Wetenschapsredacteur Volkskrant: “Hoeveel mensen van kleur hebben we deze Koningsdag eigenlijk gezien?”

Maarten Keulemans, wetenschapsredacteur bij de Volkskrant, vraagt zich af ‘hoeveel mensen van kleur we deze Koningsdag eigenlijk hebben gezien’. Maar in minder dan een kwartier tijd verwijderde hij de tweet weer, nadat kritische volgers de journalist aan forse kritiek onderwerpen: ‘Ze zijn weer aan het kleurentellen en schedelmeten!’

Volkskrant-redacteur Maarten Keulemans, die verantwoordelijk is voor de wetenschapskolommen van de krant, lag vandaag onder vuur omdat naar zijn smaak onvoldoende “mensen van kleur” te zien waren bij de Koningsdag in Eindhoven. In een tweet vraagt hij zich af hoeveel van hen we inmiddels hebben gezien op dit “elitefeestje,” en slaat in plaatsvervangende schaamte zijn rechterhand naar zijn voorhoofd.

De reacties op de tweet zijn niet mals. TPO-schrijver Bas Paternotte stelt in een reactie dat ze bij de Volkskrant “weer aan het kleurentellen en schedelmeten” zijn. Kort daarna verwijdert Keulemans zijn tweet, maar gaat op zijn profiel verder met het aanvallen van de feestdag.

“Zouden er ook gewone mensen in Eindhoven wonen?”, vraagt hij zich af. “Koningsdag in Eindhoven: één grote reclamespot voor de techindustrie,” voegt hij eraan toe.

“Waarom niet. Mijn zoon heeft lekker zitten kijken…” luidt de vraag van een fietsliefhebbende twitteraar. Keulemans antwoordt daarop opnieuw met zijn kritiek dat er te weinig diversiteit is: “Ik vind het gewoon fout, fout, fout. Een feestje in de bubbel van de witte, hoogopgeleide elite. Koningshuis van alle Nederlanders? Ho maar.” In een andere tweet zet hij die kritiek nog eens kracht bij: “Het feest van de uitsluiting,” noemt hij de nationale feestdag.

Maar ondanks alle teksten over diversiteit is niet iedereen overtuigd van het gelijk van Maarten Keulemans. Want te weinig mensen van kleur? “Ongeveer evenveel als onder de deskundigen die jij in je artikelen opvoert,” aldus een reactie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. kees cup

  Hoeveel mensen van kleur?
  Ha ha.

  Als er niks te halen valt, komen ze echt niet hun nest uit hoor.

  Heeft niets met uitsluiting te maken.

  1. Max Aue

   Dit artikel en deze reactie heeft uiteraard niets, ik herhaal, niets met racisme te maken.

   1. Mark Auel

    Hoezo, waren de cocosmakronen soms ruim vertegenwoordigt bij het zwaaien van oranje vlaggetjes, het koekhappen en smijten met pispotten?

    1. hans-e-pans

     Persoonlijk denk ik dat het ze zak interesseert, en ze dat hiermee duidelijk laten blijken.

   2. ikweetwatikwil

    Wat en wie ben je als je,je verschuild achter de naam “max aue

 2. Monty

  “Hoeveel mensen van kleur ”

  En hoeveel mensen zonder kleur.

 3. Appelstroop

  Laat Syl en deze volkskrant deugkneus het niet horen.
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=WSdaeAWJZl4

 4. AS210854

  Veel stonden voor de deur van het UWV, gemeente enz voor uitkeringen, subsidies, ned, nationaliteit enz.

 5. HD

  Het is ook een feest voor de Nederlanders.

 6. hetfietsmenneke

  Hoe krijg je het verzonnen! Wat mij opvalt is dat er nooit ‘mensen van kleur’ aanwezig zijn als er iets op school of in de buurt wordt georganiseerd. Geen enkele betrokkenheid van hun kant. Misschien is dat met Koningsdag dan ook wel zo…

  1. ikweetwatikwil

   Eens met hetfietsmenneke

  2. trutje

   Valt me ook altijd op op 4 mei dan zie je op de dam ook alleen maar blanken staan terwijl de allochtonen daar al in de meerderheid zijn. Waarom doen linkse net alsof de gekleurde mensen geinteresseerd zijn in Nederlandse tradities dat is helemaal niet zo. Blanken sluiten hun niet uit dat doen ze zelf.

 7. Drollevanger

  Het Raar vinden dat velen in een land dat door blanken is opgebouwd de meeste lintjes naar diezelfde blanken gingen.
  Je kunt slecht een groep die de meeste bankovervallen pleegt, daarvoor een onderscheiding geven.
  Dat vind ik een raar idee!!!
  We kunnen slecht mensen die in hun leven het langst uitkeringen trokken, een lintje geven.

  1. kees cup

   … die in hun leven het langst …

   Oei oei
   Dan zou het zomaar kunnen dat degene die achter Max Odol zit ook in aanmerking komt voor een lintje 🙂

 8. Cycle25

  Goedzo, links vecht elkaar de tent uit…

 9. AidemediA

  Geen neger of licht getinte gezien. Maar wel een stelletje vakantiegangers. Prima feest voor Nederland.

 10. Drollevanger

  Jammer voor dat Keulemans figuur dat in Nederland hoofdzakelijk blanke mensen wonen. Dat zijn de mensen die Nederland voor een belangrijk deel hebben opgebouwd, en uit de klei getrokken.
  Als meneer Keulemans naar Tsaad gaat, ziet hij daar op een feestje hoofdzakelijk gekleurde medemensen. Raar vind hij dat blijkbaar.
  Ik zal hem dat ook proberen het uit te leggen.
  Dat komt beste Wetenschap journalist Kuelemans, omdat de zon in Tsaad meer schijnt, zodat die mensen daar door hun gekleurde huid, minder snel huidkanker krijgen.
  Hier krijgen die gekleurde medemensen door gebrek aan zonlicht dan weer sneller Engelse ziekten.
  Ik vind dat meneer Keulemans de titel Wetenschap wel uit zijn aanduiding kan schrappen. Deze gegevens leren mij kleinkinderen al op de lagere school.
  Is meneer Keulemans eigenlijk wel naar school geweest.
  Noemt meneer

 11. Drollevanger

  Ik begrijp dat het feestje in Eindhoven speelde en voor een belangrijk deel werd geprofileerd door figuren met een wetenschappelijke achtergrond.
  Dan moet een figuur die wetenschap in zijn aankondiging heeft gezet, toch weten dat er nauwelijks zwarte wetenschappers bestaan.
  Veel gekleurde medemensen hebben zich gespecialiseerd in hardlopen. Dit om de politie na een snelkraak voor te blijven.
  Ik begrijp dat de grote Shaka Zoeloe wel was geïnteresseerd in wetenschap, en daartoe een aantal zwangere vrouwen liet opensnijden. Maar om daarvoor nu een tentoonstelling op te tuigen, lijkt mij teveel van het goede.

  1. Max Aue

   “Veel gekleurde medemensen hebben zich gespecialiseerd in hardlopen. Dit om de politie na een snelkraak voor te blijven.”

   Uiteraard heeft dit zieke gebral niets met racisme te maken.

 12. 56RdK

  @AidemediA
  “vakantiegangers” scherp! Hahahaha!

 13. 56RdK

  @Drollevanger “Jammer voor dat Keulemans figuur dat in Nederland hoofdzakelijk blanke mensen wonen. Dat zijn de mensen die Nederland voor een belangrijk deel hebben opgebouwd, en uit de klei getrokken.”

  Inderdaad, dankzij déze mensen kunnen anderen hier onderdak vinden. Onderdak plus de rest aan voorzieningen die o o k nog veelal met voorrang worden verleend of gegeven!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.