‘Het EK voetbal is één groot feest van nationalisme, en dat is niet walgelijk maar prima!’

Waar half Nederland normaal gesproken z’n neus ophaalt voor nationalistische sentimenten, loopt iedereen ineens met oranje schmink en juichcapes rond tijdens het EK voetbal. Waarom is nationalisme nu ineens wél bon ton, vraagt Frits Bosch zich af.

Op het Europese voetbalkampioenschap zien we toeschouwers en spelers uit volle borst het volkslied mee zingen. Er wordt hartstochtelijk met vlaggen gezwaaid. Het is een feest van nationalisme!

Dat is gek. Want nationalisme is walgelijk, verderfelijk en verwerpelijk. Nationalisme is fascistisch volgens onze politiek correcte medemens. Europarlementariër Guy Verhofstadt houdt niet op zijn conservatieve medemens dat op het hart te drukken. En natuurlijk wordt er op de Tweede Wereldoorlog gewezen.

De Dagelijkse Standaard

Nationalisme is springlevend in Europa en soortgelijke gevoelens zijn zo dood als een pier voor de EU. Naar mijn mening zal dat nooit veranderen, ondanks die eeuwige EU-adepten die ons anders willen doen geloven. Nationalisme of patriottisme zijn helemaal geen verkeerde gevoelens. Het appelleert aan een gemeenschapsgevoel en de bereidheid om je daarvoor in te zetten. Het maakt je bewust van de plek waar je geboren bent, en de verbondenheid die je hiermee mag voelen. Nationalisme is echter verkeerd als het gebruikt wordt om je tegen anderen af te zetten. We kennen hiervan voldoende voorbeeld, zoals in Turkije en met vlaggen zwaaien op een Rotterdamse brug.

In België gaat dat nationalisme tijdens voetbalwedstrijden ook mis. Een vriend van me vertelt over de situatie bij onze zuiderburen, waar men in de ban is van de Rode Duivels: “De hele heisa rond de Duivels in de media komt neer op een wanhoopspoging: promotie voor een land dat uiteenvalt en dat alleen even unionistische euforie kent bij voetballers die ons als grootverdieners en belastingontduikers tot solidariteit aanmanen en ook het elke dag afkalvende Belgiëgevoel moeten revitaliseren. Het is een bewuste strategie van de regering want anders krijgt men de handjes niet meer op elkaar.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dus: nationalisme is prima… mits op passende wijze toepast.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Emile Takma

  “Dat is gek. Want nationalisme is walgelijk, verderfelijk en verwerpelijk. Nationalisme is fascistisch volgens onze politiek correcte medemens.”

  Ik heb nog nooit iemand nationalisme fascistisch horen noemen. Hoe komt malle Frits hier bij?

  1. ikweetwatikwil

   Wij zijn trots op ons land. Maar er zijn zovelen die dat er uit willen hameren. Brengen hun land naar ons land. Met alle gevolgen van dien. Bij het EK voetbal , bv Nederland- Turkije, vraag eens aan een Turkse Nederlander wie moet winnen.

   Verder heeft Frits gelijk.

  2. september

   Alleen extreem nationalisme is dat.B.V.eigen volk eerst

 2. HD

  Helemaal niets mis met nationalisme.

  1. Emile Takma

   Inderdaad, HD. Trots op ons land is een deugd.

 3. Meriadoc Brandebok

  “Nationalisme” is een element dat per natie verschilt. Men zou kunnen zeggen dat nationalisme in sommige gevallen een uiterst gevaarlijke signatuur draagt. Duits nationalisme is bijvoorbeeld bijzonder riskant, omdat Duits nationalisme zich van oorsprong aftekent langs etnische grenzen van Duitstalige volkeren, in plaats van langs de grenzen van de natiestaat. Brits nationalisme telende zich met name af langs de grenzen van het Empire, en is derhalve imperialistisch van aard. Deze twee “nationalismes” zijn in de loop van de jaren afgezwakt en zelfs verloren gegaan, maar onderhuis nog steeds latent aanwezig.

  Het Nederlandse nationalisme werd gegrondvest door Willem van Oranje, de grondlegger van de Nederlandse Republiek. De Nederlandse lappendeken moest worden “omgesmolten” tot een eenheid om de Spanjaarden het land uit te knokken. Daarom zetten de Oranjes een canpagne op, waarbij Nederland als trotse leeuw werd neergezet tegen de Spaanse plundersbende. In de latere periode vond het nationalisme amper voedingsbodem in Nederland. Met nationalisme konden Nederlanders niet. Bovendien verzuilde de samenleving in diverse groepen. In plaats daarvan uitte “nationalisme” zich in vaderlandsliefde en saamhorigheid. Talloze tradities kwamen op (zoals koningsdag). Om die saamhorigheid te benadrukken hulden Nederlanders zich in het oranje en zongen een volkslied waarvan men de woorden niet begreep.

  Het Nederlandse nationalisme staat in schril contrast met het hysterische geschreeuw van de nazi’s of de misplaatste superioriteitsgevoelens van de Britten. Of nationalisme gevaarlijk is verschilt per land.

  1. Emile Takma

   Nationalisme kan doorschieten naar volksnationalisme dat kan doorschieten naar racisme.

   Trots op een land met zijn waarden en cultuur is vreugdevol en waardevol. Het wordt griezelig als je meent dat de etnische kenmerken van een volk superieur zijn aan andere volken. Dat is volksnationalisme dat bijna altijd naar racisme riekt.

   1. Meriadoc Brandebok

    Klopt.

   2. september

    Dat is waar.Chauvinisme kan wel.

 4. Eppo123

  Tijdens het laatste WK deed Marokko mee. Daar werd ook weer zo spastisch mee omgegaan alsof alle mensen in dit land daar blij van moesten worden en zich een met Marokko moest voelen. Wij gingen ons als Nedrigland weer eens nedrig opstellen naar de allochtone gemeenschap.

 5. Rieks

  Ik zie hier geen nationalisme maar het gebruikelijke chauvinisme (Bosch ziet het onderscheid blijkbaar niet) ditmaal gelardeerd met wat uitgelatenheid omdat men weer mag.Wat nationalisme is leg ik een andere keer wel uit. Het ontstond in Frankrijk, na de Franse Revolutie.

 6. Rieks

  Opvallend. Waar zijn de rellen en de hooligans?

 7. Niet L niet R

  Gezond nationalisme brengt burgers bij elkaar en is men trots op Nederland!
  Vrouw Kaag is daar falikant tegen, zal zich nu wel verbijten!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.