Amerikaanse ‘RIVM’-directeur Dr. Anthony Fauci: ‘Ik weet niet zeker of het coronavirus zich natuurlijk ontwikkelde’

De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci – het hoofd van het Nationale Instituut voor Allergieën en Besmettelijke Aandoeningen (NIAID, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM), en de belangrijkste medische adviseur van de Amerikaanse president – zegt niet langer uit te sluiten dat het nieuwe coronavirus niet “natuurlijk ontwikkeld is.” Het is een significante uitspraak omdat hij enkele weken geleden juist nog heel pertinent alle verhalen over laboratoria in Wuhan en dergelijke naar het rijk der fabelen verwees.

In gesprek met PolitiFact vroeg een journalist aan Fauci: “bent u er nog steeds zeker van dat [Covid-19] zich natuurlijk ontwikkeld heeft?”

“Nee, eigenlijk niet,” begon Fauci zijn antwoord. “Nee, daar ben ik niet van overtuigd. Ik denk dat we door moeten gaan met het onderzoeken van wat er in China is gebeurd, totdat we naar onze beste kunnen hebben uitgezocht wat zich afgespeeld heft.”

“Zeker, de mensen die het hebben onderzocht, zeggen dat het waarschijnlijk afkomstig is uit een dierlijk reservoir dat vervolgens individuen besmette, maar het had iets anders kunnen zijn, en dat moeten we uitzoeken,” vervolgde hij. “Dus, weet je, dat is de reden waarom ik zei dat ik volkomen voorstander ben van elk onderzoek dat naar de oorsprong van het virus kijkt.”

In gesprek met de Republikeinse Senator Rand Paul onlangs zei Dr. Fauci desgevraagd óók dat hij de mogelijkheid niet uitsloot. “Wilt u tegenover deze groep categorisch zeggen dat het COVID-19-virus niet kan zijn ontstaan door seriële passage in een laboratorium?” vroeg senator Paul toen aan Fauci. Diens antwoord: “Ik heb geen enkele zekerheid over wat de Chinezen hebben gedaan, en ik ben volledig voorstander van elk verder onderzoek naar wat er in China is gebeurd.”

Zoals het Amerikaanse The Blaze bericht is dit een significante draai van Dr. Fauci. Vorig jaar en zelfs nog enkele maanden geleden zei hij het volledig eens te zijn met de Wereld Gezondheidsorganisatie. In februari kwam die organisatie met een rapport waarin gesteld werd dat theorieën over het ontstaan en verspreiding van het virus in of minstens via een laboratorium in Wuhan “extreem onwaarschijnlijk” waren.

De theorie is onlangs toch weer in de belangstelling gekomen nadat 18 wetenschappers een lange brief publiceerden waarin ze schreven dat de theorie toch niet zomaar uitgesloten kan en mag worden. “Theorieën van onbedoelde vrijlating uit een laboratorium en zoönotische spillover blijven levensvatbaar,” schreven de wetenschappers.

Ook hebben Republikeinen die lid zijn van het House Intelligence Committee – het comité van het Congres dat zich bezighoudt met inlichtingen – een rapport vrijgegeven vorige week waarin zij concluderen dat er “significant indirect bewijs” is dat het nieuwe coronavirus ontsnapt is uit het lab in Wuhan.

Tenslotte was het hoofd van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC, zeg maar het Amerikaanse RIVM) het er vorige week mee eens dat de theorie over het laboratorium “een mogelijkheid” blijft. Haar voorganger bij de CDC, dr. Robert Redfield, zei zelfs tegen CNN dat hij die mogelijk het meest waarschijnlijk acht.

Vooralsnog is het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet veranderd. Ook zijn er een hoop theorieën en hier en daar indirect bewijs, maar een duidelijke smoking gun die ondubbelzinnig aantoont dat Covid-19 uit een Chinees lab kwam, is nog absent.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. rutte leugenaar

  Het is ook geen natuurlijk product !

  1. Mireille

   Het is dus niet te consumeren neem ik aan.

   1. rutte leugenaar

    jij ook niet wím

  2. STOP FVD

   En dat wist jij natuurlijk al, want is het allemaal een complotje, alle stukjes beginnen op hun plek te vallen. Nu nog even doorworstelen tot 2030 en dan kan ook jij gelukkig zijn. Succes wappie!

 2. Beukman

  In tegenstelling tot Paul is Fauci wél een man van de wetenschap. Vandaar dat hij meent dat er moet worden doorgezocht naar de oorsprong van het virus zolang niet 100 procent vaststaat dat het door dieren is overgebracht.

  Overigens is Paul nog een beetje wrokkig van de vorige keer dat Fauci hem de oren waste, een paar weken terug, in een discussie over het dragen van mondkapjes, en Paul zich zoals gebruikelijk doof toonde voor wetenschappelijke argumenten. Zie:

  independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/fauci-rand-paul-fact-check-covid-19-b1819199.html

  1. rutte leugenaar

   blabla bladieblabla

   Dat het virus een laboratorium product is staat onomstotelijk vast !
   Hoe het virus buiten gekomen is, is optie 2 domme jongen.

   bukhol is een beetje van de sukkelige maar dat maakt verder niet uit

   1. Beukman

    Emile heeft dus inderdaad gelijk, @Poepgat:

    Stellige beweringen doen zonder onderzoek of zelfs maar een bron lijkt me meer de specialiteit van professorandus Poeperd.

    1. rutte leugenaar

     ach bukhol toch , je bent toch zo een bijdehandje ? dan kun je vast google wel gebruiken tról.

     1. Beukman

      Nogal een prutswerk van de Chinezen he @Poepgat, een virus ontwikkelen dat vergelijkbaar is met een griepgolfje.

     2. rutte leugenaar

      corona is griep domme jongen

     3. Beukman

      corona is griep domme jongen

      Die arme Chinezen. Denken ze in hun lab iets nieuws te hebben ontwikkeld, blijkt het gewoon een griepje te zijn. Wat een ophef voor niets he, Poeperdje?

     4. rutte leugenaar

      Inderdaad bukhol , mortalteit van 0,04% en de hele wereld in gijzeling om druk op de gesaneerde zorg te voorkomen !

      K R A N K Z I N N I G , maar blij dat je eindelijk het licht ziet bukhol

     5. STOP FVD

      Hahaha, hey wappie, goed nieuws weer he :

      h**ps://nos.nl/artikel/2382119-2766-nieuwe-besmettingen-ziekenhuisbezetting-op-laagste-niveau-sinds-december

      Gaat de goede kant op he!? Het griepje is bijna weer weg! Oh ja, weet je hoe dat komt? VACCINATIES!!!!!

     6. usb3.0

      heel veel mensen zijn niet ingeënt ruim 30% van de bevolking dus hoezo vaccinazi

   2. Brenda Welsh

    @R.L welke optie bedoelt u?

 3. Emile Takma

  Fauci is een integere wetenschapper en zal geen categorische uitspraken doen over zaken die niet volledig zijn onderzocht. Hij kan onmogelijk voor 100% uitsluiten dat dit virus het gevolg is van virus-onderzoek in laboratoria en doet dat ook niet.

  Stellige beweringen doen zonder onderzoek of zelfs maar een bron lijkt me meer de specialiteit van professorandus Poeperd.

  1. rutte leugenaar

   hij kan het wel bevestigen strónt vlé®k. Het is een laboratorium product strónt vlé®k !

 4. LifeBuddy

  Anthony Fauci is nu ondergedoken in het bos. Door deze d**dsuitlatingen aan het adres van het Volk wordt hij gezocht en kan levenslang krijgen. Op alle media kanalen zijn oproepen gedaan om hem niet te benaderen, i.v.m. de gekke koeien ziekte !!!

 5. Edjan

  Wat ik ervan begrepen heb, is dat China tot nu toe heel slecht heeft meegewerkt. Het heeft ca. 2 maanden geduurd voordat China toegaf dat er een probleem was en ook daarna hebben ze zo lang mogelijk alles onder het tapijt geveegd.
  Dus is het onwaarschijnlijk dat ze nu gaan meewerken aan een zoektocht naar de mogelijkheid dat het virus bedoeld of onbedoeld uit een laboratorium is ontsnapt.
  Dus wat Fauci hier zegt, lijkt me een doodlopende weg.

  1. Edjan

   Uit een CHINEES laboratorium is ontsnapt.
   Ik denk dat ze nog eerder Fauci tot babi pangan verwerken …

 6. jhak

  Natuurlijk komt het covid-19 uit het laboratorium. Het past volledig in de chinese strategie om te zien wat zo’n grote pandemie wereldwijd teweeg brengt. Economien zijn volkomen platgelegd door de pandemie. De Chinezen willen als wereldmacht de wereldeconomie in handen krijgen en daar zijn ze al jaren mee bezig, maar het gaat nog niet snel genoeg.

  1. Mireille

   Dan krijgt Therry, deels gelijk. Een griepje in elkaar geknutseld.

  2. rutte leugenaar

   je kan ook de vraag stellen waarom zo een virus is ontwikkeld en wie de opdrachtgever is ! Of dacht je dat men voor de leuk virussen ontwikkeld voor liefde werk oud papier

   1. Monty

    ”virus is ontwikkeld en wie de opdrachtgever is”

    Maar corona is toch een Hoax? Niet meer dan een griepje net zoals influenza.

    Nu ben je er van overtuigd dat dit dan toch geen hoax is maar door mensen gemakt.
    Wat een ommezwaai.

 7. Edjan

  Telegraaf:
  WASHINGTON – Medewerkers van een laboratorium in de Chinese stad Wuhan hadden volgens Amerikaanse inlichtingendiensten voor de uitbraak van het nu bekende coronavirus klachten die horen bij het virus.

  Als dit klopt, ligt de zaak opeens een stuk anders.

  ht*ps://www.telegraaf.nl/nieuws/1778962191/chinese-labmedewerkers-hadden-coronaklachten-voor-uitbraak

 8. usb3.0

  Krijgen de wappies weer gelijk…

 9. Vrijedenkert

  In Europa en dan voornamelijk West-Europa werd een met opzet gemaakt virus of een ongeval met een virus in een onderzoekcentrum door wie dan ook of welk land dan ook bij voorbaat al uitgesloten!
  Fauci is gewoon pragmatisch en hij zegt niet dat Corona een met opzet gemaakt virus is maar dat je het ook niet uit kunt sluiten…

 10. M. Brandenburg

  Er is vanuit de WHO nooit een officieel onderzoek geweest, er zijn wel vijf onderzoekers verbonden aan de WHO naar China gereisd voor een fictief onderzoek vier van de vijf onderzoekers hebben dan wel hadden niet alleen financiële conectores met China waar zij door China gefinancierd werden, maar er twee onderzoekers waren zelf rechtstreeks aan het te onderzoeken laboratorium verbonden. Vervolgens kwam er een wc-eend rapport over Wc- eend. Er is allang bekend dat China geen enkele stukje belangrijke data heeft gedele, niet van patiënt zero en niet van waar de uitbraak werkelijk begon opgesloten klokkenluiders (artsen en journalisten) mochten niet geïnterviewd worden.

  1. Edjan

   Brandenburd. Naar het schijnt had de WHO wel het een en ander door, maar wilde men persé geen lidstaten voor het hoofd stoten de men in een ander geval weer nodig had. De WHO geeft aan nooit een lidstaat voor het blok te zetten. Althans, zo excuseert de WHO zich …

 11. STOP FVD

  “stickie

  heel veel mensen zijn niet ingeënt ruim 30% van de bevolking dus hoezo vaccinatie”

  Dus 70% wel zeg je? LOLOLOL.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.