Sylvana Simons: ‘Rutte schoffeert parlement door aangekondigde optreden bij Nieuwsuur’

“BIJ1 veroordeelt het aangekondigde media-optreden van demissionair premier Rutte in Nieuwsuur“, zo luidt het bericht op de website van de partij. Zij stellen namelijk dat Rutte “het redden van het eigen imago” belangrijker vindt dan eerst de Kamer te informeren over de gewenste bestuurscultuur.

Demissionair premier Rutte gaat vanavond aanschuiven bij tv-programma Nieuwsuur om uit de doeken te doen hoe de nieuwe bestuurscultuur eruit gaat zien. Sylvana Simons heeft behoorlijke kritiek op die zet van Rutte, omdat het wat haar betreft een volstrekt verkeerde volgorde is.

Zij vindt dat Rutte eerst het parlement maar eens goed moet gaan informeren over hoe hij de bestuurscultuur wil gaan veranderen en waar het heen moet. Dan kan de Tweede Kamer daarover beslissen en mag Rutte dáárná mooi gaan uitvogelen met welke partijen hij dat voor elkaar wil gaan boksen.

“Als meneer Rutte werkelijk tot doel zou hebben om het vertrouwen van de Kamer terug te winnen en zuiver om te gaan met onze broze rechtsstaat, had hij met zijn ideeën en voorstellen in de eerste plaats bij de Kamer aangeklopt. De Kamer zit echter niet bij Nieuwsuur in de studio en Nieuwsuur is niet onze plenaire vergaderzaal.”

Wat BIJ1 betreft is deze strategie van Rutte juist meer van hetzelfde: “Het feit dat het kabinet ervoor kiest via de media een charmeoffensief te openen, toont dat de oude bestuurscultuur nog lang niet is gestorven. De parallel tussen deze gang van zaken en het handelen van meneer Rutte en zijn kabinet in het toeslagenschandaal lijkt hiermee ernstig duidelijk. Weer gaat de populariteit van het kabinet voor op het informeren van de Kamer”, zo stelt Simons in haar brief aan de Kamervoorzitter.

De partij heeft hier inderdaad een punt en het lijkt er sterk op dat er in de praktijk niks zal veranderen aan de bestuurscultuur in Den Haag. Rutte gaat nu namelijk precies doen wat hij nou juist níét moet doen. En omdat het besef van dit stukje ironie bij hem nog niet is ingedaald, geeft dat geen goede hoop voor de toekomst.

En op zich is dat ook niet zo vreemd, want Rutte heeft zichzelf het onderwerp snel toegeëigend toen het hem uitkwam, terwijl de man die het probleem aankaartte, Pieter Omtzigt, al lange tijd ziek thuiszit (en precies vanwege die verziekte bestuurscultuur). Het is alsof een crimineel belooft vertrouwen in het rechtssysteem te herstellen, terwijl de rechercheur die hem in de kraag heeft gevat nu is geschorst en verloren op de bank ligt te herstellen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Duckday

  En de kamer voorzitter van *66 doet er niks en laat het rustig door gaan.
  Jammer dan de oude voorzitter het veld moest ruilen door handjeklap

 2. Branzino

  Silvana begrijpt ook nog niet hoe de hazen lopen. Ze vat niet het veschil tussen een demissionaire premier en een partijleider als potentieel a.s. leider van een nog te vormen coalitie. Ze ziet ook niet, dat de Tweede Kamer zich niet hoeft te laten voorschrijven hoe een belangrijke politicus de bestuurscultuur zou willen veranderen. Ze begrijpt nog niet, dat daarbij ook van haar een belangrijke inhoudelijke bijdrage wordt verwacht, ergens tussen volledig afwijzen of kritiekloos volgen. Een demissionair premier kan zoiets belangrijks niet opstarten, een partijleider kan dat wel op elke manier die hij nuttig acht. En Silvana kan zich voorbereiden op een ongetwijfeld verrassende bijdrage harerzijds. Maar kritiekloos accepteren zal ze zeker niet doen, hoop ik.

  1. CZ

   Aldus Branzino die alleen kan reageren op Velenamen.

  2. rutte leugenaar

   blabla bladieblablabla malle pietje nonsens

 3. Max Aue

  Sylvana is, samen met Hendrika Koekkoek, de nieuwe opinieleider op DDS.

  Het kan verkeren.

  Ze spreekt in dit geval onzin, maar dat is op DDS zelden een probleem.

  1. Cootje

   Sylvana en hendrika koekoek hebben een vaste mening , bij Rutte kan je hem in zijn hol nemen , bij een transgender liggen of bij mevr MACRON , heeft geen eigen wil en laat zich misbruiken beledigen voor rotte vis uit maken en zich laten nemen in alle standen en gaten , heeft geen zelfbeeld is op de juiste momenten dement heeft in zijn vriendenkring VVD’ers als demmink . En dan wordt je ondergesneeuwd door sylvana Wilders Baudet hendrika en de juffrouw van de partij van of voor de dieren , je kantelt naar de ene kant of de andere kant je ligt op je rug of op je buik , maakt niets uit om je te laten gebruiken het doel heiligt de middelen , en je blijftaan de macht een professionelen h, o . E r ,

   1. Max Aue

    “bij Rutte kan je hem in zijn hol nemen”

    Kan de redactie een keer naar de ranzige homoseksuele fantasieën van Cootje kijken?
    Dit is toch geen blog voor dit soort problematiek?

    1. Harry Haller

     Daar ga jij niet over, relnicht.

    2. september

     Cootje moet die fantasieen hier maar voor zich houden.

     1. usb3.0

      september is selectief verontwaardigt want maxje vindt se* met kinderen aandoenlijk en dan hoor je september natuurlijk, want het betreft zijn goede vriend maxje…

     2. Cootje

      Ik moet niets , en het is toch duidelijk dat Rutte geen moraal heeft geen emotie , geen binding , die gaat zelfs nog opzien knieën om zijn doel te bereiken , wij noemen dat van alle kanten bespeelbaar

     3. rutte leugenaar

      was het maar een fantasie ! het is de realiteit dyslectische sukkel

    3. Cootje

     De kunst van het overleven is je zelf laten gebruiken in alle standen , en dat kan alleen bij mensen zonder zelfbeeld maar wel aan de macht willen blijven , die hebben geen principes en zullen ze ook nooit krijgen , de gehele ambtenarij is uit deze houtwerk kunst gebeiteld , je omhoog werken en blijven via de bruine arm constructie niet van wegen de kwaliteit maar wegens de naai cultuur ten koste van een ander

    4. Cootje

     Nou Max aue hij heeft ook geen moeite met de oude Merkel of het dinnetje van MACRON , het doel heiligt alle middelen , en als je niet kieskeurig bent kan je veel mensen tevreden stellen , en hoog op de ladder blijven. Want er zijn altijd vrienden die hem op die ladder houden zo als de wind waait zo waait mij petje

    5. hetfietsmenneke

     Laten we voor de lol zeggen dat jouw bijdragen erg constructief en van hoog niveau zijn…!

 4. rexm

  Rutte schoffeert geheel Nederland, de dictator trekken van hem worden steeds erger.
  Hij heeft lak aan iedereen, alleen ikke telt.
  Men kan wel zeggen dat Pieter ziek, waar ik niets van geloof, denk dat Rutte ziek is, hoe lang kan men Rutte nog tolereren?????

 5. pappen en nat houden

  Rutte kan nog zoveel plannetjes maken maar als Pieter Omtzigt, zoals het er naar uitziet, het CDA gaat verlaten, zal hij nooit een kabinet kunnen formeren en gaan we gewoon weer nieuwe verkiezingen in. Neem aan met de kennis van nu, dat er dan ook echt anders gestemd gaat worden.

  1. rutte leugenaar

   quote Neem aan met de kennis van nu, dat er dan ook echt anders gestemd gaat worden. end

   Zou je denken ? Ik vrees met grote vrees. Bij de afgelopen verkiezingen had rutte nagenoeg elke beroepsgroep genaaid.
   Hij haalde 34 zetels ! De idioterie lijkt onbegrensd.

   1. Marija

    Ik denk niet meer dat verkiezingen hier eerlijk zijn, vvd wordt aan de macht gehouden omdat dat beter uit komt..
    Door uitsluiten van twee grote partijen pvv en fvd kan je al zien dat het allemaal gemanipuleerd wordt.

 6. Beukman

  Als ik Simons was, zou ik vanavond gewoon eerst eens gaan kijken wat Rutte te zeggen heeft, en daarna pas met eventuele kritiek komen. Het is allemaal nogal opgefokt voorbarig macho-gedoe.
  Het zelfde geldt uiteraard voor iedereen die het met Sylvana eens is.

  1. leukeditter

   wat hij ook zegt; hij liegt dus kijken NEE

   1. Beukman

    Onzin.

    1. CZ

     Nee hoor Zuurman.

  2. september

   Simons gaat kijken ,want komt daarna in op1 vertellen wat ze ervan vindt

   1. rutte leugenaar

    wat probeer je te zeggen dyslectische sukkel

    1. september

     Ik zeg dat Silvana vanavond in Op 1 komt om te vertellen wat ze van dat interview vind.Dat jij dat niet snapt idioot

     1. rutte leugenaar

      ooooo, lekker belangrijk wat die zwarte racistische heks vindt. Zal ze vallen over de kleur van de MP ?

 7. CZ

  Rutte is de absolute arrogantie allang voorbij.

  1. usb3.0

   Dat is een understatement

 8. StemPzeweg

  Het feit dat iedereen van rechts tot links Rutte affakkelt zou toch wel indicatie moeten zijn dat hij geen draagvlak meer heeft en zijn termijn er echt op zit

  1. rutte leugenaar

   dat zou je zeggen en denken, de narcist rutte denkt daar heel anders over

  2. usb3.0

   Blijkbaar vind Nederland dit niet of zou er ernstig zijn gefraudeerd?

   1. CZ

    @USB: Of Nederland dit vindt vraag ik mij af, dat er fraude is gepleegd staat (bijna) vast.

    1. rutte leugenaar

     Als de gemeente stembiljetten verstuurd naar doden – heeft men bevestigd – dan zijn er stembiljetten verstuurd naar mensen die er geen recht op hadden.

     Dat er fraude gepleegd is staat onomstotelijk vast, het verweer dat het maar een beperkt aantal stemmen betreft slaat nergens op.

     Een beetje stelen mag kennelijk !

  3. Meriadoc Brandebok

   Nee, dat is een indicatie van een zieke hetze. Men wil Rutte politiek wegwerken omdat men hem niet bij de stembus kan verslaan.

   1. CZ

    Nee hoor Guus, was het maar iedere dag zondag, voor jou en je bruinridder Van Velenamen.

  4. StemPzeweg

   @iedereen

   Laten we het maar zo zien dat er in Nederland toch echt veel meer mensen niet op Rutte hebben gestemd dan wel. De VVD lijkt met 34 zetels aardig hun plafond te bereiken, wat trouwens niet bepaald een heel hoge getal is voor de grootste partij van het land.

   De VVD zal hoe dan ook een coalitie moeten sluiten met andere partijen en notabene zit hun aanwezen coalitiepartner in een diepe identiteitscrisis. Vervolgens staat niemand behalve D66 te springen om met Rutte in zee te gaan. Rutte 4 is een gotspe

 9. Aborifa

  SS kan niet genoeg geschoffeerd worden.

 10. Cootje

  Ik zit te kijken naar Rutte maar het is nog veel erger gesteld met hem , volgens mij kan je alle gaten tegelijk vo gooien heeft een blad voor zijn kop en een olifantshuid , wat kan een mensen diep zinken om zijn doel te bereiken

 11. right

  De pot verwijt de ketel!
  Indien SS een kopje ‘monnikskap’ kruidenthee zou drinken, is dat voor Nederland een verademing!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.