Oud-VVD-Kamervoorzitter Frans Weisglas: Rutte moet niet opnieuw de premier worden

Alhoewel premier Rutte denkt met zijn interview bij Nieuwsuur een stap te hebben gezet naar een kabinet-Rutte IV, zijn er inmiddels ook prominente VVD’ers die zo’n ambitie niet op z’n plaats vinden.

Onder hen ook Frans Weisglas, die van 2002 tot 2006 de voorzitter van de Tweede Kamer was. Hij laat weten bij BNR Nieuwsradio dat de VVD-leider gewoon in de Tweede Kamer moet gaan zitten ‘om dualisme gestalte te geven.’

Weisglas: “Dualisme is heel simpel, de Kamer heeft een eigen positie, controleert de regering en is niet de schildknaap van het kabinet, dat moet nu waargemaakt worden. Ik denk dat het het allerbeste zijn zou zijn als de politieke leiders van alle coalitiepartijen, Kaag Hoekstra, Ploumen en Rutte, dat al die leiders niet in het kabinet gaan zitten, maar vanuit de Kamer ervoor zorgen dat dat dualisme gestalte gaat krijgen. Zo nieuw is dat niet. Buma en Pechtold hebben dat ook gedaan.”

Morgen in de Tweede Kamer krijgen parlementariërs de mogelijkheid om die stap van Rutte te verlangen, mochten ze het met hun voormalige Voorzitter eens zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Beukman

  En als Rutte niet premier mag worden, wie dan wel?

  1. Harry Haller

   Nieuwe verkiezingen is het enige juiste antwoord.

   1. Beukman

    Nieuwe verkiezingen zonder dat er een Kabinet is gevallen of de reguliere regeerperiode afgelopen is?
    Ik weet niet wat de Grondwet daarover zegt, maar mij lijkt het dat dit een gevaarlijk precedent zou scheppen. Je kan wel bezig blijven op deze manier.

   2. Niet L niet R

    Helemaal mee eens,men heeft gelogen en bedrogen zo kan men niet door gaan!

 2. september

  Dat is een goede vraag,morgen weer een debat in de kamer. Afwachten maar.

 3. EvertB

  Edith Schippers.

  1. Beukman

   Met respect voor Schippers, maar ze lijkt me amper capabel.

 4. Niet L niet R

  Een uitstekend Voorstel, denk niet dat Pinokkio Rutte,Mevr.Kaag en de heer Hoekstra enig gehoor aan zullen geven, zijn zij hun macht kwijt!!

 5. september

  Die nieuwe verkiezingen zouden er alleen maar komen als het helemaal niet lukt een nieuw kabinet te vormen.En dat duurt nog heel lang.