Glas, plas, was! Hallucinante Eerdmans en Van der Staaij sluiten samenwerking met Rutte niet uit

Ze hebben er maar een paar dagen over gedaan: JA21 én de SGP hebben laten weten samenwerking met Rutte – als premier van een vierde kabinet – niet uit te sluiten. Dit terwijl beide partijen vorige week nog voor een motie van wantrouwen stemden, en hem dus naar huis wilden sturen. Hallucinant! 

BNR Nieuwsradio-journalist Sophie van Leeuwen bericht dat er iets van een doorbraak is in Den Haag. Nou ja, een doorbraak… eerder een áfbraak eigenlijk. Want JA21 heeft laten weten dat de partij mogelijk tóch wil samenwerken met Mark Rutte. Datzelfde geldt voor de SGP van Kees van der Staaij:

Dit is belachelijk. Je kunt niet eerst voor een motie van wantrouwen stemmen – en Rutte er opzichtig van beschuldigen gelogen te hebben voor de camera’s én in de Tweede Kamer zelf – maar vervolgens toch maar een draai van 180 graden maken en zeggen dat je mogelijk wél met hem in een nieuwe coalitie wilt stappen. De motie van wantrouwen steunen betekent dat je vindt dat hij geen premier meer kan zijn. Daarna toch met hem gaan regeren is totaal ongeloofwaardig.

Maar ja, eigenlijk is het ook wel heel tekenend voor de politiek anno 2021 in ons land. Alles en iedereen is “flexibel.” De ene dag kun je zeggen dat een man totaal ongeloofwaardig is als premier, en de volgende dag kun je suggereren dat als hij je een goed aanbod doet, je prima met hem wil regeren. Dit is de Nederlandse politiek – en het failliet ervan – in optima forma.

Dat JA21 dit doet is misschien niet eens zo heel verbazingwekkend. In principe is die partij immers opgericht met het idee om bijna koste wat het kost deel te nemen aan de macht. Ze zien zichzelf echt als kandidaat-regeringspartij, en willen er ook alles aan doen om die visie werkelijkheid te maken. Blijkbaar betekent dit zélfs dat ze willen samenwerken met een man die ze zelf zeggen te wantrouwen!

Het meest lachwekkend van dit alles? Van der Staaij doet dit totaal nodeloos. Want D66 gaat écht niet met de SGP regeren. Nou ja, als het echt niet anders kan doen doen die Kaag-lellebellen het vast, maar het kán vrijwel best anders. Het gaat via GroenLinks. Of anders via Volt. Er is echt een kans van welgeteld 0% dat de SGP mag meeregeren. En dat is dan ook nog naar boven afgerond.

Daarom is het eigenlijk gewoon onbegrijpelijk wat Van der Staaij doet. Hij weet óók dat hij echt niet gaat meeregeren met D66. Dus waarom doet hij dit dan? Waarom is zijn vertrouwen in Rutte zo plotsklaps teruggekeerd? Is hij zó bang om beschuldigd te worden van het uitsluiten van partijen?

Kijk, dat je zegt; “Wij willen geen enkele partij uitsluiten omdat we daar niet in geloven,” soit. Dat is prima te verdedigen. Maar als je Rutte persoonlijk niet vertrouwt als premier sluit je de VVD helemaal niet uit; de VVD zet zichzelf dan buitenspel wat een coalitie met jouw partij betreft als ze blijven vasthouden aan Pinokkio. Maar dat is aan hen. Het enige dat jij zegt is dat je Rútte als premier niet betrouwbaar vindt, en dus een andere premier wilt.

Of, nog een optie: je gaat helemaal geen steun uitspreken voor welke premierskandidaat dan ook. Want je wilt een zakenkabinet, met een premier die van buiten de politiek komt. Ook dat is een prima houding. En ook dan sluit je geen enkele partij uit – hoewel je wél duidelijk aangeeft geen premier Rutte (en ook geen premier Kaag, en ook geen premier Segers, en ook geen premier Simons) te willen.

Op die manier kun je vasthouden aan je principes, achter je stem voor de motie van wantrouwen blijven staan, en tegelijkertijd tóch de politiek met open én inclusief vizier bedrijven.

Wakker worden, Eerdmans en Van der Staaij! “Niet uitsluiten” betekent niet “ik kan Rutte als premier accepteren.” Het betekent slechts: ik sluit samenwerking met geen enkele partij uit, ook niet met de VVD… Als je daarbij stelt ‘maar dan zal de VVD wel met een andere premierskandidaat moeten komen’ is dat príma te verdedigen, zéker aangezien je vorige week nog voor een motie van wantrouwen tegen het liegbeest stemde.

Word gratis en voor niets lid van mijn Telegram-kanaal én volg mij op Gab.

Afijn, ik kan hier wel over ophouden, ben ik bang. Want uiteindelijk komt het erop neer dat ze in Den Haag een glas dronken, een plasje deden, en vervolgens de zaak precies zo lieten als zij was. Mark Rutte krijgt straks zijn vierde kabinet. Want dit is Den Haag. Dit is de politiek. En zelfs ‘staatsrechtelijk geweten’ SGP en nieuwkomer JA21 doen daar aan mee.

UPDATE

Annabel Nanninga van JA21 legt uit dat de partij niemand wil uitsluiten maar dat het met Rutte wel héél lastig wordt. Als gezegd, dat is leuk en aardig, maar je sluit geen partijen uit als je niet wilt dat een bepaalde partijleider premier wordt. Je sluit hem uit als premier, en dat is het dan. Gezien de stemming voor de motie van wantrouwen is dat absoluut geen raar standpunt om te hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. StemPzeweg

  Hahahaha wat een sukkel is die Eerdmans. Wat voor van der Staaij geld geldt natuurlijk ook voor Ja21. Hij moet wel erg naïef zijn om te denken dat hij straks nodig is als vierde partij en dat D66 dit gaat steunen. Dan zie ik nog eerder een minderheidskabinet

  1. halo1

   Het zou het beleid (met Ja21/SGP) natuurlijk rechtser maken.. dus prima.. maar hopen dat de PVDA te hoge eisen gaat stellen… dan komt het wellicht weer in zicht. Maar de VVD kan beter meteen PVDA en GL erbij halen en voor deze “concessie” hoge(re) eisen gaan stellen. Links moet op de duur net zo geridiculiseerd worden als jaren lang met rechts is gebeurd…

   1. StemPzeweg

    De VVD heeft nu na de blunder van Rutte weinig op te eisen

    1. halo1

     Daarom zeg ik dus dat ze GL+PVDA erbij moeten halen.. compensatie heet dat.

     1. Max Aue

      Dat denk ik ook. D66 doet er goed aan zich te laten flankeren door PvdA en GL. De twee laatste partijen moeten fuseren en in dat licht zou het oliedom zijn op dit punt gescheiden op te trekken.

     2. coenzoon

      hahahaha geflankeerd door de verliezers van de verkiezingen !

      gouden tip max anus

    2. coenzoon

     de vvd heeft het kamervoorzitterschap geschonken ! Denkt u werkelijk dat er geen eisen tegenover staan ? Dan ben je stommer dan het paard van christus en dat was een ezel !

     1. Niet L niet R

      Dat was handje klap, en D66 die vrouw met een hoofddoek als zij ons land vertegenwoordigd,moet nu wat terug betalen aan Pinokkio!

 2. Monty

  ”Ze hebben er maar een paar dagen over gedaan: JA21 én de SGP hebben laten weten samenwerking met Rutte.. niet uit te sluiten.”

  Dat is beduidend langer dan dat Wilders nodig had om te overpeinzen om met Rutte samen te werken.

  Die sliep er één nachtje over.

 3. Max Aue

  Mooi, de steun voor Rutte herstelt zich rap.

  1. Cootje

   Corona gaat hem naaien ,

  2. STOP FVD

   Klopt Max, 2 linker partijen erbij en GAAN!

 4. ikweetwatikwil

  Eerdmans is een huichelaar. Kan het niet vaak genoeg herhalen . Pas op voor die man. Vertrouw hem niet.

  1. Max Aue

   Eerdmans is inderdaad een schaamteloze en opportunistische baantjesjager, niveau Derk Jan Eppink, maar van der Staay heeft moreel gezag in de Kamer. Die steun zal Rutte dankbaar in zijn zak steken.

  2. Niet L niet R

   Nooit betrouwbaar geweest,ook eens een zetel rover geweest!

 5. Duckday

  Hoogmoed Waanzin Belust op macht .Volledig de weg kwijt.

  Zij doen mee aan leugens bedrog inlegvelletje .
  Zij komen niet op voor Nederland maar zijn voor hun eigen IK bezig.
  Hoe ONBETROUWBAAR is de POLITIEK EERDMANS en van Staay geven nu het VOORBEELD

 6. Cootje

  Het enige positieve vandaag is dat de sloper Corona ruim 7800 gevallen melde , Corona houd zich niet bezig met achterkamertjes houd zich niet bezig met Pinokkio Corona raakt het mkb vol in hun kruis en tegen de tijd dat het echt zeer gaat doen ligt Rutte met zijn consorten op één oor , verandering gaat niet zonder pijn Corona lost het op Rutte zijn achterban het mkb kan een 4de golf niet meer verdragen en die komt er op zeker juni / juli hier en in geheel Europa dan worden de brokstukken zichtbaar en is het draagvlak totaal verandert .

 7. rafi

  Zo blijkt domweg dat herstel van vertrouwen nog mijlenver weg is. De houding van deze twee partijtjes komt in feite hierop neer: stel dat die motie van wantrouwen zou zijn aangenomen en Rutte zou de politiek hebben verlaten, dan zouden ze op hun huidige standpunt zeggen moeten tegen de VVD: ‘haal Rutte terug voor Rutte IV’. Gekkigheid.
  De SGP is staatsrechtelijk helemaal niet zo sterk. Ze beseffen niet als fractie zelf deel uit te maken van de overheid, maar denken dat die alleen bestaat uit de uitvoerende macht. Daardoor voelen ze zich zondig als ze tegen Rutte blijven of zijn. Want de overheid, dat is nu dus Rutte, moet je gehoorzamen. Staat in de Bijbel. Dus dat ze zelf overheid zijn in hun positie, beseffen ze niet. Geef mij maar de ARP-staatkunde van Abraham Kuyper c.s.. Dat is de enige perfecte die er is.

 8. Cootje

  Gelukkig blijft omtzigt de luis in de pels bij de club van de misbruiken in de kerken .

 9. Meriadoc Brandebok

  Eerdmans is realistisch. Volgens de laatste berichten wil pak ‘m beet 90% van de VVD-kiezers Rutte terug als premier. Vorige week was dat nog pak ‘m beet 80%. De VVD-kiezers hebben zich gaandeweg nog dieoer ingegraven en zijn nog loyaler geworden.

  Je kunt die niet zo maar uitsluiten; zonder Rutte is er geen regering te vormen.

  1. Niet L niet R

   Je bent een echte vriendin van Pinokkio Rutte, soort Zoek soort!

 10. Gebande_3

  Ooit vonden “zij van rechts” PvdA, SP en GL het grootste gevaar.
  Nu vinden “zij van rechts” de meest rechtse partij van Nederland totaal fout.

  Het is ook nooit goed bij “zij van rechts”.

  1. StemPzeweg

   Extreemrechts is inmiddels zo rechts dat ze iets minder extreemrechts communistisch vinden

   1. halo1

    Dat geldt/gold ook voor links hoor.. die vonden alles niet-links al gauw “fascistisch” in hun.. naiviteit.

   2. september

    Ze vinden in ieder geval inderdaad alles links

   3. Janna47

    @StemPzeweg
    U weet wel precies wat rechts is, of is dat teveel gevraagd? Of roept u maar iets na.
    Dan zult u wellicht niet goed begrijpen, wat extreem rechts inhoudt?
    Dat is meestal het geval bij linkse types die vaak de weg kwijt zijn.

 11. Beukman

  Dit is belachelijk. Je kunt niet eerst voor een motie van wantrouwen stemmen – en Rutte er opzichtig van beschuldigen gelogen te hebben voor de camera’s én in de Tweede Kamer zelf – maar vervolgens toch maar een draai van 180 graden maken en zeggen dat je mogelijk wél met hem in een nieuwe coalitie wilt stappen. De motie van wantrouwen steunen betekent dat je vindt dat hij geen premier meer kan zijn. Daarna toch met hem gaan regeren is totaal ongeloofwaardig.

  aldus MvdG.

  Daar zit wel wat in.
  Van de andere kant tekent dit de typische flexibele Hollandse mentaliteit van opportunisme. Daar hebben we het ver mee geschopt.

  Ik hou het erop dat die moties van wantrouwen en afkeuring ontstonden in de hitte van de strijd, toen de feiten nog niet geheel boven tafel waren. Het zou beter zijn om er een volgende keer eerst een nachtje over te slapen. Die moties lopen niet weg.

  1. Max Aue

   Je kunt het ook voortschrijdend inzicht noemen: de partijen die voor een motie van wantrouwen dan wel afkeuring stemden beginnen zich gaandeweg te realiseren dat die beslissing op een flinterdun bewijs was gebaseerd en bovendien op de keper beschouwd weinig om handen had.
   Het was dus een fout die ze nu voorzichtig proberen te herstellen.

   1. coenzoon

    Wat een gewauwel strónt vlé®k . De gesprekken die niet plaats gevonden hadden hebben onomstotelijk plaats gevonden !! Daar kan zelfs zo een decadente tról als jij niet omheen.

    Dat jij die leugen geen leugen wil noemen spreekt niet voor je intelligentie max anus !

 12. FVD

  Ik heb in het verleden een D66er (Pechtold) een eerlijke zin horen zeggen.

  “POLITIEK IS VIES EN VUNZIG!”

  Als het merendeel van de huidige fractievoorzitters en partijen deze zin eens ter harte zouden nemen, misschien…………….?????????

  1. coenzoon

   pechtold voelde zich als een vis in het water in die vieze vunzige vissenkom ! kennelijk weer zo een hypocriete uitspraak van de veilingmeester zonder ruggegraat

  2. Niet L niet R

   Er lopen inderdaad vunzige personen rond in politiek Den Haag!

 13. ET007

  Doei JA21 met jullie geloofwaardigheid. Dit is de nagel aan jullie kist mochten er nieuwe verkiezingen komen op korte termijn.

 14. Niet L niet R

  Eerdmans net zo onbetrouwbaar als Pinokkio Rutte!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.