snapshot 1

Rutte en De Jonge: kans op dood jonge vrouwen getroffen door AstraZeneca-trombose net zo groot als door COVID

Geen categorieapr 14 2021, 19:00
Het was een opmerkelijk tafereel; demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge erkenden bij hun persconferentie dat het risico op overlijden van vrouwen tot veertig jaar, die ernstige trombosebijwerkingen ervaren van AstraZeneca, mogelijk groter is dan dat van het coronavirus zelf. Toch opmerkelijke uitspraken van beide heren, die nagenoeg iedereen lijken te zijn ontgaan. Het kabinet lijkt hiermee het vertrouwen in het vaccin van AstraZeneca, voor vrouwen van 40- althans, helemaal kwijt te zijn.
Tijdens het vragenrondje van de persconferentie van premier Rutte en coronaminister de Jonge afgelopen maandag ging het uiteraard veel over het opnieuw stopzetten van het vaccineren met AstraZeneca. Een journalist vroeg naar de gevolgen hiervan, want er sterven wekelijks meer mensen aan het virus dan aan de bijwerkingen aldus de journalist in kwestie. Waarop minister De Jonge zei:

"Nee. Geen jonge vrouwen tussen de 20 en de 30 en tussen de 30 en de 40."

Demissionair premier Rutte haakte hier direct op in:

"Nee, dat is het punt namelijk. Onder de 60 is dan de kans dat je daar aan overlijdt... begint vergelijkbaar te worden met de kans dat je overlijdt aan Covid, of is misschien nog erger. Dat is allemaal in kaart gebracht door de Gezondheidsraad."

Wat dus betekent dat praktisch iedereen, zelfs onze bestuurders, het vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin kwijt zijn - in ieder geval wat betreft jongere vrouwen tot veertig jaar en eigenlijk gewoon voor iedereen onder de zestig. Wat overigens wel weer vertraging zal opleveren voor de vaccinatiestrategie, zeker nu ook blijkt dat we nog even moeten wachten op het uitrollen van het Janssen-vaccin in Nederland.
Eén ding kunnen we sowieso stellen: wát een enorme soepzooi is die vaccinatiecampagne in Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten