Thierry Baudet (FVD) gelooft weinig van ‘weerzin burger tegen Haagse machtscultuur’: “Hoe dan?”

Volgens I&O Research is 80% van de Nederlanders helemaal klaar met de ziekelijke Haagse bestuurscultuur. Maar Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zet daar vraagtekens bij. “Hoe dan?” stelt hij. “Want mensen zeggen in enquêtes misschien wel dat ze dit vinden – in het stemhokje gaat 80% toch weer gewoon voor de gevestigde partijen.”

Peiler I&O Research onthulde gisteren dat 8 op de 10 Nederlanders vinden dat “de politiek teveel met zichzelf bezig is, in plaats van met het oplossen van problemen van de mensen in het land.” 70% vindt het daarom nodig “dat de politiek een opener politieke bestuurscultuur realiseert.” Slechts 8% vindt dit niet nodig.

Met andere woorden, de roep om een transparantere overheid is breedgedragen onder de bevolking, aldus I&O Research. Maar Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet weet niet zo zeker dat dit wel klopt. Want hij kijkt gewoon naar verkiezingsuitslagen en beseft dat er daar maar één conclusie uit getrokken kan worden: Nederlanders zéggen tegen peilers weliswaar dat ze dit of dat willen, maar ze verbinden er in de praktijk totaal geen conclusies aan.

“Hoe dan?” vraagt Baudet. “Want mensen zeggen in enquêtes misschien wel dat ze dit vinden – in het stemhokje gaat 80% toch weer gewoon voor de gevestigde partijen.”

Vervolgens komt hij met een heldere maar ook zorgwekkende vaststelling – een vaststelling die zorgwekkend is, omdat die zonder meer klópt. “Het diepste structuurprobleem van de democratie: de angst van de mensen om daadwerkelijk te kiezen voor de verandering die ze willen.”

Kiezers willen vooral dat soort wijzigingen in theorie. Maar als het er echt op aankomt stemmen ze uiteindelijk toch weer trouw op de partijen en mensen die de Haagse cultuur totaal verziekt hebben. Sterker nog, in dezelfde peilingen zie je dat het partijkartel nog steeds ruimschoots de meerderheid in handen heeft en dat de VVD nog steeds veruit de grootste partij is. De VVD, de partij van tien jaar premier Rutte, is bij uitstek de partij die de bestuurscultuur zo verpest heeft. En die gaat nog altijd aan kop.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. Branzino

  Maar als een groot deel van de Tweede Kamer vindt, dat de cultuur door hen samen gemaakt is, heeft het stemmen op een andere partij niet zoveel zin. En dat zal al helemaal niet gebeuren, als het gaat om andere partijen waarvan de beleidsstandpunten op de meeste andere thema’s sterk afwijken van wat de burgers willen. Dan blijft men, begrijpelijk, stemmen op de partijen die men politiek-inhoudelijk de voorkeur geeft en wordt die cultuurverandering vanuit de partijen zelf opgepakt.

  1. rutte leugenaar

   blabla bladieblabla

 2. Monty

  ”Kiezers willen vooral dat soort wijzigingen in theorie. Maar als het er echt op aankomt stemmen ze uiteindelijk toch weer trouw op de partijen en mensen die de Haagse cultuur totaal verziekt hebben.”

  Mensen als Baudet weten niet het vertrouwen te winnen van het volk.
  Misschien moeten ze beter hun best doen en de taal van het volk gaan spreken.

  1. Augustus

   Veel succes met het vertrouwen winnen van het volk met via subsidie-miljarden gesteunde staatspropaganda kanalen zoals NOS die alleen bestaat om de status quo door te zetten.

   Gezien de track record van de VVD qua fraude, schandalen e.d. lijkt mij vertrouwen ook geen doorslaggevend punt. Wat het vooral is, is de angst voor verandering van het vertrouwde. Voor de meeste Nederlanders gaat het wel prima, die zinken liever langzaam weg in een put dan dat zij een sprong in het duistere maken.

 3. STOP FVD

  Ja, omdat het alternatief er niet veel beter uitziet, stom wappie. Waarom denk je dat je maar 8 zeteltjes hebt gekregen. Moet hem dat echt uitgelegd worden? Misschien via een postertje of zo? En Wilders idem.

  Dus hoe dan? Nou, dat lijkt me echt voor de hand liggen.

  1. rutte leugenaar

   dat is dus +3 zetels mafklapper

   1. STOP FVD

    Nog steeds een kutalternatief wappie!

 4. janrama

  Snapt die door gesnoven lavendelsnuiver dan niet dat er voor de kiezer geen alternatief is.
  Hij denkt toch niet dat kiezer zijn partij als alternatief ziet.

 5. Beukman

  Thierry Baudet beweert:

  Het diepste structuurprobleem van de democratie: de angst van de mensen om daadwerkelijk te kiezen voor de verandering die ze willen.

  Ach, de meeste mensen beseffen ook wel dat het bepaald niet slecht is in Nederland.
  Degenen met enig historisch besef weten bovendien dat de profeten die een omwenteling willen en genoeg mensen achter zich krijgen, er doorgaan een enorme puinhoop van maken.

  De Nederlandse cultuur is er een van behoudzucht en conservatisme. Dat blijkt ook al uit het feit dat bevliegingen nooit lang duren.

  1. Harry Haller

   “De Nederlandse cultuur is er een van behoudzucht en conservatisme.”

   Daar is Beukman -die vindt dat Theo van Gogh en Wilders er het zelf naar gemaakt hebben- de duidelijkste exponent van: een oerconservatief in een quasi-progressief jasje, louter voor de Bühne.

   1. Beukman

    een oerconservatief in een quasi-progressief jasje, louter voor de Bühne

    Hoe krijg je het bij elkaar verzonnen!

    1. usb3.0

     Nuchtere observatie van Harry beukho*r, maar dat begrijp je niet..

 6. plakband

  Scherp gezien van meneer Baudet.
  Mensen zijn niet meer gewend/genegen om ergens consequenties van te aanvaarden.
  Dat heeft te maken met opvoeding, opleiding en leefwijze.

  Ik denk dat meneer Baudet zijn langste tijd in de politiek heeft gehad,
  Niet omdat hij onbekwaam is maar omdat er onvoldoende draagvlak is voor radicale veranderingen.
  De decadentie is al te sterk verankerd in de maatschappij.
  Mensen beweren dat ze tevreden zijn maar ze zijn te bang geworden.
  Gezond verstand regeert niet meer, maar de elite doet dat en maakt de kudde wijs dat het goed is.
  Alleen een gek blijft trekken aan een dood paard.

  1. STOP FVD

   Te bang geworden om in een land te komen te wonen dat geregeerd gaat worden door een fascist? Ja duh! Dat is juist wel gezond verstand wappie. Daar denken mensen maar al te goed over na. De woorden “gezond verstand” zijn gekaapt door de wappies. Maar zij zijn het juist kwijtgeraakt, en de rest blijft gezond nadenken. Wilders en/of Baudet aan de macht in Nederland is de meest verschrikkelijk politieke gedachte (vindt het overgrote deel van het Nederlandse volk, GELUKKIG).

   Dus ik zou zeggen, mensen blijf het gezond verstand gebruiken!

   1. leukeditter

    nee rutte is niet gevaarlijk????? wat ben jij verschrikkelijk stom zeg islamknuffelaar

    1. STOP FVD

     Omdat JIJ een andere mening hebt? Hmmm, geeft niet hoor, uiteindelijk komt het ook voor jou goed. En wat islam er mee te maken heeft snapt alleen jij.

     1. usb3.0

      islamstopje is dan ook een echte ruttewappie

  2. Monty

   ”Niet omdat hij onbekwaam is maar omdat er onvoldoende draagvlak is voor radicale veranderingen.”

   Of omdat mensen hem niet vertouwen in zijn visie.

   1. plakband

    @monty: Vertrouwen is niet relevant.
    Bijna niemand vertrouwt Rutte maar een stemgewoonte leg je niet zomaar af.
    Een soort verslaving lijkt het wel.
    Gezond verstand komt en niet bij kijken.

    1. STOP FVD

     Hahahaha, je plaatst die fascist in iets te hoog aanzien. Iedereen, behalve de mensen die niet meer met gezond verstand nadenken, vindt dat Baudet nooit iets te zeggen moet krijgen in dit verder mooie land. Gelukkig gebruiken de meeste mensen nog steeds het gezonde verstand!

     1. plakband

      😂😂😂

  3. STOP FVD

   Dat is juist wel gezond verstand! Daar denken mensen maar al te goed over na. De woorden “gezond verstand” zijn gekaapt door de wapbeweging.

  4. STOP FVD

   Dat is juist wel gezond verstand, de woorden gezond verstand zijn gekaapt door de wapbeweging. Maar zij zijn het juist kwijtgeraakt, en de rest blijft gezond nadenken. Wilders en/of Baudet aan de macht in Nederland is de ergste politieke gedachte.

   Dus ik zou zeggen; mensen, blijf het gezonde verstand gebruiken!

  5. STOP FVD

   Dat is juist wel gezond verstand, de woorden gezond verstand zijn gestolen door de wapbeweging. Maar zij zijn het juist kwijtgeraakt, en de rest blijft gezond nadenken. Wilders en/of Baudet aan de macht in Nederland is de ergste politieke gedachte.

   Dus ik zou zeggen; mensen, blijf het gezonde verstand gebruiken!

   1. STOP FVD

    Gestolen = gek@@pt, maar daar staat het woord @@p in en dat mag je hier kennelijk niet gebruiken, ook niet in gek@@pt.

  6. Max Aue

   “Ik denk dat meneer Baudet zijn langste tijd in de politiek heeft gehad,
   Niet omdat hij onbekwaam is maar omdat er onvoldoende draagvlak is voor radicale veranderingen.“

   Ik denk dat Nederlanders wel veranderingen willen maar andere dan Baudet voor ogen heeft en denk bovendien dat Baudet wel degelijk politiek onbekwaam is. De man is een prutser in de politiek met een agenda waar weinig kiezers op zitten te wachten.

   1. Lucky Luke

    Dit keer ben ik het met u eens.

    1. plakband

     Aldus spraken de beide hoeven van het dode paard.

 7. STOP FVD

  Te bang geworden om in een land te komen te wonen dat geregeerd gaat worden door een fascist?

 8. Harry Haller

  Mensen zijn te tevreden, te gelukkig, te beschermd, te ingekapseld, te afhankelijk en te bang om alles te verliezen. Ze kunnen alleen nog zeiken en met een grote bek roepen wat er allemaal zou moeten veranderen. Maar ze zijn doodsbang voor verandering: weekdieren die de status quo het hoogst haalbare achten.

  1. Beukman

   Verwende mensen schreeuwen het hardst.

   1. Harry Haller

    Nee hoor, degenen die roepen om verandering maar als puntje bij paaltje komt in hun schulp kruipen, schreeuwen het hardst. Dat heeft I&O juist gepeild en Baudet juist gezien.

    1. STOP FVD

     Het is maar hoe je het wilt lezen. Mensen zeggen gewoon, Baudet nooit! Dat lees ik er in. En jij als FVD’er leest, uiteraard, wat JIJ wilt lezen, net als ontkennertje Baudet.

     1. Harry Haller

      Je bent te dom en onnozel om op te reageren, Stopje.

      Dit was dan ook de enige en laatste keer: je bent een sukkel.

    2. STOP FVD

     Hahahahahahaahahahah Stom wappie! Interesseert het mij nou wat je van mij of anderen vindt, onnozele grapjas.

     LOLOLOLOLOL.

   2. STOP FVD

    Precies, Baudet schreeuwt wel erg vaak erg hard.

    1. Monty

     Wilders is heel de week altijd woest, furieus, kwaad of heel boos.

  2. Monty

   ”Ze kunnen alleen nog zeiken en met een grote bek roepen wat er allemaal zou moeten veranderen.”

   Klopt precies, dit lezen we dagelijks hier op dit blog.
   Zure somber mensen die alleen nog maar kunnen zeiken en met een grote bek roepen wat er allemaal zou moeten veranderen.

  3. Branzino

   Als ik tevreden, gelukkig en beschermd zou zijn, zou ik ook liever niet willen veranderen. Dan leef je toch in je ideale samenleving? Als ik dan voor de lol of om ervan af te zijn aangeef wel te willen veranderen, heeft dat toch geen enkele betekenis?

   1. Harry Haller

    Branzino bevestigt hiermee dat enquêtes onbetrouwbaar zijn omdat de dolgelukkige en in en in tevreden Hollandse burgers de enquêteur maar wat op de mouw spelden.

    1. STOP FVD

     Vraag het anders aan M de Hond!

    2. Monty

     ”Branzino bevestigt hiermee dat enquêtes onbetrouwbaar”

     Maar dat is toch bekent. Neem de laatste verkiezingen. Wilders in de peilingen 24 zetels na de verkiezingen een dramatische 17 zetels.
     Enquêtes zijn echt onbetrouwbaar.

    3. Branzino

     “Branzino bevestigt hiermee dat enquêtes onbetrouwbaar zijn omdat de dolgelukkige en in en in tevreden Hollandse burgers de enquêteur maar wat op de mouw spelden.”

     Nee hoor. Het belangrijkste en uitvoerigste jaarlijkse onderzoek op dit gebied, ook een enquete, liet al heel vaak zien, dat de Nederlanders tot de gelukkigste volken op aarde behoren. Enquetes die het tegendeel aantonen, niet de I&O enquete, zijn er nauwelijks en dan ook niet zo bijster betrouwbaar. De kwaliteit van de steekproef deugt dan meestal niet.
     Voor dat rapport, zie happiness-report.s3.amazonaws.com/2021/WHR+21.pdf

     Maar dat I&O onderzoek ging niet over geluk, maar over tevredenheid met de bestuurscultuur. En individueel geluk kan heel goed samengaan met ontevredenheid over de bestuurscultuur. Er moet trenslotte wel wat te wensen overbijven.

     1. Harry Haller

      Je spreekt jezelf tegen Branzino. Je beweert: “Als ik dan voor de lol of om ervan af te zijn aangeef wel te willen veranderen…” waarmee je aangeeft dat 80% van de door I&O ondervraagden die zeggen klaar te zijn met de huidige bestuurscultuur en Rutte-omerta-doctrine, dat louter doen voor de lol of om er van af te zijn. Ze kletsen dus maar wat. Of ze liegen, net hoe je het noemen wilt.

      Daarmee zeg je dat deze I&O enquete onbetrouwbaar is en de uitslag niet klopt.

     2. Max Aue

      “Het belangrijkste en uitvoerigste jaarlijkse onderzoek op dit gebied, ook een enquete, liet al heel vaak zien, dat de Nederlanders tot de gelukkigste volken op aarde behoren.”

      In dat onderzoek staan de Nederlanders op de 5e plaats en de Duitsers op de 17e plaats.

      Mogelijk verklaart dit de bitterheid van mijn goede vriend.

     3. Branzino

      @Harry Haller
      “Daarmee zeg je dat deze I&O enquete onbetrouwbaar is en de uitslag niet klopt.”

      Nee hoor. We praten langs elkaar heen. Die I&O enquête onderzocht de tevredenheid van de Nederlanders over de politieke cultuur. Jij beweerde dat dit komt omdat de Nederlanders te gelukkig zijn, te tevreden zijn en te beschermd zijn. Maar politieke cultuur en geluk hebben niet zo heel veel met elkaar te maken, een klein beetje maar. Die 80% van I&O kan dus heel goed waar zijn en dat geluksgevoel van de Nederlanders ook.

      Maar als enquêtes naar het geluksgevoel van Nederlanders heel slechte beoordelingen geven, dan mankeert er volgens mij veel aan zo’n enquête.

     4. usb3.0

      En jullie geloven werkelijk dat Nederlanders echt tevreden zijn?
      Als je aan een Nederlander vraagt, “hoe gaat het met je” dan is het antwoord steevast, “goed” maar stel je na de vraag de volgende vraag “hoe gaat het nu echt met je” dan is het antwoord vaak heel anders…

 9. Adriaen van Bergen

  Baudet heeft gelijk óf ook hier worden de verkiezingen gemanipuleerd.

 10. DubbelZout

  He, een Thierry item
  Heb ik de dagelijkse trippel B gemist ?

  1. Lucky Luke

   Nee, quadruppel SteenZout

 11. STOP FVD

  Hij kan zich beter even op zijn eigen partij richten :

  h**ps://nos.nl/artikel/2379598-van-haga-neemt-afstand-van-5-mei-poster-van-forum-voor-democratie

 12. Heras

  Er is bewijs dat er GEFRAUDEERD IS. weinig mensen willen kaag. minder mensen stemden vvd.

  1. Max Aue

   Kan Heras aangeven waar dat bewijs uit bestaat?

   1. usb3.0

    Ja hoor maxje dit is algemeen bekend..

    1. Max Aue

     Misschien kan Gerrit dit bewijs wel leveren.

     Ik denk het niet, de man is opvallend dom.

 13. Lucky Luke

  Zoals ik eerder heb vermeld, Nederlanders zijn een volk zonder ruggegraat, belijden alles met hun mond, maar als het puntje bij paaltje komt zijn ze niet thuis. Tijd om te emigreren.

  1. Max Aue

   We wensen Lucky Luke uiteraard het beste toe in het buitenland.

 14. Brenda Welsh

  Van Haga neemt afstand van de FvD poster, idem Hiddema. Nu nog Baudet en dan ophoepelen. Wat zal Nederland dan nog te kiezen hebben. Een partijvan grote onnut, het FvD!

  1. Jack Flash

   Nee hoor, Haga & Hiddema zijn het niet eens met de vorm van die poster.Wat de inhoud vd boodschap betreft bestaat wel degelijk eensgezindheid.

   1. Heinz

    Wat heeft de vorm ermee te maken. Mr. Hiddema vond de inhoud onkies, wat het ook is.
    Van Haga nam er eveneens afstand van. Onnadenkend en puberaal. Bij u slaat het aan ?

 15. Rieks

  95 procent van de burgers is apolitiek en weet niet eens wat machtscultuur betekent. Dan weer stemt hij VVD omdat hij Rutte zo vaak op de buis ziet en volgende keer misschien Marijnissen of CDA. Angst om te kiezen voor verandering? Modieus gebazel. De burger vindt dat “er wat moet veranderen in Den Haag” maar vraag hem niet naar details.

  1. STOP FVD

   Details genoeg om NOOIT op FVD te stemmen, DAAR begint het mee. Alsof alle FVD kiezertjes precies weten wat ze doen, grotendeels corona ontkenners omdat ze zo graag een biertje op het terras moeten blijven doen. HUN vrijheid wordt ontnomen, ja hoor, mijn reet, het domste volk stemt op FVD. De gezond verstandigen houden het op iets anders. BLIJ TOE!

 16. rafi

  Helemaal eens met Baudet. De Hollander heeft nog niet genoeg verloren om voor echte verandering, dus tegen het kartel te kiezen. Pas als de pinautomaat weigert hem zijn geld te geven, wordt hij wakker. Voor de Hollander draait het leven immers louter om een dikke portemonnee.

  1. Lucky Luke

   Mag ik u er op wijzen dat ik geen Hollander ben maar een Nderlander, niet afkomstig uit Holland, Noord of Zuid.

   1. rafi

    Jij begrijpt taal niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.