Kabinet: ‘Nieuwe golf in najaar reëel scenario.’ Armand Girbes wil daarom weten: Liggen er IC-plannen klaar?

Het kabinet laat weten dat er serieus rekening wordt gehouden met een “vierde golf” in het najaar. Van corona, dus. Armand Girbes, hoogleraar intensivecaregeneeskunde en klinisch farmacoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, wil daarom weten: als jullie daar nu al rekening mee houden, schalen jullie dan ook de ic’s op? En hoe zit het met een mogelijke nieuwe, derde dosis van het vaccin? Met andere woorden, wordt er al gepland, of laat het kabinet dit ook weer op zich af komen waardoor alles straks weer op slot “moet”?

“Het is een reëel scenario dat in het najaar het coronavirus opnieuw opvlamt, mogelijk door een mutatie waartegen de bestaande vaccins onvoldoende bescherming bieden,” bericht de NOS. De staatsomroep baseert zich daarbij op een brief die minister Hugo de Jonge net naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. “Hoewel we alles zullen doen om […] te voorkomen” dat een nieuwe lockdown dan “nodig” zal zijn, kan De Jonge dat daarom naar eigen zeggen niet al bij voorbaat uitsluiten.

Dat is natuurlijk toch wat merkwaardig. Want op dit moment lijkt het er écht op dat de vaccines meer dan genoeg bescherming bieden tegen álle varianten die momenteel in omloop zijn… en, dit is nog belangrijker, de reden dat we de vorige keer in lockdown moesten was hoegenaamd om de “druk op de zorg!” te verminderen. Maar dat kunnen we nu ook al regelen!

Hoe? Nou, zoals hoogleraar Armand Girbes uitlegt in vragen die hij op Twitter stelt:

“Vraag is dus: liggen de plannen klaar ter [eventuele] uitvoering? Wanneer aanvullende vaccins nodig zijn bv tgv nieuwe varianten of tgv afgenomen effectiviteit? Structureel meer IC? Zijn al die scenario’s er?” schrijft Girbes.

Als de IC structureel wordt opgeschaald hoeft er sowieso geen totale lockdown te komen. Als het kabinet dan toch nog hard wil ingrijpen kan dat, maar voor een héle harde lockdown zoals we die eind 2020 en begin 2021 hebben meegemaakt is dan geen excuus.

En wat betreft de vaccins: als dat nodig blijkt te zijn, en dat kan, dat er nieuwe vaccins bijgemaakt moeten worden, of dat mensen een derde dosis van al bestaande vaccins moeten krijgen, kan daar nu al rekening mee gehouden worden? Bijvoorbeeld, ik noem maar wat, door al vooruit te lopen op de toekomst en met producenten te praten over de mogelijkheden en zelfs afspraken met ze te maken? Laten we eerlijk zijn, het is beter om nodeloos 17 miljoen extra vaccins te kopen dan dat na te laten en het hele land weer naar de verdommenis te helpen door een totalitaire lockdown.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

73 reacties

 1. Telos

  We zijn de afgelopen anderhalf jaar gegijzeld door de politieke elite die dondersgoed weten dat ze fout zitten. Ze zijn diep ingegraven en kunnen niet terug. Bovendien is het, volgens Rutte en in lijn met Klaus Schwab, een unieke gelegenheid om te build-back-betteren. Tja dan blijven de ‘golven’ wel komen.

  #ifr<0.15

 2. Stanly2000

  Armand Girbes wil daarom weten: Liggen er IC-plannen klaar?

  Natuurlijk niet! Vroeger was “regeren is vooruit zien”. Maar dat geldt al jaren niet meer in Nl.

  1. hans-e-pans

   In de politiek was de slogan steeds, “Regeren is vooruitzien”.

   Onder Mark R. is de slogan van de VVD tegenwoordig.

   “Regeren is vooruitschuiven.”

 3. StemPzeweg

  Een lockdown zou met alle toegangstests die er zijn en de mogelijkheid tot een derde dosis volkomen onnodig zijn en dit gaat ook niemand meer accepteren. Ik ook niet

  1. Branzino

   @StemPzeweg
   “Ik ook niet”

   Oei, oei, dat klinkt dreigend, dat is schrikken.

 4. Emile Takma

  “en het hele land weer naar de verdommenis te helpen door een totalitaire lockdown.”

  Gelukkig ging er helemaal niks naar de verdommenis.

  1. Telos

   Aldus Max Emile Van Velenamen.

  2. leukeditter

   nou smerige woestijnrat…hier in de buurt 3 restaurants en een cafe de deur moeten sluiten plus een fabriek gesloten en 25 mensen in de ww.. zomaar een kleine greep

   1. Branzino

    @leukeditter
    Weet je zeker, dat dit een gevolg was van corona? Er zijn in Nederland minder faillissementen geweest, dankzij de financiële ondersteuning, waardoor ook zwakkere bedrijven konden overleven. Als er dan toch een paar failliet gaan os de vraag wat de oorzaak was: corona of gewoon een slecht gerund bedrijf, zwak product, slechte markt, te sterke concurrentie of iets anders.

    1. Emile Takma

     Ja, de bedrijven die tijdens de corona-pandemie failliet gingen waren meestal ook zonder de pandemie wel failliet gegaan.
     De staatsteun heeft veel zwakke bedrijven juist overeind gehouden.

     1. leukeditter

      zonder pandemie ook failliet gegaan?????????? heb je nog lompere uitspraken ??? die bestonden al 25 jaar die familiebedrijven , en steun?? ja minimaal

     2. Emile Takma

      Leukeditter weet nergens van en reageert ook niet inhoudelijk op de feitelijke opmerking van Piet: “Er zijn in Nederland minder faillissementen geweest, dankzij de financiële ondersteuning, waardoor ook zwakkere bedrijven konden overleven.”

     3. Telos

      Aldus aartsleugenaar en oplichter Max Ernst Emile Van Velenamen.

     4. Branzino

      @leukeditter
      Maar je wilt toch niet beweren, dat een bedrijf minder kans op faillissement maakt naarmate het langer bestaat?

     5. usb3.0

      Blind geloof in de leugen dat er minder faillissementen zijn in Nederland, hebben de domoren die dit beweren er wel eens aan gedacht dat mensen er gewoon mee zijn gestopt met hun bedrijf omdat ze door het bomen het bos niet meer zagen? ik denk het niet… te dom om te poepen…

     6. Stanly2000

      Ernst,
      De staatsteun heeft veel zwakke bedrijven juist overeind gehouden.

      “staatssteun”

      Wie gaat deze staatssteun betalen?

     7. Gebande K0K

      Stanly2000 : Wie gaat deze staatssteun betalen?

      Vindt u de gegeven staatssteun onterecht omdat deze door de Nederlandse gemeenschap achteraf in termijnen terugbetaald wordt?

    2. Stanly2000

     Kokkie, de staatssteun? is terecht maar noem het geen staatssteun maar b.v. steun opgebracht door de samenleving. De staat zal het bij u en mij moeten incasseren, hoe dan ook.

     1. Gebande K0K

      Oke, noemt u het voortaan Stanly&Co steun, met bemiddeling van de staat.

     2. usb3.0

      gebande geeft Stanly gelijk en dat is natuurlijk het beste

  3. usb3.0

   tamil is een enorme achterlijk domme jonge jongen

   1. september

    blablablablabladerdebla

  4. RvdBe

   Zei hij, genietend van zijn uitkering door anderen (de slechten) opgebracht.

  5. Xyz1234

   U bent ofwel blind, egoïstisch, apathisch of een combinatie van de drie.

 5. Monty

  Wat als er opeens een gewapende conflict optreed.
  Is defensie hier wel op voorbereid?
  Wat als……

  1. StemPzeweg

   Het is altijd verstandig om voorbereid te staan voor reële scenario’s.

 6. kattekop

  Media, hou nu toch eens op met die ongefundeerde angst zaaierij.
  Dit najaar zullen dezelfde virussen weer opduiken als alle voorgaande jaren en daar zal ook weer corona tussen zitten.
  Rhino virus, influensa virus, corona virus zullen wel weer opduiken.
  Niks aan de hand verder.

  1. Branzino

   @kattekop
   “Rhino virus, influensa virus, corona virus zullen wel weer opduiken.”

   Je hebt helemaal gelijk. Nu alleen nog zorgen dat het totaal aan oversterfte onder de 10.000 blijft. Dus net als in 2020 en 2021 gelukt lijkt dankzij een hele hoop drastische maatregelen. Ik hoop, dat die dan nu niet nodig blijken te zijn nu de meeste mensen gevaccineerd zullen zijn en we het gewenste gedrag maar ook de mogelijke gevolgen kennen.

   1. Telos

    “dankzij een hele hoop drastische maatregelen.”

    Wetenschappelijke onzin!

    – 1.5 meter werkt niet
    – mondkapjes werken niet
    – lockdown werkt niet
    – avondklok werkt niet
    – vermijden van fysiek contact werkt niet

    “Geen enkele maatregel kan er op dit moment voor zorgen dat het virus op korte termijn verdwijnt.” (RIVM 19-6-2021)

   2. Telos

    “Ik hoop, dat die dan nu niet nodig blijken te zijn nu de meeste mensen gevaccineerd zullen zijn”

    Gevolgd door een causale drogreden die voortborduurt op de wetenschappelijke onzin! Bovendien is het geen vaccin, het is een genetische experiment.

 7. marcel_2011

  Als de overheid nu geen actie onderneemt wat betreft uitbreinding I.C. s maar wel miljarden steekt in andere nutteloze zaken dan is de bedoeling wel duidelijk. Je bent dom als je dat niet ziet.

  1. Gebande K0K

   Problemen met uitbreiding IC`s zit niet in bedden of apparaten.
   Wel in gediplomeerde IC verpleegkundigen.
   Je bent dom als je dat niet ziet.

   1. Stanly2000

    De opleiding tot IC verpleegkundige duurt 18 maanden, dus binnenkort kan de nieuwe lichting aantreden. Ik mag toch aannemen dat er voldoende in opleiding zijn sinds de uitbraak van het virus.

    1. Gebande K0K

     Wel compleet zijn Stanly.
     18 maanden na reeds enkele jaren als gediplomeerd verpleegkundige werkzaam te zijn geweest, gebleken geschiktheid en het opleidingsniveau te kunnen halen . Verpleegkundige kiezen zelf wel/niet voor de zware functie.

 8. 56RdK

  Een pandemie aanpakken moet je niet overlaten aan een aandachtsgeile, overijdele ex-schoolmeester of aan een pure volksverlakker.

  Anticiperen betekent vooruit zien, verder kijken volgende maand. Dat kan Rutte c.s. niet!
  Anders hadden ze met de versoepelingen nog een paar weken gewacht!
  Totdat vrijwel een ieder was gevaccineerd.
  Maar nee, moest nu. Terwijl er nu alweer honderden jongeren zijn besmet en dadelijk de rest. Omdat ook zij nog niet zijn beschermd.

  Oh ja, bij de versoepelingen is het belangrijk dat men zich aan de resterende regels houdt. Een verantwoording dat het volk nu al niet kan dragen ondanks mooie beloftes uit horeca etc.

  Dus, zal er in het najaar weer een lock down volgen omdat vanwege te snelle versoepelingen en te weinig gevaccineerden nu het virus dan vrij spel heeft.

 9. kattekop

  @ Branzino

  Er was geen oversterfte en eind mei vorig jaar was het virus weg terwijl er geen vaccins waren
  Rara hoe kan dat.
  Als je alles van het begin aan leest dat kom je er achter dat het een opgezet plan was.
  Tot nu toe zijn er minder mensen overleden aan corona dan in 2018 aan de griep en toen waren er geen lockdowns, mondkapjes en al die andere onzin.
  Virussen komen in het najaar en verdwijnen weer in mei volgend jaar zoals dat al eeuwen zo gaat.

  1. Branzino

   @Kattekop
   Alleen Baudet heeft een tijdje met een heel ingewikkelde redenering ontkend dat er oversterfte was. Briljant, maar gewoon fout.
   Het virus is nooit weggeweest en nog steeds niet. Als het weg was geweest, zou het niet teruggekomen zijn. Zo simpel is dat.

   Je vergelijkt de griepdoden met de corona-doden en noemt daarbij waarschijnlijk de corona-doden met onderliggende kwalen. Maar die doden moet je dan ook bij de griepdoden verrekenen. Gemakkelijker is het om gewoon beide oversterftes te vergelijken. Dan kom je bij corona op ongeveer 20.000 in anderhalf jaar, maar alleen met drastische maatregelen. Zonder die maatregelen was het aantal doden vele malen hoger geweest. Zie eerder hier genoemd rapport. Het gemiddeld aantal griepdoden is ongeveer 4000 per jaar en dat varieert tussen plm. 400 en ruim 9.000 in 2018.

   1. Emile Takma

    Ja, Branzino, zo liggen de feiten en die zijn ook niet te weerleggen, maar ik vrees dat je bijdrage rozen voor de ezels zullen zijn: deze feiten zullen, zonder enig inhoudelijk argument, domweg worden ontkend en je zult er ferm voor worden uitgekafferd.

    1. Branzino

     @Emile Takma
     Zou kunnen. Of stemt iemand die zwijgt eigenlijk toe? Dat gebeurt hier ook vaak.

 10. Emile Takma

  Zolang er in Nederland asociale idioten zijn die zich niet laten vaccineren kan het virus weer oplaaien en een lockdown weer noodzakelijk zijn.

  De ironie wil dat dezelfde idioten dan moord en brand zullen gillen over de lockdown.

  1. Telos

   Natuurlijk is er geen interesse in de psychopathische hersenscheten van Max Emile Van Velenamen.

  2. usb3.0

   tamil is een fascistische fuckcinazidrammer die mensen met een eigen keuze wegzet als asociaal, wie denkt tamil fuckcinazi drammer eigenlijk wie hij is? tamil houdt er zeer zieke gedachtegangen aan over, de corona zijn angststoornissen verzesvoudigd, angsthaasje tamil van het padje af deze coronawappie heeft geen kennis…

 11. Gebande K0K

  Kabinet: ‘Nieuwe golf in najaar reëel scenario.’ Armand Girbes wil daarom weten: Liggen er IC-plannen klaar?

  Meneer Armand Girbes, heeft u dezelfde vraag al dichter bij huis, oftewel in uw eigen ziekenhuis, gesteld?

  1. Telos

   Kan niet zure bejaarde, dat ziekenhuis is wegbezuinigd door dokter Rutte. Net als een aantal andere ziekenhuizen in ons land.

   1. Gebande K0K

    VUMC wegbezuinigd?
    Echt waar?
    vumc.nl/zorg/uw-artsen-en-zorgverleners/zorgverlener/prof.-dr.-armand-girbes.htm

    1. Telos

     En Marx Rötte was er (2012) als de halalkippen bij!

     nu.nl/binnenland/2856016/vijftien-ziekenhuizen-kunnen-dicht.html

     1. Gebande K0K

      Vervelend, de naam van zowel Mark Rutte als het VUMC komen in het door u aangehaalde artikel niet voor.

      Conclusie: u liegt alles bij elkaar.
      Een prettige voortzetting van uw leugenaarsleven.

     2. Telos

      Aldus de zure gebande bejaarde…

      dagelijksestandaard.nl/2020/12/zorg-compleet-kapot-bezuinigd-verloven-zorgpersoneel-zullen-moeten-worden-ingetrokken/

     3. Gebande K0K

      @Telos
      Een prettige voortzetting van uw leugenaarsleven.

     4. Telos

      Aldus de zure gebande bejaarde…

      En wie was de mp in 2014?

      parool.nl/nieuws/bezuinigingen-vumc-hebben-gevolgen-voor-personeel

     5. usb3.0

      gebande krijgt toch wel een paar flinke kletsen om z’n oren

     6. Telos

      Uiteraard, zure bejaarden zijn doorgaans niet bijster scherp.

 12. usb3.0

  Paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek, paniek.

  1. Emile Takma

   Gerrit heeft diarree.

   Sterkte, arme kerel.

   1. usb3.0

    tamieltje praat heel graag over diarree

    1. Telos

     Psychopaten als Van Velenamen zijn meestal praatziek.

     1. usb3.0

      “Psychopaten als Van Velenamen zijn meestal praatziek.”

      En poepziek natuurlijk.

    2. september

     Trek je maar niks aan van usb3.0 en Telos die blijven maar schelden de grootste debielen en imbicielen die er zijn.

     1. usb3.0

      En septembertje laat dan een heel klein scheetje erachteraan

     2. Telos

      @USB: Met jus!

  2. september

   blablabladerdieblablablabla

  3. Fortiori

   Hier is een woordkunstenaar bezig. Een bezitter van een grote taalvastheid.

 13. Heras

  Wat een onzin. Er is nooit een tekort geweest. Twee afdelingen in ijltempo opgebouwd, nooit gebruikt, en weer afgebroken.

  1. Gebande K0K

   Over welke nooit gebruikte IC afdelingen heeft u het?

   1. Stanly2000

    Calamiteiten hospitaal Utrecht
    Noodhospitaal Enschede, Maastricht en Ahoy

    1. Gebande K0K

     De vraagstelling betreffende IC afdelingen niet beantwoorden met ingerichte noodhospitaal. Appels en peren.
     Ook niet komen met het onzin verhaal over aantal patiënten en aantal ziekenhuizen.

     1. Stanly2000

      Kokkie,
      Defensie en het UMC Utrecht richten in het Calamiteitenhospitaal 19 IC-plekken in, speciaal voor coronapatiënten.

      Ongeveer vijftig militairen van het geneeskundige bataljon uit Ermelo werkten in de nacht van donderdag op vrijdag met man en macht aan de opbouw en inrichting van de containers. „Toch zal het nog dagen duren voordat het ic-personeel hier zijn draai heeft gevonden”, verwacht Kingma.
      Zoek de andere zelf mar uit sukkel!

     2. Gebande K0K

      @Stanly
      parool.nl/nederland/ziekenhuizen-afgesproken-aantal-ic-bedden-lijkt-onhaalbaar~be0fecfe/

     3. Gebande K0K

      magazines.defensie.nl/defensiekrant/2020/14/03_calamiteitenhospitaal_14

      Defensie heeft in samenwerking met het UMC Utrecht vandaag de 3e intensive care unit in gebruik genomen in het Calamiteitenhospitaal. Met de opening van dit laatste gedeelte van de intensive care, komt het totaal aantal beschikbare ic-bedden voor coronapatiënten op 18, plus 1 wisselbed.

      Zoek zelf maar uit wie de sukkel is!

  2. Mr.blauw.sky

   Daar krijg je natuurlijk geen antwoord op..

 14. Trude Herr

  Overlaten aan Willem Engel lijkt mij een beter plan. Niet bang laten maken. Eerst meemaken dan pas geloven.

 15. Antihedo

  “Als de IC structureel wordt opgeschaald hoeft er sowieso geen totale lockdown te komen. ”

  Oi, onze Micheal heeft er weer niets van begrepen. De besmettingen gaan exponentieel dus de benodigde ic-capaciteit moet dan ook exponentieel groeien. Als je een grotere ic-capaciteit hebt, kun je later in lockdown. Maar om de R onder 1 te krijgen zijn dezelfde maatregelen nodig. Dan maakt het niet uit of er 100, 1000 of 10000 mensen op de ic liggen. Als de R boven de 1 ligt blijft de benodigde ic-capaciteit groeien en kom je op den duur altijd te kort.

  1. Branzino

   @Antihedo
   Mensen die niet kunnen of willen rekenen gaan nooit mee in zo’n redenering. het is heel simpel, maar je moet het wel WILLEN zien. Het is gelukkig inmiddels ook geen fictieve situatie meer. We hebben alles zien gebeuren en in de pers kunnen volgen, heel cijfermatig. En kunnen dus alles narekenen. Iedereen kan zelf zien, dat je gelijk hebt: zonder maatregelen geen rem op de verspreiding van het virus.
   Er is één groot lichtpunt: we zijn voor een groot deel gevaccineerd en dat remt de verspreiding in hoge mate, zodat waarschijnlijk minder zware maatregelen nodig zullen zijn. De ongevaccineerden profiteren daarvan. Dat gun ik ze van harte, maar dan moeten ze geen kletsverhalen ophangen over ineffectieve, genetisch experimentele vaccins zonder enige werking. Gelukkig is ruim 80% van de bevolking verstandiger. Die paar weigeraars kunnen we heel goed aan en beschermen, al zullen ze dat zelf anders zien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.