[Filmpje] Fleur Agema ziet niets in extreme D66-testplannen: ‘Testen voor je naar school mag? Dat gaat veel te ver’

Woensdagavond kwam Fleur Agema langs bij Op1 om daar in debat te gaan met Jan Paternotte. Agema van de PVV is namelijk tegen de extreme test- en vaccinatiesamenleving die Paternottes D66 wil creëren. Zo gaat het verplicht testen van leerlingen voordat ze naar school mogen haar “veel te ver.”

Paternotte kreeg het woord eerst. Hij vertelde dat zo’n testsamenleving – waarin het medische geheim dus voor een groot deel opzij geschoven wordt en waarin je twee parallelle samenlevingen krijgt, één van de mensen die precies doen wat de staat wil en één van mensen die daar niet aan mee willen werken – voor hem een geweldig idee is. Want zo “kunnen bioscopen en theaters weer open.” Wat dit doet met de rechten van Nederlanders – dat die grondrechten feitelijk worden opgeheven en veranderd worden in privileges die je ‘krijgt’ als je je laat vaccineren of testen – boeit hem verder niet.

Agema verzette zich daartegen. “Er gaan een omslagpunt komen op korte termijn,” zei Agema over het aantal besmettingen én ziekenhuisopnames. Dat is niet zo gek, want corona is grotendeels natuurlijk een seizoensgebonden virus. Zoals Agema uitlegde lagen er vorig jaar juni nog maar een handvol coronapatiënten op de IC, gewoon omdat het warmer was geworden. Vergaande anti-coronamaatregelen zijn dus niet nódig straks – de schade die het virus kan aanrichten wordt gewoon significant minder, automatisch, van nature. De vaccins nog buiten beschouwing gelaten.

Daarnaast gaan deze plannen de PVV allemaal sowieso veel “te ver,” vervolgde Agema: “Het verplicht stellen, dat je getest moet worden alvorens je naar school kunt als je scholier bent, nou dat gaat ons echt een brug te ver.” Het kritische Kamerlid stipte daarbij aan dat ‘coronabesmettingen via adem steeds meer aandacht krijgen.’ Dus, zegt ze: “kun je die schoollokalen veel beter beter ventileren en CO2-meters ophangen, in plaats van de leerlingen drie keer per week te gaan testen, die eigenlijk gewoon gezond zijn.”

Natuurlijk heeft ze honderd procent gelijk. Het is veel effectiever om de boel beter te ventileren, en er is ook nog eens de zaak van rechten. In wat voor samenleving en realiteit zijn we eigenlijk beland dat grote horden Nederlanders het maar volkomen normaal vinden dat kinderen behandeld worden als melaatsen? Letterlijk? Dat ze verplicht getest moeten worden, en dat die uitslag gedeeld moet worden met de school? Het is totaal belachelijk dat we dit laten gebeuren.

Agema verzet zich daar dan ook tegen. “Het gaat heel erg ver. De inbreuk op de lichamelijke integriteit, het verplichten van dat testbewijs, en dat paspoort gaat écht heel erg ver.”

Op het moment dat Agema aan het woord was schakelde de redactie een paar keer over op Ernst Kuipers die een gezichtsuitdrukking had die duidelijk maakte dat hij het er niet mee eens was. Want voor D66 én voor Ernst Kuipers zijn rechten niet zo relevant. Die waren ooit misschien leuk, maar nu er een virus rondwaart dat wat schade aanricht zijn rechten eigenlijk alleen maar overbodig.

Na Agema’s woorden reageerde Paternotte weer. Daarbij was het ontzettend interessant om te horen hoe hij het debat probeert te framen. D66 heeft werkelijk geen enkel oog voor rechten. “De volksgezondheid ten koste van alles beschermen” is hét uitgangspunt. Dat je “rechten” daarvoor verandert in privileges en dat er geen andere keuze is wordt door hem aangenomen. Maar dat is een debattruc. De reden dat hij en zijn partij – en de media! – het zo presenteren, dat er eigenlijk geen andere keuze is dan alles dicht houden tot alleen gevaccineerden langs kunnen komen, is dat de boel op die manier framen en de werkelijkheidszin van mensen bepalen.

Ze scheppen er een realiteit mee, of een beeld van de realiteit, dat wordt overgenomen door burgers – maar dat helemaal niet dé realiteit is. Het is helemaal geen automatisme dat “de volksgezondheid” boven alles triomfeert, inclusief boven grond- en mensenrechten. Het is helemaal geen automatisme dat alleen gevaccineerden naar het café en restaurant kunnen, omdat niet-gevaccineerden zogenaamd een bedreiging zijn. Dat zijn allemaal keuzes – keuzes die D66 willens en wetens maakt.

Het is van enorm groot belang dat mensen die gaan beseffen; dat de manier waarop er gesproken wordt over dit onderwerp bewust zo gecreëerd wordt dat je denkt dat de uitgangspunten van de politiek de enige uitgangspunten mogelijk zijn. Maar dat is onzin. Ze maken willens en wetens bepaalde keuzes – maar je kunt heel prima andere keuzes maken op basis van andere prioriteiten. De werkelijkheid die zij aan je willen opleggen is niet de werkelijkheid.

Agema doorziet dat deels in ieder geval, waarvoor ze lof verdient. Nu Jan Paternotte nog, zodat hij wellicht z’n onzalige testplannen weer kan intrekken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. STOP FVD

  Mee eens, VENTILATIE, VENTILATIE, VENTILATIE. Ik roep dat al een jaar!

  1. AS210854

   En jouw vrinden doen er niks mee ????? Ach wat zielig !!!!

   1. STOP FVD

    LOLOLOLOL. Als je niet kunt begrijpen dat DAT een opmerking was richting de Wilders en De Honden van deze wereld (die dat dus riepen) dan is het nog sneuer met je gesteld dan ik dacht.

 2. Max Aue

  Ik zag de uitzending. Agema is een zure verongelijkte vrouw geworden de de gesprekspartners ook niet erg serieus namen.
  Beetje zielig.

  1. leukeditter

   je gaat steeds gekker worden maxi en schrijven kun je ook niet meer

  2. Max Aue

   de = die

  3. ikweetwatikwil

   Max Aue.de enige zure verongelijkte man/vrouw die ik hier ken , ben jij.
   Je kunt niet goed hebben dat Fleur Agema gelijk heeft.
   Je verbeeld je heel wat , maar dat komt niet goed tot uiting. We prikken er zo doorheen.

 3. gjverweg

  Wie betaald dat testen of is dat gratis?

  1. Mikse

   Dat is nooit een kwestie geweest, iedereen wordt gratis getest door de GGD. Een belletje is voldoende om een afspraak te maken. Een zelftest moet u natuurlijk wel zelf betalen.
   Het is beter uw vragen aan de GGD te stellen dan op dit forum waar de meningen sterk verschillen.

   1. wietordok

    dat is dan Uw mening.

    Het staat verweg vrij om deze vraag te stellen, verschillende meningen te horen, te analyseren,
    élementen te herkennen, te élimineren, zo hij kritisch zijn eigen standpunt en waarde kan ontplooien.

    Dat schijnt echter niet in Uw smaak en U dicteert verweg even naar de GGD.

    Die gefinancieerd wordt door Uw démocratische bijdrage aan de samenleving.

 4. STOP FVD

  Volgens mij riep Paternotte dat het (voorlopig) op scholen helemaal niet gaat gebeuren, dus de kop van je artikel schreeuwt iets wat helemaal niet aan de orde is. Riekt een beetje naar opruiing.

  1. Sando

   Voorlopig is doorgaan niet zo moeilijk toch??

 5. Branzino

  Hier mag ook wel vermeld worden, dat Ernst Kuipers zijn opmerking over de avondklok van kortgeleden (zou geen enkel effect gehad hebben) wel wat anders dan bedoeld in de media is gekomen. Kijk vooral de uitzending nog eens terug, als je geïnteresseerd bent.

  Tijdens de spreektijd van Kuipers was Agema trouwens ook vaak in beeld, net als omgekeerd. Heel gebruikelijk bij praatprogramma waarin opponenten optreden.

 6. rafi

  Het blijkt pas wat de op enig moment in de historie in grondwet, grondrechten en verdragen door een volk vastgelegde principes echt WAARD zijn wanneer zij onder druk komen te staan. Het is makkelijk om voor bepaalde vrijheden te zijn wanneer bijna iedereen het met je eens is, maar wat als de meerderheid gehersenspoeld wordt, inclusief cancel culture, door bv. de smeerlappen van D’666 en GL met hun media? Het hemd is nader dan de rok. Kijk naar de deconfiture van de schijnheiligen van CDA en CU. Alleen principieel menen te zijn als het tegen PVV en FvD gaat.

 7. Niet L niet R

  Ons clowntje Hugo als schoolmeester kon hij de kinderen opdracht geven, en probeert dat nu ook op ons Nederlanders uit, nog even moeten wij met een letter op shirt lopen,wanneer moesten de Nederlanders dat ook doen!
  Hoelang duurt het nog dat wij van dit persoon verlost worden?

  1. Branzino

   @Niet L niet R
   Even een opfrisser over de biografie van De Jonge. Je hebt namelijk een wat beperkt inzicht daarin:

   * 1995: Opleiding tot leraar in het basisonderwijs en Schoolleider Primair Onderwijs (Academie voor Schoolmanagement).
   * 1999-2004: onderwijzer en adjunct-directeur (v.a. 2000) in het primair onderwijs.
   * 2004: beleidsmedewerker Onderwijs van de Tweede Kamer-fractie van het CDA.
   * 2006-2010: werkzaam bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, onder meer als politiek assistent van de ministers en als Programmamanager Kwaliteitsagenda Voortgezet Onderwijs.
   * 2010-2017: bijna 2 termijnen wethouder in Rotterdam. In de eerste termijn wethouder van Onderwijs, Jeugd en Gezin De Jonge, in de tweede termijn wethouder met de portefeuille zorg
   * 2017 minister van VWS en vicepremier in het kabinet-Rutte III
   * 2020: verkozen tot lijsttrekker van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en daarmee tot partijleider. Op 10 december 2020 trok hij zich terug als lijsttrekker.

   Hugo de Jonge is dus vertrouwd met politiek en management, evenals met de werkvelden onderwijs en zorg.

 8. roderick

  Fleur, geweldige vrouw en oprecht daar kunnen die linkse veel van leren want de leugens worden steeds duidelijker de VVD is een crimineel partij die verboden moet worden.
  De rechters dat zijn allemaal vriendjes van de VVD en zijn zo aan hun baantje gekomen en daarom zijn het ook geen onafhankelijke rechters maar gewoon bedriegers helaas, de personen die zich bij deze partij aansluiten zijn natuurlijk ook op0 een mooi lui baantje uit waar graaien het nieuwe normaal is en de kiezers zijn bang heel erg bang en daar kunnen zij wel eens gelijk in krijgen wachten dat Rutte als een dictator ons heel land overneemt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.