Hardvochtig ministerie kielhaalt schooldirecteur, omdat hij coronabeleid openlijk betwijfelt: ‘Waarom risico nemen?’

Rector Jan Mattijs Heinemeijer van het Mendelcollege in Haarlem heeft zich de woede van het ministerie van Onderwijs op de hals gehaald. Minister Slob wil vandaag de scholen volledig open en zonder anderhalvemeterregel, maar de rector ziet dat niet zitten. Hij wil, twee weken voor de zomervakantie, geen onnodige risico’s nemen.

Minister Slob eist dat alle scholen die dat kunnen vanaf vandaag weer helemaal opengaan. Hij vindt het namelijk belangrijk dat alle leerlingen weer fysiek onderwijs krijgen en elkaar weer meer gaan zien.

Voor rector Jan Mattijs Heinemeijer van het Haarlemse Mendelcollege is dat geen wijs besluit, meldt De Telegraaf. In de afgelopen twaalf weken heeft hij het voor elkaar gekregen dat alle leerlingen elke dag naar school komen, terwijl hij met halve klassen opereert. Het loopt in de huidige vorm dus eigenlijk best wel prima. Daarbij merkt hij op dat de pandemie nog altijd hoogtij viert onder de jeugd: “De besmettingscijfers onder jongeren zijn juist nog hoog. En veel ouders van die leerlingen zijn nog niet gevaccineerd. Waarom zo kort voor de eindstreep nog zoveel risico nemen? Ik heb ook een verantwoordelijkheid als werkgever voor tweehonderd personeelsleden,” aldus de directeur. De boel nu volledig opengooien, terwijl de anderhalve meter afstand niet meer hoeft te worden nageleefd, is wat hem betreft dus een enorm risico voor iedereen.

Het ministerie zit met de handen in het haar, want deze rector is niet de enige die op het ministerie moest verschijnen. Er zijn meer rectors die dit overheidsbeleid niet kunnen verkroppen en zelfs onderwijsvakbonden geven flink tegengas.

Minister Slob en zijn ministerie lijken iets te snel een positief signaal naar de buitenwereld hebben willen brengen door de scholen op dit moment weer te heropenen. Het besluit lijkt in ieder geval niet in samenspraak met de onderwijssector tot stand te zijn gekomen, wat betekent dat dit een puur politiek en bureaucratisch besluit is geweest: vanuit de ivoren toren met één pennenstreep even wat erdoor drukken. De rector lijkt in ieder geval meer van de risico’s te snappen dan minister Slob.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar hé, dat kennen we: kabinetsleden hebben gedurende de hele pandemie er blijk van gegeven weinig te snappen van effectieve virusbestrijding. De Jonge, Rutte, Grapperhaus… maar zeker ook Slob heeft het qua coronabeleid niet al te best gedaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. HD

  Zielige Arie heeft totaal niets te zeggen. Triest.
  Misschien ook een baantje bij de GGD, net als André Rouvoet. Ook triest.

  1. hans-e-pans

   Dit is toch iets dat je niet verwacht van Minister Arie Slob, een minister met een Christelijke achtergrond.

 2. Adriaen van Bergen

  Er is totaal geen pandemie. Is er ook niet geweest.
  Vraag het maar aan de begrafenisondernemers.
  Kinderen hebben er het minste last van.
  De gemiddelde leeftijd van overlijden is boven de 80 jaar.
  Die leraren zijn gek gemaakt.

  1. Emile Takma

   Kijk eens aan, een wappie. Ze bestaan nog.

   1. arnoud

    En jij bent nog te dom om voor de duivel te dansen

  2. ET007

   Besmettingen hebben allerhand gevolgen. Als er besmettingen volgen kan het betekenen dat je niet op vakantie kunt, meer mensen opwerk afwezig zijn (zeker voor kleine ondernemingen met paar werknemers), etc. Door die 2 weken heb je meer risico op schade dan op winst. Want wat wil je die kinderen nog leren en in de vakantie kunnen de kinderen samen optrekken.

 3. Fortiori

  Maar hé, dat kennen we: kabinetsleden hebben gedurende de hele pandemie te maken gehad met de ontkenning door Baudet van het bestaan van een virus. Dat werkt niet bepaald positief.

  ..

 4. ET007

  Wie verwacht er nu nog een minister die kan nadenken en ziet wat er in de samenleving plaats vindt? Een minister is tegenwoordig gewoon een omhoog getilde corrupte persoon die geen tegenspraak duldt. En als je dan tegen de Staat keert, ga je het moeilijk krijgen net zoals in Rusland (alleen in NL volledig buiten de media om).
  Waanzin om die 2 weken kinderen, ouders, familie, collega’s risico te laten lopen en dan op vakantie sturen met het idee dat vaccin een tovermiddel is dat je onaantastbaar maakt.

 5. 56RdK

  “Voor rector Jan Mattijs Heinemeijer van het Haarlemse Mendelcollege is dat geen wijs besluit”
  Die rector is een zeer wijs én verantwoordelijk man! Hopelijk zullen meer rector hem volgen en stand houden tegen de leeghoofdige idioterie uit die toren in Den Haag.

  Wat je van die Slob beslist niet kan zeggen. Die wil voor het zomerreces zich nog even goed profileren aangezien hij de hele kabinetsperiode geen moer heeft betekend.

 6. StemPzeweg

  Laat de scholen dit zelf bepalen. Waarom onnodige risico’s nemen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.