Lale Gül over Pim Fortuyn: ‘Ik zou willen dat we iemand zoals hij ook in de hedendaagse politiek zouden hebben’

Schrijfster Lale Gül kwam afgelopen donderdag langs bij Op1 om daar te vertellen over haar nominatie voor de Pim Fortuyn Prijs. Dat vond ze een heel eer. Maar ze zei wel iets heel aparts. Want, beweerde Gül, tegenwoordig mist de Nederlandse politiek een man als Fortuyn. Zijn zogenaamde opvolgers zijn dat in haar ogen eigenlijk helemaal niet. 

Het was verbazingwekkend om te kijken en te luisteren terwijl Lale Gül uitlegde dat het tegenwoordig in de politiek ontbreekt aan “een type Fortuyn.”

“Een intrigerende man,” zei Gül (wat zowel Roos als Lach betekent). “Hij wordt geassocieerd met de moderne politici die het stokje van hem over hadden moeten nemen. En dan bedoelen ze islamkritische, immigratie-sceptische politici.”

Maar, ging ze verder, “alleen ben ik het daar dus niet mee eens. Je ziet echt fundamentele verschillen. Ik zou willen dat we zo iemand ook in de moderne politiek hadden.”

Nou kun je haar dit nauwelijks kwalijk nemen, misschien, omdat ze slechts vier jaar oud was toen Fortuyn vermoord werd. Maar wat ze zegt is natuurlijk je reinste onzin. Fortuyn heeft wel degelijk opvolgers gekend. Oké, ze zijn geen van allen kopieën van de man, maar dat ze door hem geïnspireerd zijn kan een blinde nog zien.

Geert Wilders (hoewel die heel ver is doorgeslagen in zijn anti-islamstandpunt), Thierry Baudet (FVD), en zelfs Joost Eerdmans (JA21) en Caroline van der Plas van BBB zijn duidelijk geïnspireerd door Fortuyn. En daarbij zou ik Baudet aanwijzen als de échte erfopvolger omdat hij net als Fortuyn de moed heeft tegen heilige huisjes aan te schoppen en het hele narratief probeert te veranderen.

Maar Gül ziet dat niet zo. Want Gül denkt dat de huidige politici veel te extreem zijn, wat natuurlijk je reinste onzin is. Deze politici worden alleen op precies dezelfde manier geframed als Fortuyn. Ze worden weggezet als nazi’s, fascisten, extremisten, racisten. Ze worden overal buitengesloten, mogen nergens aan meedoen, en krijgen alleen met de grootst mogelijke moeite een hand van hun mainstream-collega’s in de Kamer.

Lale trapt in het narratief van de media, die Fortuyn tijdens zijn leven letterlijk de dood hebben ingeschreven, maar hem daarna opeens als het schil zetten als een rustige, kalme, respectabele hervormer – waarbij het contrast dan steeds weer gemaakt wordt met de nieuwe lichting outsiders die tegen de heilige huisjes van het kartel aanschoppen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Wat weet dat kind er nu van.

  1. Harry Haller

   Het staat vast dat dat ‘kind’ (met wie je naar ik aanneem Lale Gül bedoelt) meer verstand in haar pink heeft dan jij in je hele domme lijf.

   1. ikweetwatikwil

    Harry nu weet ik met wie ik te maken heb. Cul praat alleen voor zich zelf . Van politiek heeft ze geen verstand.

    1. Edjan

     IWWIW, ja, “het kind” praat aanvankelijk alleen voor zichzelf. Over haar islamitische opvoeding, over hoe ze in de islam behandeld werd en over hoe ze daar afscheid van genomen heeft.
     Het is waarschijnlijk niet eens politiek bedoeld, maar het wordt politiek gemaakt door de mohammedanen en hun lange tenen die gaan schelden en dreigen en door de linksen die er natuurlijk weer eens islamofobie in zien en gaan schelden. En als ze tóch aan het schelden zijn, pikken ze meteen even Pim Fortuyn, Wilders en Baudet mee. En alles en iedereen die ook maar een beetje afwijkt van hun eeuwige gelijk.

     1. Max Aue

      “En alles en iedereen die ook maar een beetje afwijkt van hun eeuwige gelijk.”

      En dat is vooral bijzonder irritant voor de sukkels die eeuwig ongelijk hebben.

     2. Edjan

      “En dat is vooral bijzonder irritant voor de sukkels die eeuwig ongelijk hebben”.
      Juist: de linkse sukkels.

   2. Sando

    Harry dat kind weet echt nergens van alleen de naam al afkomst brrrr

    1. AS210854

     Deze dames heeft heel wat meer levens wijsheid in haar linker pink, als milieu AUTISTISCHE GREETJE in haar hele lichaam.

 2. Monty

  ‘Ik zou willen dat we iemand zoals hij ook in de hedendaagse politiek zouden hebben’

  We hebben toch Wilders, Baudet en Omzigt.

  1. ikweetwatikwil

   Dat bedoel ik maar.

   1. Monty

    Alleen hebben ze niet het zelfde succes.
    Neem bijvoorbeeld Wilders.
    Al meer als 20 jaar in de politiek en wat heeft hij bereikt?

    1. Logica

     Dat klopt Monty. Ik las laatst dat Eerdmans een hollenkruiper is van Rutte. Daar ben ik het dus niet mee eens. Je kunt als Wilders altijd aan de kant blijven staan of proberen toch mee te doen en iets voor je achterban te bereiken.

     Nu moet ik er wel bij zeggen dat Wilders wel degelijk mee zou willen regeren maar niet onder de VVD van Rutte. Dat begrijp ik ook wel. Rutte heeft geprobeerd ambtenaren zo ver te krijgen dat ze die rechtszaak tegen hem aan zouden spannen rondom die Minder Marokkanen uitspraak. Maar Wilders kan principieel ook niet mee met instemmen met heel veel zaken waar het alleen draait om het behouden van de macht van Rutte.

    2. Sando

     Monty moet je eens indenken dat Wilders er niet was dan had je het goed voor elkaar.(genoeg stemmen)

 3. janrama

  Stel je voor dat Pim in deze tijd in de kamer zit.
  Ik hoor de cootjes en USB3.0 al krijsen, vieze h@mo s@ksuele ped@.

  1. usb3.0

   jandrama’s rechtvaardiging dat Pim is vermoord,

   “Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.
   Toch goed dat er een God is.
   dagelijksestandaard.nl/2018/04/column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek/”

 4. Gebande_3

  Lale Gül over Pim Fortuyn: ‘Ik zou willen dat we iemand zoals hij ook in de hedendaagse politiek zouden hebben’

  Zo, dat kunnen alle Pimitators in hun zak steken.

 5. Max Aue

  Het meisje is nog jong en maakte de charlatan Fortuyn niet bewust mee.

  In het vergelende licht van de geschiedenis kunnen clowns helden worden.

 6. ikweetwatikwil

  Ik denk niet dat Wilders en Baudet imitators van Fortuyn zijn. Ze zijn compleet zich zelf.
  Ze zien ook het gevaar van de islam en open grenzen en dat heeft niets met Fortuyn te maken.
  We mogen ons gelukkig prijzen dat deze mensen nog het lef hebben om hun en mijn mening durven te verkondigen. Hoewel Wilders al jaren een waardeloos proces aan de broek heeft en als het even kan smeren ze Baudet er ook één aan. Zo gaat het in Nederland als je , je ogen open hebt.

  1. Edjan

   +

  2. Logica

   Geheel met je eens Edjan.

 7. Drollevanger

  Geert Wilders is niet doorgeslagen. Hij heeft in Israel gewoond, en heeft in die buurt rondgekeken. Hij weet dat een land zonder ijzersterk geloof in zichzelf, zoals nu Nederland, het nooit zal winnen van fanatieke moordende gelovigen zoals nu in het M-Oosten gebeurt.
  Als wij worden gekoeieneerd trekken we ons terug want verdedigen is niet netjes, dan deugen we niet.
  Irak is nu net als Afghanistan, Pakistan en Turkije voor ons verloren. In Libanon heerst na een christelijke rechtsorde, al jaren de islam, en in Egypte worden westerse waarden alleen nog maar getolereerd als we betalen(kijk wat men daar met de oorspronkelijke bevolking de Kopten uitvreet.
  Wij hier trekken als OostEuropa niet pal blijft staan, aan het kortste eind.

  1. Edjan

   +++

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.