Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans: ‘Kamer niet informeren is geen toeval, het is de Rutte-doctrine’

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zegt dat het aantal incidenten waarbij het kabinet de Kamer niet volledig of zelfs onjuist informeert de afgelopen elf jaar – dus onder het leiderschap van VVD-premier Mark Rutte – “met maar liefst 65 procent is toegenomen.” Marianne Zwagerman concludeert daaruit dat “het niet informeren van de Kamer geen toeval [is]. Het ís de Rutte-Doctrine.”

Volgens Voermans probeert het kabinet de macht van de Tweede Kamer al decennialang verder in te perken. “Dat begon al onder de premiers Kok en Balkenende,” zegt hij in de Volkskrant, “maar het aantal incidenten waarbij het kabinet de Kamer niet volledig of onjuist informeert is onder premier Rutte met maar liefst 65 procent toegenomen.”

“Dat is,” gaat hij verder, “geen toeval. Dat is de Rutte-doctrine: zoveel mogelijk geheimhouden.”

In een niet zo lang verleden werd het desinformeren van de Kamer gezien als een enorm probleem. Ministers zijn erdoor opgestapt. “Vroeger was het verkeerd informeren van de Kamer een politieke doodzonde waarvoor bewindspersonen moesten opstappen,” aldus Voermans. “Onder Rutte leidt nog maar 10 procent van de informatie-incidenten tot het aftreden van een minister of staatssecretaris.”

“Vanaf het begin hebben de kabinetten-Rutte beknibbeld op hun informatieplicht aan de Kamer,” concludeert hij. Het gevolg daarvan is dus dat een gebrekkige informatievoorziening aan de Kamer met 65% is toegenomen én dat de politiek nu in een schandaal zit met betrekking tot de Toeslagenaffaire en de positie van CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

RTL-journalist Pieter Klein – die een belangrijk rol heeft gespeeld in de ontmaskering van de toeslagenaffaire – noemt het artikel waarin Voermans bovenstaande uitspraken doet een “goede reconstructie van de ontmanteling van het inlichtingenrecht van de Tweede Kamer in 2019.”

VVD-leider en demissionair premier Mark Rutte zei eerder dat hij wil “werken” aan het herstel van het “vertrouwen” tussen Kamer en kabinet. Maar de poging om dat te doen heeft een flinke klap opgelopen door de inhoud van de notulen die zijn vrijgegeven; want daaruit blijkt volgens leden van de oppositie dat het kabinet de Kamer systematisch en stelselmatig het werken onmogelijk maakt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Max Aue

  “want daaruit blijkt volgens leden van de oppositie dat het kabinet de Kamer systematisch en stelselmatig het werken onmogelijk maakt.”

  Dat de informatievoorziening vanuit het Kabinet aan de Kamer herijking behoeft maakt Voermans overtuigend duidelijk. De conclusie echter dat het Kabinet de Kamer systematische en stelselmatig het werken onmogelijk maakt is echter demagogische onzin.

  1. CLoVis

   Dus een gebrekkige en/of bewust onvoldoende informatievoorziening
   is geen obstructie van de democratie?

   1. Edjan

    Ah welnee joh CloVis. Het is een stroomlijning van de democratie en dus feitelijk een verbetering van de democratie. Je gelooft me toch, hè? CloVis?

  2. rutte leugenaar

   de strónt vlé®k heeft geen herinnering aan het stelsel matig verkeerd voorlichten . Best triest zo een kort geheugen domme jongen

 2. Edjan

  De kamer niet informeren: vroeger een politieke doodzonde, nu een dagelijkse zonde.

  1. Max Aue

   Ook dit is erg overdreven. Men heeft er ‘staand beleid’ van gemaakt om ambtelijke conceptstukken niet aan de Kamer te geven teneinde ambtenaren die zich niet kunnen verdedigen te beschermen. Daar blijft iets voor te zeggen en ik vind dat Voermans daar wel een tikkeltje licht overheen stapt.

   1. rafi

    Het is heel simpel: als de Kamer die info wil inzien, dan moet de Kamer die krijgen. Ambtenaren hoeven niet beschermd te worden door geheimhouding van hun concepten, want sowieso is de bewindspersoon verantwoordelijk.

   2. rutte leugenaar

    de minister hoort uit zijn naam voor te lichten strónt vlé®k en niet uit naam van een ambtenar.

    Je weet echt heel weinig he, van hoe politiek zou moeten functioneren in een democratie bijvoorbeeld.

    best wel triest als je nergens over kan meepraten domme jongen

    1. Edjan

     Rutte leugenaar ++++++++

    2. Max Aue

     “de minister hoort uit zijn naam voor te lichten strónt vlé®k en niet uit naam van een ambtenar.”

     Daar ben ik mee eens. De ambtenaar moet dus anoniem blijven.

 3. Monty

  Ben benieuwd of het Wilders vandaag lukt om een meerderheid van de kamer achter zich te krijgen om het Rutte kartel te vervolgen.

  1. AidemediA

   Beste Monty, Je kan schrijven, dus schrijf dat maar op je buik. Want die glibber aal en zijn hulpjes gaan gewoon door met liegen, bedriegen, nergens herinnering aan hebben, de wet overtreden, geen informatie (of alleen zwart gelakte tekst) geven, beloven en beloftes niet nakomen. Denk aan onderste steen, geen euro meer naar Griekenland, iedereen €1000,=, immigratie stop, enz enz enz.

 4. Paardenmiddel

  Door de frauduleuze verkiezingen zitten we nu opgescheept met dit corrupte kabinet.

  1. Monty

   ”frauduleuze verkiezingen”

   Vreemd dat geen enkele partij hierover heeft geklaagd.
   Of de media dit heeft op gepikt.

   1. STOP FVD

    Jawel, want Willem E. van dat schijt opperwappies partijtje (ja die ene die nog sneuer is qua corona dan FVD) die heeft gedreigd een artikel 12 procedure te starten, want deze DANSLERAAR had bewijs dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen.

    Maar ik snap uiteraard dat geen enkele media hier ook maar een klein beetje aandacht aan gaf. Ten slotte was het gewoon een slechte verliezer die niet genoeg zieltjes overtuigde van zijn drammende ik weet alles beter gedrag.

    Kansloze sukkel, veel te vaak aandacht gekregen.

  2. Max Aue

   Helemaal zelf verzonnen. Paardenmiddel?

 5. Aborifa

  Voermans is “slapend lid” van de PvdA. Dat verklaart veel.

 6. Cycle25

  Rutte doctrine staat gelijk aan Rutte Poetrine, zijn ambitie is kabinet Rutte 10 +

  ergens in 2040…ofzo..

 7. Drollevanger

  Als straks de club van Rutte weer aan de macht komt, ga ik, trouwe stemmer die ik was. Nooit weer stemmen.
  Dan heeft stemmen absoluut geen nut.
  De meeste Nederlanders stemden destijds tegen het EU fiasco. De regering legde de volkswil naast zich neer.
  Nederland stemde per referendum over Oekraine. Weer passeerde het kartel het volk.
  Zie het Groninger gas fiasco. DE regering van stroop betaald gewoon niet uit.
  De klimaat napraterij. Stikstof!!! Windmolen gekte, CO2 fantasy. Enz, enz, enz.
  Stemmen heeft in het feodale Nederland geen enkele zin. Daarom houd ik daar in het vervolg mee op.

 8. Drollevanger

  De Russen hebben blijkbaar met 70-80% voor Poetin gekozen.
  Wij zitten verplicht altijd in de club van Rutte, dan krijg je gratis Kaag en Jette en zijn windmolens erbij. Altijd prijs, als we maar betalen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.