VVD-Telegraaf typetje Nausicaa Marbe gaat lós op GroenLinks: ‘Hun gepreek en gedram hoort niet in de regering’

Het moge duidelijk zijn onderhand welke kant de formatie opgaat. Er komt een nieuw kabinet, geleid door Mark Rutte, en het gaat vrijwel zeker bestaan uit maar liefst vijf partijen. VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks. Maar wat blijkt! Bij de Telegraafbode zijn ze daar helemaal niet blij mee. Want GroenLinks is heel extreem, en ze hadden dit natuurlijk totaal niet zien aankomen! Zo ook columnist Nausicaa Marbe.

Voor de verkiezingen van 17 maart ging Nausicaa Marbe met enige regelmaat helemaal los op Thierry Baudet. Want ja, de leider van Forum voor Democratie vormde immers een serieus gevaar voor de hegemonie van de VVD, de partij die sinds jaar en dag een (stilzwijgende?) alliantie heeft met De Telegraaf. Dus moesten hij en zijn partij beschadigd worden. Zie bijvoorbeeld deze column die mevrouw in februari pende met de titel “Rechts kan Baudet missen als kiespijn.”

Maar nu dat de verkiezingen erop zitten is het zaak voor zowel De Telegraaf als Marbe om zich weer als echt rechts te presenteren, want anders lopen de abonneecijfers natuurlijk veel te snel terug. En dus gaat mevrouw nu los op een mogelijke regeringscoalitie met GroenLinks, een partij die volgens haar “niet in de regering” thuishoort.

“Het ziet ernaar uit dat Rutte zich door Kaag laat forceren om met GL te regeren. Met deze producenten van gebakken lucht, ideologische dwingelandij; met deze aanstichters van antagonisme, met hun potsierlijke toon van valse verlossing,” aldus Marbe. “Ook informateur Mariëtte Hamer, deze vrij zwevende luchtballon van de PvdA, lijkt deze alliantie te willen bekonkelen met haar aankondiging dat het regeerakkoord over duurzaamheid, inclusie en internationalisering zal gaan. Niets over de échte problemen.”

Maar stelt ze, Rutte moet onthouden dat “de kiezer links vrijwel [heeft] eggevaagd. Dan toch met links regeren is spugen op de democratie.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ah ja. Spugen op de democratie. De burger is tegen links. Etc. Ja. Klinkt allemaal hartstikke leuk. Alleen is het totaal niet geloofwaardig aangezien deze mevrouw én haar krant het in de aanloop naar de verkiezingen op agressieve wijze voorzien hadden op Baudet en FVD.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. CZ

  Goed artikel!

 2. Appelstroop

  Als je terecht Baudet op z’n kop geeft met z’n idiote gedrag, dan ben je niet meer echt rechts en ben je ook niet geloofwaardig meer als je iets over links schrijft. Het moet niet gekker worden.

 3. Rien E

  poppetje ??? zeg drol wie heeft jou uitgekakt??

  1. Edjan

   Rien. Eens. Ik vind de columns van Nausicaa meestal wel okay. Een enkele keer ben ik het er niet mee eens.
   Maar zij heeft Baudet aangevallen:
   ht*ps://www.telegraaf.nl/watuzegt/604014396/rechts-kan-baudet-missen-als-kiespijn
   en nu is ze dus een “poppetje”.
   Niet alleen vind ik dat nergens op slaan, ook toont dit weer eens aan waarom het met “rechts” zo moeizaam gaat. Ben je het met een ander rechts persoon maar voor 95% eens, dan kan je dit op een scheldkanonnade komen te staan. Scheldt liever een links figuur uit.

   1. Edjan

    Scheldt = scheld …

 4. halo1

  Je kan ook redeneren dat iedere aanval op (dat) links, vroeg of laat, altijd zijn nut heeft. Het is een ingekankerde ideologie die de wind weer mee heeft…en ons peperdure lasten, veel overlast en irritatie oplevert. op weg naar de 23 miljoen inwoners.

 5. NO8DO

  Zou Michael Van Der Galien in de gaten hebben dat hij de plank steeds vaker begint mis te slaan?

  1. CZ

   Waarom?

 6. EvertB

  Nausicaa Marbe preekt voor eigen parochie en als je weerzin voelt vloeien de eenduidige woorden het makkelijkst uit je pen.

  Het is slechts een kwestie van tijd. De geest van de behoudende vleugel van de liberalen wordt geflexibiliseerd voor samenwerking met de vooruitstrevende denkers.

  1. Harry Haller

   Het is net of je Emile Takma hoort. Ben je soms familie van hem?

   1. EvertB

    Voor zover mij bekend zijn Emile en ik geen directe familie. Maar ik sluit niets uit zolang het genealogisch onderzoek nog gaande is.

  2. Jannes-46

   Wat zijn in Allah’s naam vooruitstrevende denkers? De Groene Khmer heeft per definitie geen denkers want hun doctrine laat dat niet toe. En geflexibiliseerd moet dat niet zijn gesensibiliseerd?

 7. Emile Takma

  “Er komt een nieuw kabinet, geleid door Mark Rutte, en het gaat vrijwel zeker bestaan uit maar liefst vijf partijen. VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks.”

  Het kwartje is ook bij van der Galien gevallen.

  1. halo1

   Dat zegt nog niet zo veel natuurlijk..het gaat om de outcome… hopelijk zien al die anti-Rutte figuren op den duur in dat hun gestook tegen hem de positie van links alleen maar versterkt heeft…

 8. Aborifa

  Klaver is een klimatofobe angsthaas die de werkende mens uit wil knijpen om met windmolens etc etc tegen windmolens te vechten. Opzouten die lui.

 9. Meriadoc Brandebok

  “Er komt een nieuw kabinet, geleid door Mark Rutte, en het gaat vrijwel zeker bestaan uit maar liefst vijf partijen. VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks.”

  Ik acht die kans uitgesloten. Het is zeker waar dat deze combinatie *door de media wordt gepusht*, en ook door minister Kaag, maar het gaat niet gebeuren. Het zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uitdraaien op een coalitie met de ChristenUnie of een coalitie met de PvdA.

  Er is geen enkele reden om aan te nemen dat er een kabinet met GroenLinks komt. Niemand binnen de VVD en het CDA beschouwt dat als een serieuze optie.

  1. Harry Haller

   Dat ben ik met je eens Meriadoc. Het lijkt me stug als GL met zijn fascistische klimaatpolitiek deel gaat uitmaken van een nieuw kabinet. Bij de vorige formatie is ook geprobeerd deze communistische roedel er in te loodsen, maar ging het toen niet door wegens ‘onverenigbaarheid van karakters en standpunten’. En er is in de laatste 4 jaar wat dat betreft niets veranderd.

   1. Meriadoc Brandebok

    Precies. Het lukte in 2010 ook niet (PaarsPlus).

    Ik denk overigens dat de PvdA GroenLinks zal laten vallen als haar dat ministersposten oplevert in een nieuw kabinet. Uit de destijds gepubliceerde aantekeningen van Ollongren bleek al dat de linkse partijen elkaar niet stevig vasthielden.

    1. Arbeider65

     Het grappigste is , dat er VOOR de verkiezingen, de linkse partijen er alles aan deden om een soort samenwerking aan te gaan. Na de verkiezingen denken ze alleen aan hun eigenbelang. Je zou ze dus een stukje “rechts” kunnen noemen.

   2. Canta

    Haller heeft slapeloze nachten bij de gedachte aan LINKS,’. Ach, arme knul toch!!!!!

    1. september

     Harry Haller woont in Duitsland dus hij hoeft zich weinig zorgen te maken over Nederland

     1. Edjan

      Haller maakt dat zelf wel uit.

 10. Piet Klein

  Er wordt mogelijk toch wel breed ervaren dat deze formatie zo krom is als een hoepel.
  Hoofdrolspelers Rutte, Kaag, Hoekstra zijn zwaar geblesseerd door de toeslagenaffaire en de Omtzigtgate hebben daarin hebben ze veel Nederlanders ernstig benadeeld, hebben informatie achter gehouden voor de Kamer, zijn vervolgens met leugens en leugentoneelstukjes naar buiten gekomen.

  Maar Rutte wil door en claimt het succes van de VVD en kennelijk heeft de VVD niemand die voldoende sterk achtten en bereid is Rutte op te volgen. Het CDA zit volstrekte in de knoop vanwege het sterke optreden van Omtzigt. Maar Hoekstra liet Omtzigt vallen. Omtzigt is electoraal sterk en het CDA raakt verstrikt in zich zelf. Kaag’s nieuwe leiderschap bestaat bij het op schoot zitten Rutte en kopieert van hem het slechte liegen, en financiert Palestijnse terreurorganisatie.

  De formule die men probeert te hanteren om de toeslagenaffaire en de Omtzigtgate niet te laten kleven aan Rutte, Kaag en Hoekstra is de slogan we moeten verder met een herstelplan. Tevens koopt met absurd slachtoffers en fraudeurs uit door ook hun schulden over te nemen. Het lukt ze nog steeds niet om de zaak gewoon op orde te krijgen dus u mag betalen. Top doel is de toeslagaffaire mag niet steeds oppoppen in de media. Wan iedere keer realiseren we ons de grote fouten die deze politici gemaakt hebben.

  Dat herstel gaat over vage onderwerpen of zo u wilt slecht uitgelegde onderwerpen. En de echte problemen lijken er niet voor te komen zoals:
  – de huizenmarkt en daar aan gerelateerd de migratie. en laat jaarlijks een middelgrote stad instromen terwijl de huizenmarkt het niet aan kan. Kennelijk is 1 +1 =2 te lastig voor ze.
  – Het weggeven van geld aan zuidelijke landen, waar inwoners gemiddeld rijker zijn, en eerder met pensioen mogen. Geld dat onder het mom van corona steun vooral als subsidiestroom word in gezet. Waarna over enige tijd wederom de vraag komt om geld en tegelijkertijd de serieuze concurrentiekracht in deze landen niet groeit.
  – De zorg, te duur, te weinig capaciteit zoals pijnlijk bleek in de coronacrisis.
  – De pensioenen er liggen slechte plannen en de pensionades krijgen al jarenlang niet waar ze recht op hebben (via een kromme rekenrente)
  – De negatieve rente en mogelijk inflatie die er aan komt
  – De stikstof problematiek die aan alle kanten scheef staat, het gaat om beschermen van natuurgebieden versus landbouw en bouw, maar andere effecten op de natuur zijn groter. Het stikstof dossier leidt tot langdurige patstellingen,
  – het klimaat, de plannen zijn slecht absurd duur en daarmee liggen er geen goede plannen voor het klimaat. Komt nog een keer de EU overheen met kapitaal verslindende plannen
  – de schuldenberg in EU
  – het democratisch gehalte van de EU, ruzies intern we zijn de Britten kwijt en inmiddels houden de Zwitsers het ook voor gezien om handelscontracten af te sluiten.

  De formatie gaat in vage doelen, en niet over concreet verifieerbaar beleid,

  De partijen zitten gevangen in bijna dogmatisch uitgangspunten zo weigert men het gesprek met nieuw rechts

  Daarmee zijn er zeer slecht randvoorwaarden, de geblesseerde politici, de vast geroeste dogma’s.

  We zitten met een politiek landschap met daarin geblesseerde, gediskwalificeerde politici, vast geroeste dogma’s en redeneringen waardoor men niet meer in staat is creatief naar serieuze oplossingen te zoeken en naar mogelijk bijbehorende politieke coalities te zoeken die Nederland.

  Veel meer ontstaat het gevoel dat de politici misschien onvoldoende boven de problematiek staan en dat ze veel meer bezig zijn voor zich zelf.

  De oplossing, erken de fouten, stuur politici zoals Rutte Kaag en Hoekstra weg, schrijf nieuwe verkiezingen uit, kom met serieuze antwoorden op de vele problemen die Nederland nu heeft en weiger als journalisten half bakken antwoorden van politici.

  Nederland verdient beter.

  1. Niet L niet R

   Perfect weer gegeven, en komt er toch een links kabinet, blijft het niet lang zitten!

 11. Monty

  ”Er komt een nieuw kabinet, geleid door Mark Rutte, en het gaat vrijwel zeker bestaan uit maar liefst vijf partijen.”

  Houd er dan helemaal niemand rekening meer mee dat Rutte veroordeeld zal worden voor zijn leugens tegen de tweede kamer?

  Ik kan mij niet voorstellen dat Wilders dit proces stilletjes heeft laten vallen.

 12. waterman

  DEMOCRATIE OP DE SCHOP. STEMMEN IS NUTTELOOS GEWORDEN!!!! REGERING BUITENSPEL. De huidige rechterlijke uitspraak v.w.b. het milieubeleid van Shell kan grote consequenties hebben voor onze democratie. De rechterlijke macht heeft Shell aangesproken op het feit dat ze moeten voldoen aan de eisen (Parijs akkoord) van Milieudefensie, Greenpeace en Urgenda cs. in de laatste uitspraak deze week van de rechtbank. Ik vraag me af hoe het mogelijk is, dat zo’n klein groepje mensen via de rechter Shell kan dwingen tot het nemen van bepaalde milieu maatregelen. Dit gaat toch volledig buiten onze democratische waarden om? De regering wordt buitenspel gezet. We leven toch in een democratische staat waar de regering met de 2e kamer de regels vaststellen? De uitspraak van deze rechter is toch totaal ondemocratisch? GAAN DEZE RECHTERS NIET BUITEN HUN BOEKJE?? Deze milieugroeperingen bepalen toch niet het milieubeleid? Dan hebben de klimaattafels van Nijpels cs. (waar ik overigens volledig tegen ben, maar dit terzijde) toch totaal geen nut meer gehad. Als de milieufanaten via de rechterlijke macht deze extreme milieuzaken kunnen afdwingen, vraag ik mij af waarom ik nog naar de stembus ga. Kan zo’n zaak die Urgenda/Milieudefensie/Greenpeace cs. heeft aangespannen tegen Shell via de rechters als niet-ontvankelijk worden verklaard?? Daar heeft men bij de eerste de beste rechtszaak altijd de mond vol van. Niet-ontvankelijk, is dat hier ook niet op zijn plaats?? Op dit moment is het kabinet Rutte volledig buitenspel gezet. Is dat hoe onze huidige democratie werkt? STEMMEN IS EEN NUTTELOZE ACTIE GEWORDEN. ONZE DEMOCRATIE WORDT OM ZEEP GEHOLPEN!!! DE RECHTERLIJKE MACHT BEPAALT HET REGERINGSBELEID. DIT KAN EN MAG NIET!!!

 13. Niet L niet R

  Nieuwe verkiezingen, is de enige juiste oplossing!
  VVD gaat Rutte echt niet weer aan het roer zetten, en zelf zal hij dat ook niet doen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.