CDA kreeg forse donaties via achterdeurtjes, partijbestuur: ‘Niks aan de hand want niet illegaal’

Het CDA heeft behoorlijke bedragen in aanloop naar de verkiezingen via omwegen binnengekregen. De donaties werden via ‘neveninstellingen’ van het CDA gestort, waardoor dit buiten de campagneoverzichten van het ministerie van Binnenlandse Zaken kon blijven. Maar omdat het niet illegaal is, is er volgens het CDA helemaal niets aan de hand.

Like onze gloednieuwe Facebook-pagina!

Ex-CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt beweerde dat sponsoren invloed kochten op de partij en de lijsttrekkerskeuze.  “Bijna één miljoen van het campagnebudget lijkt van drie sponsoren te komen”, schreef Omtzigt in het uitgelekte memo. “En die sponsoren en iemand in het campagneteam hebben belang bij pogingen om wijzigingen aan te brengen in de CDA-plannen (…).” Het CDA gaf vanwege die zware aantijgingen de financiële plaatjes vrij, maar doet vervolgens alsof er niets vreemds aan is, stelt het AD.

Volgens het partijbestuur is het volstrekt normaal dat CDA-fondsenwerver Hans van der Wind in totaal 1,2 miljoen euro doneerde via zijn bv’s aan de business club van het CDA en de stichting voor fondsenwerving. Zo bleven meerdere donaties van ruim een ton buiten de meldplicht voor donaties aan partijen en kandidaten. Opvallend is ook dat een aantal donaties van deze grootte pas ná de verkiezingen is gestort. Moet gewoon kunnen, niks aan de hand!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het CDA-partijbestuur blijft natuurlijk alleen maar hameren op het feit dat het strikt juridisch allemaal gewoon legaal is, maar ergens voelt het toch niet echt helemaal lekker. Ze moeten bij het CDA ook hebben geweten dat dit het effect zou zijn van het openbaar maken van de financiële plaatjes terwijl ze zulke zware aantijgingen boven het hoofd hangt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. nexit nu aub

  Het hypocriete zooitje heeft dus jarenlang de PVV onterecht de maat genomen en deden achter de schermen exact hetzelfde.

  Overleven van donaties. Een excuus richting PVV zou wel op zijn plaats van de christelijke links politiek correcte regenten.

  1. nexit_nooit

   PVV excuses aanbieden?
   Dan nog liever de lucht in.

   1. Nexit aub

    Ik heb het helemaal gehad met de maffiabende PVV.

    1. nexit nu aub

     hahahaha , leiding van de maffiabende ligt toch echt bij het partijkartel

   2. usb3.0

    maar nexit nooit! nexit nu aub heeft natuurlijk gewoon gelijk..

   3. Mistgabel

    Nou hup, ga de lucht in.

   4. nexit nu aub

    uiteraard , steek graag je lontje aan

  2. nexit_nooit

   PS

   Hoe is het met uw ontlasting.
   Al even op uw gemak op het toilet gezeten?

   1. EmiIe Takma

    Onze Nexit_nooit heeft het bijzonder vaak over ontlasting. Nog meer dan Nexit nu aub. Een opvallende ontwikkeling.

   2. nexit nu aub

    elke morgen domme jongen , zodra de eerste bijdrage van de strónt vlé®k is gepasseerd gaat dat vanzelf.

    kopje koffie erbij en huppa !
    dank voor je interesse in mijn welzijn kwal.

   3. Mistgabel

    Heeee, bent u van de.aamhanger…

  3. Monty

   ”PVV onterecht de maat genomen en deden achter de schermen exact hetzelfde.”

   Mooie dat je erkent dat Wilders donaties uit het buitenland aanneemt en hierdoor onze Nederlandse politiek beïnvloed wordt door buitenlanders.

   Vind ik een zeer kwalijk zaak en zou verboden moeten worden.

 2. Drostemannetje

  Alle partijen hebben boter op hun hoofd. Als het bij partijen gebeurt die tegen het kartel schoppen, zoal Forum of PVV, dan schreeuwt men moord en brand en wordt er veel ophef gemaakt door de mainstream media en regentenpartijen. Gebeurt het bij henzelf, dan is het niet zo erg en moet men niet zeuren maar haast maken met het vormen van een kabinet.

  1. usb3.0

   Precies, dat is de enig juiste constatering

   1. Monty

    Dus jij hebt er geen problemen mee dat politieke partijen grote sommen geld uit het buitenland ontvangen?
    Wat ze hiervoor beloven aan hun donoren is niet interessant.

 3. LifeBuddy

  In de helft van de vorige eeuw, ken ik er ook een met dezelfde arische sLinkse streken. Nu, vandaag de dag zijn ze nog waardevolle gestolen schilderijen aan het zoeken. ”D’r is Niks sLinks aan de hand want is niet illegaal”

 4. Eindbaas

  Grappig, een tweede Emile Takma.
  Het is overduidelijk dat de echte Emile Takma nu onder de nicks Nexit-nooit, Nexit aub en USB inlogd. En pas ’s avonds weer zijn nick Takma gebruikt.
  Hij kan gewoon niet zonder DDS.
  De trieste sukkel.

  1. Emile Takma

   inlogt

   De echte Emile Takma ben ik en ik log uitsluitend in onder deze naam.

   Leuk dat veel mensen hier op mij reageren en alleen maar met mij bezig zijn. Wel jammer voor de inhoudelijke discussie maar tróllen kunnen natuurlijk niets anders.

   1. Eindbaas

    Dat is een leugen, bijna iedereen is daarvan op de hoogte, Takma.

    1. Emile Takma

     Het spijt me, maar je vergist je Eindbaas.

     Ik begrijp echter dat je gehecht bent aan dit complottheorietje.

     1. Telos

      Aldus Max Emile Rien Noppen Van Velenamen

    2. september

     Emile Takma heeft gisterenavond ergens gezegd dat hij ook met 2 andere nicks inlogt. Met nexit aub en usb.Dat weet iedereen dat hier nu.

   2. nexit nu aub

    leugenaar

   3. Telos

    “( . . . ) en ik log uitsluitend in onder deze naam.”

    Aldus Emile Max Ernst Vanduinen Van Velenamen, de kleutermaniak.

  2. EmiIe Takma

   Dat heeft u goed gezien, Eindbaas. En voor de show is hij nu net weer ingelogd onder Emile Takma.

   1. Emile Takma

    EmiIe is een echte fan van mij.

    Leuk.

   2. Telos

    @EmiIe: Je doet goed werk en hebt Van Velenamen bij z’n taas!

  3. september

   Die Emile Takma die is alleen een fan van zichzelf,het is wel knap dat hij onder verschillende kan inloggen.Een van bovenstaande namen is wel genoeg hier.

 5. Vanduinen

  Echte politieke leiders met de mentaliteit van Jan van Schaffelaar bestaan niet meer. Die sprong van de toren af. Met Jan van Speijk idem dito met zijn schip de lucht in. Politiek leiderschap wordt bepaald door donaties. Als de geldlijn uit de VS wordt doorgesneden is het voor Thierry afgelopen.
  Dan kan hij alleen voor het theater de planken op.

  1. Telos

   Aldus Van Velenamen.

  2. nexit nu aub

   en zo ook voor bijvoorbeeld het cda !!!!!

 6. Telos

  De CDA-prominenten die de afgelopen jaren zoveel moeite deden om de horzel Pieter Omtzigt van zich af te slaan zijn – Wopke Hoekstra incluis – de hele tijd wel druk in de weer om deel te nemen aan de machtsvorming, maar vergeten dat politieke macht in de eerste plaats verkregen wordt door de stem van de kiezer. Daar had het CDA systematisch geen aandacht voor.

  1. Vanduinen

   De kiezer kan kiezen wat hij wil, maar invloed nee! Dat zie je bij de PVV sterk terug. Geen leden, de leider bepaalt. Geert Wilders slaat de grote Trom en alleen blaast Fleur een deuntje mee op de dwarsfluit. De kiezer zet een stip en dat is het.

   1. nexit nu aub

    lijkt het cda wel , de donateurs bepalen beleid , de kiezer zet een stip

    1. Emile Takma

     Zo fascistisch en corrupt als bij de PVV is het bij het CDA nog niet, maar dat de bezem door die partij moet is helder.

     1. nexit nu aub

      de strónt vlé®k vindt na alle gepresenteerde gebeurtenissen de PVV fascistischer dan het cda. Het staat er echt.

      De PVV komt voor zijn mensen op strónt vlé®k kan je van die gristelijke huichelaars niet zeggen decadente tról. Zelfs na je vertrek trapt de partijleider je even verder de strónt in door je medisch dossier te openbaren. 1 miljoen van 1 donateur ontvangen strónt vlé®k en dit stil houden. Wie wou je corrupt noemen domme jongen !

     2. Duckday

      Denk dat het daar erger is met het gesloten beleid van leugens hoogmoed en macht

     3. Emile Takma

      Jammer dat de bijdrage van Poeperd weer druipt van de strónt maar hij vat mijn standpunt inhoudelijk wel goed samen: het CDA is een wonder van fatsoen en rechtsstatelijkheid vergeleken bij de vieze PVV.

     4. Telos

      Jammer dat Van Velenamen zich hier kennelijk welkom voelt.

     5. Emile Takma

      Wat was de vorige nickname van Van Velenamen Telos ook alweer?

   2. Duckday

    Verlopig gaat dat goed en geeft de waarheid weer

 7. Duckday

  Zulke partijen kunnen het allemaal naar hun hand zetten. Maar O WEE als het een ander dat doet is leiden een last en bruld men moord en brand. De huidige politiek is zo lek als een mandje je zou zeggen gewoon CORRUPT. Het is gewoon handje klap vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen en voor wat hoort wat. Als de kiezer zich eens gaat afvragen voor dat ze een stem uitbrengen waarom spuien zulke partijen altijd op de PVV die gewoon de waarheid neer zet en opkomt voor dit mooie land. Hoe ver is de VVD gezonken met de stickers wat voor waan voorstellingen zijn dat

 8. Bes Tolen

  Het CDA kreeg het een paar jaar geleden al gedaan, dat schenkingsrecht voor goede doelen werd afgeschaft en dat die afschaffing werd betaald door verhoging van de loterijbelasting van 25 naar 29 procent met het idee deze nog meer te verhogen. Onder goede doelen worden ook godsdiensten verstaan door de Nederlandse overheid. Nou, de meeste oorlogen zijn godsdienstoorlogen in de Europese historie compleet met enorme uitroeiing van mensen. Ook in Duitsland, Nederland en België. Juist in zulke landen moest het christendom herhaalde keren uitroeien om aan de bak te blijven. Dat begon al in de achtste eeuw bij invoering. Anders zou dus nu het schenkingsrecht, dat dus geldt voor goede doelen, die echt heel, heel slecht zijn niet zijn vervallen. Dat ook nog. Heerlijk die godsdiensten. Ja toch? Staat daarom haast heel Nederland nu achter Biden? Ja dus. Het gelijk staat aan de kant van de heel, heel slechten. De bijzondere prestatie van de Noord Nederlanders in de Tachtigjarige Oorlog deed eens anders kennen en dat geeft ons nu nog enige vrijheid. Bedenk dat. Bedenk ook de opoffering.

 9. Mistgabel

  Een corrupt zooitje in de politiek.

  Jaag met hooivorken de zittende macht en hun heulende MSM op NGO boten voor een enkeltje Afrika of het Midden-Oosten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.