JA21-opportunist Joost Eerdmans wil nog steeds samenwerken met Rutte: ‘Deur staat niet open, maar ook niet dicht!’

Het lijkt er sterk op dat JA21-leider Joost Eerdmans er alles voor over heeft om een baantje als minister binnen te slepen. Terwijl veel Nederlanders niet zitten te wachten op nog een termijn Rutte laat Eerdmans weten het niet uit te sluiten om met Rutte in een kabinet te gaan zitten. Dat zei de politicus bij het betreden van de Rooksalon om een nieuwe informateur aan te wijzen.

Kan Rutte blijven zitten, nota bene omdat Joost Eerdmans van JA21 hem aan een Kamermeerderheid helpt? Het zou zomaar kunnen. Eerdmans stemde vorige week nog vóór moties van wantrouwen en afkeuring, maar zegt nu tegen Telegraaf-journalisten dat de deur om met de VVD van Rutte te regeren wel eens open zou kunnen staan. Eerdmans laat een cryptisch geluid horen: “De deur staat niet open, maar de deur is ook niet dicht.”

Mocht JA21 Rutte aan een Kamermeerderheid helpen dan zullen ze flink wat water bij de wijn moeten doen om het CDA en D66 hier akkoord mee te laten gaan. Maar het lijkt er sterk op dat de opportunistische Eerdmans zijn zinnen heeft gezet op een mooi baantje als minister.

Deze opmerkelijke draai riekt zeer sterk naar puur opportunisme. JA21 stemde dus voor de motie van wantrouwen, maar lijkt nu toch een flinke draai te maken. De optie om met Rutte in een kabinet te zitten sluiten ze helemaal niet uit.

Is dit nu echt de Haagse vernieuwing die JA21 voorstond? Het lijkt er toch eerder op dat Eerdmans zelf zijn kans schoon ziet om de onderhandelingen naar zijn hand te zetten en er een leuk ministerschap uit te halen. De vraag is alleen hoe blij zijn achterban hiermee zal zijn. Op de belangrijkste punten, klimaat en migratie, staan JA21 en D66 lijnrecht tegenover elkaar. Een van die twee zal water bij de wijn moeten doen. En dankzij het doorzichtige commentaar van Eerdmans weten we nu allemaal wie dat direct zal doen als het puntje bij paal komt, en VVD, D66 en JA21 aan één formatietafel mogen plaatsnemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Chee

  Aldus Judas en backstabbers Joost die samen met Annabel een coupé poging deed.

 2. Max Aue

  Uit de opgevraagde gespreksverslagen bleek al helder dat JA21 dolgraag wil meeregeren en dat voor elke prijs.

  Dit opportunisme is gebruikelijk in die populistische kringen.

  1. Jehannes

   We hebben blijkbaar een “populistisch” kabinet? Weer wat geleerd. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet is hier heerlijk van toepassing.

   1. Edjan

    Jehannes +++++++

  2. Oepsie

   Maar natuurlijk speklapje. Wel grappig, dat het altijd de ”mensen” zijn die het allemaal weten, terwijl ze, in hun eigen bestaan, elke dag moeten vechten, om nog enigszins mee te moeten tellen. Elke dag hun frustraties te moeten etaleren, met flauwekul en nonsens. En verder onzichtbaar voor de boze buitenwereld en dagen tellend,tot het onvermijdelijke. Afscheid nemen van deze site! Ga eens wat nuttigs doen speklapje.

 3. Aborifa

  Nu het niet gelukt is om Rutte te wippen wil ook Kaag het vertrouwen herwinnen. Dàt is opportunisme van het zuiverste water. Beklagenswaardige koude kikker.

 4. rafi

  Een motie van wantrouwen en eentje van afkeuring kort geleden ondersteunen heeft voor dat soort mensen net zo weinig waarde als hun JA-woord bij een huwelijkssluiting.

 5. rafi

  VVD + CDA + D666 + JA21 levert 76 zetels op. Als Omtzigt vervolgens uit het CDA stapt, i.p.v. dat het CDA Rutte IV uitsluit en zo Omtzigt behoudt, dan kan Rutte IV alleen nog maar doorgaan, denk ik, als Vera Bergkamp van D666 (en eerst COC) onverhoopt Kamervoorzitster wordt morgen.

  1. rafi

   Misschien dat Omtzigt in dat geval Mona Keizer kan meenemen voor de lijst Omtzigt (lijst MP), dan zal Rutte IV op 74 uitkomen.
   Wat dit alles betekent voor het vertrouwen in de politiek laat ik maar buiten beschouwing.

 6. ikweetwatikwil

  Eerdmans gaat voor zich zelf . Het is een slijmbal. Wat zoekt Nanninga bij die club. Valt me zwaar tegen van haar.

  1. AS210854

   +++++++

 7. Xenon

  Nee geen nieuwe verkiezingen.
  Kans is groot dat de vvd veel verliest
  en dat veel van die zetels naar d66 gaan.
  Met d66 als grootste wordt het zeker kabinet
  Kaag 1.

  1. september

   liever ook geen nieuwe verkiezingen . Je zou dan Kaag 1 krijgen

 8. Beukman

  Het gaat duidelijk niks worden met het cordon sanitair rondom Rutte waar sommigen op hadden gehoopt. Rutte zelf zal tijdens de paasdagen ook beslist niet stil hebben gezeten.

 9. Meriadoc Brandebok

  Als ik Eerdmans was zou ik nu doorbijten. Nu de CU Rutte heeft uitgesloten kan Eerdmans praktisch zo aanschuiven. Daarmee zou hij ook een signaal afgeven dat hij een serieuze partij heeft en niet meedoet met de heksenjacht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.