Doe-het-zelf-weekend voor VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie is mislukt: geen coalitie

De taak die kabinetsinformateur Mariëtte Hamer de belangrijkste partijen dit weekend had meegegeven – ga zelf een doorbraak forceren – is niet volbracht. De zes partijen die in de race zijn om tezamen een coalitie te smeden, hebben nog geen panklare coalitie die aan de onderhandelingen kan beginnen te deelnemen. Het “plan A,” zoals Hamer dat noemde, is daarmee mislukt.

De patstelling tussen VVD en CDA enerzijds, en PvdA en GroenLinks anderzijds is nog altijd niet opgeheven. De centrum-rechtse partijen willen alleen met één linkse partij afzonderlijk vergaderen, maar de bewegingen van Jesse Klaver en Lilianne Ploumen houden aan elkaar vast: allebei in het kabinet, of allebei niet. Ook de overgebleven combinatie, met de ChristenUnie, heeft nog geen werkbare meerderheid: D66 blokkeert voorlopig deze variant.

Mariëtte Hamer zal nu overgaan op plan B. Wat dat inhoudt, heeft de informateur nog niet willen delen, om “plan A” de grootste kans van slagen te geven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Er is een zittende regering van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Sibds het eerst sinds de (voor Nederlanf overigens rampzalige) paarse kabinetten heeft de ondersteunende coalitie haar meerderheid behouden en zelfs weten uit te breiden.

  Er is geen enkele reden waarom deze regering niet door zou kunnen gaan. Als Kaag niet zo zou drammen had het nieuwe kabinet een week geleden al bij de koning op het bordes kunnen staan.

  Ik ga er overigens van uit dat Kaag haar eis binnenkort zal laten vallen. Ze moet dit alleen nog verkopen aan haar achterban.

  1. Gebande K0K

   Droom lekker verder.
   Ik vind dat Kaag groot gelijk heeft: levensbeschouwelijke vraagstukken zijn niet op te lossen met de CU in de regering.

   1. RS

    en ook niet met Kaag in de regering…..

  2. EvertB

   Mocht Kaags voorkeur geen werkelijkheid worden, de huidige demissionaire samenstelling heeft evenmin kansen op een doorstart.
   De liberalen hebben hun aandeel in dit kabinet fors zien toenemen terwijl de christelijke partijen zwaar verloren. Het CDA is nu vrijwel ‘geestelijk dood’ en kijkt tegen een ideologische leegte aan na het vertrek van Omtzigt. En medisch-ethische meloenen die D66 de CU voorschotelt zijn te groot om door te slikken.

   De kans op een minderheidskabinet met enkel het liberale motorblok neemt toe. Rutte en Kaag mogen dan samen aan een regeerakkoord schrijven.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee, er komt geen liberaal minderheidskabinet, aangezien de winnaar van de verkiezingen, Rutte, zo’n kabinet niet zal willen. En kleine partijen kunnen in een regeerakkoord evenveel eisen als grote partijen. Ze zijn namelijk even nodig voor een meerderheid.

    Mede doordat er een rechtse meerderheid is en men voornemens is over te gaan tot een dun regeerakkoord zal bij het beleid dus ook vooral een rechtse koers worden gevaren.

 2. rexm

  Rutte moet opzouten, weg met die fluitketel, nieuwe verkiezingen uitschrijven.
  Die inpassen waar men nu in verkeerd komt, dat men de tweede grootste partij heeft uitgesloten.
  Misschien wil niemand van de linkse partijen als landsverrader worden beticht, om met Rutte in zee te gaan.
  Ike,Ike en het fluweel, spelen hoogtij.

  1. Gebande K0K

   Die inpassen waar men nu in verkeerd komt, dat men de tweede grootste partij heeft uitgesloten.

   Wie heeft D66 uitgesloten?

  2. Branzino

   Een kleine correctie, maar voor het goede begrip essentieel:
   Die impasse waar men nu in verkeert. komt, omdat men de derde grootste partij, de PVV, heeft uitgesloten. Zo is je standpunt te begrijpen, geen dank, maar ben ik het er natuurlijk hevig mee oneens. Want die derde grootste partij heeft vooral zichzelf buitengesloten.
   Maar met deelname van de PVV aan de besprekingen was de impasse onoplosbaar geweest en dat moeten we nu echt nog even afwachten, ondanks de stelligheid van de DDS-redactie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.