van je af, kareltje marx

 8. right

  Er is geen geldige reden om wederom gas te betrekken uit Nederlandse bodem, dat zou desastreus zijn voor in de omgeving wonenden, en bovendien het leefcomfort ernstig aantasten!
  We kunnen beter, evenals Duitsland, het gas betrekken van Nordstream 2, bijkomend voordeel, de infrastructuur v/h gasnet kan behouden blijven!
  Het overdreven tempo en de dwingende regelgeving waarmee Nederland de transitie aanzet, is surrealistisch, onuitvoerbaar, en vooral economie ontwrichtend!
  Kernenergie moet de slogan worden!
  Als men globaal, de oceanen gaat schoonmaken en de bos/oerwoudkap aan banden legt, heeft de mensheid voorlopig de handen vol!
  Beginnen bij het begin, gaat altijd sneller!

  1. Edjan

   right +

 9. Rieks

  Scheuren in muren door gaswinning? Of door ouderdom of gebrek aan onderhoud? Zeg een Groninger dat er een zak met geld is en iedereen heeft “schade”. De claims die inmiddels zijn ingediend zijn overdreven,nauwelijks onderbouwd. Kenmerkend is ook wel dat men aangeboden reparatie niet wil, men wil gewoon cash, en snel een beetje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.