Kranslegger 4 mei blijkt radicale woke activist: “In Indonesië waren duizenden Anne Franks!”

De Nationale Dodenherdenking is opnieuw gepolitiseerd geraakt. Het Comité 4 en 5 mei lijkt wederom te hebben gefaald bij hun antecedentenonderzoek, want één van de kransleggers is lid van het radicale Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië (DNNI). Deze omstreden actiegroep vergelijkt Nederlanders met de nazi’s, en haalt zelfs Anne Frank erbij.

Het Comité 4 en 5 mei ligt onder vuur, omdat zij een kranslegger hebben uitgenodigd van de extremistische groepering Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië (DNNI). Dat meldt de Federatie Indische Nederlanders (FIN).

De antikoloniale actiegroep blijkt geen enkel historisch besef te hebben, en uitsluitend een extreemlinkse vorm van victim blaming uit te dragen. Zo krijgt “het Nederlandse kolonialisme” de schuld van alles wat er in Nederlands-Indië is gebeurd en vergelijkt de club Nederlanders zelfs met nazi’s. “Wat de Duitse nazi’s in Nederland hebben aangericht, hebben Nederlanders in Indonesië aangericht,” zo staat volgens FIN op hun sociale mediakanalen. Ook wordt er gemeld dat er “duizenden Anne Franks” in het land zouden hebben rondgelopen.

De hele actiegroep is doordrenkt van BIJ1-identiteitspolitiek. En dat kan ook niet anders, want het Amsterdamse BIJ1-raadslid Jazie Veldhuyzen is de oprichter.

Het Comité 4 en 5 mei gaat dus vrolijk mee in het aanpraten van schuldgevoel, over de rug van zoiets gevoeligs als een herdenking. Een blamage. Want laten we eerlijk zijn: zo moeilijk is het niet om een kandidaat even na te trekken. En al helemaal niet als het om een lid gaat van een actiegroep die zulke extreme uitspraken doet.

Door dit soort figuren een podium te geven bij zo’n herdenking, wordt het doel van die hele oorlogsherdenking ondermijnd. Dat is precies wat dit soort activisten willen: iets van sociaal-culturele betekenis omtoveren tot een propagandaplatform voor hun eigen ideologie.

De 4 mei-herdenking dreigt gepolitiseerd te raken, dankzij de nadrukkelijke aanwezigheid van radicaal-linkse figuren met een politieke agenda, die zich aanpraten dat ze iets voor elkaar boksen. Terwijl het enige wat ze echt hebben bereikt een verdere tweedeling van de maatschappij is. Maar voordat dit soort activisten dat merken, zijn ze al weer druk bezig om het volgende stukje Nederlandse identiteit af te breken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. AS210854

  🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  1. Aborifa

   Naam en rugnummer?

 2. Drollevanger

  Die deugende figuren zijn van hetzelfde kaliber als de mensen, die de overheersing van een deel van Nederland door de Romeinen tot een kwaad proberen te verengen.
  Ze vergeten dat het beste wat Indië de laatste 500 jaar is overkomen het Nederlandse bewind over de “Gordel van smaragd” was.
  Anders was het verandert in een soort Afghanistan, een islamitisch gevaar dat na het vertrek van Nederland ook nu weer aan de Indische grenzen loert.
  Heeft de Goedmens de foto,s van de tegenwoordig gehoofdoekte meisjes buiten Bali al eens bekeken. Of houden die gestoorde figuren niet van vrije vrouwen.

  1. Edjan

   Over hoofddoekjes gaan wij het niet hebben, vrees ik. Ook niet over Bersiap, de moordpartijen van de Indonesiërs op Nederlanders.
   h**ps://nl.wikipedia.org/wiki/Bersiap

   Geschiedvervalsing om de Nederlanders een schuldgevoel aan te praten.

   1. Brenda Welsh

    Dat zal waarschijnlijk niet aan de orde zijn. Ook niet de kampongs die in brand werden gestoken door de Nederlanders om vrijheidsstrijders uit te roken. Het hoorde er allemaal bij.

    1. coenzoon

     Gezonde normale mensen weten dat de geschiedenis geen fraaie beelden oplevert in veel gevallen. Woke people willen ze daarom verwijderen dan denken ze dat het gebeurde niet gebeurd is.

    2. usb3.0

     brendaatje vergelijkt graag Nederlanders gewoon om het allemaal te bagatelliseren en op een woke manier Anne Frank belachelijk te maken..
     brendaatje heeft nog nooit wat meegemaakt in haar simpele leventje…

    3. Edjan

     Nee en laten we het ook maar niet hebben over die 500.000 tot 1 miljoen Indonesiërs die in 65-66 afgemáákt werden door andere Indonesiërs.

   2. Max Aue

    De genocides die Nederland uitvoerde in Indonesië vormen een schandvlek op onze natie.

    1. coenzoon

     Zo heeft elke natie iets in zijn geschiedenis strónt vlé®k ! Helaas leren we van de geschiedenis niets en gaan we nu weer gele sterren uitgeven.

     1. Vanduinen

      Ik raad u aan de Max Havelaar van Multatuli eens te lezen. Dan krijgt u een beetje een indruk wat de VOC zo rijk maakte ten koste van de bevolking.

    2. Edjan

     https://nl.wikipedia.org/wiki/Indonesische_massamoord_van_1965-66

     1965-66 hebben Indonesiërs 500.000 tot 1 miljoen andere Indonesiërs vermoord die ervan beschuldigd werden communist te zijn.

    3. usb3.0

     Ga nu je excuses maken maxje, geef al je geld weg, geef migranten onderdak en houd verder je muil dicht…

 3. jhak

  Wat is er toch aan de hand met 4 en 5 mei comité, met die mevrouw Verbeet voorop, dat er de laatste jaren van die achterlijke sprekers en andere lieden worden uitgenodigd?

  1. EvertB

   Er zijn er die Freek Jansen als spreker aanbevelen.

 4. Augustus

  Indonesië is na het vertrek van Nederland totaal overgenomen door islamistische jihadisten en ze huilen nog steeds over de geschiedenis.

  1. M.Dikker

   Ja onbegrijpelijk. Hoewel, die BIJ1-figuren doen niks anders dan blanke Nederlanders zwart maken. Stelletje racisten.

  2. Edjan

   citaat: “Hoewel het geen islamitische staat is, is Indonesië het land met de grootste moslimpopulatie in de wereld. Tijdens de telling van 2000 bleek dat 86,1% van de Indonesiërs zichzelf moslim noemden. Christenen maken 8,7% van de bevolking uit, 3% is hindoe en 1,8% boeddhist of iets anders.”

   Wel is het zo dat in Indonesië de islam geen staatsgodsdienst is en vrouwen meer vrijheden en rechten hebben dan in andere mohammedaanse landen.

 5. Marija

  Wat word ik kotsmisselijk van al die dwarsliggers.
  Laat ze toch oprotten met hun eigen rotzooi en met hun vieze poten van onze herdenking afblijven.
  BAH.

 6. Adriaen van Bergen

  Comité 4 en 5 mei is ook een links radicale actiegroep.
  Totaal geen respect voor de slachtoffers van WO2, bij die lui.
  Dat is al een aantal jaar zo.

  1. usb3.0

   Helemaal mee eens..

 7. 56RdK

  5meicomité: PvdA-gerelateerde deugidioten. Een grote, zéér grote schandvlek op de hele herdenking.!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.