Nederland loopt aan alle kanten vast door overbevolking. Zet niet in op immigratie, maar op robotisering!

Terwijl middenpartijen de oplossing voor krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt zien in arbeidsmigratie, pleit econoom Frits Bosch voor een radicaal andere route. Het zou ‘visionair’ zijn als het kabinet het laten dalen van de bevolkingsomvang tot beleid maakt. En hoe de bijbehorende economische klap op te vangen? Eenvoudig, zegt Frits. Kijk maar naar Japan, waar ook maar weinig kinderen geboren worden: “Zij vangen het op door automatisering en robots. Moeten wij ook kunnen!”

Afgelopen zomer publiceerden CPB en NIDI het rapport “Bevolking 2050 in beeld.” De kern van het rapport is dat we kijken naar wenselijke ontwikkelingen qua bevolkingsgroei in de toekomst. Een groot deel van de bevolkingsgroei zou voortvloeien uit migratie. De lage variant komt uit op 17,4 miljoen inwoners in 2050, de hoge op 20,6 miljoen mensen. Belangrijk punten zijn de vergrijzing, en de daling van het reproductiegetal door toename of afname van de bevolking middels geboorte en sterfte. Dit getal ligt in ons land momenteel op 1,5. Dit betekent dat de bevolking fors zou dalen zonder immigratie. Tevens vallen hiaten op de arbeidsmarkt door minder jongeren.

Met professor Jan Latten, ex-CBS-onderzoeker, ben ik van mening dat het van verstandig en visionair beleid getuigt als het kabinet burgers laat weten wat volgens haar een nastrevenswaardig bevolkingsaantal is. Dus keer het om: zeg niet ‘we hebben een paar duizend immigranten nodig om banen te vervullen’ (want dat zouden er vele tientallen miljoenen zijn), maar stel vast wat wenselijk is qua welzijn. We zien nu al dat ons land aan alle kanten vastloopt door de overbevolking qua werkdruk onderwijs, zorg, behuizing, infrastructuur, milieu, klimaat, ruzie et cetera. Willen dat verder verergeren? Wat mij betreft niet.

Het reproductiegetal van 1,5 is een natuurlijk verloop dat aangeeft dat de bevolking omlaag kan en moet. Laat dat z’n werk doen. Probeer dat niet onnatuurlijk op te vangen door kostbare immigratie (vele miljarden: zie het rapport van de UvA, het Renaissance Instituut, en dr. Jan van de Beek), die ons niet uit de brand zou helpen.

Kijk liever naar Japan, een land met een nog veel lager reproductiegetal. Zij vangen het op door automatisering en robots. Moeten wij ook kunnen! Bevolking van Nederland, terug naar tien miljoen zielen. Heerlijk!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Gebande_3

  Het wordt inderdaad tijd dat de bladvulling van Fritzz vervangen wordt door de gedachtes van een robot.

 2. ikweetwatikwil

  Kijk liever naar Japan, een land met een nog veel lager reproductiegetal. Zij vangen het op door automatisering en robots. Moeten wij ook kunnen! Bevolking van Nederland, terug naar tien miljoen zielen. Heerlijk!

  Helemaal mee eens

  1. Edjan

   iwwiw +++

   1. coenzoon

    U vraagt het onmogelijke van de micro zwets cock

  2. coenzoon

   op die voorwaarden lukt het wel maar rutte heeft voor ogen om Nederland naar 22 miljoen inwoners te brengen. Na de robotisering zit meer dan 75% zonder werk.

   Je bent volledig van het padje als je denkt dat het lukt echter met het uitgangspunt van 10 miljoen bewoners zou het kunnen maar waar laat je die andere 8 miljoen.

   Komt daar d66 in beeld met een vaccin of een pil ?

  3. J. Punt

   Japan wordt ook extreem links. Vorig jaar de dubbele hoeveelheid gelukszoekers onder zeer strenge voorwaarden toegelaten. 22 personen tegen een jaar eerder 11 !

   1. coenzoon

    Kijk zo is immigratie geen issue

 3. ikweetwatikwil

  Inhoudelijk graag gebande. Zou dat lukken??

 4. Drollevanger

  Ook via robotisering loopt Nederland vast. Alleen via een volkomen stop op de migratie en een rem op extra kinderen komt het misschien ooit weer goed.
  Daarnaast kan Nederland via een forse verhoging op de lonen voor noodzakelijke arbeid, zoals tomaten plukken of vuilnis ophalen en verwerken, mogelijk wat uitstel op onze overbevolking bieden. De centen ervoor kan men weghalen bij de vele graaiende onnodige clubs.
  Ik zag een reportage van uitgestorven dorpen in Siberie. Daar waren alleen de stokers van de verwarming verhuisd naar andere streken. Complete dorpen, inclusief de boekhouderclubs liepen leeg en vervielen tot ruïnes.

 5. Monty

  ”Bevolking van Nederland, terug naar tien miljoen zielen. Heerlijk!”

  Of naar die van 1600 toen we nog een wereldmacht waren.

 6. Paardenmiddel

  Dat moet rutje eerst aan brussel vragen of robotisering wel mag.
  Want hij bepaalt niets meer: de baasjes boven hem, zoals brussel, vn en who bepalen alles.

 7. Paardenmiddel

  Daar komt bij dat 95% van de buitenlanders niet werkt, want daar kwamen ze niet voor naar nederland

  1. J. Punt

   Laffe mannetjes die liever in de armen van hulpverleners uithuilen en opstrijken dan vechten voor vrijheid of opbouwen in hun land. Te schijterig om hun dienstplicht te vervullen.

   1. Mart

    Nee….stoottroepen ,die wachten op het ”overneem signaal”.

 8. Adriaen van Bergen

  Loop ik al 20 jaar te roepen.
  Degenen die hierheen komen hebben meer waarde in hun eigen landen.

 9. Max Aue

  ..

 10. Max Aue

  ‘ Zet niet in op immigratie’

  Geen enkele politieke partij zet in op immigratie.

  Dit is demagogisch gebabbel.

  1. halo1

   Er is natuurlijk verschil tussen (aktief) niet inzetten en (passief) oogluikend toestaan..en daar is links toch wel degelijk debet aan.

  2. Edjan

   Nou Max. Groen Links, D66, PvdA en ook VVD zijn anders wél voorstander van veel “vluchtelingen” opnemen. Degenen die worden afgewezen, worden zelden terug gestuurd, degenen die hun status binnen hebben, krijgen snel een huis (waar oorspronkelijke bewoners soms 10 jaar of meer op moeten wachten) ze krijgen een uitkering etc. maw. ze worden nogal in de watten gelegd, zeker vergeleken met de omstandigheden in hun “eigen” land. En dat heeft een aanzuigende werking.

   Dus, wat halo1 zegt: op die manier zet men wel degelijk in op immigratie. En het wordt ook elk jaar meer dan het jaar daarvoor.

   1. Edjan

    En als status en huis binnen zijn, mag de familie ook nog vaak nakomen. Ik kan het ze niet kwalijk nemen dat ze massaal komen. Ik neem het wél onze politiek kwalijk.

   2. Max Aue

    “Nou Max. Groen Links, D66, PvdA en ook VVD zijn anders wél voorstander van veel “vluchtelingen” opnemen.”

    Ze voelen zich verplicht echte vluchtelingen op te nemen maar dat betekent niet dat ze ‘inzetten op immigratie’. Dat is demagogische onzin.

    1. Edjan

     Echte vluchtelingen? Dat is niet meer dan 7%. De rest is hier om economische redenen.

  3. coenzoon

   de generale pardonnen zijn door de burgers bedacht ! wat ben je toch stom strónt vlé®k

   h**ps://www.pvda.nl/nieuws/meer-grip-en-meer-verantwoordelijkheid-bij-migratieaanpak/
   wat ben je toch stom strónt vlé®k

 11. Rieks

  Robotisering, zelfs als het technisch kan moeten we dat niet willen. Een robot aan de kassa, aan je bed, die je aanhoudt in het verkeer, die je mond schoonspoelt enzovoort. Het is een verarming van het samenleven, het oude woord (Marcuse, Marx) vervreemding is hierop van toepassing. Er is niets mis met werken, integendeel, het geeft voldoening. De visie van Bosch is lamentabel en niet goed doordacht in zijn gevolgen voor het samenleven van mensen. O ja,minder mensen in NL, graag.

 12. september

  Alleen van die 10 miljoen maken de meeste op dit forum niet meer mee,zijn er te oud voor.Als het er van komt,want voorspellingen over 30 jaar komen toch meestal niet uit.

 13. halo1

  Een rijk + vrij land werkt natuurlijk altijd als een magneet op armoedzaaiers..dat is dan je “lot”, vooral mede dankzij onze naieve wetgeving. Een soort Berlijnse muur zou de enige echte remedie zijn.. maar politiek onhaalbaar..evenals het alternatief : weer arm worden!

 14. sonny

  “bevolking daalt fors zonder immigratie, tevens vallen hiaten op de arbeidsmarkt door minder jongeren”
  Deze stelling is volkomen juist, maar dit probleem is enkel te ondervangen door immigranten met arbeidsethos, opleiding, taalbeheersing en wil tot integratie!
  Dit soort immigranten ontbeert Nederland (Europa)!
  In de vijftiger jaren kwamen veel Italianen, Polen en Joegoslaven naar Nederland, om de arbeidsmarkt te versterken, dat werd wél een succes!
  Het heeft met grote waarschijnlijkheid iets te maken met onoverbrugbare cultuurverschillen mbt moslims!

  1. right

   sonny@
   Gratisgeld, luiheid, gemakzucht, kan ook een lucratieve reden zijn!
   Als verdediging voert de nieuwe lichting immigranten aan: géén acceptatie, racisme, en anti-moslim sentiment!

 15. JFU

  Als we nu eens beginnen met het uitzetten van alle illegalen, niemand meer toelaten, en strenge eisen stellen aan beperkte legale immigratie. Is het probleem snel opgelost. Maar ja…..

  1. CZ

   Dat gaat van-ze-lang-zal-ze-leven niet lukken met D’66 in de regering.

 16. Wim Vreeswijk

  Dit idee zal Brussel met alle geweld tegen houden. Ondertussen zal Europa steeds verder armoediseren door de massa immigratie. Uiteindelijk zal China deze failliete boedel voor een habbekrats op kopen en ons tot slaven degraderen.

 17. Drollevanger

  Nederland hoeft helemaal niet vast te lopen op het gebrek aan tomatenplukkers en anderen in een vergelijkbare branche.
  Verhoog gewoon de lonen in dat soort sectoren. Geef desnoods toeslagen uit de bijstand pot.
  Dan komen ook de bankzitters uit hun nest.
  Maak daarnaast werken verplicht voor iedereen. Ook de werkloze directeur aan het straatvegen, dan kunnen ze mooi in die tijd zoeken naar baantjes die bij hun enorme capaciteiten passen.

 18. PankyPancake

  Ja handig joh, hebben we straks genoeg huizen die niemand kan betalen omdat er robots werken i.p.v. mensen! Stoppen met immigratie…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.