Hilarische VVD-bobo Ton Elias heeft een geweldig idee (vindt hij zelf): een coalitie van VVD, CDA, D66, Volt én JA21

Voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD Ton Elias – die eigenlijk gewoon is weggestuurd omdat Mark Rutte klaar met hem was, hij was namelijk toch wel wat lastig af en toe – heeft een fantastisch idee. Vindt hij zelf, tenminste. Want, jawel, meneer ziet eigenlijk maar één echte coalitie zitten: VVD, D66, CDA, Volt én JA21. Haagser dan dat wordt het natuurlijk niet, want dat zijn partijen die zogenaamd heel andere principes zeggen te hebben. Voor een Haagse insider als Elias is dat geen énkel probleem. Eigenlijk zegt dat álles over de Haagse mores.

De coalitie die Elias voor ogen heeft is, vindt hijzelf tenminste, “volstrekt voor de hand liggend.” Het bestaat namelijk “uit hetzelfde motorblok, en dan aan de linkerkant aangevuld met Volt, en aan de rechterkan met JA21. Dan heb je meteen de Eerste Kamer mee, en dat is aanmerkelijk evenwichtiger” dan de zogenaamde Kaag-coalitie bestaande uit VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks.

Zoals DDS-eindredacteur Tim Engelbart duidelijk maakt op Twitter is dit nogal een vreemde combinatie, het motorblok plus Volt én JA21. Het is een beetje alsof je een coalitie in elkaar smeedt met de Partij voor de Dieren én de BoerBurgerBeweging. Of een kabinet bestaande uit het motorblok plus de PVV én BIJ1. Ronduit lachwekkend.

Aan de andere kant zou het natuurlijk wel typisch Haags zijn. De zogenaamde verschillen tussen de mainstreampartijen (en partijen die heel graag heel erg mainstream willen zijn, en daar alles voor over hebben, inclusief het figuurlijk in de rug steken van oude partijgenoten) zijn eigenlijk puur en alleen theater. Feitelijk, en zeker achter de schermen, staan ze eigenlijk zo dichtbij elkaar, inhoudelijk, dat ze altijd wel een oplossing kunnen bedenken. En als dat inhoudelijk niet zou kunnen, ach joh, dan ruilen ze toch gewoon wat onderwerpen uit met elkaar?

Nergens zou dat op zo’n manier kunnen, maar wel in Den Haag. Dat ‘felle’ politieke debat is puur theater. Het is een show voor de bühne, die even opgevoerd wordt in verkiezingstijd, maar die daarna van geen enkele waarde meer is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dus ja. Eigenlijk zou zo’n kabinet met die partijen best goed kunnen – en ik zou het nog toejuichen ook. Het zou namelijk voor eens en altijd bewijzen dat álle mainstreampartijen (en zij die dat willen zijn), als puntje bij paaltje komt, één pot nat zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. halo1

  Het zou natuurlijk en geweldige move zijn om links uit te sluiten… proberen dus!

  1. NO8DO

   om links uit te sluiten

   Uitsluiten was toch ondemocratisch?

   1. nexit nu aub

    ach , we doen het al 10 jaar jankerd

 2. Emile Takma

  Gelukkig zijn ze bij D66 en Volt niet gek.

  1. Cootje

   Gelukkig zijn ze bij het CDA en de VVD ook niet gek , met socialisten met zulke partij programma’s moet je wel knettergek zijn om daar mee te willen regeren , Wilders zou zeggen minder minder

 3. Jezus van Nazareth

  Zoals DDS-eindredacteur Tim Engelbart duidelijk maakt op Twitter.

  Laat de zondaars tot mij komen.

 4. september

  Het zou wat zijn ,maar D66 en Volt met JA21 in 1 kabinet die kans is niet groot.

 5. Cootje

  Zou Rutte wel thee lusten?

 6. nexit nu aub

  met alle splinters van 1 tot 3 zeteltjes is Nederland onbestuurbaar geworden.

  25 zetels is men al kwijt door het cordon sanitair dus elke verkiezing wordt het lastiger de rijen van het partijkartel gesloten te houden

  1. EvertB

   Als Wilders zijn extreme linkse en rechtse opvattingen wegdondert, heb je binnen no time een kabinet met zorgprinses Fleur Agema op VWS.

   1. nexit nu aub

    welke extreme opvattingen doelt u op ?

 7. StemPzeweg

  Dan betrek je twee nieuwe splinterpartijen die ook nog eens elkaars tegenpolen zijn. Ik heb al veel domme voorstellen gehoord maar dit won’t de hoofdprijs

  1. StemPzeweg

   *wint

 8. Bolkestein

  Volt = (GL + D’66)²

 9. waterman

  Elias is per ongeluk de PVV vergeten. En daarbij twee miljoen Nederlanders. Een woord voor deze VVD minkukel: landverrader !!

 10. waterman

  Kijk eens naar Denemarken hoe ze het daar doen. Kan Mariette H. nog wat van leren.

 11. Rieks

  Alles beter dan met GL en PvdA. Nieuwe verkiezingen is een dom zwaktebod want wat zou dat opleveren behalve wat kleine verschuivingen?

 12. Drostemannetje

  Met 1 wijziging, PVV in plaats van D666.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.