Kabinet stopt ten langen leste met subsidiëring van biomassa

Na jarenlang aandringen van milieuorganisaties, en zowel linkse als rechtse partijen heeft het kabinet dan eindelijk besloten om biomassa niet meer te subsidiëren. Staatssecretaris Yesilgoz (VVD) nam dat besluit gistermiddag.

De aanvankelijk als duurzame energie geboekstaafde vorm van stroomopwekking, waarbij hout verbrand wordt in kolossale ovens, heeft de afgelopen jaren stevig aan terrein verloren. Er komt veel meer CO2 vrij dan aanvankelijk gedacht, waardoor het lang niet zo klimaatvriendelijk is als gedacht. Bovendien worden er elders bossen gekapt, zodat in Nederland de biomassa-ovens konden draaien.

Dat het Nederlandse kabinet zelf geen geld meer gaat bijleggen op biomassa, wil niet zeggen dat de omstreden centrales er niet alsnog komen: “De doodsteek voor biomassa kan enkel uit Brussel komen,” legt Fenna Swart van Comité Schone Lucht uit. De druk ligt nu dus op de EU, waar eurocommissaris Frans Timmermans ook een besluit over biomassa zal moeten vellen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

  1. hans-e-pans

    Kamerleden en Kabinetsleden die niet eens weten dat je door met je handen te werken vuile handen krijgt.

    Kamerleden en Kabinetsleden die in de meeste gevallen in een andere wereld leven als de gewone mensen en de taal van de gewone mensen ook niet zullen/willen begrijpen.

    Zich laten voorlichten door adviseurs die belangen hebben in de adviezen die ze geven, waardoor de Kamerleden en Kabinetsleden die over vrijwel alles onwetend zijn, zodat ze dus stemmen voor de verkeerde dingen en voorstellen.

  2. usb3.0

    Dit ziet elk gezond weldenkend mens natuurlijk al van mijlenver aankomen..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.