[Video] Wilders tegen Rutte: ‘Zet uw eigen belang én partijbelang opzij, en stap op in het landsbelang!’

Geert Wilders deed tijdens het debat over de notulen van de Ministerraad inzake de toeslagenaffaire een “dringend beroep” op premier Mark Rutte om vrijwillig op te stappen. Want, zei Wilders, dit is misschien niet in het eigen belang van Rutte en ook niet in het belang van zijn partij, maar het is wél in het landsbelang.

Toen premier Rutte donderdagavond zijn gespinde visie gaf op de toeslagenaffaire, en dan met name op de notulen die onlangs openbaar zijn gemaakt kwam PVV-leider Geert Wilders naar de microfoon om de VVD’er te interrumperen. Want, zei Wilders, hij had een belangrijke boodschap voor Rutte omdat die overduidelijk blijft vasthouden aan zijn positie en nog steeds geen reden ziet om definitief op te stappen als VVD-leider én premier.

“Het dringt daadwerkelijk dus niet door tot de minister-president dat ook hij het probleem kan zijn van de vertrouwenscrisis in de politiek; dat tien jaar Rutte ook tien jaar te veel kan zijn. En ik zou hem toch willen voorhouden, ik heb dat al eens eerder geprobeerd, dat er behalve het persoonlijke belang van u [Rutte, red.] en het partijbelang van uw partij, de VVD – nogmaals u heeft de verkiezingen gewonnen, dat ontken ik niet – maar dat er ook nog eens zoiets is als het landsbelang. En dat mijn punt nu juist is dat het misschien goed voor het land zou zijn – misschien niet voor u en ook niet voor uw partij – maar dat het wel goed voor het land zou zijn als u zou zeggen, ‘nou een ander moet dit doen’.”

Want, zei Wilders, “als we een frisse start willen maken, als we een start willen maken met hernieuwd vertrouwen in de politiek, als we willen zorgen dat de Kamer weer serieus wordt genomen, dat [we] de geschiedenis achter ons moeten laten… dat u zou kunnen zeggen, ‘nou misschien ben ik er het niet helemaal mee eens, misschien heb ik persoonlijk niet het besef dat het ook aan mij ligt, maar het landsbelang gaat bij Mark Rutte voor het partijbelang en het eigen belang, en ik zie en ik voel en ik merk, en dat is misschien pijnlijk en ik vind dat niet leuk en ik had toch die verkiezingen gewonnen, maar het is nu tijd om te gaan. En iemand anders moet dat trekken, want dat is in het belang van Nederland en de Nederlandse politiek’.”

“Dat zou u gezegd kunnen hebben,” sloot Wilders af. “Ik kan het niet afdwingen, maar ik wil het u wel voorhouden.”

De reactie daarop van premier Rutte was kort gezegd dat hij daar heel anders over denkt. Hij is niet van plan op te stappen. Hij ziet daar het nut niet van in. Ook niet na alle schandalen en het duidelijke feit dat een significant deel van de Kamer geen vertrouwen meer in hem heeft – en dat de peilingen uitwijzen dat kiezers óók het vertrouwen in hem als premier zijn verloren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Max Aue

  Geert is alweer woest.

  1. usb3.0

   Kijk de taalautisten tevens eu-wappies zijn weer van de partij..

   De veel grotere schande is dat dit soort wappies vooral achter liegende en goedpratende ministers blijven staan

 2. STOP FVD

  Op zich ben ik het wel met hem eens, ja echt waar. Maar of de rest van het volk dat ook vindt, “en dat de peilingen uitwijzen dat kiezers óók het vertrouwen in hem als premier zijn verloren.” Dat is namelijk een onzin opmerking, dat is wishful thinking. Dat blijkt namelijk nergens uit, als het ergens uit blijkt is het uit een nep peilinkje van MdH. Die zijn volstrekt onbetrouwbaar.

  1. rutte leugenaar

   de poll van de NPO zegt 65% oprutten ! betrouwbaar genoeg ?

   1. Max Aue

    Uit de peilingen blijkt de VVD van Rutte nauwelijks hinder te ondervinden van de heisa.

    1. usb3.0

     Dat is dus een zeer kwalijke zaak, althans dat vinden gezond en weldenkende mensen daar behoor jij niet toe, jij bent een schande om dit goed te praten en te rechtvaardigen..

     1. Max Aue

      Ik noteer slechts wat de burger in peilingen aangeeft.

     2. usb3.0

      Sinds wanneer neem jij peilingen serieus?
      Buiten dat, iedereen die vindt dat leugenclown rutte moet blijven zijn idioten.. jij dus ook..

    2. rutte leugenaar

     kennelijk heb je een andere poll , 65% zegt oprutten strónt vlé®k

 3. StemPzeweg

  Wat Wilders niet lijkt te snappen is dat Rutte geen minister-president is maar demissionair minister-president is. Hij kan dus helemaal niet opstappen. Op basis van de afgelopen verkiezingen kunnen alleen 3 dingen gebeuren:

  1. Er wordt een kabinet gevormd met de VVD als grootste (Rutte 4 dus)

  2. Er komt een 7 partijen kabinet zonder de VVD

  3. Nieuwe verkiezingen

  Nr. 3 lijkt me uitgesloten en is ook onwenselijk. Dit land moet bestuurd worden en de meeste Nederlanders verwachten dat er een stabiele regering komt die ons uit de crisis gaat helpen. Nr. 2 lijkt me helemaal onrealistisch. Zo’n kabinet met 7 partijen vechten elkaar binnen 1 maand de tent uit. Dan blijft ons alleen over optie 1.

  Rutte is zeker niet mijn favoriete politicus maar een groot deel van dit land denkt hier anders over. Wil Nederland van Rutte af dan krijgen we over misschien minder dan 4 jaar weer die kans bij de volgende tweede Kamerverkiezingen

 4. Beukman

  Het cabaret van Geert wordt wat sleets. ’s Ochtends roept hij dat Rutte achter de tralies moet, vanmiddag meent hij dat Mark moet opstappen. Dat wringt nogal. Geert roept maar wat. Niet als constructieve bijdrage, niet omdat hij hoopt en verwacht dat Rutte nu zal antwoorden: “Inderdaad Geert, je hebt gelijk, ik stap op.”
  Nee, Wilders doet alleen maar dergelijke uitspraken uit onmacht, uit frustratie, uit de behoefte om zich te profileren.
  Als oude cabaretier overtreft Wilders Freek de Jonge, in treurigheid.

 5. Paardenmiddel

  ..hij heeft de verkiezingen gewonnen???
  Er is duidelijk gefraudeerd. Vvd en d66 waren niet de grootste.
  In een dorp vertelde een inwoner dat niemand op kaag gestemd, ze kennen haar niet eens.
  De who en de vn, wilden die partijen, dus werd het vvd en d66.
  De bevolking heeft niets meer te vertellen: al jaren niet meer.

  1. Beukman

   Kaag is notabene Chinees, geboren in China. Waarom denk je dat ze weigert om haar geboortecertificaat te laten zien?
   Zo iemand zou nooit minister mogen worden. Waarschijnlijk zitten er ook afluisterchips in haar van Huawei.

   1. CZ

    Zwetsman!

    1. september

     Dat wou Ik over Beukman zeggen,grote onzin. Kaag is geboren in Rijswijk.

  2. STOP FVD

   Hahahahaha. Niet eens de moeite waard om DAAROP te reageren.

 6. Piet Klein

  Het is volstrekt duidelijk. Rutte wil niet opstappen. Rutte vindt dat alle handelingen, discussies etc die hebben plaats gevonden mochten plaats vinden omdat het niet verboden is te praten over individuen, niet verboden is om te handelen en niet te verboden is om niet te handelen. Er is dus niet onoorbaars gebeurt. Hij is als de chauffeur die meldt dat hij mag sturen, dat hij mag remmen etc. en ook al heeft hij willens en wetens een kind overreden dan waren de afzonderlijke handelingen niet onoorbaar. Dat Rutte en zijn mede kabinetsleden de toeslagenaffaire niet gemanaged hebben, hun best hebben gedaan om de affaire onder het vloerkleed te vegen en niet voor schroomde om de Tweede Kamer niet juist te informeren (wat is hier oorbaar aan Rutte), parlementariers ging dumpen, vervolgens de kamer onjuist informeren, selectief vergeetachtig zijn (hoe kan dat als de notulen in je la liggen), liegen en bedriegen (niet onoorbaars?). Hoekstra meldde dat Snel met de handen haar zat. Dat is nogal wiedes als een parlementarier je laat zien waar de fouten gemaakt worden en je baas je opdracht geeft de zaak onder het vloerkleed te vegen dan kan je niet aan beide voorwaarden voldoen. Dan had je eenvoudig je handen uit het haar kunnen halen door de eenvoudige redenering te volgen dat dergelijke ernstige fouten niet gemaakt hadden mogen worden, dat je het onmiddellijk was gaan oplossen en dat de baas met zijn vloerkleed de boom in kon. Of als de baas dat niet accepteerde had je kunnen vertrekken omdat je eigen integriteit belangrijker is. Hoekstra probeert een slachtoffer positie te nemen, maar de slachtoffers zijn de Nederlanders die ernstig gedupeerd zijn.

  Rutte en zijn kabinet hebben zeer slechte resultaten neergezet waarvan de toeslagenaffier er één is die zodanig is dat dit al voldoende is om op te stappen. Ze hebben de integriteit van de politiek zwaar beschadigd.

  Rutte denkt er niet aan om op te stappen. De Tweede Kamer zal haar positie als hoogste gezagsorgaan moeten waar maken en politici van een kabinet dat van geen kant deugde naar huis moeten sturen. Moeten duidelijk maken dat er geen plek is nu niet, en in nieuw kabinet niet als je niet interesseert dat Nederlanders ernstig gedupeerd worden door een toeslag affaire, als je alles in het werk stelt om het dossier onder het vloerkleed te vegen, als je parlementariers dumpt die hun werk doen, als je de heleboel bij elkaar liegt, selectief vergeetachtig bent omdat kennelijk niets je boeit behalve je eigen positie. Tweede Kamerleden moeten deze duidelijk maken dat er geen plaats meer is voor hen nu niet nooit meer. Dit dossier lijkt de APK test te worden of de democratie in Nederland nog wel functioneert.

  1. Edjan

   Piet Klein +++++

  2. Max Aue

   Rutte heeft vandaag aangegeven beschikbaar zijn als premier voor het volgende Kabinet maar als de Kamer dat in meerderheid niet wil leiding te zullen geven aan de grootste oppositiepartij.

   Die formulering impliceert dat hij de volgende premier zal zijn. Zonder de VVD is geen Regering te vormen.

   1. StemPzeweg

    Precies. Ik zie een kabinet van D66 CDA PVDA GL SP PVDD CU onder leiderschap van Kaag echt niet van de grond komen

 7. Edjan

  Ik neem aan dat de Ruttocratie gaat winnen. Niet dat ik dat graag zie …
  D66 heeft flink gewonnen dus zal zijn stempel flink op Rutte IV gaan drukken.
  – meer massa-immigratie
  – meer windmolens en zonnecellen
  – meer EU.
  Of de Nederlanders dat nou leuk vinden of niet: dit wordt gewoon door hun strot geduwd. De Nederlanders hebben er overigens ook zelf voor gekozen. Die toeslagenaffaire was vóor de verkiezingen ook al bekend. En wat er nog extra naar boven is gekomen sinds de verkiezingen, dat hadden de Nederlanders er gemakkelijk zelf bij kunnen bedenken.

  1. Max Aue

   “ De Nederlanders hebben er overigens ook zelf voor gekozen. ”

   Precies, dus het zou ondemocratisch zijn als Rutte niet de volgende premier wordt.

   1. Morgan4321

    Het is geen wet dat de lijsttrekker van de grootste partij minister president wordt. Den Uyl heeft dat ook gemerkt in 1977.

    1. Beukman

     Dat klopt wel. Alleen had men in ’77 geen vijf of zes partijen nodig om een regering te kunnen vormen zonder de grootste partij; twee volstond.

  2. STOP FVD

   Of ze het nu leuk vinden of niet, Nederlanders hebben hier zelf voor gekozen hebben, je zegt het zelf al : dus ja dat vindt men prima. Alleen degene die iets anders kozen, zoals de losers club van Baudetje, die denken dat de rest van het volk het ook niet wilt. Helaas!! Dus kom maar met dat duwen door de strot, ik zou het zelf anders noemen trouwens.

 8. usb3.0

  Valt het iedereen op dat bij het debat landverraadster kaag continue in beeld is

 9. Meriadoc Brandebok

  Ooit was Geert de mentor van Rutte.

  Het kan verkeren.

  1. Beukman

   En nu… bij Geert is de fut eruit. Hij lijkt niet nog echt iets te willen bereiken behalve kabaal maken.
   Terwijl de lenige Rutte het spel tactisch uitstekend uitspeelt, met voortdurend zicht op de bal.
   Zou de leermeester trots zijn op zijn leerling?

   1. usb3.0

    Nee hoor, Geert is een goeie debater die het vuur aan de schenen legt, dat zijn jullie softies niet gewend

   2. Monty

    ”Zou de leermeester trots zijn op zijn leerling?”

    Ik denk het wel. Hij heeft het immers tot minister president geschopt.
    Iets wat de leermeester nooit zal bereiken.

 10. Morgan4321

  De regeringspartijen stemmen Rutte toch niet weg, en de PvdA en GL willen graag ooit in een regering komen, denken Rutte daar voor nodig te hebben, en gaan dus ook geen echte moeilijkheden maken. Kortom, een flinke kamer meerderheid die straks, na wat obligaat stoom afblazen, Rutte steunt.

  1. Monty

   ”Kortom, een flinke kamer meerderheid die straks, na wat obligaat stoom afblazen, Rutte steunt.”

   Dan weet Wilders precies waar hij staat in de kamer met zijn de-islamiserings beleid.

   Helemaal alleen.

   Ben benieuwd hoever hij zal gaan om Rutte veroordeeld te krijgen.
   Maar met zoveel beschuldigingen aan Rutte als maffiabaas, criminele organisatie kan hij denk ik niet zomaar stoppen.

 11. sonny

  Een dictator stapt nooit uit eigen beweging op!
  Rutte zou de eerste zijn!

 12. september

  Alle moties van wan- en vertrouwen zijn verworpen dus de tegenstanders hier,jullie hebben verloren!! Houd je maar stil hier!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.