Oud-medewerkers teleurgesteld omdat CIDI-directeur Israël in de steek laat: ‘Spreek ook Israël aan op geweld’

Enkele oud-bestuursleden van het CIDI zijn niet te spreken over de huidige directeur van de stichting Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Nadat Israël afgelopen nacht op raketaanvallen kon rekenen vanuit de Gaza, is directeur Hanna Luden van mening dat men óók Israël op zijn gedrag moet aanspreken. 

Het was de afgelopen dagen weer uiterst onrustig in Israël en de Palestijnse gebieden. Vannacht escaleerde de situatie verder: de militante beweging Hamas heeft afgelopen nacht zo’n 200 raketten afgevuurd. Volgens Israël zijn 90 procent van de raketten onderschept, en vanochtend werden de aanvallen van Hamas beantwoord met Israëlische luchtaanvallen, waarbij leden van de terreurgroep omgekomen zijn.

Enkele oud-bestuursleden van CIDI ergeren zich aan de huidige directeur Hanna Luden, die het opmerkelijk genoeg liever had over Irak dan Israël. Een oud-bestuurslid, wiens identiteit bij de redactie bekend is, laat weten de reactie van het CIDI een “zwaktebod” te vinden.

En daar bleef het niet bij. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee sprak zich uit over de houding van Israël in dit conflict, en is van mening dat Nederland Israël dient aan te spreken hierop. Dat GroenLinks een hekel heeft aan Israël is niet verrassend, maar dat Luden de mening deelt dat ook Israël moet worden aangesproken is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen.

Een ander oud-bestuurslid, Akiva van Koningsveld snapt er ook hier helemaal niks van. Israël wordt bestookt met raketten door Hamas, en is bewust uit op burgerslachtoffers. Maar Israël moet zich verantwoorden voor vergeldingsacties op Hamas-militanten. Dat lijkt zo wel de omgekeerde wereld. “Met zulke vrienden…,” verzucht Van Koningsveld.

Luden verdedigt zich door een persbericht rond te sturen. Daarin roept het CIDI ineens op de “disproportionele druk” op Israël te beëindigen. “Nederland moet Israël steunen,” aldus de door Luden geleide pro-Israëlbeweging.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Ritter

  Hamas blijft raketten afvuren op burger doelen in Israël; dat houd niet op omdat de Palestijnen niet echt geïnteresseerd zijn in een langdurige vrede met Israël.

  Keer op keer blijkt dat de Palestijnen (vooral Hamas) op conflict uit zijn met Israël.

  Gaza is afgestaan aan de Palestijnen in de hoop op vrede. Wat Israël ervoor terugkreeg was zelfmoordenaars op schoolbussen en na het bouwen van muur om de zelfmoordenaars tegen te houden veel raketbeschietingen.

  Nu Joe Biden aan de macht is hebben de Palestijnen ( en Iran!) weer wat meer speelruimte gekregen voor aanvallen op Israël. In de regering Biden zitten nogal wat haters van Israël.

  Laten we hopen dat de vredesbestanden tussen Israël en enkele Arabische landen die onder Trump tot stand kwamen overeind blijven.
  ============
  Raketaanvallen vanuit Gaza gaan door, waarbij IDF een ‘intense dag’ van geweld
  voorspelt

  ht*ps://brabosh.com/2021/05/11/raketaanvallen-vanuit-gaza-gaan-door-waarbij-idf-een-intense-dag-van-geweld-voorspelt/

 2. Aborifa

  Israel boppe!

 3. Rien E

  Surprise mw Luden=PvdA ergo links=antisemiet (wel raar voor een joodse vrouw)

  1. Edjan

   Rien, je moest eens weten! Veel joden zijn links en die zijn op de eerste plaats LINKS en dus VOOR de Palestijnen en TEGEN Israël. Raar maar waar. Als je er iets van zegt, worden ze heel boos.

   1. Rien E

    Idd Edjan, voorbeelden te over, maar het moet nog maar eens gezegd

 4. Ritter

  “GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee sprak zich uit over de houding van Israël in dit conflict, en is van mening dat Nederland Israël dient aan te spreken hierop.”
  ========
  GroenLinks zit steeds meer in het Hamas kamp; vooral na het binnen halen van het moslimbroederschap in de partij. ( Kauthar Bouchallikht)

  Je ziet dezelfde antisemitische tendensen in Labour in Engeland en in de Democratische partij in de VS.
  =============

  De zaak kwam vorige week aan het rollen door onderzoeksjournalist Carel Brendel, die schreef over haar vicevoorzitterschap van Femyso. Deze in Brussel gevestigde parapluorganisatie van 33 islamitische jongerenclubs uit twintig Europese landen krijgt Europese subsidie. Tegelijkertijd beschouwen deskundigen Femyso als jongerentak van de Moslimbroederschap. Femyso ontkent dat steevast.

  inlichtingendiensten spreken van een ‘dubbele strategie’, waarbij sprake is van beïnvloeding van instellingen door Moslimbroeders, zonder dat dit direct herleidbaar is. Volgens de autoriteiten in de deelstaat Baden-Württemberg fungeert Femyso als kweekvijver voor leidinggevende posities in de Europese Moslimbroederschap.”

  ht*ps://www.ad.nl/politiek/groenlinks-talent-kauthar-bouchallikht-aangevallen-om-connectie-met-moslimbroederschap~afeb5f68/

  1. usb3.0

   De ontkenning is slechts voor de bühne, immers het is toegestaan om bewust te liegen volgens de islam

   1. Kleurloze Politiek

    Spreek voor je zelf knul..
    Volgens mij is er geen enkele kruistocht door de Moslims georganiseerd..
    Het waren de christenen die eeuwen lang door heel Europa op joden hebben gejaagd.
    Het joodse volk was niet voor niets naar Noord Afrika gevlucht ze zochten notabene hun vrijheid bij de Arabieren.
    Omdat West-Europa het op de joden gemund had en het joodse volk in Europa voor 1830 jaar lang als ongewenst werd beschouwd.
    Terzij zij zich tot het christendom bekeerde.

    Dus begin asjeblieft niet zo de heilige Maria uit te hangen want het christendom is alles behalve braaf geweest als het joden gaat.

    En daarbij heb je geen bal verstand van religie en al helemaal niet over de Islam dus doe je zelf een plezier ga je zonden opbiechten want een leugen over andere is een grote zonde binnen de kerk.
    Of voelt meneertje zich boven het woord van de heer.

    1. Edjan

     Kleurloze,
     “Volgens mij is er geen enkele kruistocht door de Moslims georganiseerd”.
     Nee, maar er zijn heel wat tochten met andere namen door de mohammedanen georganiseerd.

     Ik zal er een paar noemen, alleen in Europa:

     1 Slag op het Merelveld (1389). het Servische leger, gesteund door Albanezen, Bulgaren en Hongaren, onder leiding van vorst Lazar leed een nederlaag tegen het Ottomaanse Rijk. De Serviërs hebben lang het binnentrekken van Turkse troepen weten tegen te houden.
     2 De tocht tegen Dracula of Vlad de spietser, Transsylvanië 1459 waarbij Vlad volgens de overlevering 23.000 Turkse soldaten op staken spietste hetgeen de Turken geruime tijd afhield van nieuwe aanvallen.
     3 Beleg van Wenen (1683). Uiteindelijk liepen de Turken de Balkan onder de voet, daarbij vielen veel doden en werden veel slaven gemaakt. De Turken omsingelden Wenen. Europa keek machteloos toe. De Poolse koning Jan III Sobiesk huurde van zijn eigen geld een groot aantal Pruisische ruiters, versloeg de Turken en joeg ze honderden kilometers terug (anders waren we nu allemaal mohammedaan geweest).
     4 De tocht door Spanje. En verder tot halverwege Frankrijk waar ze tijdens de slag bij Poitiers (732) door Karel Martel werden verslagen (anders waren we nu allemaal mohammedaan geweest)

     Ik zal de bijzonder bloedige tocht naar India maar overslaan. En veel andere tochten zal ik u ook besparen.
     De kruistochten zijn daar kinderspel bij.

 5. HD

  Jaren lang elke dag raketten op Israël afschieten, dat is wachten op problemen voor de vrienden van Kaag.
  Voor het Israëlische leger weer eens fijn om weer eens wat nieuwe systemen te testen.

  1. AS210854

   👍

 6. Borreby Duytsch

  Joden en moslims…
  …het schuim der aarde.

  Laat ze elkaar maar lekker uitmoorden. Mijn goedkeuring hebben ze.

 7. Rieks

  Een oplossing kan alleen maar vanuit Israël komen en daarom zie ik het duister in. Een deel van het probleem is dat de joden de Palestijnen als tweederangs burgers behandelen. En ze zullen er toch samen uit moeten komen want geen van beiden vertrekt vrijwillig, naar Canada of zo. Geweld vanuit Palestijnse optiek is wel te begrijpen maar men trekt toch aan het kortste eind tegen een land dat een militaire grootmacht is. Stenen gooien naar een supermodern bewapende tegenstander. Dat levert nooit wat op. Behalve een tegenactie van Israël met vele slachtoffers als gevolg.

 8. Max Aue

  Het eind van het liedje klinkt altijd hetzelfde. Na de schermutselingen zijn honderden Palestijnse dodelijke slachtoffers te betreuren en drie Israëlische lichtgewonden.

  1. rutte leugenaar

   inderdaad , wat dom volk die achterlijke islamieten dat ze altijd slaag uitlokken toch !

   1. EvertB

    We moeten hopen op een gebeurtenis van de buitencategorie. Een soort van ingrijpen van hogerhand. In vroeger tijden hadden ze in Israël een mannetje dat het water deed splijten. Dat is nu een hopeloos verloren ambacht.

    1. rutte leugenaar

     dat domme volk wat een pédófiel aanbidt zal het toch nooit leren om vredig te leven met anderen levensvormen om hun heen.

     1. Kleurloze Politiek

      Jij bent de grootste viezerik hier op aarde

 9. Edjan

  Dit zou wel eens behoorlijk uit de hand kunnen lopen. Hamas heeft een nieuw type raket van Iran gekregen dat horizontaal onder de Israëlische afweer (Iron dome) kan vliegen en door zijn massale aantallen grote schade zou kunnen aanrichten. Israël zou dan weinig anders kunnen doen dan zware bombardementen uitvoeren. En misschien zit Iran daar alleen maar op te wachten. De VS onder Biden zou waarschijnlijk Israël niet te hulp komen als Iran aanvalt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.