Machtsbeluste Merkel wil macht deelstaten afpakken en iedereen nationale lockdown door de strot duwen

Als het aan bondskanselier Angela Merkel ligt dan worden de coronabevoegdheden van de Duitse deelstaten ernstig ingeperkt. Merkel is namelijk een groot voorstander van een strikte nationale lockdown, dit tegen de wens in van vele bondspremiers. Merkel blijft hameren op een ‘korte’ maar heftige lockdown, en is bereid de deelstaten hun zeggenschap af te pakken om dat te bewerkstelligen.

Gedurende de coronacrisis heeft de bondskanselier al vaker haar ongenoegen geuit over de lokale aanpak van de coronacrisis van dezen of genen deelstaat van onze oosterburen. Als het even kan, wil Merkel deze bevoegdheden afpakken zodat Duitsland kan overschakelen op een strenge nationale lockdown. Ook nu pleit ze ervoor dat Duitsland compleet op slot gaat voor een korte periode, aldus de Telegraaf.

Merkels vele pogingen om het gehele land te onderwerpen aan één generieke corona-aanpak komen over als paniekvoetbal. Verscheidene deelstaten pakken de coronacrisis anders aan dan Merkel had gewild, en dat zint de vrouw die al sinds 2005 onafgebroken aan de macht is totaal niet. De premier van Saarland verkondigde recent nog compleet te stoppen met het volgen van het landelijke beleid en advies. Hij vindt juist dat deelstaten zélf moeten bepalen wat ze verstandig achten – oftewel beter maatwerk leveren. Een doorn in het oog van de megalomane en ijdele CDU-frontvrouw.

Steeds meer bestuurders scharen zich echter achter de boodschap van Saarland. Een lockdown is zeker niet altijd de enige oplossing, zeggen ze. Veel Duitsers willen liever méér testen en méér prikken in plaats van alles maar op slot te gooien en alles iedereen het faillissement in te trappen.

Voorlopig krijgt de kanselier haar zin nog niet. Sterker nog: de macht en invloed van Merkel lijken gedurende de crisis steeds kleiner te worden. Na meer dan een jaar van lockdowns en kromme maatregelen zijn veel Duitse staten het gewoon zat en nemen ze het heft in eigen hand. Wellicht dat Nederlandse gemeenten hier ook een voorbeeld aan kunnen nemen niet alleen maar roepen en klagen, maar ook actie ondernemen tegen kromme maatregelen. Dus hup: openen maar, die terrassen. En laat die gekke Rutte maar lekker kletsen op z’n Binnenhof!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Heras

  De brusselmensjes verliezen hun macht. Inmiddels wordt heel europa “wakker” en maken de balans op. Hopelijk is het nog niet te laat. Het ene schandaal na de andere komt naar boven; en nu zien we hoe ze werkelijk zijn. MerkelRutte, macron jonson hebben ook har beste tijd gehad. Laat ze lekker verdwijnen.
  Geen klaus schwab gedoe meer.

 2. rafi

  Ik ben dat levende lijk zo zat.
  Overigens, het lijkt me sterk dat 1 zo’n mens, ook al is het gedrocht bondskanselier, de bevoegdheid heeft om in een democratisch land, dat ook nog eens van federatieve snit is, een zo belangrijke (grond?)wetswijziging in haar eentje door te voeren.

  1. september

   We Moeten nog even geduld want over 5 maanden zijn daar verkiezingen

 3. EmmerZ

  Goed nieuws, alleen decentralisatie kan ons nog redden van de dictatoriale lockdown-Schwappies.

 4. Edjan

  Ik hoop dat de deelstaten van Duitsland zich goed verzetten, want macht ben je zo kwijt maar krijg je waarschijnlijk nooit meer terug.
  Kijk naar Nederland.
  Ook een korte maar heftige lockdown. Nou ja, kort? Wanneer het stopt weet niemand. Nog even een paar weken of maanden doorzetten, dan is het voorbij. Deze worst wordt ons al meer dan een half jaar voorgehouden en telkens schuift hij weer een stuk op. Het nieuwe normaal? Mijn zolen!

  Nu weer die avondklok. Alsof de moffen hier nog de baas zijn! Maar, aldus Rutte, het zal het eerste zijn wat weer verdwijnt. O ja? Wanneer dan? Over een paar maanden?

  Komt allemaal goed, kletsen de kletsmannetjes.

 5. Cycle25

  Brussel heeft eindelijk z’n bananen-continent, ambtenaren slaan volledig door en de macht groeit met de dag.

  Privacy van burgers en bedrijven liggen in ’t riool, worden openbaar en overheden gaan verder op slot achter anonimiteit en digi ID’s. Dagelijks worden burgers en bedrijven geconfronteerd met oplichtingen waar overheden helemaal niets mee doen en dit kwaad gewoon gedogen.

  Het onderscheid tussen bureacratie en criminaliteit is nihil, beiden lijken met elkaar te zijn verstrengeld en liberalen spelen dit volledig uit op de bevolking.

  Vandaag in het Taghi proces : Hoofdverdachte Ridouan #Taghi citeert zojuist Mark Rutte in het #Marengo proces, als de rechter aan hem vraagt:
  “Heeft u nu wel of niet ooit met de kroongetuige geschaakt?”
  -Taghi: “Nou om met Rutte te spreken, ik heb daar geen actieve herinnering aan.

  Rutte, je bent een boegbeeld voor de onderwereld…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.