Peiling I&O: CDA ziet een derde van de zetels in rook opgaan en BBB verdubbelt

De nieuwe peiling van I&O Research zal voor sommige politieke partijen een flinke wake-up call zijn. Uit de peiling blijkt namelijk dat de kiezers massaal weglopen bij het CDA, en ook D66, dat enkele weken geleden nog flink aan het groeien, verliest zetels. Ondertussen lijkt niks meer de VVD en Rutte te kunnen schaden, de partij blijft veruit de grootste van Nederland. 

De Tweede Kamerverkiezingen waren al desastreus voor het CDA, maar de partij blijft maar zetels inleveren. I&O peilt de partij op dit moment op 10 zetels, wat een derde minder is dan de Kameruitslag. De stijging van populariteit van de BBB-leider Caroline van der Plas ontgaat I&O niet, de partij stijgt van één zetel naar twee.

I&O stelt dat het CDA vanwege meerdere zaken massaal kiezers verliest. De toeslagenaffaire, de formatie, de stroom aan onthullingen en de behandeling van Pieter Omtzigt zijn de redenen waarom CDA-stemmers helemaal klaar zijn met de partij. Veel kiezers zijn het vertrouwen in de partij én Wopke Hoekstra kwijt. Volgens I&O lopen deze kiezers over naar de VVD, D66 en JA21. Maar wat ze bij die andere coalitiepartijen te zoeken hebben is een raadsel. Zowel VVD als D66 waren nauw betrokken bij het tegenwerken van Omtzigt én hebben de rechtsstaat flink wat schade berokkend door de toeslagenaffaire.

Ondertussen profiteren de kleine partijen en de middenmoters flink van het verlies bij D66 en CDA. Zowel op links als rechts weet men de zetels weg te snoepen van de twee coalitiepartijen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Paardenmiddel

  Logisch gevolg van de vriendjespolitiek met de vvd en consorten.
  En hugootje de schoolmeester..

 2. Chee

  Als Pieter weggaat bij CDA, is het CDA ten dode opgeschreven

  1. Monty

   En niet alleen het CDA.

 3. Cootje

  Dit is een uitstekende ontwikkeling . Des de meer een reden voor omtzigt om Rutte te dwarsbomen , de smeulende vuurtjes op tijd opstoken om Rutte op een zijspoor te zetten , Corona doet de rest dit jaar wel hier en in Europa

 4. rutte leugenaar

  VOLT het clubje van george soros + 3 zetels .
  Mensen kennen echt de achtergronden niet. ernstig, zo kan de geschiednis zich herhalen

  1. STOP FVD

   Hahaha, FVD het clubje van fascist Baudet. De achtergrond is duidelijk, ernstig dat er toch mensen intrappen in zijn wappie verhaal.

   1. CZ

    Aldus de overheidswappie.

   2. rutte leugenaar

    zelfde als de jihad bruid , stopidioot was dat niet opgevalln natturlijk stakkertje

 5. Max Aue

  Mooi hoe Rutte en de VVD zich handhaaft ondanks de hetze tegen Rutte.

  De kiezer doorzag het politieke spelletje.

  1. CZ

   Max Van Velenamen, de leugenaar = pleonasme

  2. rutte leugenaar

   rutte ken vrolijk verder gaan met liegen ! kennelijk kosten de leugens nog niet genoeg levensvreugde bij een deel van de bevolking

   de leugens van rutte zijn een hetze tegen de bevolking strónt vlé®k !

  3. Rien E

   Zombies??

  4. Niet L niet R

   Er is geen hetze geweest, Pinokkio Rutte is gewoon een grote leugenaar, hoe dom kunnen kiezers zijn om achter hem aan te komen, komt nog wel meer naar boven, misschien dat men dan wakker wordt!
   De leiders van alle andere landen zullen hem niet meer vertrouwen, slecht voor ons land!

 6. Branzino

  Volgens mij verdubbelt Volt ook. Maar voor een partij met één zetel is verdubbelen sneller gerealiseerd (één zeteltje erbij) dan voor een partij met meer zetels, zoals Volt, driemaal zo groot als BBB en dus pas verdubbelt bij drie zetels winst. Voor een partij als de VVD is verdubbelen onmogelijk.

  1. CZ

   Aldus Max Branzino Van Velenamen.

  2. rutte leugenaar

   dat schreef IK al malle pietje , je bent weer traag van begrip. george soros + 3 zetels

   ook de vvd kan verdubbelen domme jongen , 34 + 34 = 68

   1. Branzino

    @rutte leugenaar
    “ok de vvd kan verdubbelen domme jongen , 34 + 34 = 68”

    Je bent een ongelooflijk begaafde deelnemer hier. Helemaal uit het hoofd gedaan? Ik moet je trouwens wel uit de droom helpen, dat met jouw diskwalificatie van heel veel deelnemers hier met “domme jongen” je zelf niet slimmer wordt. Het is natuurlijk wel zo, dat je relatief intelligenter wordt als iedereen om je heen dommer wordt genoemd. Maar in IQ-punten maakt het geen enkel verschil, jouw intelligentie blijft hetzelfde. Het is net als Baudet en Wilders. Door iedere andere partij links te noemen, worden ze zelf de enige echte rechtse partijen, wat ongetwijfeld de wat minder begaafde kiezers aantrekt. Maar echt rechtser worden ze er niet door en eigenlijk verandert er niets.

    1. rutte leugenaar

     kijk even naar het verleden domme jongen. de grootste kwam meestal uit rond de 54/55 zetels onwetende volidioot

     68 is een mogelijkheid decadente miesgasser, je praat dus weer poep

 7. Rien E

  Wie zijn toch die mensen die volharden in een stem op de vvd? Zombies??

  1. rutte leugenaar

   voor een deel overleden die per post gestemd hebben. Dus zombies inderdaad

   uiteraard geen fraude

  2. Mar

   De nuchtere Nederlander waarschijnlijk. Mensen die zich niet zo snel gek laten maken en hun eigen koers blijven varen. Mensen die zien dat er geen goed alternatief is voor Mark Rutte.

   (Nee, ben geen VVD-er. VVD staat bovenaan het rijtje partijen waar ik absoluut niet op stem)

   1. StemPzeweg

    Ik ben zeker geen fan maar er is momenteel ook geen alternatief voor Rutte

   2. rutte leugenaar

    dat is nu juist het merkwaardige muts , niemand stemt erop maar ze zijn wel de grootste

 8. Gebande_3

  Opmerkelijk dat betreffende FvD hier andere gegevens staan dan op de site van I&O zelf.
  DSS wijzigt schijnbaar voor FvD ongunstige cijfers.
  FvD TK 8 , 12 april 7, 3 mei 7, verschillen nul,nakkes

 9. kattekop

  Als er geen alternatief voor Rutte is dan is het toch wel heel slecht gesteld met dit land en de democratie maar dat wisten we al.

  1. Mikse

   Niemand heeft het charisma dat Rutte heeft. Voor u staat uw nieuwe MP mompelde mr. Hiddema eens over Thierry Baudet. Waar is hij ?

 10. Niet L niet R

  Het CDA krijgt de rekening voor de behandeling van hun partijgenoot Pieter Omtzigt
  Hoekstra dient geen zitting te nemen een een kabinet van Pinokkio Rutte, dan pas keren de leden terug!
  En intern moet er een bestuurs wisseling komen, pluche zittende moeten opstappen, dan kan het weer een geloofwaardige partij gaan worden.

 11. Niet L niet R

  Het CDA moet zich eens gaan realiseren, dat zij een gesjeesde schoolmeester minister van volksgezondheid hebben gemaakt, die totaal niet functioneert!
  Hij komt kennis en opleiding te kort voor deze functie, dat is de afgelopen tijd meer dan duidelijk aan de orde gekomen!Dan ook nog het afzetten tegen Pieter Omtzigt, is de druppel die de emmer heeft doen overlopen!
  Bestuur stap op!!!

  1. Max Aue

   Als het opleidingsniveau van De Jonge hier een probleem wordt genoemd, moet dat ook gelden voor de beperkte opleiding van Wilders. Daarvoor hoor ik dat argument nooit, en terecht.

  2. Branzino

   @Niet L niet R
   Twee correcties, met permissie:
   * De Jonge was inderdaad korte tijd schoolmeester, maar heeft vooral in andere onderwijs- en politieke functie een dijk aan ervaring opgedaan, waardoor hij uitermate geschikt is als minister en partijleider.
   * De Jonge heeft zich niet afgezet tegen Pieter Omtzigt. Hij was kandidaat partijleider en Omtzigt heeft zich als tegenkandidaat aangemeld. Hij verloor en werd daarna door De Jonge gevraagd als “running mate”en hij accepteerde die rol. Toen Hoekstra die rol moest overnemen, ging Omtzigt loyaal akkoord. Helaas voor hem liep het daarna anders dan gehoopt. Als hij had gewild, had hij minister kunnen worden. De steun van Rutte had hij al.

   1. Harry Haller

    Heeft iemand Branzino ooit op een eigen mening kunnen betrappen?

    Alles wat zijn toetsenbord verlaat is bedoeld om de overheid te verdedigen en ondersteunen, om recht te breien en goed te praten.

    Dat verwacht je helemaal niet van iemand die zijn geld rechtstreeks in het lobbycircuit van Den Haag verdient.

    1. Branzino

     @Harry Haller
     Je manier van reageren, vaker over mij schrijven i.p.v. tegen mij, is inmiddels opvallend. Maar ik kan ermee leven.

     Je mist blijkbaar mijn eigen mening? Dan ligt dat echt aan je oppervlakkige manier van lezen. Je sluit blijkbaar uit, dat iemand het ook gewoon eens kan zijn met wat er in Den Haag wordt besloten. Het tegenovergestelde meen ik hier ook vaak te zien. Namelijk, dat men het per definitie oneens is met wat er in Den Haag is besloten.

     Maar je hebt wel min of meer gelijk. Ik ondersteun het ontwikkelde en uitgevoerde Haagse beleid vaak, maar niet altijd of alles. Ik steun, niet omdat ik het er 100% mee eens ben, wel omdat ik zo gauw geen beter beleid weet. Ik weet uit ervaring van de laatste 20 jaar, hoe complex de Nederlandse samenleving en de Haagse politiek door elkaar weven. Mensen zoals je hier op DDS vaak ontmoet zien die werkelijkheid heel gefragmenteerd, als een verzameling uitdagingen die elk een eigen oplossing vragen en kunnen krijgen. Helaas zijn al die vast zinvolle oplossingen niet los van elkaar uit te voeren. Alles hangt met alles samen, maatschappelijk, juridisch en dan ook nog eens met thema’s in het buitenland. En dan moeten er keuzes gemaakt worden, waar vervolgens altijd groepen in ons land het mee oneens zijn. Dat mag hier gelukkig.

     Ik heb overigens de overtuiging, dat de Nederlandse politiek alleen op details zal veranderen bij een anders gekleurd kabinet. We zitten zo vast in internationale verbanden, en dan bedoel ik niet alleen de EU, dat een volledig eigen koers uitgesloten is. Kabinetsleden zijn per definitie zeer intelligente, vaak wetenschappelijk geschoolde, mensen. Zij bedenken wat het beste is voor ons land. Een beter beleid dan het huidige zal daarom vooral zichtbaar worden in kleine details. De effecten van zulk gewijzigd beleid zijn vaak het gevolg van al jaren eerder ingezette kleine beleidswijzigingen.

     Ik had enkele (ex-)bewindslieden als collega en heb zelf kunnen zien hoe zij vanaf de eerste dag als bewindspersoon moesten worstelen met allerlei dilemma’s. Inderdaad, sommigen komen daar pas met de grootste moeite uit, vaak geholpen door gekwalificeerde ambtenaren. Ik was soms ingehuurd om de rol van één van dergelijke ambtenaren te spelen, meestal bij beleidsuitvoering en op een paar departementen. Zo zie en hoor je nog wel eens wat. Vandaar die mening van MIJ. Ik vertrouw erop, dat je het begrijpt, instemming vraag ik je niet, want ik ken inmiddels je oprecht gerespecteerde mening.

 12. Drollevanger

  Men wordt niet wijzer van een ellenlange opleiding, men krijgt wel meer verstand van het onderwerp dat men heeft gevolgd. Mits de lesstof deugde.
  Als men mij 5 jaar lang verteld dat groen rood is, zal ik aan het eind van die studie rood voor groen aanzien. Maar dat wil nog niet zeggen dat die kleur echt is veranderd.
  Zoiets noemde men vroeger een hersenspoeling. De KGB en de CIA waren daar goed in.

 13. Drollevanger

  Het CDA bestaat voor 1/3 deel uit weldenkende Nederlanders, en voor 2/3 deel uit gepensioneerde kwezels. Vaak krijgen daar de kwezels de overhand.
  Een vraag aan CDAers. Als 95 % van de Friezen uit Nederland wil stappen omdat het facisme in de rest van Nederland te welig gaat bloeien, is dat dan mogelijk?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.