Naïef CBS viert feest wegens afgenomen jeugdcriminaliteit is, terwijl ernstige geweldsdelicten alleen maar toenemen

De Monitor Jeugdcriminaliteit van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie brengt ogenschijnlijk goed nieuws: “De jeugdcriminaliteit is in de periode 2015 tot 2021 afgenomen vergeleken met de vijftien jaren daarvoor.” Wel jammer dat ernstige geweldsdelicten door minderjarigen nog steeds toeneemt.

Het CBS gooit alle cijfers op één hoop waardoor het qua jeugdcriminaliteit steeds beter lijkt te gaan in Nederland. Dat meldt Nu.nl. Er klopt alleen geen ene zak van. Het CBS erkent zelf wel “opvallende uitzonderingen” – wapenincidenten, (pogingen tot) doodslag en andere ernstige geweldsmisdrijven – onder de misdadige jongeren, maar ze richten zich dus liever op het ‘goede’ nieuws dat er minder jeugdige tasjesdieven zijn opgepakt. Jottem!

Er wordt door het CBS nergens ook maar een greintje context aangebracht die deze algemene daling zou kunnen verklaren. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de politie de afgelopen jaren flink is uitgekleed en omkomt in het werk. Zij hebben de capaciteit niet om jongeren te arresteren voor lichte vergrijpen en aangiftes worden vaak genoeg niet opgenomen. De misdaad is dan wel gepleegd maar zie je in de cijfers niet terug. Wat je wél terugziet is het feit dat de politie meer nadruk is gaan leggen op zware misdaden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het CBS kan wel doen alsof ze alleen de cijfers presenteren, maar dit zijn niet de getallen waar iemand ook maar een bal om geeft. Hartstikke leuk dat er minder jongeren worden opgepakt voor kwajongensstreken en zakkenrollen, maar wie boeit dat nog als er steeds meer minderjarigen over zijn gegaan op geweld en (vuur-)wapens zijn gaan gebruiken? Dáár zou de nadruk op moeten liggen, maar het CBS ziet dat waarschijnlijk als een te negatief beeld, terwijl het dichter bij de waarheid zit dan hoe zij deze informatie hebben gepresenteerd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Emile Takma

  “Daarnaast was het aandeel minderjarigen en jongvolwassenen dat door de politie als verdachte van een wapenincident werd geregistreerd in 2020 respectievelijk 2 en 11 procent hoger dan het jaar ervoor. Ook het aantal daders van zware mishandeling bleef gelijk. Hoewel het hier absoluut gezien om kleine aantallen jeugdigen gaat binnen het zicht van justitie, betreft het wel ernstige misdrijven met een grote impact op slachtoffer en maatschappij.”

  Het betreft dus marginale verschuivingen in een verwaarloosbaar kleine sub-categorie van de jeugdcriminaliteit.
  Het CBS heeft dus gelijk met hun algemene inclusie. Net als andere vormen van criminaliteit daalt de jeugdcriminaliteit substantieel.

  1. CZ

   Aldus zwendelaar Max Emile Van Velenamen.

 2. gebande_4

  Vreemd.
  Het rapport wat ik gelezen heb is duidelijk, niets onderbelicht of onder het laminaat geveegd.
  Geen feestelijke noot waargenomen.
  Vervelend, die verschillende rapporten voor verschillende lezers.

  1. CZ

   5_5

 3. Duckday

  In de tien jaar is dit land volledig kapot gemaakt door het bestuur.De misdaad viert hoogtij.Alles ontkennen

 4. Vrijedenkert

  De regering/overheid stuurt onderzoeken en uitkomsten richting een bepaalde (vooraf)gewenste uitkomst dat heeft de WODC-affaire keihard aangetoond!
  Heeft dat hier ook plaatsgevonden?
  Cijfertjes kun je op verschillende manieren interpreteren en uitleggen zodat het goed overkomt, zeg maar voor de bühne…

  1. gebande_4

   Cijfertjes kun je op verschillende manieren interpreteren en uitleggen zodat het minder goed overkomt, zeg maar de DDS methode.

   Dat verklaart een hoop.

   1. Vrijedenkert

    Waar is mijn reactie gebleven?

 5. usb3.0

  Er wordt gegoocheld met de cijfers in werkelijkheid zijn de cijfers schrikbarend hoog daar hoef je geen hooggeleerde voor te zijn natuurlijk, elk gezond weldenkende Nederlander weet het, ziet het en merkt het als hij of zij met jeugd bemoeit… hebben we het nog niet eens over internetcriminaliteit

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.