Ruttes geheugen functioneert ineens wél: ‘Er is niets onoorbaars of vreemds gebeurd!’

Mark Rutte heeft gereageerd op nieuwe onthullingen van RTL Nieuws dat er bewust, willens en wetens, informatie is achtergehouden vanuit de ministerraad over de toeslagenaffaire. Want, zegt de demissionair premier, er is “niets onoorbaars of vreemds gebeurd.” Echt niet. Want dit keer heeft hij er wél herinneringen aan, en het staat hem heel duidelijk bij dat het allemaal hartstikke onschuldig was.

“De Kamer heeft naar aanleiding van dat bericht van RTL een aantal vragen gesteld. Wij gaan als kabinet dat zorgvuldig beantwoorden,” aldus een duidelijk vermoeid ogende Rutte voor de camera van RTL Nieuws. “Op een breed front zijn vragen gesteld, dus dat gaan we heel precies doen.”

De gezichtsuitdrukking en lichaamshouding van Rutte waren die van een man die beseft dat hij nu dieper dan ooit in de problemen zit. Niet zo gek, natuurlijk, want er zijn al oppositieleden die terecht stellen dat Rutte (en andere bewindspersonen) mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd. Dit gaat dus mogelijk significant verder dan een politieke vertrouwensbreuk – hoewel dat al ernstig genoeg is voor een premier.

Het zal niemand verbazen dat Rutte de boel nog wel probeerde te sussen. “Ik kan wel zeggen, er is bij het opstellen van dat feitenrelaas in het kabinet niets vreemds gebeurd of onoorbaars.”

Ja, maar de vraag is: is er bewust informatie achter gehouden? Want uit de stukken die RTL in handen heeft blijkt dat dit wél zo is. Eerder zei Rutte van niet. “Blijft u daarbij?” vroeg de journaliste van RTL hem.

“Zoals ik al zei, er is niets onoorbaars gebeurd,” antwoordde Rutte daarop. “Dus, we gaan, dus ik blijf bij die uitspraak, maar we gaan zorgvuldig toetsen.”

Natuurlijk gelooft helemaal niemand dit. Rutte is een bewezen leugenaar. Daarnaast maakt hij continu gebruik van termen die subjectief tot en met zijn. Wat is “onoorbaar?” Wat is “vreemd?” Dat wordt allemaal bepaald door de persoon die de woorden gebruikt. Dus hij kan dat niet vreemd of onoorbaar vinden, maar wij kunnen daar weer heel anders over denken.

En wat dat “zorgvuldig toetsen” betreft: is dat hetzelfde zorgvuldige toetsen dat het kabinet gebruikte om de Kamer verkeerd en onvolledig te informeren over de toeslagenaffaire? Ja, ook dat was een retorische vraag. Want we weten allemaal hoe het werkt met de Rutte-doctrine.

Maar los van de woordenspelletjes: Rutte zag er slecht uit. Moe. Gestrest. Niet zo gek, want het moet nu gewoon over en voorbij zijn met zijn politieke carrière. Er is zoveel gelogen en bedrogen; een kritische massa in de samenleving heeft zich al tegen hem gekeerd. De enige achterban die hem nog steunde als premier was die van zijn eigen partij. De rest van Nederland – die andere partijen bezetten trouwens 116 zetels in de Kamer tegenover slechts 34 voor de VVD – denkt daar heel anders over.

Word gratis en voor niets lid van mijn speciale Telegram-kanaal en volg mij op Twitter.

De conclusie is hard, maar wel terecht: deze man is te lang blijven zitten. Hij heeft te lang de teugels in handen gehouden. Hij is te verweven met de macht. Het is tijd voor hem om op te stappen – en snel een beetje. Want als deze man nog langer aanblijft is het definitief einde oefening voor de Nederlandse democratie. En dat kunnen en mogen we niet laten gebeuren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Edjan

  Rutte heeft de macht helemaal rond zijn persoonlijke voorkeuren geplooid: de Ruttocratie. En dat werkte “goed”: Rutte kreeg veel gedaan zonder gezeik. Als je tenminste niet diep ging graven en als je tenminste niets om de leugens gaf.
  Maar helaas valt de Ruttocratie niet binnen onze democratie. Daarom moet Rutte weg.
  Of het volk genoeg om de democratie geeft om Rutte weg te stemmen, waag ik te betwijfelen. Helaas …

  1. Brenda Welsh

   Je krijgt er op dit moment niets beters voor terug.

   1. arnoud

    Er is veel beters te krijgen.

    1. STOP FVD

     Nou, kom maar op met namen…… Bij nader inzien liever niet, ik vermoed al hoe die veel betere lijst er uit gaat zien wappie!

     1. EmmerZ

      Eerste stap in het afglijden naar de vernietigingskampen: ontmenselijk de andersdenkenden. Vanaf 1933 werden de Joden structureel ‘varken’ of ‘Untermensch’ genoemd. Tegenwoordig hebben we ‘wappie’.

     2. Nexit218

      Als je nou toch niet wilt discussiëren (omdat je namelijk elke discussie doodslaat door af te sluiten met wappie) flikker dan eens op met je one-liners waar niemand op zit te wachten! Gefrustreerd irritant stoppetje! Echt ga breien ofzo of vingerhoedjes sparen en ja o.k kom maar op,ik ben een wappie boehoe!

     3. coenzoon

      de naam is niet belangrijk. Een oprecht karakter en een oprecht persoon is belangrijker ! Weet je er 1 stopidioot ?

   2. coenzoon

    dan maar slechter zo lang het oprecht is domme muts

  2. Max Aue

   Het lijkt me verstandiger om de aandacht wat meer op het landsbestuur te richten in plaats van dit eindeloze gezeik over de lastpak Omtzigt.

   1. Mark Auel

    Dat zou je wel willen hè flapdrol, Rutte is toast!

   2. arnoud

    Dat zegt dus al genoeg over jou !! om te komen met, last pak Omtzigt, wat ben jij een vuile linkse rat.

   3. rafi

    Nou nou nou, Max, dit soort taalgebruik zijn we niet van je gewend. Beschaving gaat maar mee zo lang je niet bang bent voor ECHTE problemen, niet? Je lijkt te wanhopen, dat is een goed teken, dat we eindelijk van Rutte en zijn kartelbende af zullen komen. Op voor het strafrecht zelfs!
    Misschien maar goed dat hij niet eerder weggestemd is, anders zou deze shit misschien nooit erbij gekomen zijn! Dank, RTL.

   4. Meriadoc Brandebok

    De hysterie rondom Omtzigt beperkt zich tot een Twittermeute, de media en een handvol gefrustreerde verliezers. Het is vermoeiend. Ons land zit al weken zonder functionerende regering,

    1. Harry Haller

     Stel je niet zo hysterisch aan, Brandegeit. De verkiezingen zijn goddomme net vijf weken achter de rug. Er is nog nooit in zo’n kort tijdsbestek een formatie afgerond.

     De terechte commotie rond Omtzigt is een landelijke kwestie die door alle media breeduit gebracht wordt, in weerwil van het achterlijke bagatelliseren wat jij als neanderthaler-grefo meent te moeten doen.

     Hou je bek en ga in je hok, snel!

     1. Meriadoc Brandebok

      De media is een hijgerig en hysterisch medium, Harry. Zij hebben deze opgewarmde prak over Omtzigt weer naar voren gebracht. En de partijen de zo ontzettend laag in de peilingen wegzakken haken er gretig op aan. Het is massa-hysterie binnen de Haagse bubbel en het mediawereldje

      Nobody. Cares. Het kan niemand wat schelen. Mensen willen weten of hun onderneming het einde van de maand redt, of de zorg het niet gaat begeven onder het gewicht van corona, of de vaccinatie op koers ligt en hoe vlug men weer terug kan naar het normale leven.

      Maar ondertussen wordt er wel tijd en geld gespendeerd aan het zinloze gekwetter over de, inderdaad, lastpak Omtzigt, die beter kan worden gebruikt voor het opzetten van een kabinet.

     2. CZ

      Jammer Guusje…

     3. Stanly2000

      Guus
      Het gaat niet alleen over de heer Omtzigt, maar ook en voornamelijk over de betrouwbaarheid van de NL-politiek. En die is, met de voorbeelden over de behandeling van de tweede kamer en de heer Omtzigt in het bijzonder, uiterst belabberd. Een land die zich democratisch noemt onwaardig.

 2. Drostemannetje

  Oprollen die bende en nieuwe verkiezingen uitschrijven!

 3. rexm

  Afzetten, die paljas, en klaarstomen voor het tribunaal en direct nieuwe verkiezingen, uitschrijven.

  1. Max Aue

   Tribunalen kennen we niet in ons land, rexm. We zijn een rechtsstaat en Rutte deed niets strafbaars.

   1. arnoud

    Oh nee slaap jij nog steeds dan, of heb jij van die dicht getimmerde ondoorlaatbare oog kleppen op.

   2. J. Punt

    Gaat niet om de zwart wit vraag of de ‘wet’ is overtreden. Gaat om vertrouwen, integriteit en loyaliteit. Dat is compleet verdwenen. Constant bedonderd worden en liegen. Begint nu wel heel extreem te worden. Nu is al het adagium;’ ik heb compleet gefaald en verpest maar niet de wet overtreden!!!’ Daar moeten we het mee doen. Schande voor NL.

 4. arnoud

  En…. jij stopfvd heb je hier nog iets op te zeggen, jij bent toch zo voor Rutte

 5. STOP FVD

  En, voel je je nu weer wat beter nu je weer lekker los heb kunnen gaan op Rutte, en je wel zeer persoonlijke mening over deze man weer op je fvd krantje heb kunnen plaatsen?

  Toch mooi voor je dat je JOUW conclusie ergens kwijt kan bij het publiek, al zijn dat maar 6 mensen. Moet toch lekker voelen. Kan jij vannacht weer lekker slapen.

  1. ikweetwatikwil

   Oh,ho Stop . hier spreekt onmacht uit. Stop

   1. STOP FVD

    Je hebt gelijk, onmachtig is de schrijver dat hij slechts een handvol lezertjes heeft. Dat wordt inderdaad nooit wat, ik ben het helemaal met je eens.

    1. Stanly2000

     Puber
     Ik zou graag willen dat de onmachtige schrijver het gaat doen met nog een lezertje minder!

 6. J. Punt

  Kiezen uit totaal weggesleten banden, opgeblazen motor, doorgeroeste ophanging, verkoold interieur of defecte remmen. Wat wilt u? Keus genoeg toch? Gezeur altijd!

 7. rafi

  ‘Natuurlijk gelooft helemaal niemand dit. Rutte is een bewezen leugenaar. Daarnaast maakt hij continu gebruik van termen die subjectief tot en met zijn. Wat is “onoorbaar?” Wat is “vreemd?” Dat wordt allemaal bepaald door de persoon die de woorden gebruikt. Dus hij kan dat niet vreemd of onoorbaar vinden, maar wij kunnen daar weer heel anders over denken’.
  Dit is een ijzersterke diagnose!

  1. STOP FVD

   Waar is het bewijs, wat is het bewijs? IJzersterke diagnose van een wappie! Lijkt me sterk.

   1. rafi

    Die uitgelekte notulen waarmee RTL is gekomen. Of zijn die notulen geen bewijs maar vervalst? Door Trump of Baudet zeker? Zot!

 8. Aborifa

  Er zijn er twee die het zouden kunnen. Lodewijk Asscher en Wopke Hoekstra.
  Lodewijk heeft het tweede mes van Ploumen in zijn rug gekregen. Wopke kan zich niet staande houden in het politieke geweld. Voorlopig dus Mark.

 9. Xenon

  Hij zegt alleen maar dat er niks vreemds is gebeurd
  om straks weer te kunnen zeggen dat hij zich er niks
  van herinnert.

 10. ko vadis

  Leugen bakkes Rutte, schoffeert niet alleen maar de 2e kamer, maar met zijn pathologische leugens schendt teflon Mark ook de rechtsstaat.

 11. CZ

  Mark Rutte: Ik lieg inderdaad, maar dat doe ik wel naar eer en geweten.

 12. Jannes-46

  Dus toch een dictator nieuwe stijl.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.