Grote onzekerheid bij festivalorganisatoren: ‘Garantiefonds nog niet rond en ministerie communiceert niet’

De zorgen bij festivalorganisatoren neemt toe. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) had een garantiefonds beloofd voor als evenementen vanwege het coronavirus toch niet door zouden kunnen gaan, maar het fonds is er nog niet en zij communiceren niets. Voor veel festivalorganisatoren wordt het daardoor te onzeker en trekken ze de stekker uit hun evenementen. Dat meldt EenVandaag.

In januari werd een garantiefonds ter waarde van 385 miljoen euro aangekondigd. De zomer komt eraan en het is nog altijd onduidelijk wie er voor dat fonds in aanmerking komen en onder welke voorwaarden dat precies geldt.

Het garantiefonds zou voor evenementen 80 procent vergoeden. “En dat betekent dat we 20 procent moeten opvangen als het niet doorgaat. Ofwel in de vorm van een lening, ofwel uit eigen vermogen. Maar dat laatste hebben we simpelweg niet door de hele coronasituatie”, zegt Mariska Berrevoets, directeur van het Groningse festival Grasnapolsky.

De overheid is dus weer eens keihard aan het falen. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kan zonder enige moeite meer dan een miljard euro uitgeven aan Fieldlabs en Testen voor Toegang. Maar het lukt OCW-minister Ingrid van Engelshoven niet om op tijd wat basisregels en -voorwaarden uit te stippelen voor een slordige 400 miljoen euro.

Het lijkt erop dat logge bureaucratie weer eens de boosdoener is. Dat blijkt namelijk uit de reactie van het ministerie van Economische Zaken, die bevestigt dat de garantieregeling nog niet rond is. “De verwachting is dat er over enkele weken goedkeuring komt van de Europese Commissie”, zo staat in EenVandaag. Europa is erbij betrokken omdat het hier gaat om een vorm van staatssteun.

Voor een flink aantal festivalorganisatoren kan het best wel eens te laat zijn. Tegen de tijd dat de Europese Commissie goedkeuring heeft gegeven, moet het ministerie van OCW de regels en voorwaarden klaar hebben, het mogelijk maken om een aanvraag te kunnen doen én dat allemaal mededelen aan de festivalorganisatoren. Qua festivals wordt het dan waarschijnlijk een karige bedoening deze zomer, want alleen de organisaties met de diepste zakken durven het misschien nog aan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. rutte leugenaar

  quote en ministerie communiceert niet’ end

  je verwacht het niet toch
  onze betrouwbare roverheid

  1. Canta

   rutte leugenaar
   Ik zag jou uitleg over het woordfilter. Een woord zou eigenlijk afgekeurd moeten worden vanwege niet acceptabel taalgebruik, maar vervang gewoon een letter door een leesteken, terwijl iedereen nog steeds begrijpt om welk woord het gaat en het wordt wel geaccepteerd. In mijn boek heet dat hypocriet. Jij vindt dat kennelijk normaal. Past inderdaad helemaal bij het beeld dat ik van jou heb.

   1. rutte leugenaar

    ik vind het niet normaal dat er een filter is domme tról. Dat filter is een vorm van censuur domme tról. Zeer domme censuur ook nog als je het zo makkelijk kan omzeilen domme tról.

    Overigens is het niet mijn filter maar het filter van DDS domme tról. Welk beeld je hebt weet ik niet maar het lijkt tamelijk zwart – wit zoals tróllen meestal willen profileren naar anderen.

    Get a life zielepoot !

    1. Canta

     rutte leugenaar
     “tamelijk zwart – wit ”
     Je haalt me de woorden uit de mond, alleen bij een beschrijving van jou zou ik het woord tamelijk weglaten.

 2. LifeBuddy

  Het arische sLinkse gedrocht, zal de blm of de sLinkse plo wel 80 procent vergoeden.

 3. Aborifa

  Van deze kneus der kneuzen van D’66 die praat als een langzaam optrekkend stoomtreintje, hoeven ze niets te verwachten. Mevrouw Al-Qaq – Kaag geeft het geld liever aan Hamas en andere terroristen.

 4. sonny

  “Festivalorganisatoren”
  Wie zijn dat?
  Niet elk festival is subsidie “poenwaardig”, maar wel vaak een verdienmodel voor allelei wazige types!
  Dus goed uitselecteren deze ‘cultuur’ evenementen!

  1. right

   Sonny@
   Cultuursubsidies moeten enkel gedaan worden naar organisaties met autochtoon Nederlandse sentimenten!
   “Outlanders”, moeten zichzelf maar bedruipen, zoals de Arabische subsidies tbv moskeen in ons land!

   1. usb3.0

    @right eens +++

  2. usb3.0

   Als je het hebt over “verdienmodel” eerst maar eens stoppen met het subsidiëren van de EU dat lijkt míj heel verstandig!

   1. right

    Usb3.0@
    Right++++

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.