Volkskrant-columnist ontmaskert “de absurditeit” van Den Haag: “Collectief Stockholm-syndroom”

Volkskrant-columnist en -journalist Kustaw Bessems vindt het volstrekt belachelijk dat heel Den Haag het nu heeft over “de bestuurscultuur” in plaats van over “wat eigenlijk het probleem was,” specifiek met premier Mark Rutte: “Zijn leugens.” Daar heeft niemand het meer over, terwijl het nou juist dáár misging.

De afgelopen maanden is Rutte flink onder vuur komen te liggen omdat hij leugen op leugen stapelde. Over CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, over de toeslagenaffaire, over gesprekken in de informatie, over de onderwerpen besproken in ministerraden… De lijst van leugens maar door en door en door en door. Er komt werkelijk geen einde aan.

Maar wat wekt de verbazing van Volkskrant-journalist en -columnist Kustaw Bessems? Opeens draait het gesprek niet meer om Ruttes vele leugens, maar om de bestuurscultuur in het algemeen. Natuurlijk, daar is nogal wat mis mee. Maar dat niemand de olifant in de kamer durft te benoemen is hoogst merkwaardig, hoewel het voor Rutte zelf natuurlijk prima is omdat Rutte IV zo wel héél gemakkelijk wordt om in elkaar te zetten.

“Dat het nu over zoiets vaags gaat als ‘de bestuurscultuur’ is fantastisch voor Rutte,” schrijft Bessems. “Een verhullende deken. Iedereen een beetje schuldig. Niemand heeft het meer over wat eigenlijk het probleem was, specifiek met hém: zijn leugens.”

Voor Rutte is het heerlijk, want hij komt overal mee weg. Dat was zijn strategie vanaf dag één, en het is hem gelukt om het debat helemaal te veranderen. “Met veel dank aan Tjeenk Willing overigens,” zegt Bessems daar nog over, want dat is precies wat die gedaan heeft in zijn informatieperiode.

“De absurditeit,” gaat Bessems verder. “Dat iemand zichzelf opnieuw moet uitvinden om niet te liegen, niet moedwillig informatie achter te houden en de volksvertegenwoordiging te respecteren. En dat er applaus volgt als hij dat belooft. Het zou een ondergrens moeten zijn.”

En het ergste is dat de rest van de Tweede Kamer hierin meegaat. Ze laten Rutte ermee wegkomen. Sterker nog, je krijgt de indruk dat ze net zo hard hun best doen als hij om de inhoud van het debat te veranderen. “Dit hele proces tekent ook de slapte van de meeste andere politieke leiders,” zegt Bessems daarover. Collectief Stockholm-syndroom,” concludeert Volkskrant-journalist Bessems dan ook.

Als het zo doorgaat wordt Nederland Rutte IV heel gemakkelijk ingerommeld. Rutte gaat vandaag bij Nieuwsuur heel blij vertellen dat hij het voortaan allemaal veel beter en vooral heel anders gaat doen, en dat is het dan. En het gros van de media staat erbij, kijkt ernaar, en applaudiseert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Edjan

  Hoog geërd poebliekum. De grote Rutte heeft zichzelf verbeterd en kan nu een geheel vernieuwde act opvoeren. Hij zal nooit meer liegen en zal daar zelf streng op toezien. U moogt nu allen juichen.

 2. Paardenmiddel

  Rutte kan wel alles verdraaien, maar de bevolking heeft wel “herinneringen” aan zijn leugens. Wij vergeten niets.
  Jammer, dat de verkiezingen gemanipuleerd zijn, want nu zitten we nog steeds opgescheept met dit baggerkabinet. Alleen de nieuwe partijen doen iets zinnigs.

  1. hetfietsmenneke

   Nou, paardenmiddel, ik ben bang dat veel mensen – net als Rutte – een heel slecht geheugen hebben. Anders was deze drol met vingers nooit herkozen. En ik ben bang dat daar in de toekomst weinig verandering in komt.

  2. STOP FVD

   Hahaha, droeftoeter. Gemanipuleerde verkiezing, sneu complotwappie dat je bent. En die nieuwe partijen hebben wat voor zinnigs gedaan dan?

   Triple B heeft de boter in de kantine aangepakt (applaus) en Volt weer vooral meer Europa (dat is beter dan geen Europa) en Bij1? Scherpe vragen stellen, nou nou wat een zinnigheid.

   1. rutte leugenaar

    iedereen die de stopidioot zijn waanzin weerlegt is een wappie

    Wil de ware wappie opstaan , ofwel randdebiel nu opstaan, bussie komt zo bussie komt zo

    volt het clubje van george soros . is een complot toch stopidioot ?

 3. Adriaen van Bergen

  “Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten” Niet van Einstein, maar wel waar.
  Geen Rutte 4.

 4. Max Aue

  Als iedereen nou maar gewoon heel hard blijft roepen dat Rutte een pathologische leugenaar is dan gaan heel veel mensen dat vast ook wel geloven, zal Bessems hebben gedacht.

  1. ikweetwatikwil

   Gunst Max, heb jij niet gemerkt dat Rutte een leugenaar is? Of dingen vergeten is?
   Je praat tegen beter weten in.

  2. Cootje

   Gelukkig hebben we omtzigt nog de luis in de pels , want van ruggengraat is geen spraken in de politiek ,hetero’s worden in een avond omgebouwd tot homo, s , er is tegenwoordig ook een avondje transgender helpen of behelpen ze verloochen nog hun moeder om het doel te bereiken , christelijke partijen roepen zelfs om van het kruis af te vallen want dat sprookjes figuur heeft zelfs afgedaan om mee te doen , als je zogenaamd in landsbelang met een kopvod gaat lopen liggen je principes bij de vuilnisbak , en in denhaag is er niemand die hem er in gooit

   1. Beukman

    Overigens Cootje, het doet me goed om te zien hoe jij hier op DDS je vrouwelijke kant steeds meer bloot durft te geven.
    Misschien toch een gevolg van de hormonen die jouw lichaam aanmaakt, samengaand met de emoties die het lezen van de reacties bij jou oproept.

    1. Edjan

     Ach die Beukman toch, verlaagt zich tot plat séksisme. Ranzig.

  3. Niet L niet R

   Is voor 100 procent bewezen, dat hij liegt, toevallig iets uitgekomen!

  4. rutte leugenaar

   ik kan 20 leugns benoemen van pathologisch leugenaar rutte.

   kan jij 20 beloofde en uitgevoerde punten opvoeren wím ?

 5. Peter Selie

  Definitie van krankzinnigheid: op dezelfde partijen blijven stemmen in de hoop dat de komende 4 jaar wel beter gaat.

 6. Rieks

  En ook Bessems heeft geen gelijk. Het probleem vormt de mediacultuur. Media die van de ene hype in de andere vallen, door henzelf gecreëerd. Immers: op een notitie staat Omtzigt, functie elders. Ik zou zeggen, als journalist maar ook als burger: boeiend om te willen weten wat daar achter steekt. Maar meer ook niet. De media blazen dit echter op tot de grootste hype van 2021. Gebrek aan onderscheidingsvermogen dat is het. Vanmorgen weer bij BNR, die schoolkrantjesomroep. Er moet “erkenning komen voor kwetsbare groepen in de samenleving”. Alsof Nederland in allerlei lijstjes en opiniepeilingen niet tot de gelukkigste landen ter wereld behoort. En dat geldt zeker ook voor onze jeugd die gouden tijden beleeft want ze hoeven niet naar school. Maar de jeugd “heeft het moeilijk”in deze corona-tijden. De media leven bezijden het werkelijke leven. Kijk naar de jeugd die door de straten doolt en zich vermaakt. Lekker geen school! En dan nu de focus op Rutte, ach het is de Volkskrant zullen we maar zeggen.

 7. Niet L niet R

  Hoe het verder ook afloopt, Pinokkio Rutte is de grootste reden, van de problemen waar Nederland nu al weken mee geconfronteerd wordt!

 8. waterman

  Het echte probleem is Rutte. Al vanaf dat zich de eerste problemen zich openbaarden. De zgn Rutte doctrine, die alles kapot heeft gemaakt. Maar dat is men helaas maar al te gauw vergeten. Weg met Rutte en er kan heel veel worden opgelost.

 9. A-BBa

  Inderdaad dit wordt snel vergeten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.