Grote overwinning voor GroenLinks: energiebedrijf Vattenfall mag door met grootste biomassacentrale van Nederland

Energiebedrijf Vattenfall mag verder met de bouw van de grootste biomassacentrale van Nederland in Diemen. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. En ondanks alle kritiek van klimaatactivisten en zelfs van Greta Thunberg, mogen we GroenLinks feliciteren met deze grote ‘overwinning’, want zij krijgen nu precies wat ze willen.

Volgens Natuurmonumenten, de stichting MOB van ‘stikstofstrijder’ Johan Vollenbroek en Comité Schone Lucht gaat zich met de bouw van deze enorme installatie een ramp voltrekken. Deze partijen menen namelijk dat de stikstofuitstoot veel groter zal zijn dan wat er door de huidige gascentrale wordt uitgestoten. Om nog maar te zwijgen over andere schadelijke stoffen die vrij zouden komen en in nabijgelegen natuurgebieden zal neerslaan.

De rechtbank gelooft dat allemaal niet. Zij denken dat de biomassacentrale alleen ‘schoon hout dat niet chemisch is behandeld’ zal gaan gebruiken. En ook het feit dat een biomassacentrale veel meer CO2 zal uitstoten dan de huidige gascentrales is voor de rechtbank ‘niet relevant’. Dat meldt De Telegraaf.

In principe liggen alle feiten dus op tafel die allemaal wijzen naar slechts één mogelijke conclusie: biomassacentrales zijn niet groen. Iedereen heeft dat aan GroenLinks (en D66) duidelijk proberen te maken, maar het mocht allemaal niet baten. Die centrales moesten er perse komen en nu die conclusie eindelijk een beetje is doorgedrongen maakt het allemaal niet meer uit. Het proces is namelijk al in gang gezet en de subsidies zijn al verstrekt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Vattenfall wint, GroenLinks heeft een grote fout gemaakt en iedereen is de dupe. Het klimaat wordt er geen sikkepit mee geholpen, en de rekening is voor de belastingbetaler. Mooi gedaan jongens!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Edjan

  Groen Links heeft in zijn programma gezet dat ze TEGEN biomassa centrales zijn. Zijn er nog sukkels die dit echt geloven?
  ht*ps://groenlinks.nl/standpunten/klimaat/biomassa

  Groen Links is de politieke arm van Vattenfall.

  1. Emile Takma

   In elk geval kun je niet beweren dat ze deze uitspraak als een overwinning beschouwen, Edjan.

   1. CZ

    Aldus Zuiger Emma Max Van Velenamen.

 2. Sando

  Daar heeft groen links een mooi banksaldo voor gekregen!! CPN.

 3. Edjan

  De uitspraak is een meevaller voor het Zweedse staatsbedrijf dat bijna 400 miljoen subsidie krijgt van het Rijk om in de nieuwe centrale houtpellets, gemaakt van gekapte bossen, te verstoken.

  ht*ps://www.telegraaf.nl/nieuws/1296345410/groen-licht-voor-s-lands-grootste-biomassacentrale

 4. AS210854

  Hier zijn geen woorden voor. 😇😇😇🤮🤮🤮🤮💩💩💩

  1. AidemediA

   Ja hoor, klote uitspraak, van een k*trechter.

 5. Drostemannetje

  Hoe komt het dat Nederlandse rechters precies het tegenovergestelde beslissen dan wat het merendeel van het volk wil? Ze zijn wereldvreemd.

 6. Emile Takma

  “Grote overwinning voor GroenLinks”
  Wout zwetst maar wat: GL is tegen bio-energiecentrales.

  1. Edjan

   Groen Links heeft zijn officiële standpunt gewijzigd. Wanneer, weet ik niet. Waarschijnlijk net vóor de verkiezingen toen duidelijk werd dat Nederlanders in grote mate tegen biomassa centrales zijn.
   Maar ik heb begrepen dat op provinciaal en gemeentelijk niveau GL nog steeds bezig is die dingen erdoor te drukken.
   Dus: “GL is tegen bio-energiecentrales”, ik geloof er geen barst van.

   1. Emile Takma

    “Groen Links heeft zijn officiële standpunt gewijzigd.”

    Dat was hetgeen te bewijzen viel.

    1. Edjan

     Wil je nu beweren dat GL altijd tegen biomassa centrales was?

    2. Edjan

     Ik vraag me af wie de opdracht en de subsidies gegeven heeft mbt die biomassa centrales. Vattenfals kan dat niet zelf gedaan hebben. Er moet een impuls vanuit de politiek aan vooraf gegaan zijn.

    3. nexit nu aub

     wie was de vader van de bio-massa in nederland strónt vlé®k !

  2. CZ

   Aldus Emma Max Rien Noppen Van Velenamen.

 7. kattekop

  Sommige of wellicht meerdere rechters zijn niet wereldvreemd maar door en door corrupt.

  1. Beukman

   Noem eens een paar namen van corrupte rechters, kattekop.

   1. Cootje

    Allemaal l.u.l

    1. Beukman

     Jullie lսllen dus maar wat met die corrupte rechters, Katje & Cootje.

 8. Cootje

  Zou er nu een kerel wezen die van blijdschap mevr Bromet een ecologische beurt geeft , want daar moeten nog heel wat bossen voor omver gezaaid worden willen een sandalen held vinden , die trutje van GroenLinks is een autistischs geestverwant van greta turnberg , die door linkse ouders is gehersenspoeld . Hoe kunnen ze zo lelijk iemand op de wereld zetten die kan alleen in het milieu aandacht krijgen , en Vattenfall zijn zulke stumpers dankbaar en hun vader is blij dat het kind toch een beetje aandacht krijgt

 9. Stanly2000

  Frans T. klimaatdeskundige van de EU heft het glas. Leve de biomassa! Weg met de bomen!

 10. 56RdK

  “De rechtbank gelooft dat allemaal niet. Zij denken dat de biomassacentrale alleen ‘schoon hout dat niet chemisch is behandeld’ zal gaan gebruiken”

  Die centrale zal en moet er dus komen, want er zijn contracten getekend en aandelen en andere financiële belangen lopen anders gevaar!

  Dus zal nationaal en internationaal verder worden gegaan met het kappen van hele bossen voor die centrale, want is schoon en onbehandeld hout! Nationaal is het al heel opvallend dat er opeens honderden jaren oude bomen ziek zijn en om moeten.
  Of zal dat met de biosubsidie te maken hebben, te weten voor elke boom naar de bio-centrale een bepaald bedrag in euro’s?

  Wat werd er ook weer vanuit de politiek geroepen? Alleen snoeiafval en takjes gaan naar zo’n biocentrale.
  Ja, onder snoelafval en takjes verstaan die schlemielen hele bossen!

  1. Edjan

   De rechter gelooft dus niet dat er chemisch behandeld hout in die centrales verbrand zal worden. Laten we het hopen voor de omwonenden.

   Het oorspronkelijke idee dat er alleen resthout (pallets en snoeihout) gebruikt zou worden, is een leugen; dat is bijlange niet genoeg. Er moet bos gekapt worden. Heel veel bos.

   Het idee dat het gekapte bos opnieuw geplant zou worden, is nog niet half waar. We moeten maar zien of en hoeveel gekapte bomen vervangen gaan worden met nieuwe aanplant. Ook is inmiddels duidelijk dat nieuwe aanplant minimaal 50 tot meer dan 100 jaar nodig heeft om evenveel CO2 op te nemen als opgenomen zou zijn als de verbrande bomen gewoon waren blijven staan.

   Het geheel is oplichterij: een babbeltruc. De enige die er aan verdiend zijn bedrijven als Vattenfall. Politieke partijen die er eerst wel wat in zagen (stem op ons, red moeder aarde) zijn inmiddels met de staart tussen de benen afgedropen. Ze willen ons nu wijsmaken dat ze er nooit voor geweest zijn.

 11. RvdBe

  Aardgas is vergaan hout welke niets aan CO2 meer kan opnemen.
  Biomassa is vers hout welke nog CO2 had op kunnen nemen.
  Dus verbranden we biomassa aldus de zeer terzake kundige rechter…..

 12. Mistgabel

  GroenLinks is een enge sekte, de echte wappies.

 13. 56RdK

  “De rechtbank gelooft dat allemaal niet. Zij denken dat de biomassacentrale alleen ‘schoon hout dat niet chemisch is behandeld’ zal gaan gebruiken.”

  Schoon, niet behandeld hout, kom je dus uit bij de bomen in de natuur.
  Aangezien zo’n centrale niet op één boom kan draaien zullen dus hele bossen moeten worden gekapt (wat nu al is en gebeurd).
  En aangezien die centrale dag en nacht moet blijven draaien kunnen bossen daar niet tegen opgroeien!
  Bossen die het stikstof uit de lucht halen en de wereld, dus ons, van zuurstof voorzien.

  D a a r hadden de tegenstanders van de centrale op moeten wijzen en de uitstoot niet het belangrijkste moeten maken!

  En dan die rechters, economisch belang en invloed (druk) vanuit de politiek heeft tot hun beslissing geleid. Want veronderstel dat het aanzien van de verantwoordelijke politicy schade zou oplopen of dat de belangenverstrengeling boven tafel zou komen. Kan Rutte c.s. nu echt niet gebruiken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.