Horecaonderneemster moet terras verplicht sluiten, want niet genoeg in de buitenlucht: “Ik word kapotgemaakt”

Het is te vreselijk voor woorden, maar het is helaas ook de werkelijkheid waarin we tegenwoordig leven. Horecaonderneemster Romy-Lisa Verhofstadt was heel blij dat ze haar terras weer mocht openen… maar helaas duurde die blijdschap maar heel kort. Want na een paar dagen heeft ze te horen gekregen dat het einde oefening is voor haar. “Ik word kapotgemaakt” zegt ze geheel terecht. “Waar moet dit heen?”

Romy-Lisa is de eigenaresse van café Bij Jan in Nijmegen. Ze heeft, net als alle andere horeaondernemers, een bijzonder zwaar jaar gehad tot nu toe, maar keek er naar uit om eindelijk weer geld te verdienen. Toen de terrassen open gingen vierde ze feest. Eindelijk mocht ze weer klanten verwelkomen en haar eigen boterham verdienen.

Maar dat was van heel korte duur. Want na een paar dagen kwam de gemeente langs. Of ze haar terras direct wilde sluiten. Haar café staat immers in een winkelpassage, en dus niet letterlijk in de buitenlucht. Daarom is het voor haar nog steeds verboden om te werken.

“Ik wist niet wat me overkwam. We zaten bomvol, de gasten zaten gezellig te kletsen en iedereen moest opeens weg. Ik zei nog: ‘Ik laat ze eerst rustig alles opdrinken.’ Daarna ben ik ingestort. Jankend heb ik uiteindelijk gezegd dat de gasten niks meer konden bestellen,” aldus de onderneemster.

Natuurlijk is ze witheet. “Ik ben woedend,” zegt ze. “Het terras stond buiten m’n eigen zaak, onder een ander plafond en in een passage waar een hoop frisse lucht waait. We hadden alles op orde. De tafels stonden zelfs twee meter uit elkaar in plaats van 1,5 meter. Dat is toch veel veiliger dan al die rijen voor Action en Albert Heijn, waar mensen geen afstand houden?”

Maar de gemeente had daar geen oog voor. Befehl ist befehl. Haar terras staat theoretisch ‘binnen’ en dus moest de boel weer gesloten worden. En wel meteen. De gasten mochten hun drankje nog opdrinken, en daarna was het einde oefening.

Triest, natuurlijk. Maar wacht, het verhaal wordt nóg triester. Want Romy-Lisa krijgt geen cent overheidssteun. Ze nam de zaak vorig jaar over na het overlijden van haar vader, die de vorige eigenaar was. Ze beloofde hem op zijn sterfbed dat ze er iets van zou maken, en dat ze zijn levensproject niet om zeep zou laten helpen. Maar omdat ze dat deed na het begin van de coronacrisis heeft ze “geen recht” op overheidssteun, omdat er pre-corona geen cijfers zijn. Ze moet het dus helemaal alleen redden, ook al nam ze het stokje over van haar overleden vader.

Het is onmenselijk beleid, maar dat geldt helaas voor het hele coronabeleid van het kabinet. En er is niets wat ze er aan kan doen. Romy-Lisa zit nu met de financiële gebakken peren thuis. Hoeveel mensen moeten er nog kapot voordat dit hardvochtige beleid verlicht wordt?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Cootje

  Als top onderneemsters op 17 maart liberaal gekozen , terwijl Wilders zei je krijgt de deksel op je neus bij Pinokkio . Waarschijnlijk nog niet hard genoeg getroffen wordt het langzaam zichtbaar dat er een voor een volgzame broeders het niet meer trekken , als u pech hebt mag u over 4 jaar weer kiezen .

  1. Cootje

   Te trekken is

  2. Monty

   ”als u pech hebt mag u over 4 jaar weer kiezen”

   Kom kom, heb iets meer vertrouwen in Wilders.
   Hij zal weldra Rutte achter de tralies brengen.

   1. Harry Haller

    Wanneer ga jij je nu eens laten behandelen voor je Wilders- en Baudet-obsessie, Monty Python?

 2. janrama

  Een jank verhaal waar de FvDér van smult.
  Een beetje journalist laat ook de gemeente hun kant van het verhaal horen.

  Iets met cafe en illegaal terras, als het aan DDS ligt komen we dat nooit te weten.

  1. Robert75

   Nou aangezien ik in Nijmegen woon heb je er helemaal niets van begrepen. Ten eerste is het geen café maar een lunchroom. En ten tweede is deze zaak gevestigd in de Molenpoort Passage en dat is gewoon een winkelcentrum waar je er honderden van hebt in heel Nederland. Dat heeft niets met een illegaal terras te maken. Ze heeft haar terras gewoon in dat overdekte winkelcentrum waar ze ook haar zaak heeft zitten

  2. Harry Haller

   “Iets met cafe en illegaal terras”

   Janrama weet er duidelijk meer van: voor de draad ermee graag.

 3. StemPzeweg

  Ik ben heel benieuwd wat het verhaal is van de gemeente. Je hebt twee kanten namelijk

 4. Angel7

  Stemmen heeft geen nut. Verenigen wel, want samen staan we sterk. Als al die ondernemers nu nog steeds niet begrijpen dat het kapotmaken van hun zaak beleid is, zijn echt goed stom. Het enige wat helpt is stoppen met verdeel en heers-spelletjes, en samen een vuist maken. Niks protesteren, gewoon met zijn allen open gaan en de gemeente laten weten dat we het met zijn allen niet meer pikken. Wat kunnen ze er dan nog aan doen, als heel Nederland opstaat? Rutte heeft het zelf gezegd: als Nederland wil dat we stoppen, dan stoppen we ook. Maar ook dat is aan dovemansoren gericht. Schijters zijn het allemaal, die Nederlanders. Loyaal en gehoorzaam tot de dood aan toe. Ik heb geen medelijden met zulke ondernemers die lijdzaam afwachten. Wakker worden een aanpakken, dat is het devies!

 5. Cycle25

  Meer dan een miljoen mensen werkzaam in de horeca moeten kapot, en dan door de tekorten aan vaccins een Medische Apartheid optuigen wat nog meer burgers buiten spel gaat zetten.

  Geweldig, gisteren weer 100 man in de AH…niks 1.5 meter.., aerosols zijn binnen toch niet meer relevant, 6500 van dit soort binnen ruimtes in dit land zijn immers COVIDPROOF..

  De horeca is dood verklaard, het aftuigen is nog niet volledig..

 6. plakband

  De gemeente komt niet langs. Dat is slechts de naam van de robot die “gemeente” wordt genoemd.
  Het zijn altijd loopjongens van de bestuurders die het vuile werk moeten opknappen.
  Die bestuurders zijn vaak incompeten, politiek gekleurd of beide.
  Regeltjes, daar gaat het bij hen om, niet de bedoeling achter de regeltjes. Kan een robot ook niet.

  En, zoals een bestuurder betaamt, het salaris is bovenmatig en de privacywet beschermt tegen gedupeerden. Dat komt steeds vaker voor in Nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.