De EU zet de aanval in op Nederlandse garnalenvissers : ‘We jagen ze de bijstand in’

Het Europees Parlement heeft afgelopen week het plan opgevat om de bodemvisserij zoveel mogelijk te slopen. Op dinsdag 8 juni nam het EP een initiatiefnota aan die resulteert in… een verbod op deze vorm van visserij. Hierdoor wordt het leven onmogelijk gemaakt voor Nederlandse garnalenvissers. En ja, met “het leven” bedoel ik precies dat. Want deze mensen zullen niet alleen hun familiezaken verliezen – bedrijven die al generaties bestaan! – maar ze kunnen daardoor natuurlijk ook niet meer hun hypotheek en andere vaste lasten van betalen. 

Europa brengt onze vissers dus aan de bedelstaf.

En waarom? Nou, zogenaamd om arme schildpadjes te beschermen. Maar zoals garnalenvisser Henk Buitjes zegt tegen De Telegraaf is dat je reinste onzin. “Wij zijn een kleine groep vissers en we worden geslachtofferd,” zegt hij. “Natuurorganisaties dragen zogenaamde bewijzen aan, met filmpjes van zielige zeeschildpadden. Maar wij vangen helemaal geen schildpadden op de Noordzee.”

Met andere woorden, de zogenaamde reden – of eigenlijk: het excuus – om bodemvissers dit aan te doen is onzin. Een mythe. Een leugen. Want, get this, er zijn helemaal geen eens schildpadden in de Noordzee!

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (GvH) gaat dan ook helemaal los op dit dictatoriale nieuwe plan van Brussel. “Als dit initiatief wordt omgezet in beleid, is het over en sluiten voor de garnalenvissers in ons land. Er komt dan een einde aan generaties van visserijfamiliebedrijven, de hardwerkende vissers zelf jagen we de bijstand in,” zegt hij terecht. “Er wordt op emotie gespeeld, de feiten blijven onbelicht. Bovendien worden onze garnalenvissers horendol van de vele milieuregels. Er moet eens naar de vissers, als kenners van de zee, geluisterd worden.” Hij heeft Kamervragen ingediend over deze materie. 

“Welke actie(s) gaat u ondernemen om in de bres te springen voor de Nederlandse garnalenvissers en ervoor te zorgen dat zij een toekomst hebben?” eist Van Haga te weten van de minister. En trouwens, stelt hij terecht, die parlementariërs in Europa hebben eigenlijk gewoon totaal geen weet van wat er nou precies gebeurt in de visserij; hoe dat allemaal werkt. Misschien dat Nederland dáár iets aan kan doen. “Wat kunt / wilt u doen om Europarlementariërs, die (veelal) in onwetendheid cruciale beslissingen nemen, zo snel mogelijk de broodnodige kennis bij te brengen?” vraagt hij. En tenslotte: “Heeft u de bereidheid om samen met garnalenvissers een actieplan voor behoud van de sector op te stellen, met daarin ook de ontrafeling van het woud aan (vaak onnodige) milieuregels waaraan de vissers moeten voldoen?”

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging denkt daar net zo over. “Ze zijn bezig onze kleine visserijbedrijven kapot te maken,” zegt ze tegen Omroep ON! “Het pulsvissen is verboden. Hartstikke duurzaam. Hartstikke goed voor het milieu. Nu wordt de bodem weer de pineut. We zijn bezig om onze kleine vissersfamilies, familiebedrijven, helemaal kapot te maken… Het is gewoon verschrikkelijk.”

“Het lijkt wel alsof alles dat met dierlijke producten te maken heeft weg moet van de groene organisaties,” gaat ze verder. “Onze vissers werken elke dag al eeuwen met de natuur, en dan komen er een stelletje van die natuur- en milieuorganisaties die er helemaal geen kaas van hebben gegeten, en die komen daar gewoon even een einde aan maken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Maar de EU heeft daar natuurlijk lak aan. Sterker nog, je krijgt onderhand de indruk dat het ze te doen is om de visserij te slopen. Want zielig. Voor de vissen dan, want ze hebben lák aan onze arme vissersfamilies.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. jhak

  Die sneue nitwits van EP-leden zullen wel weer intensief gelobbyd zijn door de diverse dierenrechten organisaties en niet te vergeten de Fransen die onze visserij al helemaal de nek om willen draaien.
  Nexit.

 2. nexit nu aub

  De EU is een bolwerk van overbetaalde lamlúllen en zuigtrutten die ongehinderd door enige kennis hun hobby “politicus spelen ” bedrijven.

  We brengen elke week 200.000.000 euris naar dit verhuiscircus en laten de ouderen creperen in slecht geventileerde tehuizen. De zorg hebben we volledig uitgekleed zodat een simpel verkoudheidvirus wereldwijd de wereld op slot kan doen .

  En week in week uit overhandigt pinokkio de cheque van 200 miljoen euris aan dit maffia gesticht.

  NEXIT NU ! Betekent zo wie zo 10 MILJARD euris terug op de nationale begroting !

 3. JFU

  Weer een van de ‘zegeningen’van de EU….en er komt nog veeel meer…

 4. AidemediA

  Het zou mooi zijn als er in Nederland, “veilig” digitaal gestemd kan worden. Dan kunnen de pro eu stemmers, gefilterd worden en de kosten van het eu monster op hen worden verhaald. Maar dat is een utopie. Net zoals het een utopie is dat de eu goed voor ons is. De eu (rovers bende) maakt meer kapot dan je lief is.

 5. Telos

  Maar dat is toch geen verrassing? Een stem op Rutte is een stem op de EU en die zijn al dertig jaar bezig om onze (Noord- en Waddenzee) visserij te slopen.

 6. Duckday

  Er moet ruimte gemaakt worden voor de Fransen.
  Wat heeft het monsterverbond de EU nu bijgedragen aan de welvaart voor de normale werkende man vrouw in Nederland. Wat zijn we er op vooruitgegaan.
  We moeten snel uit dit monsterverbond de Eu En Euro nu het nog kan straks aan de bedelstaf en heel het land dichtgebouwd met de handophouders geluks zoekers. Stop dit monsterverbond.

  1. september

   De .E.U kan wat minder maar hoelang de Euro nog zal bestaan is inderdaad de vraag.Dan wordt het mischien de Neuro.Maar niet terug naar de gulden.

   1. nexit nu aub

    wat een dom gewauwel, geen keiharde gulden waard

    1. Emma Louise

     Keil jouw guldens maar in de Amstel, poepie, jouw eigen bakkertje accepteert ze niet meer.

     1. Telos

      Aldus Emma Max Rien Noppen Van Velenamen.

 7. Drostemannetje

  Nederland als klein landje heeft niets te vertellen in Europa. Wie dat nu nog niet doorheeft is niet goed bij zijn hoofd.

  1. AS210854

   HELEMAAL MEE EENS, maar de knetter gekke in ons kabinet strooien met miljarden om de nog gekkere in de eu te paaien.

  2. RvdBe

   Drostemannetje,
   Dat willen ze graag horen in Brussel, Nederlanders die er van uitgaan dat ze toch niks voorstellen, gewoon willoos je uit laten kleden door de parasitaire eu.

 8. leukeditter

  allemaal uitroeien die smerige kliek in brussel

 9. rafi

  Ik houd niet zo van dit soort van a tot z machteloze verhalen. Ik zeg (en ik had het ook hier gelezen willen hebben): heb lak aan die ondemocratische EU; ga gewoon door met op garnalen vissen, evenals met pulskorsvissen, en WEERSTA die EU! Ze hebben ons meer nodig dan wij hen. Evt. boetes niet betalen maar aftrekken van onze netto bijdrage. Wie betaalt bepaalt immers. Ze kunnen ons niks maken. Als ze dreigen ons uit de EU te gooien, des te beter. We hebben die gasten he-le-maal klem! Als ze in politiek Den Haag maar 10% van de vaderlandsliefde en moed van Michiel de Ruiter zouden hebben, en maar 5% van het rechtvaardigheidsgevoel van ons aller J.P. Coen, dan is dat al genoeg.

 10. usb3.0

  Tamiel takelstra en co zijn het hier vol-le-dig mee eens hoor

 11. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Dit was dus de hoofd reden dat Noorwegen niet wou toe treden tot de EU : de visserij. En ook is weer het bewijs geleverd dat de slimme Noren groot gelijk hebben. Want stel als de Noorse regering niet hadden geluisterd naar de bevolking. Dan werd ook de Noorse visserij resoluut de nek omgedraaid door de EU. Ook is weer het zoveelste bewijs geleverd van overal waar die extreem bemoeizuchtige Clan zich mee bemoeid over dingen die totaal niets met handel te maken heeft (Asiel en immigratie beleid,visserij, Corona en vaccinatie beleid) veranderd in een enorme puinhoop en grote chaos. Hoe meer zeggenschap we inleveren hoe groter de chaos. En types die beweren dat de EU voor Nederland een goeie zaak is en die geloven in een sterke en stabiele EU die moeten zich laten nakijken. Het tegenovergestelde is het geval : een sterke en stabiele EU bestaat niet, nu niet dan niet en nooit niet. Kennelijk is het voor hun normaal om bakken met door de Nederlandse burgers opgebracht belasting geld weg te gooien over de grens. Nederland is een veel sterker als als het toe treedt tot de EVA. De EVA bemoeit zich alleen met de handel en meer niet. Ook zijn we dan voor altijd verlost van het weg gooien van belasting geld naar landen die er in economisch opzicht de pet naar gooien. Zuid Europa zal in dat geval dan naar de kloten gaan maar dat hebben ze over zichzelf afgeroepen : eigen schuld dikke bult. En als Rob Jetten dan doodleuk beweerd dat Nederland rijk is geworden van de EU. Dan moet ik denken aan dat plaatje van Boudewijn de Groot : Meneer de president slaap zacht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.