De EU-wurggreep wordt steeds intensiever: we worden op kousenvoeten een oppermachtige EU-superstaat ingerommeld

De Europese Commissie wordt steeds machtiger, hoewel op kousenvoeten. Dat vindt columnist Frits Bosch. Hij besluit eens kort doch krachtig alles op papier te zetten. “Ik geef puntsgewijs een bondig overzicht,” neemt hij zich voor.

1. Het EU-herstelplan van 750 miljard euro, vooral bedoeld om Zuid Europese landen niet failliet te laten gaan aan corona. Dit gaat gepaard met subsidies en leningen mits de betreffende landen voldoen aan de nodige hervormingseisen van Brussel. Gevolg: aanzienlijk meer politieke macht voor de EU. Maar: take or leave it!

2. Meer verantwoordelijkheid en taken in het Europese zorgsysteem. De distributie van het vaccin ging belabberd. Dat moet in de toekomst beter door de Commissie zwaardere rol te geven. Angela Merkel zwaait af met een dringend pleidooi hiervoor. Gevolg: ook in de gezondheidszorg worden we steeds afhankelijker van de EU.

3. De Commissie wil een centrale rol spelen in de energietransitie en CO 2 reductie, de “Green Deal”. Gevolg: meer politieke macht bij de Commissie,
4. De ECB stelt eisen aan verzekeraars en banken inzake hun leningen en verzekeringen aan bedrijfsleven. Gevolg: meer politieke macht in Frankfurt.

5. De Commissie is doende de economieën te integreren via het monetaire systeem. Er is een wurggreep van de ECB ten aanzien van rente en inflatie. Gevolg: Plan B zoals Klaas Knot ooit wenste wordt realiteit. Knot knikt enthousiast. Gevolg: weg terug wordt steeds moeilijker ten koste van vooral de particuliere sector.

6. Vluchtelingenbeleid: de Commissie heeft de sleutel in handen om de deur open of dicht te doen. Zie de rampzalige Turkije-deal. Gevolg: de Commissie bepaalt wie en hoeveel mensen ons land betreden.

Bedenk hier bij dat de leiding van de Commissie vooral uit lichtgewichten bestaat. Net als Jacques Delors heeft Ursula von der Leyen nooit de ultieme regeringsverantwoordelijkheid gedragen. Von der Leyen was een Duits afdankertje. Het trackrecord van de Europese Commissie solide zaken te regelen is ronduit slecht.

Wij worden zo sluipenderwijs steeds verder een machtige EU-staat ingerommeld. We worden steeds afhankelijker van de EU. De wurggreep wordt steeds intensiever. Totdat u stikt. Het is maar dat u het weet! Nexit, nu kan het nog!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. rutte leugenaar

  Doordat het naïeve volk zich laat leiden door regenten en dwazen die raaskallen dat een oppermachtige EU in een totalitaire staat complotdenkers is en spaargedrag

  Built back beter loopt en de trein raast voort als de burger hem niet stopt. Het leiden zal dan voor vele verzanden in lijden

  1. rutte leugenaar

   Spaargedrag = wappiegedrag

  2. Monty

   ”de trein raast voort als de burger hem niet stopt”

   Maar welke burger heeft de moed om de trein te stoppen?
   Iedere dag veel van deze woorden.
   Maar daden, ……………..

 2. Edjan

  De EU zal zo’n beetje “klaar” zijn als heel Europa vol staat met windmolens en zonnecellen, als de helft van de inwoners uit mohammedaanse landen komt en als er jaarlijks vele miljarden Euro’s van Noord- naar Zuid-Europa verscheept worden. Als er gemeenschappelijke schulden en belastingen zijn en een gemeenschappelijk leger.

  Er zijn weinig mogelijkheden voor de onderdaan om dit tegen te houden. Stel je hebt niet veel op met deze EU maar ten tijde van de verkiezingen eens per 4 jaar vind je net iets anders belangrijker, ik noem maar wat: de coronamaatregelen. Dus je stemt op Rutte. Mooi, dan krijg je de EU er gratis bij. Nou ja, gratis?

  O ja. Je mag nog stemmen op het Europese parlement, geloof ik. Dat leeft nauwelijks en dat parlement heeft ook niet veel te vertellen. Je kunt in elk geval niet door te stemmen op dat parlement de EU tegenhouden of veranderen. Dus die trein dendert voort.

  1. Niet L niet R

   Perfect verwoord. Triest maar waar!!!

 3. AFCAMICHEL

  Verplicht leesvoer voor de tegenstanders van een NEXIT!

  1. Jack Flash

   Totalitaire regimes hebben een beperkte houdbaarheid.
   Je hebt er alleen een hoop rotzooi van.

 4. Aborifa

  Mevr. Al Qaq – Kaag ziet dit graag gebeuren.

 5. Duckday

  Als we in de EU en EURO blijven helpen we mee aan onze onder gang.

 6. Niet L niet R

  Wij hebben linkse politieke personen o.a. Timmermans en die juffrouw van D66 wel bekend om haar onkostenvergoeding die hier hun levenswerk van hebben gemaakt, ten koste van Nederland!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.