Freek Jansen (FVD) confronteert Ollongren (D66) met “absurd” gasbeleid: ‘Maar 614 woningen zijn gasloos gemaakt’

In de commissievergadering Binnenlandse Zaken over de ‘gebouwde omgeving’ confronteerde nieuw FVD-Kamerlid Freek Jansen minister Ollongren met wat hij ziet als het grote falen van het kabinet wat betreft het geplande gasloos maken van woningen. Het beleid is in zijn ogen sowieso al “absurd.” Maar, ging hij verder, kijkend naar de cijfers kon hij ook nog eens alleen maar concluderen dat het kabinet de door zichzelf gestelde doelen absoluut niet bereikt. Zo zijn er, zegt hij, “maar 614 woningen” van het gas gehaald.

“In 2018 werd door jullie allemaal de Klimaatwet aangenomen,” aldus FVD-Kamerlid Freek Jansen bij een commissievergadering over klimaat en de zogeheten gebouwde omgeving, gisteren in de Tweede Kamer. Nou ja, PVV en SGP waren er niet voor, maar de rest van de toenmalige Kamer steunde de wet wél. Het werd ingediend door VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De rest van de Kamer steunde het – op een enkeling na.

Die Klimaatwet “verplicht ons om duizend miljard te gaan uitgeven, voor in het meest optimistische scenario, 0,000007 graden minder opwarming. Toen wij die berekening maakten in 2018,” ging Jansen stug verder, “werd dat bedrag door vrijwel iedereen in twijfel getrokken. Maar inmiddels kunnen we niet anders concluderen dan dat dat eigenlijk veel te laag is ingeschat. In het Klimaatakkoord worden de maatregelen uitgewerkt om de doelen van de Klimaatwet te halen. Geschiedschrijvers van de toekomst zullen moeite hebben bij het beantwoorden van de vraag wat ons in deze tijd dreef tot de grootste kapitaalvernietiging van de eeuw.”

Want de bedragen waar het om gaan zijn enorm, aldus Jansen: “Anderhalf miljoen woningen, het staat er écht, moeten in 2030 van het gas worden gehaald, en in 2050 zelfs de hele gebouwde omgeving. Het Economisch Instituut voor de Bouw berekende dat dit 650 miljard zal gaan kosten.”

“In 2018 is minister Ollongren begonnen met de zogeheten ‘proeftuinen.’ Dat is ambtenarentaal voor wijken van het gas halen onder het Programma Aardgasloze Wijken. Ik wist dat dit project heel erg slecht ging,” zei Jansen, “maar ik viel echt van de ene verbazing in de andere toen ik deze stukken las. Het is echt nog gekker dan je denkt. Want na twee jaar hebben slechts 5 van de 26 gemeenten aardgasloze woningen opgeleverd. Bijna de helft van de ‘proeftuinen’ is nog in ‘planuitwerkingsfase.’ Dat betekent dat er in feite nog niks gebeurd is. Twee jaar lang hebben ambtenaren zitten vergaderen en stukken rondduwen, maar er is nog geen gasleiding uit de grond getrokken en er is nog geen fornuis vervangen.”

Maar de situatie is nog erger, aldus Jansen. Want hij heeft naar de precieze cijfers gekeken. “Dus voorzitter,” vroeg hij, “hoeveel woningen denkt u dat er van het gas zijn gehaald?”

Hij beantwoordde zijn eigen vraag: “Dat zijn er maar 614.”

Op dat moment ziet de kijker het Kamerlid dat achter Jansen zit snel in zijn papieren kijken, blijkbaar is deze ook op zoek naar die informatie.

“In de Kamerbrief lezen we dat dit minder is dan gepland,” legde Jansen daarna uit, “maar ik was wel benieuwd hoeveel er dan waren gepland voor 2020? En voor dat aardgasloos maken van die woningen is 120 miljoen euro ter beschikking gesteld.” Hoeveel van dat geld is eigenlijk al besteed, wilde Jansen weten. Zeker gezien het lage aantal gasloze woningen, vindt hij dat belangrijke informatie om te weten. “Want omgerekend komt dat nu neer op 620.000 euro per woning. Ik neem aan dat dat niet allemaal al op is.”

Dat laatste is zeker het geval omdat de helft van die woningen, zei Jansen, al grotendeels gasloos was. “Ze hoefden alleen maar een elektrische kookplaat te krijgen. Dit betekent dat er eigenlijk slechts 291 woningen daadwerkelijk van het gas zijn gehaald in twee jaar tijd.”

En dan was hij nóg niet klaar. “Het wordt nóg erger,” ging Jansen verder met zijn feitelijke samenvatting. “Bij meer dan de helft van die ‘proeftuinen’ moesten mensen een eigen bijdrage betalen oplopend tot wel 44.000 euro. Astronomische kosten.” Gezien die cijfers, vroeg Jansen aan zijn mede-Kamerleden, “Hoe kan het dat niemand nu in de tussentijd zegt: waar zijn we in hemelsnaam mee bezig? Want intussen is er al weer een tweede ronde gestart en willen ze een derde ronde starten waar dan weer 50 miljoen voor beschikbaar is. En dit is mijn vraag aan de minister: is dit 50 miljoen éxtra of is dat uit het oorspronkelijk budget?”

“Hoe kan,” ging vroeg Jansen zich daarna verbaasd af, “de minister doorgaan met dit dermate gefaalde project? De enige conclusie kan toch zijn dat het totaal redeloos is om alle woningen van het gas te gaan halen? In haar Kamerbrief schrijft Minister Ollongren dat zij hoopt dat er in 2030 40.000 proeftuinwoningen van het gas zijn gehaald. Dat is nog geen 3% van het klimaatakkoord. Hoe verwacht zij dat in 2030 anderhalf miljoen woningen gasloos zullen zijn?”

Natuurlijk, FVD wil helemaal niet dat welke woning dan ook van het gas gaat, maar de politiek heeft zichzelf deze doelen gesteld. En dus kijkt Jansen naar de haalbaarheid ervan.

“Het lijkt wel alsof men totaal niet heeft nagedacht over de consequenties van dit absurde beleid,” concludeerde Jansen. “Afgelopen week kwam er ook een rapport uit van PwC waaruit duidelijk werd dat er minstens een verdubbeling van het stroomnetwerk nodig is. Ook dat gaat weer over 102 miljard euro. Ook daarvoor waarschuwden we jaren geleden, en niemand wilde luisteren.”

“Heeft iemand wel eens stil gestaan bij wat er gebeurt als straks iedereen z’n stekkerauto ’s avonds in het stopcontact duwt, of kookt op een elektrische kookplaat en met elektrische kachels z’n niet-werkende warmtepomp moet ondersteunen? FVD waarschuwt al jaren voor de gigantische kosten van de klimaattransitie.”

“Wij willen stoppen met dit zinloze en peperdure klimaatbeleid waar uiteindelijk de Nederlandse bevolking, linksom of rechtsom, voor moet betalen,” zei Jansen tenslotte. “We willen stoppen met deze ongekende kapitaalvernietiging – want dat is het – van het ontmantelen van ons gasnetwerk. Wij investeren die 1.000 miljard, nee 2.000 miljard, liever in de zorg, veiligheid, onderwijs,  en betaalbare woningen. Want daar zitten Nederlanders écht op te wachten.” Maar gasloze woningen? Dat is niet de weg voorwaarts, aldus Forum voor Democratie en Freek Jansen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. coenzoon

  En het meerendeel van de gasloze woningen is niet meer warm te krijgen ondanks krankzinnige isolatie , triple glas ( nee geen 3 xbbb) , zonnepanelen en andere kul.

  ojaaaa , de buren genieten van de buren hun warmte pomp

 2. Bokse

  Klare taal Freek, geef ze een corrigerende schop onder de reet

 3. STOP FVD

  Nepcijfers! FVD zit een veer in haar eigen kont te steken, en wederom is het onterecht. Walgelijk klimaatcrisis ontkennend gedrag!

  1. Bokse

   Niet te stoppen dvd 💪💪

   1. Bokse

    Fvd

  2. coenzoon

   we zien graag de echte cijfers verschijnen stopidioot maar dat zal wel weer niet lukken inhoudsloze tról

  3. hetfietsmenneke

   Kom dan met de – volgens jou – echte cijfers. De enige reden waarom jij hier dag in dag uit idiote meningen zit te verkondigen, is om mensen op te naaien. Zoek eens een hobby, of hang jezelf eens op. Dat zal iedereen hier goed doen.

 4. Yoyo

  Goed bezig, Freek!
  Leg ze het vuur aan de schenen, deze klimaat-onnozelen.
  Tijd voor realisme in plaats van klimaat- utopieën

  1. STOP FVD

   Uhm, je draait de boel wel om, maar dat zijn natuurlijk gewend van de FVD, net als wetenschappelijk bewezen zaken ontkennen! En dan gewoon als aanhangertje alles wat die wappies bij het FVD roepen als waarheid aannemen en verkondigen.

   Gelukkig zijn er maar weinig politieke partijen die ze ook maar enigszins serieus nemen en gaan we gelukkig gewoon door met het groener maken, build back better, agenda 2030 en wat ben ik nog vergeten?

   1. Stanly2000

    En dan de echte eerlijke cijfers van onze puber, Stopje!

    1. Stanly2000

     Ik zie dat het pubertje geen cijfers heeft en alleen maar wat dom zwetst.

   2. Neerlander

    Praat Geen Poep

   3. coenzoon

    build back better bestond toch niet, wappies die daar over spraken , vanwaar de omslag stopidioot ?

 5. Max Aue

  Typerend voor politieke propaganda is dat we de gesteunde politieke partij wel aan het woord horen en niet de manier waarop deze onzin naar het rijk der fabelen wordt verwezen.

  Wie trapt daar in?

  1. Neerlander

   Zal ik jouw is effe lekker in je bek schijten!!
   of heb je al poep, poep in je hoofd.

   1. Max Aue

    Daar hebben we de volgende coprofiel.

    Het wordt echt een probleem hier.

    1. coenzoon

     tja , als je constant de strónt vlé®k uithangt zijn er gevolgen.

  2. usb3.0

   Freek heeft natuurlijk gelijk..

 6. kattekop

  En altijd komt dat jaartal 2030 weer naar voren.
  Ze hebben iets met dat jaartal maar de burger wordt
  daar niks oververteld.

  1. Jack Flash

   Domme kapitaalvernietiging.
   Goede woningen slopen om hun antiegaswaanzin erdoor te te drammen.
   Dat is wat er momenteel gebeurt in Noordoost Groningen.
   De mensen in de polders met echte schade hebben het nakijken.
   De omgedraaide linkse waanzin ten top.

  2. STOP FVD

   Hey wappie! Agenda2030!!!!

   1. usb3.0

    coronawappie tevens coronafetisjist stopje doet ook even een natte scheet

 7. Gebande_3

  Eerste “gasvrije” wijk met 430 woningen in ons dorp is eerdaags klaar.
  Binnen een zeer korte tijd alles verkocht.
  Mooi initiatief gericht op de toekomst.

  1. plakband

   Eerste “gasvrije” wijk genaamd ‘Alaska’
   In 2022 staan alweer 130 woningen, onder water en te koop.
   Niet comfortabel warm te krijgen.
   Maar hinder van de warmtepomp van de buren is belangrijkste verkoopreden.

  2. Stanly2000

   Kokkie, indien mogelijk meer gegevens b.v. welke wijk, welk dorp of stad!

  3. Stanly2000

   Kokkie,
   “Als het grootste Nederlandse experiment in het aardgasvrij maken van bestaande huizen ons iets leert, is het dat de praktijk een harde leerschool is. Na ruim twee jaar zijn pas in vier van de eerste 27 proefwijken en -dorpen opgeteld 206 huizen van het gas afgesloten, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. De techniek, het draagvlak, de kosten: tot dusver valt eigenlijk alles tegen. Toch houdt Kokkie de moed erin.”

 8. Bolkestein

  Wie zijn toch die mensen die op D’66 stemmen?

  1. Edjan

   Klimaatgekkies.

  2. plakband

   @Bolkestein: Wie zijn toch die mensen die op D’66 stemmen?

   Nou, hier wat namen: Ernst Quispel, Rien Noppen, Lao Tse, Max Aue.
   Dat is het wel zo’n beetje.
   Misschien is er verkiezingsfraude in het spel.

 9. Bolkestein

  Wat een succes hè, die warmtepompen? Het elektriciteitsverbruik klotst tegen de plinten op. En in de afgelopen winter was het vet kou lijden. Van het gas af is totale gekte. Geen schonere fossiele brandstof dan gas. En voor alles electrisch ontkom je niet aan kernenergie. Met windmolens en zonnepanelen ga je gasvrij niet redden. Één Amerikaans datacenter dat hier tegen gunstige belastingdeal in de Wieringermeer is gevestigd.slurpt al alle electriciteit op die de gesubsidieerde windmolens en zonnebanken produceren.

  1. september

   Ja, je moet alleen van het gas in Groningen af.Dan moet je het wel importeren uit het buitenland.

   1. EvertB

    Nederland betrekt al jarenlang gas uit Noorwegen en Rusland. De gaswinning uit Groningen gaat zo snel mogelijk naar nul. Omdat de gasvoorraden in Noorwegen redelijk snel eindigen importeren wij de komende tien jaar het dubbele uit Rusland.

    1. Max Aue

     Het imperialistische gedrag van de dictator Putin zal het de komende tijd in toenemende mate onmogelijk maken om nog gas uit Rusland te importeren. Hij geeft daarmee onbedoeld een sterke impuls tot verduurzaming in Europa.

     1. coenzoon

      hahahaha , waar baseert de strónt vlé®k deze onzin op. Je hebt vast wel iets om aan te tonen dat rusland gasleveringen wil blokkeren anders dan je inhoudsloze gekrakeel domme jongen.

      Wat een plezier weer vandaag met je, geen onderwerp correct voorzien van commentaar. Arme stakker

     2. Harry Haller

      De democratische bondskanselier Merkel kan anders goed overweg met die imperialistische dictator Putin en heeft onlangs een langjarig contract afgesloten voor de levering van gas via de North Stream pijpleiding. Ze is zo zeker dat dit contract keurig netjes wordt nagekomen, dat eenieder die in Duitsland op gas overstapt (nu zijn de meest CV’s nog oliegestookt) een vette subsidie ontvangt.

     3. usb3.0

      En in Duitsland word op het aansluiten van gas subsidie verstrekt..

     4. EvertB

      Putin is bewezen on.be.trouw.baar maar zakelijk gezien is de gasdeal met hem een verantwoorde gok. West-Europa en Putin weten dat de gas’export één van Ruslands tafelpoten is. Het bruto binnenlands product van Rusland heeft ongeveer dezelfde grootte als die van de Beneluxlanden. Daarom is de inschatting dat Putin zich aan deze deal houdt gerechtvaardigd.

 10. Edjan

  De Groene gekkies hadden een droom. Een mooie droom: moeder aarde lacht heel lief, vlinders fladderen en Zeeuws meisje zweeft in slow motion door de lucht.
  Dus dan moet het wel goed zijn.
  Jammer alleen dat er al een hele tijd geen rekenonderwijs meer wordt gegeven want dan hadden de Groene gekkies zelf kunnen narekenen dat hun geloof wel heel erg veel geld kost. Zijn er dan geen mensen meer die kunnen rekenen? Jawel hoor, er zijn er nog een paar. Die vieze, vuile fascisten, racisten, wappies en autisten moeten hun muil houden. Zo. Nu even kijken of mijn groene aandeeltjes nog goed staan …

 11. gerardnijmeijer7@gmail.com

  Er is gas plenty in de wereld en het is een van de schoonste verbrandingsprocessen. Vloeibaar aardgas kan ook nog eens via de Maasvlakte worden aangevoerd. Verder zijn er in Nederland nog kleine velden buiten Friesland en Groningen om. En het Noorse en Engelse gas uit de Noordzee. In geval van extreem te kort kan er ook nog van Russisch gas gebruik worden gemaakt, maar dat ligt politiek gevoelig. Er wordt de Nederlandse burger een fout verhaal op de mouw gespeld. In Diemen wordt binnenkort begonnen met de bouw van een bio-massa centrale waarin pellets van hout worden gestookt. Daarvoor zijn bomen nodig die tot pellets worden verwerkt. Je weet wel, van die kleine samengeperste pijpjes. Over de verbranding heeft de klimaattop van Rutte het niet, maar dat ze zeer vervuilend en milieu onvriendelijk zijn staat buiten kijf. Zeker is dat deze manier van stroom opwekken heel veel CO2 (kooldioxyde) in de natuur doet belanden!!! En dat hier de nodige bomen voor moeten worden gekapt. De GROENEN bleren natuurlijk dat het bossen zijn die speciaal zijn aangeplant om het hout te verstoken, maar het duurt gauw twintig jaar voor zo’n boompje tot volle wasdom is gekomen. En dan kappen voor de verbrandingsovens van een biomassa centrale!! Om te huilen!! Tranen schieten mij te kort voor zoveel domheid van ons kabinet Rutte en een 2e kamer die hiermede instemt. Ook de gemeenteraad van Diemen heeft het sein voor de biomassa centrale op groen gezet. Wat een domheid!!!

  1. EvertB

   “In geval van extreem te kort kan er ook nog van Russisch gas gebruik worden gemaakt, maar dat ligt politiek gevoelig.”

   De gasdeal met Rusland is reeds beklonken. De komende tien jaar betrekt Nederland de dubbele hoeveelheid ten opzichte van de voorafgaande periode.

   Komende zomer wordt een decreet vanuit Brussel verwacht waarin bomenkap ten behoeve van verwerking tot pellets wordt verboden. De ingangsdatum is nog onzeker vanwege lopende contracten.

 12. Drollevanger

  We hebben in onze wereld nog voor minstens 500 jaar gas, Gas dat voor Europa hoofdzakelijk in Oost-Europa zit.
  Dus we hebben in die tijd nog mooi de gelegenheid om een echt duurzame oplossing voor ons energie gebruik te vinden.(niks geen gefrobel met windmolens meer.)
  Nu zitten we nog steeds deels in een opwarmperiode tussen twee IJstijden in. Dus die gasreserves komen voor de wel zelfdenkende mens goed van pas,
  Wat de echte geleerden buiten de subsidietrekkers van het huidige klimaat vinden, lees je hieronder.
  . Opnieuw volgde een interglaciaal, het Eemien,(4-6 graden warmer dan nu) waarna de laatste grote ijstijd 75.000 jaar geleden begint. Sommige wetenschappers duiden de laatste 10.000 jaar ook aan als interglaciaal, maar zolang Antarctica verijst is en zich zeeijs in de Noordelijke IJszee bevindt is deze ijstijd nog niet geheel afgelopen. En dat is ook meer in lijn met de ijstijden uit het verdere verleden.
  Wakker worden doemdenkers. Zelfs jullie grote voorbeeld de Amerikaanse president kan vooruit denken. Hij stak geld in de Oekrainse gasproducent Burisma, een bedrijf dat de rechten voor gaswinning in het nu door de Separisten beheerste gebied onder Oost-Oekraine kocht. Bij dat gasbedrijf Burisma werd de zoon van Biden(Hunter) in de directie gerommeld.

 13. Drollevanger

  Hoeveel % van de Nederlandse bevolking heeft eigenlijk voor Rutte gekozen. Ik schat 15-10%.
  Dan las ik dat in Rusland 80% van de bevolking op die foute Poetin hebben gestemd. Foei toch.
  Waar is men eigenlijk het meest Democraties.
  Hier bepaald niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.