Wilders niet te spreken over ‘weggemoffelde’ CBS-gegevens over allochtonen: ‘Schaamteloos, tegenmacht verdwijnt!’

De overheidsorganisatie voor statistiek, CBS, wil niet langer onderscheid maken tussen allochtonen met een ‘westerse’ en een ‘niet-westerse’ achtergrond in hun onderzoeken en statistieken, zo werd vandaag aangekondigd. Dit tegen het zere been van PVV-leider Geert Wilders. De parlementariër ziet hierin een politiek-correcte poging om schaamteloos statistieken ‘weg te moffelen,’ zo laat hij weten.

Het CBS zal niet lang meer gebruik maken van de begrippen ‘westers’ en ‘niet-westers’, ze menen dat de “uitgang in zicht is” voor deze termen. Binnen de academische wereld zorgt de kwestie al langer voor verdeeldheid, aldus het CBS, maar nu lijkt de politiek er zich ook mee te gaan bemoeien. Critici menen namelijk dat zulke termen voor verdeeldheid zorgen.

PVV-leider Wilders is het niet eens met die tendens, en ziet het als een poging om de schaduwzijde van de multiculturele samenleving onder het tapijt te vegen.

De zorgen van Wilders zijn begrijpelijk, want hoe kan je de manco’s binnen een samenleving aankaarten als er geen secure data is? Als iedereen op één hoop wordt gegooid kan je de problemen binnen bepaalde (sub)culturen maar moeilijk aanpakken.

Het is vooral de vraag welke richting het CBS wil inslaan. Het instituut geeft aan meerdere overwegingen mee te nemen in zijn beslissing hiervoor, één van die overwegingen is het rapport van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De WRR vindt de termen ‘westers’ en ‘niet-westers’ ook achterhaald en niet-wetenschappelijk onderbouwd, zo lezen we in het NRC. De WRR is kritisch op de huidige tweedeling, en pleit er juist voor mensen naar herkomst in te delen.

Het geeft volgens de WRR een beter beeld als men wordt ingedeeld naar specifieke afkomst op nationaliteit, dus bijvoorbeeld iemand heeft een Amerikaanse of Turkse achtergrond, dan wanneer de simplistische huidige tweedeling wordt gehandhaafd.

De grote vraag is alleen of het CBS ook deze mening over indeling naar herkomst deelt. Daar blijft men vooralsnog onduidelijk over, en daarom is de kritiek van Wilders ook gegrond: het bureau gaat doelbewust bepaalde gegevens deleten. Een slecht plan, want zo houden we uiteindelijk minder kennis over. We moeten niet willen dat het CBS iedereen op één en dezelfde hoop gooit. We gaan toch geen kennis verbranden omdat het politiek-incorrect zou zijn? Kom nou toch.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Mark Auel

  Werkelijk alles wordt uit de kast getrokken om maar het multiculturele drama te verdoezelen.

  1. AS210854

   👍👍👍👍👍

 2. Vanduinen

  Wij zijn een te klein land om hier onderscheid in te maken. Wilders foetert maar wat. Maar goed, het betaalt.

  1. AS210854

   Maar wel groot genoeg om al deze ellende te bekostigen 🤮🤮🤮🤮🤮

 3. Max Aue

  “Critici menen namelijk dat zulke termen voor verdeeldheid zorgen.
  PVV-leider Wilders is het niet eens met die tendens”

  Dat is bekend, Wilders moet het juist hebben van die verdeeldheid.

  1. RvdBe

   Ouwe Max, je hebt gelijk, als je niet naar het probleem kijkt is het er ook niet.
   Hetzelfde als een knobbeltje ontdekken, en net doen of het er niet is, met mensen als jou gaan we de oorlog winnen.

  2. coenzoon

   de srtrónt vlé®k vindt het normaal dat men met cijfers manipuleert. Probeert de strónt vlé®k ook continu maar het varken is te dom om het correct uit te voeren waardoor hij steeds door het mandje valt.

   Manipuleren van cijfers is moedwillig de zaken anders voordoen dan de werkelijkheid. Dat zou politiek gezien einde carrière moeten zijn. In Nederland betekent het wachtgeld totdat een geschikt baantje is gevonden.
   🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

  3. usb3.0

   maxje zegt verder helemaal niets over de weggemoffelde cijfers over allochtonen

 4. Edjan

  Eind vorige eeuw dreigde het aantal mohammedanen in Nederland naar de miljoen te gaan. Dat wilde men niet hebben omdat er verkiezingen aankwamen. Dus werd besloten tot een “verbeterde” telling. Alleen de eerste en tweede generatie van de nieuwkomers werden nog meegeteld want de derde en latere generaties zouden volgens de linkse dromers geheel geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving en dus volledig Nederlander zijn.

  Niet zo heel veel later moesten de linkse dromers toegeven (wat de rest van Nederland al wist) dat de integratie mislukt was.
  Maar de “verbeterde” telling bleef, het aantal mohammedanen zakte jarenlang (hoewel ze nog steeds het land in kwamen) tot een mooi getal: 5% (750.000) of zo. En dat wordt nog steeds opgegeven hoewel 2 miljoen een realistischere raming is.

  Sindsdien probeert de overheid het tellen van mohammedanen helemaal onmogelijk te maken omdat het “racistisch” zou zijn.
  We mogen niet weten hoeveel het er zijn en we mogen niet weten hoeveel miljarden het jaarlijks kost.

  Ons wordt aangeraden maar de koran te lezen en te integreren in de islam. Onze gebruiken en cultuur worden bij het grof vuil gegooid, onze identiteit wordt ons afgenomen.

  1. janrama

   @ed

   ”Ons wordt aangeraden maar de koran te lezen en te integreren in de islam. Onze gebruiken en cultuur worden bij het grof vuil gegooid, onze identiteit wordt ons afgenomen.”

   Door wie?

   1. ikweetwatikwil

    Janrama Door wie.
    Door velen die de koran gelezen hebben en het er mee eens zijn . De islam past niet in onze cultuur. Zo krijg je tweedeling en dan zijn we net zover als in een islamitisch land.

   2. usb3.0

    “Onze gebruiken en cultuur worden bij het grof vuil gegooid, onze identiteit wordt ons afgenomen.”

    jantjedrama meent dat dit niet het geval is, jantje moet zijn kop uit die dikke vette islam reten halen

    1. Max Aue

     “jantje moet zijn kop uit die dikke vette islam reten halen”

     Malle Gerrit trekt de discussie naar zijn eigen niveau.

  2. Aborifa

   CBS sluit de ogen als de statistieken “ongemakkelijke” cijfers opleveren.
   Lijkt mij geen juiste taakopvatting.

 5. Jan Polderman

  Nederland is zo wie zo te klein voor immigratie…

 6. Forlan

  Lekker doorzichtig weer, de Vaderlandse Tapijtvegers weigeren om statistieken nog langer bij te houden. Als er geen cijfers zijn heeft de rechtse oppositie ook geen onderbouwing meer voor zijn kritiek.

 7. halo1

  Men wil geen “‘tweedeling””.. maar dat “”deugen of niet-deugen”” (want dat de echte waarheid) is juist de voorwaarde voor een actieve opbouwende maatschappij..en voor het leven zelf… hierdoor zijn we groot geworden. Moeten we nu maar weer klein worden?

 8. Branzino

  Natuurlijk is Wilders het hiermee oneens, omdat zo’n benadering van het CBS het fundament onder de PVV zal wegslaan. De regering baseert zich ook in hoge mate op CBS-cijfers en ook daar verdwijnt deze mogelijkheid van kritiek dan. Er blijft helemaal niets over.

  1. halo1

   Onzin hoor.. wij (rechts) hebben onze ogen niet in onze zak, (zoals links)..we blijven eerlijk inhakken op iedereen die niet wil deugen.. mogelijkheden te over!

  2. Forlan

   Niet alleen het fundament onder de PVV maar onder alles en iedereen dat het in zijn hoofd haalt zich kritisch uit te laten over de multiculturele samenleving.

  3. usb3.0

   Maar branzebinootje! als het cbs cijfers wegmoffelt is dat toch niet goed? en als Wilders hier iets over zegt is het Wilders zijn schuld…

 9. Michael M

  Ze moeten het complete CBS opdoeken want het zijn een stelletje leugenaars ook. Ze geven veelal onjuiste statistieken. Het zou weer een hoop geld besparen als het CBS met de medewerkers erbij wordt opgedoekt. En geef ze eens een echte baan waar wel gewerkt moet worden.

  1. janrama

   @M
   ” En geef ze eens een echte baan waar wel gewerkt moet worden.”

   Stukjes schrijver??

 10. M.Dikker

  We vullen het zelf wel in en meestal klopt het.

 11. Marija

  Dit is allemaal gepland, iedere keer mogen wij weer een stukje inleveren, tot we weer een volk zijn van ongeletterden, slapjanussen, meelopers en handophouwers.
  Prettige toekomst maar niet heus.

 12. andergeluid

  Wat??? hij kan zich beter druk maken om de Agenda2030 UN21
  Dat wij allen straks niets meer bezitten en happy moeten wezen volgens het plan van Klaus Schwab Daar zat Rutte Kaag Maxima en ons maar voor de gek houden.
  Als je een beetje leest en echt een volksvertegenwoordiger bent weet je drommels goed wat er aan de hand is
  Vaccins DNA veranderen dat moet wilders weten want zijn vrouw werkt bij Pfizer
  of pakt ze alleen de flesjes in daar
  Ik vraag mij werkelijk af zijn ze allemaal zo dom in de eerste en tweede kamer of houden ze zich daar allemaal zo dom???

 13. Lucky Luke

  Geachte redactie, het is niet data maar gegevens, data is in het Nerderlands het meervoud van datum, probeer eens in de dikke Van Dale te kijken voor de juiste tekst in een artikel. Verder kun je stellen dat Wilders gelijk heeft, men kan geen problemen oplossen zonder deze duidelijk te analyseren. Het MultiCulti begrip is natuur lijk een giiller, volgens de reclames die we op de TV zien is bijna 60% van de in Nederland wonende mensen al van negroide komaf. En wat er maar niet ingaat is dat het niet werkt, een goed voorbeeld zijn de VS, daar proberen ze het al 200 jaar en het werkt voor geen meter en mte de opkomst van de Hispanics wordt het alleen maar erger. En ook daar worden de oorspronkelijke bewoners nog steeds zwaar gediscrimineerd, wat nu in Nederland gaat gebeuren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.