Overheid onder Rutte III, met Hugo de Jonge voorop, huurt veel meer woordvoerders en communicatiemedewerkers in

Ministeries huurden de afgelopen jaren voor miljoenen euro’s aan externe woordvoerders in. Dat is een verdrievoudiging vergeleken met 2018. Ook nam het aantal communicatiemedewerkers onder Rutte III met ruim een kwart toe. Dat alles blijkt uit cijfers die EenVandaag bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft opgevraagd.

In 2018 werd nog iets meer dan 1 miljoen euro uitgegeven aan externe voorlichters en adviseurs. Vorig jaar was dat al ruim drie keer zo veel (3,2 miljoen euro). Volgens de RVD komt deze explosieve stijging volledig door de coronacrisis. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) huurde namelijk alleen dat jaar al negen extra adviseurs in, wat neerkomt op een uitgave van ruim 1,8 miljoen euro voor 15 opdrachten.

Maar onder kabinet Rutte III groeide ook het aantal ambtenaren dat zich met communicatie bezighoudt. EenVandaag somt op: “De grootste groep medewerkers (148 fte) houdt zich bezig met communicatieadvies, gevolgd door publieksinformatie (115 fte) en persvoorlichting (111 fte). Daarnaast zijn er ook speechschrijvers (34,5 fte) en media-analisten (63 fte). Vooral het aantal communicatieadviseurs groeide onder Rutte III hard, met bijna 50 procent.”

Het gaat hier voor een deel over een soort ‘natuurlijke groei’, omdat ministeries zich meer met ‘webcare’ zijn gaan bezig houden. Maar een aanzienlijk deel van die groei gaat ook puur om het communicatiebeleid voor de coronacrisis.

Het ministerie van minister Hugo de Jonge lijkt zich meer bezig te houden met de manier waarop beleid wordt gecommuniceerd, dan de daadwerkelijke inhoud van het beleid. En bij die communicatie gaat het volgens José Sanders, hoogleraar communicatie aan de Radboud Universiteit, niet zozeer om een effectievere manier van de boodschap overbrengen, maar om het “afdekken van risico’s”:

“Maar wat ik me afvraag: wat is nou het effect van al die communicatie? Mijn indruk is dat ministeries meer bezig zijn met ‘past de boodschap in ons eigen verhaal?’ dan met de vraag ‘begrijpen de burgers onze boodschap nou ook echt?'”

Universitair docent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam Mirjam Prenger onderstreept dit, en zegt: “Het probleem is meer de cultuur op ministeries, waarbij het onder meer gaat om het bewaken van de eigen reputatie en ze dus zelf filteren welke informatie naar buiten gaat.”

Beide docenten vrezen dat dit beleid leidt tot onbegrip bij de bevolking, waardoor er minder draagvlak voor de coronamaatregelen ontstaat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. J. Punt

  nu kunnen ze lekker met zijn allen smoesjes en verhaaltjes verzinnen. Goedgelovige burgers trappen er toch wel massaal in. Mouwtjes omhoog en stropdasje af en voila, een gewone man uit de straat. Tot ze beginnen te bazelen over niets

  1. Edjan

   Punt +++

 2. Stanly2000

  De nietszeggende antwoorden mogen wat kosten!

 3. DavidS1976

  Oftewel…ze kunnen zelf niks! Ben benieuwd?

 4. halo1

  Nederland chaotiseert en “verloedert”‘ steeds meer.. dat lijkt me de echte problematiek… de jaren-60-gekte gaat als een boemerang werken…

 5. LifeBuddy

  Zitten die sLinkse Killer Whale’s hier nog steeds in het Zadel? , samen met de taliban. Onbegrijpelijk dat het Volk door crimi’s haar kinderen laat opeten. Die killer pandemie uit India krijgt nog steeds de kans, om via schiphol Jouw bij de strot te pakken. Kom op pinokkio , meermeermeer!!!

  1. Pauline Kummer

   U zit er doorheen, begrijp ik. Niet nodig al die opwinding, zomergriepje uit India, virussen bestaan niet. Trouwens steeds meer mensen worden gevaccineerd, al dan niet nodig.

   1. LifeBuddy

    Paulina , wie verzint die virussen? [pinokkio ,om europa sterker te maken, zodat ze kunnen blijven regeren en over jouw rug rijk kunnen worden] mensen worden met zoutoplossing gevaccineerd, voor de schijn nodig. Jij lijkt ook op zo’n sLinkse betweter.

   2. coenzoon

    zomergriepje ? de komkommer weigert maar te begrijpen dat aan griep mensen dood gaan en bagatelliseert influenza tot een zomergriepje de wappie !

    1. Pauline Kummer

     Zullen we dan maar overstag gaan en net als Turkije over de Armeniërs niet meer over Corona praten maar als een griep gerelateerde kwestie waarbij de kans op overlijden een bijkomstigheid is en niet moet worden overdreven. Mensen zijn sterfelijk.

 6. plakband

  Persconferenties van de Overheid.
  Worden als toneelstuk steeds belangrijker.

 7. J. Punt

  Zelfs de meest geharde stand up comedians en toneelacteurs zouden veel moeite moeten doen om niet de slappe lach te krijgen als zij de persco’s persifleren hetgeen door de originelen als ten strengste serieus wordt gemeend en verkondigd aan het bange en goedgelovige volk welk zonder blikken of blozen op een koud en winderig terras €12,50 willen betalen voor een kopje neppresso koffie. Punt!

 8. Niet L niet R

  Simpele reden, beide zijn ondeskundig en niet berekend op hun taak!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.