Informateur Hamer laat Rutte en Kaag het uitvechten, mogen samen conceptregeerakkoord schrijven

Het lijkt erop dat informateur Mariëtte Hamer gaat voorstellen om VVD-leider Rutte en D66-leider Sigrid Kaag samen een conceptregeerakkoord te laten schrijven. Na deze ‘tussenfase’ zouden andere partijen dan aan kunnen sluiten.

Het schiet maar niet op met de formatie en nu zeggen ‘ingewijden’ tegen de NOS dat informateur Hamer een tussenfase in gaat lassen. Rutte en Kaag mogen waarschijnlijk een conceptregeerakkoord gaan schrijven en dan zou er een fatsoenlijke basis moeten liggen waar andere partijen zich bij aan zouden kunnen sluiten.

Het klinkt leuk en het is niet eens zo’n slecht idee, maar het is nog maar de vraag of dit echt wat uit zal gaan halen. De keuze voor ChristenUnie enerzijds of GroenLinks/PvdA anderzijds gaat hierdoor niet weg. D66 is nog steeds bang dat ze zullen worden gedomineerd door ‘rechts’.

En de VVD en het CDA schieten zichzelf in de voet als ze samen in een kabinet gaan met de linkse partijen. Dat leidt zeer waarschijnlijk tot een afstraffing bij de volgende verkiezingen (bij het CDA al helemaal) én het biedt GroenLinks en de PvdA vier jaar lang een podium om zich opnieuw te profileren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het doel van dit (eventuele) conceptregeerakkoord lijkt er dus meer op gericht te zijn om te kijken welke optie de minste weerstand oplevert, maar het zou zomaar kunnen dat er alleen maar beroerde opties overblijven. In dat geval heeft het alleen maar meer tijd gekost en niets opgeleverd. Het is dus nogal een risico wat Hamer hier nu neemt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  De informateur is nu aan het wanhopen. Bij het schrijven van zo’n conceptregeerakkoord – even los van de vraag of partijen dat morgen wel zien zitten – wordt de formatie van het kabinet slechts op de lange baan geschoven. Bovendien haalt het niets uit: andere partijen schuiven niet plotseling aan als zij niet eens mee mochten schrijven aan het regeerakkoord. En de blokkades die de partijen onderling hebben opgeworpen zullen niet plotseling verdwijnen.

  Een doorstart van het huidige kabinet is prima mogelijk als D66 ophoudt met het gedram.

  1. Emile Takma

   Kaag is niet gek en zal niet in een Kabinet met CDA en VVD stappen zonder dekking op links.
   Ze heeft ook heel helder gemaakt dat doorgaan met de CU geen optie is. Bovendien levert die combinatie, na het vertrek van Omtzigt, geen meerderheid meer op.

   1. nexit nu aub

    kaag heeft niets te willen strónt vlé®k en verliest ook binnen eigen gelederen zeer snel terrein

    Het nieuwe leiderschap van de heks laat erg lang op zich wachten strónt vlé®k

    Wat moet d66 met dekking op links strónt vlé®k ? Is het toch een linkse bende bij die zogenaamde democraten strónt vlé®k ? Je gewauwel slaat weer nergens op domme jongen.

 2. nexit nu aub

  En dan moeten de leden van die clubjes eerst akkoord gaan op inhoud voordat kokkie en peppie verder kunnen gaan

  1. Cootje

   Een motie van wantrouwen steunen en op je knieën liggen om mee te mogen doen met de boeman , nooit meer Rutte en hem nu zowat bevredigen in zijn eigen bed , mogen we met ze tweeën meedoen . En dan die Kaag onze Arabische vriendin die een hete aardappel in haar keel heeft heeft hem dadelijk ook in haar kont , nu kan dat makkelijk want Arabieren vergissen ze zich wel eens het licht is namelijk altijd uit , maar je kan toch niet verwachten dat deze dame een conceptregeerakkoord schrijft waar iets positief in staat , is namelijk een drammer met een aardappel in haar ……

 3. Emile Takma

  “ En de VVD en het CDA schieten zichzelf in de voet als ze samen in een kabinet gaan met de linkse partijen. Dat leidt zeer waarschijnlijk tot een afstraffing bij de volgende verkiezingen”

  Dat geldt evenzeer voor PvdA en GL als ze niet samen optrekken in deze formatie.

  1. nexit nu aub

   twee verliezers van de verkiezingen samen optrekken als gladiatoren naar de overwinning ! De strónt vlé®k gelooft nog steeds in sprookjes de domme jongen.

   1. Pauline Kummer

    Zonder schelden lukt niet bij u constateer ik opnieuw. Een scheldwoord erbij is bij u het amen na een gebed. Neem afstand van die hinderlijke gewoonte.

    1. nexit nu aub

     waar wordt gescholden komkommer ? overigens verdenk ik u van multiple accounts. Neem afstand van die hinderlijke gewoonte.

    2. CZ

     “constateer ik”

     Aldus Van Velenamen.

 4. Emile Takma

  Het ergerlijke aan de impasse is dat er inhoudelijk eigenlijk geen argumenten zijn om de vijfpartijencoalitie te formeren. De bezwaren zijn puur politiek van aard, partijen die elkaar niet om inhoudelijke maar om politieke redenen uitsluiten.

  Beschamend.

  1. StemPzeweg

   Eens. Maar laten we ook Rutte zien voor wat hij is. Hij is een opportunist die blijkbaar niet het landsbelang voorop stelt maar meedoet aan politieke spelletjes voor zijn eigen belang

 5. Smek

  Rutte en Kaag moeten samen maar eens flink van bil gaan. Mischien word het dan nog wat,

  1. Cootje

   Volgens de medici is dat gevaarlijk voor Rutte , er komt bij Rutte alleen maar poeder uit . Maar het gaat uitstekend heerlijk zo onbestuurbaar land kunnen er ook geen vervelende besluiten worden genomen en die komen het meeste van links die hebben van die hobby’s die mensen met inkomen moeten betalen . Lekker aanmodderen en het einde van het jaar nieuwe verkiezingen

  2. Nikita

   Rutte krijgt hem niet omhoog als het om de vrouwtjes gaat, En kaag heeft een veel te nauw sluitspier. En we willen natuurlijk dat dat gedrogt een kleine krijg van die uitspatting want dat wordt er wel een klein hit eeeum dictatortje geboren he woIII staat dan snel voor de deur hoor hahahahahahahah.

 6. rexm

  Groen links en de PVDA samen met de VVD, dat is dan voor beide partijen zelfmoord, hoe stom kan men dan niet zijn om met de VVD in zee te gaan.
  Nieuwe verkiezingen en snel, Rutte moet weg.

  1. september

   Die nieuwe verkiezingen komen er alleen maar als het onmogelijk wordt een kabinet van wat voor samenstelling te formeren,maar dan zijn we al maanden verder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.