Linkse historicus Han van der Horst schoffeert Pim Fortuyn op diens moorddag: “Een charlatan!”

Vandaag is het 6 mei. En iedere Nederlander weet wat dat betekent: negentien jaar geleden werd op deze dag Pim Fortuyn vermoord. De politicus/hoogleraar/columnist had de moed gehad heilige linkse huisjes omver te kegelen en was bezig met een geweldloze revolutie in de politiek. Dat werd hem door het establishment én radicaal-links niet in dank afgenomen. Hij werd bedreigd, uitgescholden, voor nazi uitgemaakt – en nóg erger. Dit alles culmineerde vervolgens in de brute moord op de man die ons land na jaren van Paarse middelmatigheden van zichzelf wilde redden… maar daar de kans nooit voor kreeg.

Daarom herdenken wij vandaag Pim Fortuyn én alles waar hij voor stond. Er wordt vaak gezegd dat de Nederlandse democratie op 6 mei 2002 haar onschuld verloor. Zijn partij deed het weliswaar nog goed bij de verkiezingen, maar stortte in de loop van de jaren in elkaar, wat vooral kwam doordat er simpelweg niemand was van de statuur van Pim Fortuyn – en zeker niemand met zijn grootse visie.

Natuurlijk, Fortuyn was rechts, en dus wordt hij ook vooral door rechtse mensen herdacht, vandaag. Maar er zijn ook veel línkse mensen die de tijd nemen om even stil te staan bij zijn gewelddadige dood, juist omdat het zo’n enorme kentering was in onze samenleving.

Ongelooflijk genoeg zijn er helaas ook linkse intellectuelen, activisten en politici die zelfs nu, negentien jaar na dato, het nog steeds niet over hun hart kunnen verkrijgen om Fortuyn een compliment te geven – of in ieder geval met respect te behandelen.

Neem Han van der Horst – historicus en auteur van meerdere boeken waaronder The Low Sky: Understanding the Dutch, Onze Premiers en Zwarte Jaren. Deze “intellectueel” greep vandaag namelijk aan Fortuyn nog maar een keertje te beledigen. Want, laat Van der Horst weten op Twitter, eigenlijk was Fortuyn een keiharde “charlatan.”

In een vervolgtweet gaat hij nog even door. “Pim Fortuyn maakte kritiek op de multiculturele samenleving mogelijk. Kan dat feitenvrije gelul eindelijk eens ophouden? Frits Bolkestein deed sinds 1990 niet anders. Paul Scheffer baseerde een hele loopbaan op zijn ‘multiculturele drama’.”

Natuurlijk was Fortuyn niet de eerste die over de multiculturele problematiek sprak. Dat is waar. Maar hij was a) wel de eerste die ervoor zorgde dat dit op grootste manier gebeurde, in de hele samenleving ook toen dat hem keiharde kritiek opleverde, b) hij was de eerste politicus die echt van plan was daar iets aan te doen, en c) hij was ook de eerste politicus die bewees dat er een enorm electoraat was voor zo’n rechts (op immigratie in ieder geval) beleid.

De VVD van Bolkestein, die zo genoemd wordt door Van der Horst, had op dat moment acht jaar lang geregeerd met de PvdA en D66 en was dus ook akkoord gegaan met het immigratie- en integratiebeleid. Of eigenlijk: het gebrek aan het laatste. Dan kon Bolkestein af en toe wel roepen dat het allemaal niet verstandig was, maar daar was geen mens van onder de indruk; Den Haag nog het minst, wat natuurlijk de reden is dat ze wél gek werden toen Fortuyn opkwam. Dat was het echte werk, en daar kregen ze het doodsbenauwd door.

Dit zijn de feiten. Fortuyn was wel degelijk een historisch figuur én een wegbereider voor alle rechtse ‘populisten’ en conservatieven die na hem kwamen. Hem wegzetten als charlatan, nota bene op zijn sterfdag, is echt een hele grote, onnodige en vooral terechte provocatie. Ga je schamen, Han van der Horst!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Jack Flash

  Als die linkse kliek uitgedanst is op Pim’s graf gaan ze er op schijten.

  1. Gebande_3

   Moeten ze wel naar Italië toe, want Pim wilde niet in Nederland begraven worden.
   Zo veel hield hij van Nederland.

   1. usb3.0

    Vergis je niet hoor gasten als gb3 zeggen dit over Pim

    “Dat klopt, als Sint Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.
    Toch goed dat er een God is.
    dagelijksestandaard.nl/2018/04/column-jan-roos-debat-dividendbelasting-was-de-begrafenis-van-het-laatste-beetje-vertrouwen-in-de-politiek/

    1. Gebande_3

     Zoals gewoonlijk liegt U(N)SBtje alles bij elkaar.

     1. rutte leugenaar

      ach wie kent die quote van de aandoenlijke niet , je bent een kansloos figuur micro zwetscockje

    2. Canta

     usb3.0
     “Dat klopt, als SINT Pim premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan.”
     Ten eerste was Fortuyn verre van een heilige ( het idee alleen is al belachelijk).
     Inderdaad dan had Nederland er inderdaad anders uitgezien. Dan waren al die mensen die vervolgd werden en hier hun heil zochten, geweerd.
     Jij bent toch zo van de bijbel? Lees dan nog eens het verhaal van de
     BARMHARTIGE SAMERITAAN. Misschien begin je dan te begrijpen dat de wereld niet alleen om het EGO speelt maar dat je soms ook aan anderen zou moeten denken.

     1. rutte leugenaar

      ach domme tról , kijk even de debatten terug met de linkse correcte onwetende regenten.

      van dam , kon op inhoud Fortuyn nieet aan en gaat op de man spelen
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=tMxS_xSKujU
      rósenlúller, kon op inhoud Fortuyn niet aan en gaat op de man spelen
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=NHBcdhsTjSg
      melkert , kon op inhoud Fortuyn niet aan en gaat op de man spelen
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=sqUpf1ZoOv4

      en de domme tról canta kan niemand op inhoud aan !

    3. Max Aue

     Daar ben ik het wel mee eens, als Pim Fortuyn premier was geworden had Nederland er heel anders voorgestaan. Niet beter, zoveel is zeker.

     1. rutte leugenaar

      op inhoud kan de strónt vlé®k zijn bewering niet staven maar dit soort achterbakse populistische figuren zijn wel verantwoordelijk voor de moord op fortuyn. Het is immers hun geblaat wat een milieu terrorist sterkte om Fortuyn neer te schieten.

      feitelijk kan je de strónt vlé®k moordenaar in de tweede graad noemen. De aandoenlijke doet zijn naam eer aan,

    4. usb3.0

     We zien hier precies diegene die dit soort uitspraken rechtvaardigen, dus de moord op Pim vinden zij prima, sterker nog, ze danken God ervoor..

   2. Jack Flash

    Ja, Nederland was toen al vol kokkie.
    Daarom zit jij met jouw inmiddels onbetaalbare Spanje.

    1. Gebande_3

     inmiddels onbetaalbare Spanje.??

     Niet voor mij.
     Straks weer heerlijk, met “”vaccatie-paspoort” naar het zonnige zuiden.

 2. alla-af sn-akbar

  Er valt best wel het een en ander aan te merken op de multikul samenleving. Het grootste deel van wat er in de bak zit is zwart of licht getintier. Het grootste deel van de criminaliteit wordt gepleegd door zwart of licht getintiers. Het grootste deel van de verkrachtingen en vrouwenmishandelingen worden gepleegd door zwart- of licht getintiers. Het grootste deel wat in de bijstand zit is zwart of licht getintier. Han van der Horst is een hansworst.

  1. Niet L niet R

   Correct weergegeven, maar dat mag niet van links!
   Wie kent niet de beelden van Melkert

 3. plakband

  Han van der Horst klinkt als een wanhopige misleide man die niet wil toegeven dat hij zich heeft laten misleiden. Dat zijn gevaarlijke mannen. Vooral voor zichzelf.

 4. Jank

  De moord op Pim is het bewijs hoe hier wordt omgegaan met politieke tegenstanders en ze(de politieke elite) heeft er nog steeds niets van geleerd.De mening van een ander heb je te verdedigen ook al ben je het er niet mee eens.

 5. Beukman

  “pim” was zelf niet zo van de politieke correctheid. Dat viel in hem te waarderen.
  Han van der Horst is evenmin van de politieke correctheid, wat in hem te waarderen valt.
  Of “pim” een charlatan was? Ach. Hij heeft wel een zeer fraai allitererend frame bedacht: “de puinhopen van Paars”. Dat is weliswaar een leugen, maar het maakt van de man nog geen charlatan.

  1. rutte leugenaar

   kan bukhol inhoudelijk de feiten in het boek “de puinhopen van paars ” ontkrachten of blijft het bij de populistische losse flodder van ontkenning !

   1. STOP FVD

    Zodra jij het woord feiten in een zin gaat gebruiken dan kunnen we er bij voorbaat al vanuit gaan dat het gefabriceerde onzin van je bovenste plank is. Wappie met je complot waanideeen. Net als je bilmaatje stickie LOLOLOL.

    1. rutte leugenaar

     ik zie je voortreffelijke inhoud eencellige !

     Blijf jij het WEF maar complotdenken noemen net oals je ooit het vaccinatie paspoort als onin bestempelde en dat je het uitbreiden van het aantal prikken als onin bestempeld.

     Je bent een waardeloze inhoudsloze sukkel die de hele dag weer hier rond gehangen heeft om je one liners uit je onderbuik te deponeren ! Get a life loser

    2. usb3.0

     Nee stopje, jij vindt bilnaadjes fijn, heb je laatst nog gezegd, vooral hele jonge bilnaadjes, jij bent immers een bilnaadwappie…

   2. Beukman

    Dat moet je aan die bukhol vragen.

    1. rutte leugenaar

     wat wil je bukhol !

   3. Canta

    rutte leugenaar
    “ach domme tról , kijk even de debatten terug met de linkse correcte onwetende regenten.”
    Conclusie dus: als je die debatten terugkijkt dan weet je dat Fortuyn een heilige is?
    Nog zelden zo’n dom argument gehoord.

    “en de domme tról canta kan niemand op inhoud aan”
    Was er maar inhoud, maar jij ontwijkt alles. Geen ballen voor een echte inhoudelijke discussie.

    1. rutte leugenaar

     heeft u de debatten al terug gekeken tról ?

     Op inhoud kan niemand Fortuyn aan en verzandt men in persoonlijke aanvallen.
     De techniek is heel herkenbaar op DDS !

     1. Canta

      rutte leugenaar
      “Op inhoud kan niemand Fortuyn aan” en dat zou ihem een heilige maken?????

      “en verzandt men in PERSOONLIJKE AANVALLEN.
      De techniek is heel HERKENBAAR op DDS !”

      Ik had geen betere omschrijving van JOU kunnen geven.

     2. Canta

      rutte leugenaar

      “heeft u de debatten al terug gekeken tról”

      Grappige vraag. Jij verwacht van mij dat ik de door jou gegeven links ga bekijken terwijl je zelf weigert om op een normale vraag rechtstreeks te geven.

     3. rutte leugenaar

      waar is die “normale” vraag geschreven domme tról

      ga je ouwe moer in de zeik nemen en niet mij bijgoochem.

  2. Max Aue

   Als je boek “De puinhopen van 10 jaar Paars” nu nog eens zou lezen (ik keek er deze dagen toevallig nog eens in) valt het niet mee om vol te houden dat hij geen charlatan was. De stuitende en leugenachtige onzin die je in dat boek aantreft maakt toont naar mijn oordeel hem wel degelijk als een charlatan.

   1. Beukman

    Een buitengewoon aardig stuk van Van Rossem uit ’12 – die “pim” een fabulant” noemt, begint zo:

    Nu al meer dan tien jaar wordt het publieke debat in Nederland gedomineerd door twee mythes. De eerste mythe houdt in dat Nederland al decennia – zo ongeveer sinds het vertrek van Drees – wordt geregeerd door een autistische elite, die weigert te luisteren naar de verstandige ideeën van de burgers. Die elite heeft er daardoor een ongelofelijke puinhoop van gemaakt. De tweede mythe is dat de Nederlandse cultuur en nationale identiteit worden bedreigd door massale immigratie, in het bijzonder van fanatieke moslims, die zich hebben voorgenomen de westerse cultuur te vernietigen.

    maartenonline.nl/het-boek-vol-sprookjes-van-fortuyn/

    1. rutte leugenaar

     hahahahahaha de gevolgen van de massa immigratie wordt een mythe genoemd , het staat er echt , Fortuyn was dus eigenlijk helderziende !

     hahahahahaha , na Drees is er geen enkele politicus geweest die geluisterd heeft naar geluiden uit de samenleving, flapdrollen proberen dat een mythe te noemen , het staat er echt

     2 onderwerpen waar Fortuyn een bewering doet die de tijd bevestigd heeft. Bukhol doet een zielige poging dit te ontkennen met quatsch . Of met bukhol zijn woorden te spreken , ONZIN

     1. Beukman

      Dat ‘de puinhopen van Paars’ een aansprekende metafoor werd, hebben we voor een belangrijk deel te danken aan de gemakzuchtige media, die collectief een beetje verliefd waren op de spectaculaire variété-artiest Fortuyn. In de nieuwsvoorziening was het met ‘onze Pim’ alle dagen feest. De kijkcijfers verdubbelden als hij op het scherm verscheen. Dat wilde echter allerminst zeggen dat hij ook gelijk had.

      hahahahahaha

     2. Max Aue

      “ de spectaculaire variété-artiest Fortuyn. ”

      Een charlatan dus.

     3. rutte leugenaar

      de kijkcijfers verdubbelde , het staat eer echt , en dan roeptoeteren bukhol en consorten dat het een charlatan is

      Als bukhol en consorten niet zo een stemming gekweekt hadden waarin Fortuyn gedemoniseerd is dan hadden we aan de lijve kunnen vinden wat de daden van Fortuyn waren geweest

      Helaas waren idioten zoals bukhol doodsbang voor Fortuyn omdat ie op inhoud het debat won.

      De kijkcijfers verdubbelde omdat fortuyn in de ogen van de kiezer gelijk had decadente tról. Bukhol probeert achteraf Fortuyn de oren te wassen want de hork denkt dat hij een debat met een dode wel kan winnen.

      De kwaliteiten van bukhol komen overeen met 💩💩💩💩💩💩💩

   2. Jack Flash

    Neoliberale dwaasheid komt in dit boek goed boven drijven.
    Ik denk niet dat kax wauwel het ooit uitgelezen heeft.

 6. rutte leugenaar

  QUOTE
  Max Aue 3 minuten geleden
  “ de spectaculaire variété-artiest Fortuyn. ”

  Een charlatan dus. END

  Beter een charlatan dan een strónt vlé®k wím

 7. sonny

  Voordat Pim stierf had hij al gezaaid, de vruchten komen nu in volle glorie tot wasdom!
  Zijn “geesteskind” leeft voort, bij velen!

 8. Pieter48

  Pim durfde aan de door links heilig verklaarde multiculturele samenleving te twijfelen.We zien nu de gevolgen van deze heilig verklaarde waanzin. Vooral in de grote steden. We worden ongevraagd opgezadeld met een intocht van personen die weinig positiefs toevoegen aan onze maatschappij.De kosten van deze multiculturele waanzin is niet te bevatten. Pim is door de linkse toenmalige politieke leiders gedemoniseerd tot de dood er op volgde. Wat een opluchting voor links dat ze verlost waren van deze ziener. Nu nog zijn de linkse orthodoxe figuren in staat om Pim te schofferen.

  1. ikweetwatikwil

   Mee eens Pieter48.

   Ze waren blind en dat zijn ze nog altijd.

 9. arnoud

  En nu is een vergelijkbaar persoon opgestaan in de persoon van Thierry Baudet, en ook hij word regelmatig gedemoniseerd, het houd niet op met die vuile vieze linkse ratten.

  1. Max Aue

   wordt

   houdt

   1. rutte leugenaar

    verbeter eerst jezelf decadente strónt vlé®k , je maakt teveel fouten om anderen de maat te nemen

 10. Lucky Luke

  Het is echter wel zo dat meneer Fortuin altijd lastige vragen ontweek en dan deed of hij persoonlijk werd aangevallen of, nog mooier, dat hij de vraag niet goed verstaan had.

  1. rutte leugenaar

   dan stel je de vraag nogmaals , altijd beter dan op het antwoord geen herinnering hebben

   🤷‍♀️

 11. rafi

  Anders dan die Horst wil zal menig Nederlander, w.o. ik, nooit ophouden de multicul-samenleving, die ons ondemocratisch is opgelegd, te verwerpen. Deze nagel aan de doodskist van de NL cultuur moeten we altijd trachten te reduceren, via remigratie, Nexit, opzegging supranationale verdragen, verdringing partijkartel, eigen media, eigen zuil, uitzetting illegalen en werkloos geworden gastarbeiders, een hoog NL geboortecijfer, enz.. Dit duurt decennia, maar dat blijft onze inzet. Wat de ene kant op kan, kan ook terug.

  1. rutte leugenaar

   quote Wat de ene kant op kan, kan ook terug. end

   Dat klopt , echter de politieke wil is gestoeld op 1 EU die ons wekelijks 700 kansloze zogenaamde arbeidsmigranten oplevert en 200 miljoen aan Brussel afdraagt onder morren.

   Twee onbetaalbare hobby’s die pas zullen stoppen als de kiezer ontwaakt. Of de kiezer blijft het kartel ondersteunen en koopt vast een paar babouches in plaats van klompen! Meer smaken zijn er niet.

  2. Fortiori

   De werkloos geraakte autochtone bevolkingsgroep zal weer aan het werk moeten denk ik. Voorheen de oudere werknemers met een riante afvloeingsregeling de laan uit en de goedkope allochtoon erin. Gouden tijden.

 12. Drollevanger

  Iemand hieronder probeert de “Barmhartige Samaritaan” erbij te halen.
  Beste mensen. De Samaritaan hielp een beroofde medemens onderweg en zorgde dat de beroofde een goed door de Samaritaan betaald onderdak kreeg in een herberg. De Samaritaan ging verder met zijn leven, bezocht de herberg tot de beroofde was genezen, en weer terug kon naar zijn eigen huis en land.
  En zo hoort het. Ieder moet in zijn eigenland een bestaan opbouwen en zich niet via apenliefde laten verzorgen tot d dood erop volgt.
  Dat eeuwige verzorgen is de pest voor het verzorgde figuur, voor zijn trots en voor de wereld. Maar het is wel fijn voor het ego van de nep-Samaritanen.

 13. Peter Loosduinen

  Moge Pim rusten in vrede en moge het hellevuur neerdalen op Han van der Horst !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.