Coronaknuffelaar Grapperhaus wil Nederland onderwerpen aan lokale lockdowns: ‘Tijd voor nieuwe aanpak!’

De coronamaatregelen in Nederland zijn nog amper een week versoepeld of demissionair minister Ferdinand Grapperhaus komt alweer met een vervelende mededeling: hij wil weer gaan experimenteren met lokale lockdowns en maatregelen, mocht dat nodig zijn. Vorig jaar verliep dit plan allesbehalve soepel en zaten we uiteindelijk opgescheept met een landelijke lockdown, maar Grapperhaus wil nu opnieuw voor “maatwerk” gaan. Dat is, tussen haakjes, iets waar de overheid juist hartstikke hard in heeft gefaald de afgelopen maanden. 

Grapperhaus, zoals het verleden ons heeft geleerd, heeft zelf moeite genoeg om zich aan allerlei betuttelende regels te houden, maar gaat binnenkort om de tafel met lokale bestuurders om een lokale aanpak van de coronapandemie te bespreken. Het kabinet vreest voor een flinke toename in besmettingen door onder andere de komst van de deltavariant. Dat er weer lockdowns moeten komen, wordt inmiddels niet meer uitgesloten.

De CDA’er wil opnieuw een poging wagen om lokale bestuurders verantwoordelijk te maken voor de invoering van coronamaatregelen. Op papier klinkt dit natuurlijk het meest optimaal: een landelijke aanpak waarin iedere regio dezelfde regels krijgt opgelegd slaat natuurlijk nergens op. Wanneer er een brandhaard is in Amsterdam slaat het nergens op om regio’s in oosten die bezaaid zijn met kleine pittoreske dorpjes met nagenoeg geen inwoners ook te onderwerpen aan strenge regels. Vorig jaar wilde men hier ook al mee experimenteren, maar dat bleek toen niet uitvoerbaar: de overheid kreeg het gewoon niet voor elkaar.

Grapperhaus’ toverwoord nu is “maatwerk”. De minister wil, opnieuw, serieus om tafel met burgemeesters om te kijken wat men onder een effectieve regionale aanpak verstaat. Het blijft pijnlijk om te zien dat het kabinet nog steeds meent dat zij maatwerk kunnen leveren: al ruim een jaar lang zijn veel Nederlanders de dupe geweest van dit “maatwerk.” Ondernemers werden gedupeerd of vielen buiten de boot – bij steunfondsen of andere financiële compensaties.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Toch gaat dit rampenkabinet opnieuw een poging wagen tot “maatwerk”, met de ongeloofwaardige Grapperhaus aan kop. De man die zelf de coronaregels aan zijn laars lapte, maar wel keer op keer verontwaardigd reageert als anderen zich niet houden aan de regels. Die lokale coronamaatregelen beloven echt een regelrecht succes te gaan worden, jongens!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Augustus

  Wetten zijn er juist om ‘maatwerk’ te voorkomen, en de manier waarop Grapperhaus handelt via het ondermijnen en onderdruk zetten van rechters, laat zien dat hij zich niet heel veel bekommerd om wetten waar hij zelf niets mee heeft. De ene wet negeren zodat we de ander kunnen uitvoeren, dat is niet waarop een gezonde rechtstaat is gebaseerd.

 2. Bokse

  Zijn deze maatregelen ook van kracht als je gaat trouwen?

 3. dumbfarmer

  Er is al eens een discussie over geweest ergens ook in den haag.. in plaats van lekke, niet werkende wetten te maken wordt er ‘maatwerk’ gezocht.
  In de plaats daarvan kunnen ze beter eerst eens nadenken (….. ) over wat ze nou precies aan het doen zijn, wat het doel is en wat daar dan voor nodig is.
  Maar elke vorm van normale business sense of alleen al common sense is die lui daar gewoon vreemd, dat bewijs leveren ze keer op keer.
  Dus we blijven gewoon gezellig zaken krijgen als dat fiasco van de lockdown die gewoon op een verkeerde wet is gestoeld, enzovoorts.

 4. Emile Takma

  Ik begrijp dat, mocht dat de komende tijd nodig zijn, een nationale lockdown bepleit.

  Dat s een opmerkelijk standpunt, zullen we maar zeggen.

  1. vlekkenoplosser

   inderdaad want lock downs hebben bewezen dat ze niets bijdragen bij het elimineren van een virus.

   elk ander standpunt is dus zeer opmerkelijk strónt vlé®k

 5. hans-e-pans

  Macht maakt geil, zeker bij mannen, als ze dan ook nog eens op leeftijd en kaal zijn is het hek helemaal van de dam.

  Bij de D666 zit nu een mevrouw aan de knoppen die er ook wat van weet of wil weten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.