Van der Plas (BBB) waarschuwt na Shell-vonnis voor jacht op boeren en bedrijven: ‘Ze gaan verdwijnen’

BBB-leider Caroline van der Plas is absoluut niet blij met de overwinning van klimaatclub Milieudefensie op olieconcern Shell. De activisten willen zich nu namelijk gaan richten op “de onzichtbare vervuilers in de zuivel- en vleesindustrie”, wat volgens Van der Plas kan leiden tot het wegtrekken van bedrijven, waardoor we afhankelijk zullen worden van importen.

 

Straks verdwijnen de bedrijven uit Nederland. Worden we afhankelijk van importen, verdwijnen de agrarische (hoge)scholen en universiteiten en vloeit de kennis weg. Ook die moeten we gaan importeren straks.” Dat is de reactie van BBB-frontvrouw Caroline van der Plas, die het CO2-vonnis voor Shell bepaald geen reden voor optimisme vindt.

Wat in eerste instantie klinkt als een mooie overwinning voor klimaatactivisten, is volgens Van der Plas allesbehalve dat. Milieudefensie wil met nieuwe rechtszaken nu de andere ‘grote vervuilers’ aanpakken, maar lijkt totaal geen rekening te houden met de gevolgen. Het baart haar veel zorgen, want in het kielzog van de bedrijven zal ook de (agrarische) kennis wegvloeien uit Nederland. “Gefeliciteerd,” aldus de parlementariër.

Maar dat niet alleen: dergelijke concerns zullen hun CO2-belasting en groene investeringen namelijk ook gewoon gaan doorberekenen aan de consument. Want laten we eerlijk wezen: de aandeelhouder gaat niet vrijwillig zijn rendement inleveren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar goed, dan wordt alles wat duurder onder het mom van ‘de vervuiler betaalt’ en is de oplossing: ‘Dan pak je maar wat vaker de fiets’, toch? Niet als het gaat om de zuivel- en veeteeltindustrie. Dat blijft niet bij een duurder stuk vlees, maar zal ervoor zorgen dat boeren kopje onder gaan. Bedrijven gaan kapot, kennis trekt weg en duurder geworden producten zullen nóg duurder worden omdat we ze zullen moeten gaan importeren. Is dat wat de rechter beoogde gisteren?

Aan de andere kant hebben we dan wel een iets groener Nederland, voor een tijdje althans, want het aankomende kabinet wil maar wat graag honderdduizenden woningen bij gaan bouwen. En de vervuilende bedrijven strijken ook dikke winst op, want hun CO2-uitstootrechten worden door deze rechtszaken alleen maar meer waard. Het Shell-vonnis is dus een holle overwinning voor de Nederlandse maatschappij als geheel en het zal alleen maar erger worden. Van der Plas heeft vanmiddag ons gewaarschuwd. Hopelijk is het niet te laat.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Emile Takma

  “Straks verdwijnen de bedrijven uit Nederland.”

  Dat ziet Hendrika Koekoek weer heel scherp: agrarische bedrijven zullen, zeker in deze omvang, verdwijnen uit Nederland.

  1. Borreby Duytsch

   Emile Takma:

   “…agrarische bedrijven zullen, zeker in deze omvang, verdwijnen uit Nederland…”

   Het maakt niet uit of het grote of kleine agrarische bedrijven zijn, weg moeten ze.
   Hobbyboeren? Kapot maken.
   5e generatie boerenfamilie in een historische Hoeve? Platgooien.

   Takma ziet het graag helemaal volgebouwd met nieuwbouw en industrie. Op naar de 35 miljoen mensen.

  2. Tommy76

   Naïef kind!

   Ze vertrekken naar landen waar men zich niet druk maakt om CO2 en stikstof. Daar starten ze nieuwe brijven op. De uitstoot zal dus uiteindelijk toenemen en onze welvaart wordt vernietigd.

 2. Edjan

  Denk niet dat links naar haar waarschuwing luistert. Ook niet naar waarschuwingen van wie dan ook. Over wat dan ook. Links is in de winning mood. Winner takes all. Het eeuwige gelijk van links kan er eindelijk door gedramd worden.
  Het moet nog véel erger worden voordat de Nederlander bij zijn positieven komt. En of hij dan nog enige inspraak heeft?

  1. Jack Flash

   Kwestie van race tegen de klok Edjan.
   Pas als iedereen het door heeft is het te laat vrees ik.
   Hier zijn een paar idioten op dit blog die het ook nog geweldig vinden.

   1. Aborifa

    Deze maal zou Mw. Van der Plas wel eens gelijk kunnen hebben. Ze is terecht niet blij met de aanval op de boeren en de gevolgen daarvan.
    Maar een hoogopgeleide D’66-er denkt dat melk in een fabriek gemaakt wordt. En verder kan het ze geen reet schelen wat er met het land gebeurt. Als het maar gelijk, divers, genderneutraal etc. etc. is.
    Geluk er mee.

 3. Heras

  Nederland heeft de best functionerende boeren bedrijven van de hele wereld. Mensen komen hier om onze techniek af te kijken.
  Maar de VN en de Who willen deze bedrijven weg hebben, zodat we goedkoop vlees (zoals kippenvlees uit de Oekraine) gaan importeren.
  De beesten hebben daar in het buitenland geen leven; opgehokt als ze worden voor de dikte van het vlees.

  Trouwens, volgens de terrorist Klaus Schwab moeten we insekten eten ipv varken, of rund.

  1. Winfrida

   @Heras

   Het zou echt zonde zijn als onze edele en biologische zouden verdwijnen. Zo gezond, zo natuurlijk en hoog aangeschreven, beter is er niet. Daar mag men in ons landje best wel trots op zijn.

 4. Edjan

  Agrarische bedrijven: eruit.
  Maakindustrie: eruit.
  We importeren wel uit landen waar ze het niet zo nauw nemen met het milieu.

  “Vluchtelingen” erin. Liefst met de miljoenen.
  Windmolens: erin. Er moeten er nog ruim 30x zoveel komen om al die energie voor al die mensen te kunnen leveren.

  Vraagje: wie gaat dat betalen? Wie gaat het geld verdienen?
  Vermoedelijk antwoord: het geld groeit aan de windmolens (vroeger aan de bomen maar die worden opgestookt, dat is goed voor het milieu. Zeggen ze) …

  Een modern sprookje waarin we allemaal arm zijn maar wél héél gelukkig omdat moeder aarde gered is. En de linkse politiek.

  1. Jack Flash

   EPOQUE 17 SDG’s.

  2. Aborifa

   En maar doorgaan met zo veel mogelijk kindjes maken.
   Dat gaat door. Tot de schijt ons doodt.

 5. HD

  Als ik sommige ingezonden berichten lees zijn er nog veel die een te hoge uitkering ontvangen, en het dus niet erg vinden dat alles onbetaalbaar zal gaan worden voor de werkende autochtone Nederlanders.
  En de rekening namens al dat linkse tuig gaan we krijgen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.